Ήταν κάποτε ο Γκιρτζίκης, ο Σπάθας, ο Σαρρής, ο Παππάς, ο Κουρίδης…

Ήταν κάποτε ο Γκιρτζίκης, ο Σπάθας, ο Σαρρής, ο Παππάς, ο Κουρίδης…

Ήταν κάποτε ο Γκιρτζίκης, ο Σπάθας, ο Σαρρής, ο Παππάς, ο Κουρίδης…

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου αποχαιρετά οριστικά μία ομάδα ανθρώπων που συνέδεσαν το όνομά τους με τα περασμένα χρόνια του Ελληνικού ποδοσφαίρου και κάνει τις πρώτες εκτιμήσεις για τον μαραθώνιο που ξεκινάει σήμερα.

Μία φορά και έναν καιρό λοιπόν… γύρω και μέσα στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, δημιουργήθηκε ένα πανίσχυρο κύκλωμα ανθρώπων που χρόνο με το χρόνο κατάφερνε να ελέγξει τους πάντες και τα πάντα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτοί ήταν το επίκεντρο και όλοι οι άλλοι (ομάδες, ΠΑΕ, πρόεδροι, διαιτητές, Μέσα που υποστήριζαν) γύριζαν γύρω-γύρω από αυτούς…

Αυτό ήταν το περιβόητο «σύστημα» που κυριαρχούνταν από τα κόκκινα χρώματα και συμφέροντα. Μία χρονιά το 2010 άλλαξε σε πράσινο και μετά ξαναπήρε το αγαπημένο του κοκκινωπό χρώμα. (Τα χαιρετίσματά μας σε όσους τους υποστήριζαν με κάθε μέσο).

Αυτοί μαζί με τους κόκκινους και τους διαιτητές, τους παρατηρητές, τους δικαστές, τους βοηθούς, διαμόρφωσαν κάποια στιγμή ένα τεράστιο και ανίκητο τέρας. Ήλεγχαν τα πάντα! Δεν υπήρχε τίποτα που μπορούσε να τους ξεφύγει. Το τι ακριβώς συνέβαινε, αποτυπώνεται πλήρως στις δεκάδες σελίδες του κατηγορητηρίου που τους βαραίνει από τα χρόνια της οργάνωσης. Το γεγονός ότι ακόμη δεν δικάστηκαν είναι μία αποτυχία όλων αυτών που εκπροσωπούν το καθαρό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Το γεγονός ότι όλοι αυτοί τελείωσαν και από χθες στην ΕΠΟ ανέλαβαν οι καθαροί, και οι άφθαρτοι, με πρόεδρο τον Μακεδόνα Βαγγέλη Γραμμένο, είναι μία ΤΕΡΑΣΤΙΑ επιτυχία όλων όσων πολέμησαν το σύστημα. ΚΥΡΙΩΣ του ΠΑΟΚ, που είχε τη δύναμη, αλλά και την ιστορική ευθύνη να πρωταγωνιστήσει σε αυτή τη μάχη.

Όσα είπε για την ΕΠΟ ο Ιβάν Σαββίδης τη βραδιά της μεγάλης σφαγής του Παππά στον ημιτελικό της Τούμπας, τα έκανε πράξη. Με μέθοδο, με υπομονή, με πλάνο και με την μεγάλη στήριξη της ΑΕΚ του Δημήτρη Μελισσανίδη, ο Σαββίδης και οι συνεργάτες του, άλλαξαν το σκηνικό στην ΕΠΟ. Μέσα σε αυτά τα δύο περίπου χρόνια πέτυχαν κάτι που φαίνονταν ακατόρθωτο και τώρα… πάμε παρακάτω.

Λένε, σχετικοί και άσχετοι πολλά και διάφορα για το μέλλον του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Άλλοι διαδίδουν ότι ο ΠΑΟΚ θα είναι ο νέος χαλίφης, άλλοι εκτιμούν ότι θα σπάσει γρήγορα η συμμαχία, άλλοι ότι δεν θα τα καταφέρει ο Γραμμένος, άλλοι (που το παίζουν πιο σχετικοί) ότι η FIFA και η UEFA θα διοικούν και πολλά άλλα… Τι αγωνία είναι αυτή; Τι ανησυχία;

Ένα μόνο πράγμα για όλα αυτά: Αυτό που ζήσαμε με το σύστημα και την οργάνωση δεν υπάρχει καμία περίπτωση να το βιώσουμε ξανά. Μόνο καλύτερα πράγματα θα δούμε, από ανθρώπους καθαρούς και δουλευταράδες. FIFA και UEFA ήρθαν για να μας σώσουν από τη λαίλαπα των Γκιρτζίκηδων και ας μείνουν όσο θέλουν. Από εδώ και πέρα… «καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται».

* Δηλαδή ο Μάκης Γκαγκάτσης πρόλαβε χθες: Να ελέγξει απόλυτα την κατάσταση στη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ ώστε οι συστημικοί να μην βρουν κανένα περιθώριο αντίδρασης. Βρήκε με τον πλέον αθόρυβο τρόπο λύση για τον ΠΑΟΚ στα τηλεοπτικά, πέτυχε αλλαγή προκήρυξης με τα πλέι οφ (κάτι που βέβαια ήθελαν και οι άλλοι μεγάλοι) και μέσα σε όλα αυτά πρόλαβε να εκλεχθεί στην ΕΠΟ ως εκπρόσωπος της λίγκας! Το λες και… μία καλή μέρα στη δουλειά!

* Ήθελα πραγματικά να ξέρω ο Παναθηναϊκός που βρίσκεται μέσα σε όλα αυτά; Ποια είναι η θέση του; Ήθελα να ξέρω τι κάνουν; Με ποιους πάνε να συμμαχήσουν; Χαίρονται που διαλύθηκε αυτό το σύστημα το οποίο σαφώς τους κυνήγησε μετά το 2010 ή προβληματίζονται για τους νέους φίλους τους με τους οποίους τώρα τελευταία ψηφίζουν τα πάντα μαζί; Τι κάνουν αλήθεια;

* Το σχέδιο ολοκληρώνεται. Φθάσαμε βέβαια στο σημείο να μην διώχνει ο ΠΑΟΚ, αλλά να φεύγουν μόνοι τους για να πάνε… όπου να ‘ναι. Αρκεί να φύγουν από την ομάδα που τους ανέδειξε. Κρίμα…

* Το πρωτάθλημα ξεκινάει και φαβορί να το κατακτήσει είναι ο νυν πρωταθλητής Ολυμπιακός. Αν ο ΠΑΟΚ αποκτήσει τον Βιεϊρίνια, εκτιμώ ότι θα αυξήσει τις πιθανότητές του να διεκδικήσει τον τίτλο μέχρι τέλους. Η ΑΕΚ είναι δυνατή, δεν έχει την ποιότητα των δύο πρώτων βέβαια και αν καταφέρει να περάσει σε ευρωπαϊκούς ομίλους, τότε το έργο της στο πρωτάθλημα θα είναι πολύ δύσκολο. Ο Παναθηναϊκός έχει καλή αύρα γύρω από το ποδοσφαιρικό του τμήμα και χωρίς Ευρώπη εκτιμώ ότι θα έχει καλή πορεία στο πρωτάθλημα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.