«Εκεί τα κριτήρια είναι αξιοκρατικά...»

Θάνος Σαρρής
«Εκεί τα κριτήρια είναι αξιοκρατικά...»

bet365

Ο Ηλίας Πολίμος, ο οποίος έφυγε τον Φεβρουάριο από τον Πανιώνιο για την ιστορική Νότιγχαμ Φόρεστ, μιλάει στο gazzetta.gr για τα όσα συνάντησε στην Αγγλία και τις μέχρι στιγμής εμπειρίες του από τους Ρεντς!

Το Φεβρουάριο που μας πέρασε, ο Ηλίας Πολίμος αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του, υπογράφοντας επαγγελματικό συμβόλαιο με μια ομάδα με τεράστιο παρελθόν και δύο συνεχόμενες κατακτήσεις Κυπέλλων Πρωταθλητριών Ευρώπης. Η μετακίνησή του στη Νότιγχαμ Φόρεστ, συνδυάστηκε με την νέα σελίδα που έχει ανοίξει από το προηγούμενο καλοκαίρι στο σύλλογο, με τον Κουβετιανό Φαουάζ Αλ Χασαουί να αναλαμβάνει τα ηνία για να τον οδηγήσει εκεί που ανήκει, στην Πρέμιερ Λιγκ. Πέρυσι, έμεινε εκτός πλέι οφ ανόδου την τελευταία αγωνιστική. Φέτος, δείχνει αποφασισμένη να τα καταφέρει.

Ο Πολίμος πήγε στον Πανιώνιο από τον Ολυμπιακό Καλαμάτας και αποτέλεσε μέλος μιας πολύ καλής φουρνιάς παικτών στους πιτσιρικάδες της ομάδας. Το... σκάουτ ριπόρτ από τη Νέα Σμύρνη κάνει λόγο για έναν πολυσύνθετο παίκτη, με πολλά περιθώρια βελτίωσης, ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές θέσεις και έχει ανταποκριθεί. Διεθνής με την Εθνική ομάδα Κ18, ο Πολίμος έπεισε τους ανθρώπους της Φόρεστ ότι αξίζει να επενδύσουν πάνω του. Yπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο, παρότι αρχικά δεν υπολογιζόταν για την πρώτη ομάδα, γεγονός που έδειξε από την αρχή ότι δεν πήγε στους «Tricky Trees» για να αξιολογηθεί, αλλά ως ένας ποδοσφαιριστής που σταδιακά θα ενσωματωθεί στην ομάδα.

Έχοντας περάσει τους πρώτους μήνες στο Νότιγχαμ, ο Πολίμος μιλάει στο gazzetta.gr για τα όσα έχει συναντήσει στη Φόρεστ, τις διαφορές που βλέπει, τους στόχους του, καθώς και την πρωτόγνωρη εμπειρία των 20.000 οπαδών σε παιχνίδια δεύτερης κατηγορίας!

Έπειτα από τους πρώτους μήνες στη Νοτιγχαμ Φορεστ, ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από την ομάδα;

«Έχουμε πολύ δυνατή ομάδα, με αρκετούς διεθνείς. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και με την επιτυχία μας στο FA Cup, στο οποίο τελικά αποκλειστήκαμε από την μετέπειτα κάτοχο του θεσμού. Ήταν η πρώτη φορά που η ομάδα έφτασε τόσο ψηλά, δημιουργώντας σε όλους μας υπερηφάνεια. Το επίπεδο είναι πολύ υψηλό, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Είμαι πολύ ικανοποιημένος μέχρι στιγμής, με αυτό που έχω συναντήσει. Οι συνθήκες είναι άψογες, το περιβάλλον και οι εγκαταστάσεις αποτελούν εχέγγυο για την εξέλιξη κάθε ποδοσφαιριστή».

Στον τρόπο δουλειάς και προπόνησης βλέπεις σημαντική διαφορά; Θεωρείς ότι εξελίσσεσαι ταχύτερα ως ποδοσφαιριστής;

«Οι διαφορές ήταν εμφανείς από την πρώτη στιγμή. Επικρατεί ο επαγγελματισμός και στις μικρές ηλικίες, όλοι δίνουν το 100% των δυνατοτήτων τους, όλα λειτουργούν εντός αυστηρών επαγγελματικών πλαισίων. Οι κυριότερες διαφορές όσον αφορά στην προπόνηση, έχουν να κάνουν με την ένταση και την ταχύτητα. Ναι, θεωρώ ότι εξελίσσεσαι γρηγορότερα, δουλεύοντας σε υψηλούς ρυθμούς. Από την στιγμή που οι απαιτήσεις είναι τόσο μεγάλες, τόσο με την Φορεστ όσο και με την Εθνική, είμαι υποχρεωμένος να βελτιώνομαι συνεχώς».

Τι σου έχει κάνει περισσότερη εντύπωση σχετικά με τα όσα είχες συνηθίσει στην Ελλάδα;

«Η συναναστροφή με ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες, οι εγκαταστάσεις, ο τρόπος δουλειάς, ο κόσμος της ομάδας, το επίπεδο του πρωταθλήματος είναι τόσο υψηλό, με αποτέλεσμα κάθε εντός έδρας αγώνας να παρακολουθείται από 20.000 κόσμο. Είναι κάτι πρωτόγνωρο από την στιγμή που η ομάδα παίζει στην Championship...»

Είχες προβλήματα στην προσαρμογή;

«Στην αρχή, υπήρχε άγχος ότι θα αντιμετώπιζα τα συνήθη προβλήματα της μετεγκατάστασης σε μια νέα χώρα, με διαφορετική κουλτούρα και νοοτροπία. Με την βοήθεια όμως της εκπροσώπου μου εταιρίας - Tinder Sports Solutions και την αμέριστη συμπαράσταση της, το άγχος ξεπεράστηκε, με αποτέλεσμα να επικεντρωθώ αποκλειστικά στη δουλειά μέσα στο γήπεδο. Παράλληλα, οι άνθρωποι της ομάδας και οι συμπαίκτες μου με αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή, με έκαναν να καταλάβω αμέσως τι σημαίνει να είσαι μέλος αυτής της ομάδας».

Βλέπεις τους πιτσιρικάδες στην Αγγλία να έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από ότι εδώ;

«Βασικά, θέλω να τονιστεί πως όλοι αντιμετωπίζονται με αξιοκρατικά κριτήρια και όλοι ανταμείβονται με βάση την προσπάθεια τους. Έχοντας νιώσει ότι η ομάδα είναι 100% δίπλα μου, σαν επαγγελματίας οφείλω και εγώ να είμαι απολυτά έτοιμος να ανταποκριθώ ανά πάσα στιγμή μου ζητηθεί. Δουλεύουμε πολύ, με διπλές καθημερινές προπονήσεις. Η ομάδα είναι δίπλα σε όλους, εφαρμόζοντας επαγγελματικά κριτήρια».

Ακούμε ότι μπορείς να παίξεις σε πολλές θέσεις. Ο προπονητής σου που σε χρησιμοποιεί πιο συχνά και ποια θεωρείς εσύ ότι είναι η φυσική σου θέση;

«Ναι είναι γεγονός, στον Πανιώνιο είχα παίξει όλες τις θέσεις, ανάλογα με τις ανάγκες. Στην Κ17 είχα αγωνισθεί κυρίως στις θέσεις του δεξιού μπάκ, δεξιού εξτρέμ και του αμυντικού χαφ (τη χρονιά που πήγαμε στο final four - 11/12). Στην Κ20 έπαιζα κυρίως ως δεξί μπακ, ενώ κάποιες φορές χρησιμοποιήθηκα και σαν αμυντικό χαφ. Ο προπονητής μου στην Φόρεστ με χρησιμοποιεί κυρίως σαν δεξί και αριστερό μπάκ, ενώ σε κάποια παιχνίδια αγωνίσθηκα ως αμυντικό χαφ. Στην εθνική, ο προπονητής μου επιλέγει να παίζω ως αμυντικός χαφ. Για τα δικά μου δεδομένα και με βάση το στυλ μου, είμαι φουλ μπακ».

Είσαι σε μια ομάδα με τρομερή ιστορία και δύο συνεχόμενες κατακτήσεις Κυπέλλων πρωταθλητριών Ευρώπης. Υπάρχει γενικώς στα αποδυτήρια και στον σύλλογο η αίσθηση αυτή ότι ‘είμαστε σε ένα μεγάλο κλάμπ’;

«Εννοείται αυτό. Ανεξάρτητα της ιστορίας του κλαμπ και των δύο κατακτήσεων, οι άνθρωποι της ομάδας, μας δίνουν καθημερινά την αίσθηση ότι η φανέλα είναι πραγματικά βαριά, ότι είμαστε πραγματικά μεγάλη ομάδα και τα επόμενα χρόνια το κλαμπ θα βρίσκεται εκεί που του αξίζει. Όλοι έχουμε συναίσθηση του που βρισκόμαστε. Βλέπω καθημερινά ότι βρισκόμαστε σε μια τεράστια ομάδα και δουλεύουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Μπορεί να μην είναι στην καλύτερη φάση της ιστορίας της, αλλά σίγουρα τα καλύτερα έρχονται».

Υπάρχει πίεση για επιστροφή στη μεγάλη κατηγορία λόγω των μεγάλων επιτυχιών του παρελθόντος;

«Σαφώς υπάρχει πίεση, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι η πίεση δεν απορρέει μόνο από τις επιτυχίες του παρελθόντος. Γίνεται πολύ μεγάλη δουλειά από τη διοίκηση, η οποία έχει υψηλούς στόχους και αργά ή γρήγορα οι κόποι θα ευοδωθούν».

Η Φορεστ φέτος έχασε στο τελευταίο κρίσιμο ματς από τη «μισητή» Λέστερ μέσα στο Σίτι Γκραουντ και ο κόσμος χειροκρότησε. Αυτή η διαφορετική νοοτροπία είναι κάτι που δίνει επιπλέον κίνητρο;

«Βεβαίως. Οι φίλαθλοι είναι δίπλα μας, δεν παίζεις μόνο για την ομάδα και τον εαυτό σου, αλλά και για αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται κάθε Σάββατο - Κυριακή η Τετάρτη. Σε σύγκριση με τα δεδομένα της Ελλάδας, είναι πολύ σημαντικό να έχεις 20000 σε κάθε αγωνιστική και όλη η πόλη να ζει στους ρυθμούς της ομάδας».

Οι συμπαίκτες σου ρωτούν για την Ελλάδα και τις δυσκολίες που βιώνει;

«Το έχουμε συζητήσει και έχουν εικόνα».

Έφυγες σε μία νεαρή ηλικία από τους δικούς σου ανθρώπους. Η προοπτική του να κάνεις καριέρα μόνο στο εξωτερικό είναι αυτό που έχεις στο μυαλό σου;

«Βέβαια. Δεν ξέρω, δεν γνωρίζω κάποιον Έλληνα ποδοσφαιριστή να μην σκέφτεται να κάνει καριέρα στο εξωτερικό, ειδικά την παρούσα φάση».

Θεωρείς το αγγλικό πρωτάθλημα ως το κορυφαίο; Θα ήθελες να κάνεις εκεί καριέρα ή είσαι θετικός στο να δοκιμάσεις και αλλού;

«Είναι σίγουρα ανάμεσα στα κορυφαία του κόσμου, αν όχι το κορυφαίο. Από όλες τις πλευρές. Ταχύτητα, δύναμη, τεχνική, συμμετοχή τοπ ονομάτων, εγκαταστάσεις, γήπεδα. Πρέπει να είναι το πιο ολοκληρωμένο πρωτάθλημα, τόσο εντός γηπέδου όσο και έξω από αυτό, οργανωτικά και διοικητικά. Αυτή την στιγμή έχω συμβόλαιο με την Φορεστ για άλλα δύο χρόνια και στόχος μου είναι να καθιερωθώ εδώ. Το μοναδικό πράγμα που σκέφτομαι, είναι οι υποχρεώσεις με την Φορεστ και την Εθνική ομάδα.

Από την Ελλάδα στα Ανατολικά Μιντλαντς…Πώς περνάς τον προσωπικό σου χρόνο;

«Δεν υπάρχει πολύς ελεύθερος χρόνος, λόγω των διπλών προπονήσεων. Γενικότερα, οι ώρες της ημέρας συμπληρώνονται με βόλτες στην πόλη ή την παρακολούθηση ταινιών».

 

Τελευταία Νέα