Υποθήκευσε το ευρωπαϊκό του μέλλον…

Υποθήκευσε το ευρωπαϊκό του μέλλον…

Υποθήκευσε το ευρωπαϊκό του μέλλον…

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης στα απόνερα του αποκλεισμού-σοκ γράφει για τις συνέπειες που θα έχει μελλοντικά για τον ΠΑΟΚ η μη παρουσία του φέτος στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

Μια του κλέφτη (Ολιμπίκ Ντόνετσκ), δυο του κλέφτη (Λεβαδειακός), τρεις και η κακή του μέρα! Για τον ΠΑΟΚ η κακή βραδιά τον βρήκε στο μακρινό Εστερσουντ. Είναι τόσο ισχυρό το σοκ του αποκλεισμού για τον άχρωμο κι άγευστο «Δικέφαλο», που ουδείς μπορεί να συνειδητοποιήσει το μέγεθος του εξευτελισμού και το τι ακριβώς σημαίνει για τον σύλλογο.

Οι «ασπρόμαυροι» από την αρχή της σεζόν «έπαιζαν με τη φωτιά» και απόψε το βράδυ κάηκαν, κυριολεκτικά και μεταφορικά, στη μικρή πόλη της κεντρικής Σουηδίας, που μέχρι φέτος δεν υπήρχε καν στον ποδοσφαιρικό ευρωπαϊκό χάρτη. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο, θα πει κανείς, η ομορφιά του, ωστόσο τρομάζεις όταν βάζεις δίπλα -δίπλα τους αριθμούς.

Η φετινή χρηματιστηριακή αξία του ΠΑΟΚ αποτιμάται σε 46,13 εκατομμύρια ευρώ. Ξέρετε πόση είναι η αντίστοιχη αξία της Εστερσουντ; Κρατηθείτε! 8,05 εκατομμύρια ευρώ! Σχεδόν οκτώ φορές πάνω είναι μεγαλύτερη η αξία των ποδοσφαιριστών της ελληνικής ομάδας.

Ναι, σεβαστό, τα χρήματα δεν παίζουν μπάλα, αλλά όπως και να το κάνουμε, όσο κι αν αναποδογυρίσουμε το χαρτί, δεν υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό που συνέβη στο πλαστικό χορτάρι της «Γιάμκραφτ Αρίνα». Ο Ραζβάν Λουτσέσκου τα’ ριξε στη φυσική κατάσταση «καρφώνοντας» τον προκάτοχο του, Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς, για την ελλιπή προετοιμασία. Είναι μια εξήγηση ή αν προτιμάτε ή μια όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη έχει να κάνει με τα ολέθρια, όπως αποδεικνύεται, λάθη που έγιναν τους τελευταίους μήνες στην ομάδα και αφορούν τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό της φετινής σεζόν.

Το λάθος της επιλογής του Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικό για το μέλλον του φετινού ΠΑΟΚ, που κοίταξε πως να φτάσει μέχρι να περάσει στους ομίλους, με το ίδιο υλικό της περσινής σεζόν, αφήνοντας τα κενά στο ρόστερ του να κάνουν μπαμ και απλά από τον περασμένο Μάιο να συζητούνται στα πέριξ της Τούμπας.

Όλοι ήξεραν από τότε τι λείπει από την ομάδα, όμως φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, στις 25 Αυγούστου ακόμη να ψάχνει τον στόπερ-ηγέτη, τον μέσο που θα έρθει να καλύψει το κενό του Κάνιας (που σήμερα ήταν ολοφάνερο στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου), ίσως έναν φορ κι έναν αριστερό μπακ. Και το Βιεϊρίνια! Ακόμη τους… ψάχνει και έχει ελάχιστο χρόνο μπροστά του για να διορθώσει τις πολλές αστοχίες του.

Να επιστρέψουμε, όμως, στον πικρό αποκλεισμό από τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και να δούμε τις συνέπειες του. Δε μιλάμε για οικονομική καταστροφή, όπως θα μιλούσαμε στα χρόνια του Ζαγοράκη, γιατί υπάρχει η «ασφάλεια» που λέγεται «Ιβάν Σαββίδης». Όμως, υπάρχουν πολλές άλλες αρνητικές συνέπειες για τον σύλλογο.

Απλά, να θυμίσουμε πως ο ΠΑΟΚ για να διώξει από πάνω του τον αποκλεισμό του 2012 από τη Ραπίντ Βιέννης, έκανε πέντε ολόκληρα χρόνια! Ο «Δικέφαλος» υποθήκευσε, απόψε, το ευρωπαϊκό του μέλλον κι αυτό είναι που (θα) τον πληγώνει.

Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο από το 2012 και μετά, η ομάδα κατάφερνε και ήταν παρούσα στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Από το 2010 δε και μέχρι φέτος, μετρούσε έξι παρουσίες στους ομίλους και τέσσερις προκρίσεις στους «32» της διοργάνωσης, συνέχιζε δηλαδή και το χειμώνα να παίζει στην Ευρώπη. Τώρα θα δει από το μήνα Αύγουστο τα επόμενα ευρωπαϊκά ματς στην τηλεόραση, όπως και την Εστερσουντ να είναι σήμερα στην κλήρωση του Μόντε Κάρλο.Και τι ειρωνεία; Λίγο ήθελε για να βρίσκεται στο πρώτο γκρουπ των ισχυρών της κλήρωσης...

Τη σεζόν 2012-13 ο ΠΑΟΚ είχε σχεδόν μηδενική συγκομιδή βαθμών στο σύστημα βαθμολόγησης της ΟΥΕΦΑ (το γνωστό UEFA club coefficient rankings), όπου προστίθονται οι βαθμοί που έχουν συγκεντρώσει οι ομάδες την τελευταία πενταετία. Με τους βαθμούς να ξεκινούν να προστίθενται στο ranking της κάθε ομάδας από τη φάση των ομίλων και μετά.

Η κακή σεζόν του αποκλεισμού από τη Ραπίντ έφυγε από την καμπούρα του ΠΑΟΚ μόλις φέτος. Όμως, για κακή του τύχη, το νέο αποκλεισμό από την Εστερσουντ θα τον βρει μπροστά του τα επόμενα χρόνια, στις επόμενες κληρώσεις. Για να φτάσουν να αντιμετωπίζουν στα προκριματικά ομάδες τύπου Ολιμπίκ Ντόνετσκ και Εστερσουντ, οι «ασπρόμαυροι» έφτυσαν αίμα, αλλά στη «Γιαμκραφτ Αρίνα» έριξαν το γάλα από την καρδάρα.

ΥΓ: Πολλά, μα πάρα πολλά, μπορούν να γραφτούν και να ειπωθούν, για την ποιότητα της καλοκαιρινής προετοιμασίας και για το πως ο «Δικέφαλος» έφτασε να επιλέγει έναν προπονητή, τύπου Στανόγεβιτς.

Το ζητούμενο είναι να αντιληφθούν στον ΠΑΟΚ, ότι το ρίσκο, όπως έγινε φέτος, δεν μπορεί πάντα να σε κρατάει στο σωστό δρόμο. Θα βρεθούν μπροστά σου και… λακκούβες, που θα σε βγάλουν μια και καλή εκτός τροχιάς…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.