Εφτιαξε μια πορτογαλική “Σίτι” επειδή είχε παίκτες που ήθελαν να μάθουν

Εφτιαξε μια πορτογαλική “Σίτι” επειδή είχε παίκτες που ήθελαν να μάθουν

Εφτιαξε μια πορτογαλική “Σίτι” επειδή είχε παίκτες που ήθελαν να μάθουν

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το στοίχημα που βάζει η ΑΕΚ με τον Μιγκέλ Καρντόσο, έναν προπονητή του positional play και του επιθετικού ποδοσφαίρου, ο οποίος απέτυχε όπου δεν είχε χρόνο και στήριξη στις ρήξεις με τους ποδοσφαιριστές που δεν ήθελαν να αλλάξουν.

Αν βγάζεις συμπέρασμα με την πρώτη ανάγνωση του βιογραφικού, δηλαδή αν κάνεις μια εκτίμηση που βασίζεται στην πρώτη ανάγνωση των στατιστικών δεδομένων που έχει δημιουργήσει στη πορεία του ως πρώτος προπονητής πρώτης ομάδας, οδηγείσαι με ευκολία στην διαπίστωση ότι ο Μιγκέλ Καρντόσο μοιάζει για την ΑΕΚ μια ζαριά τύπου Ζοσέ Μοράις. Διότι βλέπεις τα πολύ καλά νούμερα που δημιούργησε στη σεζόν του ως πρώτος προπονητής στην Ρίο Αβες, αλλά βλέπεις και τα σύντομα περάσματά του, για μήνες, από Ναντ και Θέλτα, που δημιουργούν μεγάλο προβληματισμό. Δεν είναι όμως τόσο απλή η διαδικασία της επιλογής ενός προπονητή· αν ήταν, τότε τις επιλογές και τις προσλήψεις θα τις έκαναν λογισμικά, υπολογιστές, όχι άνθρωποι. Και στην περίπτωση του Καρντόσο όσο περισσότερο ψάχνεις τόσο περισσότερο ενδιαφέροντα στοιχεία ανακαλύπτεις, κυρίως επειδή προτού φτάσει να εργαστεί ως πρώτος προπονητής πρώτης ομάδας, στην Ρίο Αβε, είχε συμπληρώσει μια δεκαπενταετία στην προπονητική και είχε συμμετοχή ή και την πρώτη ευθύνη σε μια σειρά από διαφορετικά projects.

Εχει μια πλάκα, σημειολογική, ότι ο επόμενος προπονητής της ΑΕΚ ήταν για μια τριετία το πουλέν του Λουτσέσκου· όχι του Ράζβαν, του Μιρτσέα, ο οποίος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που συνάντησε ο Καρντόσο στο Ντόνεσκ, όταν πήγε να περάσει από συνέντευξη για να αναλάβει την δεύτερη ομάδα της Σαχτάρ και βρέθηκε τελικά μπροστά στην πρόταση να αναλάβει εκτός από την δεύτερη ομάδα και την ακαδημία προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη – προώθηση ποδοσφαιριστών στην πρώτη ομάδα. Ο Καρντόσο είχε/έχει διαφορετική ιδέα για το ποδόσφαιρο συγκριτικά με αυτό που πρέσβευε ο Λουτσέσκου στη Σαχτάρ, αλλά κατάφερε να υπηρετήσει το σχέδιο στον βαθμό που να κριθεί κατάλληλος για συνεργάτης του Πάουλο Φονσέκα το καλοκαίρι του 2016, μετά την αποχώρηση του Λουτσέσκου.

Οι Πορτογάλοι, που μελέτησαν την δουλειά του στη Ρίο Αβε, μιλούν για έναν προπονητή που εκπαιδεύει αποτελεσματικά την ομάδα του για να παίξει ποδόσφαιρο μεγάλης κατοχής της μπάλας, με μεγάλο αριθμό επιθέσεων, των οποίων το χτίσιμο ξεκινά από τον τερματοφύλακα, έναν προπονητή που διακηρύττει ότι προτιμά να χάσει μένοντας πιστός στις αρχές του για επιθετικό ποδόσφαιρο κατοχής της μπάλας παρά να νικήσει με 1-0 σε μια κόντρα επίθεση. Τα στατιστικά δεδομένα που δημιούργησε η Ρίο Αβε στην σεζόν που την είχε στα χέρια του τεκμηριώνουν απολύτως αυτή την εντύπωση. Ηταν η ομάδα με τον μεγαλύτερο αριθμό επιθέσεων, με την μεγαλύτερη κατοχή της μπάλας, με αρκετά ιστορικά στατιστικά ρεκόρ για τον σύλλογο. Κάπως έτσι προκάλεσε το καλοκαίρι του 2018 το ενδιαφέρον της Σπόρτινγκ, προτού δεχθεί την πρόταση από την Ναντ, την οποία αποδέχθηκε.

Σε μια παραπάνω από ενδιαφέρουσα, γεμάτη από ουσιαστικό ποδόσφαιρο, συνέντευξη, γνωρίζεις τις ιδέες ενός προπονητή που έχει σύγχρονες, επικαιροποιημένες αντιλήψεις για τον τρόπο που ασκεί ο προπονητής την διεύθυνση ενός προπονητικού επιτελείου και συνδέει τις διαφορετικές επιστήμες για να υποστηρίξει την δουλειά που κάνει στο χτίσιμο μιας ομάδας με ευδιάκριτη αγωνιστική ταυτότητα και ποδοσφαιριστές που εμπιστεύονται την δουλειά του και το αγωνιστικό σχέδιο. Στην Ρίο Αβε, που πέτυχε, εργάστηκε χωρίς μεγάλη πίεση. Στη Ναντ και στη Θέλτα, που απέτυχε, δεν είχε πολύ χρόνο και δεν κατάφερε να πείσει τους ποδοσφαιριστές του να τον εμπιστευθούν και να ακολουθήσουν τον δρόμο του. Αυτό, το τελευταίο, είναι και ένα από τα στοιχήματα που βάζει η ΑΕΚ με την πρόσληψή του: στα μάτια αυτών που έχουν παρακολουθήσει την πορεία του, ο Καρντόσο τα καταφέρνει μόνο στα αποδυτήρια που συναντά ποδοσφαιριστές που έχουν τη διάθεση να ακούσουν και να αλλάξουν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Κάσιο, ενός Βραζιλιάνου τερματοφύλακα, ο οποίος ήταν 37 ετών όταν τον βρήκε στην Ρίο Αβε ο Καρντόσο και δοκίμασε για πρώτη φορά στην καριέρα του να παίζει με τα πόδια τόσο που να φτάσει να κάνει, σε ένα ματς με την Πόρτο, δέκα επαφές – με τα πόδια - με τη μπάλα σε διάστημα μικρότερο των 2' λεπτών. Στην ΑΕΚ, της οποίας τα αποδυτήρια χάλασαν πολύ στη διάρκεια του τελευταίου έτους, ο Καρντόσο θα χρειαστεί μεγάλη στήριξη όταν θα φτάσει σε ρήξεις. Αν δεν την έχει, θα αποτύχει.

Στον καιρό του στο Vila do Conde, η Ρίο Αβε του Καρντόσο απέκτησε τη φήμη μιας “μικρής Μάντσεστερ Σίτι” επειδή οι – καλοί - ποδοσφαιριστές τον εμπιστεύθηκαν, τον ακολούθησαν και η έλλειψη πίεσης αποδείχθηκε γόνιμο έδαφος για να καλλιεργήσει τις ιδέες του και να οδηγήσει την ομάδα στην καλύτερη σεζόν στην ιστορία της. Στην ΑΕΚ ο συντελεστής δυσκολίας είναι ασύγκριτα υψηλότερος. Οχι μόνο λόγω γλώσσας, την οποία ο Καρντόσο αντιλαμβάνεται ως μεγάλο εμπόδιο στην προσπάθειά του να βάλει μια ομάδα στην νοοτροπία του και να την προετοιμάζει ψυχοπνευματικά, αλλά και λόγω πίεσης. Η ΑΕΚ θα ήταν πολύ πιο σίγουρη για την επιλογή της αν ο Καρντόσο είχε πετύχει στη Ναντ ή στην Θέλτα. Αν όμως είχε πετύχει σε κάποια από αυτές, στην Ελλάδα θα ερχόταν μόνο για τουρισμό.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.