Ο «γρήγορος» ΠΑΟ, τα 9 (!) πέναλτι κι ο «καλύτερος εκτός, παρά εντός» Ολυμπιακός!

Ο «γρήγορος» ΠΑΟ, τα 9 (!) πέναλτι κι ο «καλύτερος εκτός, παρά εντός» Ολυμπιακός!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο gazzetta τα ενδιαφέροντα δεδομένα για το ντέρμπι των αιωνίων!

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το δύσκολο της αποστολής του Ολυμπιακού απόψε στη Λεωφόρο.

Αρκεί μόνο ένα δεδομένο: στους 11 μήνες με τον Ουζουνίδη στον πάγκο, ο Παναθηναϊκός μέσα στο σπίτι του σε ένα σύνολο 25 αγώνων έχει χάσει μόνο από ισπανικές ομάδες, τη Θέλτα και την Αθλέτικ Μπιλμπάο! Οι δυο αυτές από την Πριμέρα του έβαλαν πέντε γκολ (2-0 και 3-2), αντίθετα με τα υπόλοιπα 23 παιχνίδια του στη Λεωφόρο στα οποία έχει πλησιάσει αμυντικά το άριστα, αφού κράτησε το μηδέν στα 21! Ένα γκολ του έβαλε πέρσι ο Πλατανιάς (τελικό 2-1), με το σκορ ήδη 2-0 υπέρ του Παναθηναϊκού κι ένα του έβαλε τις προάλλες η Λάρισα (τελικό επίσης 2-1), αμέσως με το που αποβλήθηκε ο Σιλά.

Προσφορά ημέρας – έκπληξη σε περιμένει στο Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. *Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις (21+).

Οι δε μόνες ομάδες που δεν δέχθηκαν γκολ στη Λεωφόρο, πλην της Θέλτα, είναι η ΑΕΚ κι ο Λεβαδειακός, που έφεραν 0-0 μία και δύο φορές (!) αντίστοιχα, με την ομάδα της Λιβαδειάς πάντως να παίζει με παίκτη παραπάνω σε όλο το β΄ ημίχρονο στο φετινό παιχνίδι. Είναι από τα περίεργα του ποδοσφαίρου πώς τα καταφέρνει έτσι, ειδικά αμυντικά, ο Παναθηναϊκός μέσα στη Λεωφόρο, την στιγμή που εκτός έδρας δεν μπορεί με τίποτα να κρατήσει το μηδέν!!! Πέρσι με τον ΠΑΟΚ έπαιζε με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Βλαχοδήμου, αλλά ως το 51’ που διακόπηκε το ματς, και πάλι διατηρούσε πίσω το μηδέν.

Δεν έχω το παραμικρό ερωτηματικό για το πώς θα παίξει κι απόψε ο Παναθηναϊκός: το πρώτο που θα κοιτάξει είναι να αιφνιδιάσει τον Ολυμπιακό, σκοράροντας γρήγορα, όπως ειχε κάνει στο αντίστοιχο ντέρμπι (1-0) πέρσι ο Μπεργκ στο 15’. Να θυμίσω ότι κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός πέρσι είχε κάνει σημαντικές εντός έδρας νίκες του: 1-0 τον ΠΑΟΚ με το γκολ στο 9’, 2-0 τον ΠΑΟΚ με το 1-0 στο 21’, 1-0 τον Πανιώνιο με το γκολ στο 17’, 4-0 τον Αστέρα με το 1-0 στο 6’. Αλλά και φέτος το ματς με τον ΠΑΣ (2-0) το καθάρισε με τα γκολ στο 10’ και το 13’.

Και στο σημείο αυτό, έχει σημασία η επισήμανση ότι ο Ολυμπιακός συνηθίζει να μπαίνει τραγικά στα τελευταία εκτός έδρας παιχνίδια του. Στη Ν. Σμύρνη έχανε 0-1 από το 3’, ενώ αποτελεί ένα μικρό θαύμα το πώς δεν δέχθηκε γκολ στο πρώτο δεκάλεπτο από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και από την Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νου. Άμα μπει πάλι έτσι στη Λεωφόρο, όπως είχε συμβεί και πέρσι, δεν νομίζω ότι μπορεί να έχει καμία τύχη για θετικό αποτέλεσμα.

Και μπορεί φέτος να μην υπάρχει Μπεργκ, αλλά θα είναι λάθος να υποτιμηθεί ο Μόλινς και οι καλοί σουτέρ Χίλιεμαρκ και Λουντ. Ο Μόλινς κάνει κάποιες τυποποιημένες κινήσεις, π.χ. από αριστερά συγκλίνει στον άξονα και πάντα σουτάρει στη δεξιά γωνία του γκολκίπερ, αλλά τις κάνει αρκετά καλά, τόσο χαμηλά, όσο και στο ψηλό παιχνίδι. Για να είμαι ειλικρινής, θα προτιμούσα να δω τον Μποτία (είναι κι Ισπανός!) απόψε στο κέντρο της άμυνας, καθότι πολύ πιο έμπειρος από τους άλλους στόπερ και ξέροντας τι σημαίνει Λεωφόρος-κι ίσως και τον Φιγκέϊρας στο ένα άκρο της άμυνας…

Τέλος πάντων, για να συνεχίσω από εκεί που σταμάτησα: όταν ο Παναθηναϊκός δεν ανοίγει γρήγορα το σκορ, έχει το καλό ότι δεν δέχεται γκολ κι έτσι μπορεί και κοντρολάρει το παιχνίδι ως γηπεδούχος. Και συνήθως καταφέρνει εκεί γύρω στο 60’ με 70’ η, έστω στα τελευταία λεπτά να κάνει ένα γκολ! Τον βοηθάει πολύ και ότι κερδίζει υπερβολικά πολλά πέναλτι, προφανέστατα και υπό την πίεση της έδρας. Στο διάστημα για το οποίο συζητάμε, επί Ουζουνίδη δηλαδή, έχει κερδίσει 9 πέναλτι!!! Μιλάμε για απίστευτο νούμερο, σε 25 παιχνίδια.

Από την άλλη, ο φετινός Ολυμπιακός μου μοιάζει πιο πειστικός εκτός έδρας παρά εντός! Έχει κάνει τα διπλά σε Παρτίζαν και Ριέκα, είναι η μοναδική από τις τέσσερις μεγάλες ομάδες του πρωταθλήματος που πήρε διπλό (4-3 στον Πανιώνιο), στην Ξάνθη είχε ένα ημίχρονο που άξιζε για τρία γκολ (τελικό 1-1), στο ΟΑΚΑ προηγήθηκε 2-0 κι είχε ως εκείνο το σημείο και δύο τεράστιες ευκαιρίες του Καρσελά, στη Γιουβέντους ήταν 0-0 ως το 70’ και στο Καμπ Νου στάθηκε με αξιοπρέπεια. Σίγουρα έχει μειονεκτήματα-συνήθως δεν ξεκινάει καλά κι ακόμη πιο συνήθως μετά το 65’-70’ δεν μπορεί να κρατήσει το μηδέν, όμως επειδή βρίσκει πιο πολλούς χώρους μακριά από το Καραϊσκάκη, μπορεί να γίνει και πιο επικίνδυνος.

Δεν κρύβω ότι με προβληματίζει που ο Παναθηναϊκός στα τρία τελευταία παιχνίδια του πήρε αποτέλεσμα στα τελευταία λεπτά: στο 93’ κέρδισε τη Λάρισα, στο 85’ ισοφάρισε στη Λαμία (και στο 92’ είχε δοκάρι…) και στις καθυστερήσεις κέρδισε και στην Καρδίτσα. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού μην έχοντας παιχνίδι μεσοβδόμαδα (ουδείς βασικός έπαιξε με Αχαρναικό, πλην του ημίωρου του Εμενίκε), θα βγάλουν φρεσκάδα.

Με τον ΠΑΟΚ υποχώρησαν πολύ μετά το 70’, όμως τότε είχαν το παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα προηγουμένως. Τώρα δεν υπάρχει δικαιολογία. Άλλωστε, υπάρχουν στον πάγκο για αλλαγές παίκτες όπως οι Καρσελά, Ανσαριφάρντ (η, Εμενίκε), Ζιλέ, Ταχτσίδης, Φιγκέϊρας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.