Αν δεν γίνουν ούτε τώρα καθαρές εκλογές στην ΕΠΟ, δεν θα γίνουν ποτέ

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Αν δεν γίνουν ούτε τώρα καθαρές εκλογές στην ΕΠΟ, δεν θα γίνουν ποτέ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την επιλογή του προέδρου της FIFA να στείλει στην Ελλάδα το πουλέν του, τον Μαλτέζο Βασάλο, και την επιλογή του -έμπειρου σε θέματα διαφθοράς και χρηματισμού- Αυστριακού Χέμπελ στην θέση του επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης της ΕΠΟ και αναρωτιέται αν οι Ελληνες παράγοντες έχουν συνειδητοποιήσει ότι θα την πατήσουν αν την επόμενη Παρασκευή ανταλλάσσουν βαλίτσες με μετρητά

Σε συνέχεια του προηγούμενου σημειώματός μου, που ήταν σχετικό με την αλλαγή του καθεστώτος στην διαιτησία του ελληνικού ποδοσφαίρου, και ενόψει των εκλογών στην ΕΠΟ σε μια εβδομάδα για την ανάδειξη εκλεγμένης διοίκησης, προσπάθησα τις τελευταίες ημέρες να καταλάβω τι κάνει η FIFA με την Ελλάδα προκειμένου να αντιληφθώ αν όλο αυτό που συνέβη με την Επιτροπή Εξομάλυνσης και συμβαίνει τούτο τον καιρό με την παρουσία του απεσταλμένου της FIFA, του Μπιορν Βασάλο είναι ή όχι μια τρύπα στο νερό για το θεαθήναι. Με απλά λόγια, προσπάθησα να βρω απάντηση στην “θα αλλάξει τίποτα ή όχι;” ερώτηση, που ήταν η πιο συνηθισμένη από όσες μου έκαναν οι ποδοσφαιρόφιλοι στη διάρκεια των διακοπών.

Στη διάρκεια των τελευταίων περίπου 40 ημερών ο Γιώργος Βασιλειάδης εμφανίζεται πιο αισιόδοξος από ποτέ για την αλλαγή του καθεστώτος και των προδιαγραφών λειτουργίας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οσα κατάφερα να επιβεβαιώσω σε σχέση με τη στάση της FIFA στην υπόθεση “ελληνικό ποδόσφαιρο” είναι μια πραγματική και ουσιαστική βάση στήριξης αυτής της ελπίδας του υφυπουργού Αθλητισμού. Μετά τον Κουτσοκούμνη, η FIFA είπε να πάρει την υπόθεση πιο σοβαρά. Τόσο στα σοβαρά, που αποφάσισε να αναθέσει τον χειρισμό της σε ένα από τα μεγαλύτερα πουλέν του προέδρου Τζιάνι Ινφαντίνο. Ο Μαλτέζος Μπιορν Βασάλο, που βρίσκεται στην Ελλάδα με αποστολή να βγάλει άκρη, να κάνει καθαρές εκλογές και να εγκαταστήσει ένα δίκτυο διαρκούς επιτήρησης των ενεργειών της εκλεγμένης διοίκησης της ΕΠΟ για τουλάχιστον 12 μήνες, μεταγράφηκε στην FIFA πριν από 8 μήνες για να γίνει ο διευθυντής της διεύθυνσης των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών, δηλαδή για να γίνει ο άνθρωπος του Ινφαντίνο για την Ευρώπη. Για να καταλάβεις πόσο σημαντική είναι η θέση του, ο Βασάλο είναι ένας από αυτούς που αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν το νέο project του Ινφαντίνο, ο οποίος αποφάσισε να μοιράσει συνολικά περί τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια στις εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου και την ενίσχυση του μάνατζμεντ. Δηλαδή είναι ένας από αυτούς που θα αποφασίσουν πού και σε ποιον θα πάνε τα λεφτά στην Ευρώπη. Σε ελεύθερη μετάφραση, ένας από αυτούς που θα εργαστούν για την επανεκλογή του Ινφαντίνο.

Οι Ελληνες που έχουν συναναστραφεί τον Βασάλο περίπου εκπλήσσονται με τις γνώσεις του για το ελληνικό ποδοσφαιρικό καθεστώς. Ο 36χρονος Μαλτέζος μάνατζερ, ο οποίος μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν γενικός γραμματέας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Μάλτας, στην οποία έκανε διοίκηση την τελευταία 6ετία, ήρθε πολύ καλά διαβασμένος. Και έχει πείσει τον Βασιλειάδη ότι συχνά ενημερώνει τον Ινφαντίνο, και όχι μόνο τον Θόδωρο Θεοδωρίδη, για όσα συμβαίνουν στην ΕΠΟ.

Θεωρητικώς η δουλειά του σημερινού απεσταλμένου της FIFA ολοκληρώνεται την ερχόμενη Παρασκευή, μετά από το τέλος των εκλογών στην ΕΠΟ, και η συνέχεια ανήκει στην Επιτροπή Παρακολούθησης της ΕΠΟ που έφτιαξε η FIFA. Ο Βασάλο όμως είναι αυτός που θα λαμβάνει τις εκθέσεις που θα στέλνει στην FIFA ανά δίμηνο η Επιτροπή Παρακολούθησης, και είναι αυτός που θα παραμένει σε επαφή με τον Βασιλειάδη για να εισπράττει την αίσθηση της ελληνικής κυβέρνησης για τα όσα θα κάνει η νέα ΕΠΟ στη νέα ζωή της. Γι' αυτό άλλωστε το ένα εκ των τριών μελών της Επιτροπής Παρακολούθησης είναι ένα “πουλέν” του Βασάλο από τη Μάλτα, ο σημερινός διευθυντής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Μάλτας Ιβάν Βέλα.

Η επιλογή του επικεφαλής αυτής της Επιτροπής Παρακολούθησης δείχνει επίσης σοβαρή από την πλευρά της FIFA. Για τη θέση του προέδρου επελέγη ο Αυστριακός Χέρμπερτ Χέμπελ, ένας 60χρονος δικηγόρος, ο οποίος έχει συμπληρώσει 34 χρόνια στη διοίκηση της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, τόσο στο Σάλτσμπουργκ όσο και στην Αυστρία. Σήμερα είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της αυστριακής Ομοσπονδίας και μέλος της νομικής επιτροπής της UEFA. Θεωρείται τόσο αξιόπιστος και ακέραιος που το CAS πολύ συχνά τον επιλέγει για δικαστή ποδοσφαιρικών υποθέσεων παρά τη σχέση του με την UEFA. Και στο βιογραφικό του υπάρχει μια μεγάλη έρευνα που έκανε για λογαριασμό της Ολυμπιακής Επιτροπής της Αυστρίας, της οποίας είναι μέλος, για παρατυπίες και ενδείξεις δωροδοκίας στην διεκδίκηση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014. Με απλά λόγια, πρόκειται για έναν νομικό με επάρκεια σε γνώση και εμπειρία για να κρίνει αν η νέα ΕΠΟ θα προχωρήσει στις καταστατικές αλλαγές και αν θα αποδίδει δικαιοσύνη και θα λειτουργεί σε καθεστώς ισονομίας, αλλά και για έναν παράγοντα με εμπειρία και ικανότητα να αντιληφθεί αν οι εκλογές της ερχόμενης Παρασκευής θα είναι καθαρές ή αγορασμένες.

Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι οι Ελληνες της διοίκησης του εθνικού ποδοσφαίρου, δηλαδή οι υποψήφιοι για το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ, οι πρόεδροι των Ενώσεων, και όσοι προσπαθούν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα έχουν αντιληφθεί πόσο σοβαρά ασχολείται με το ελληνικό πρόβλημα η FIFA. Είναι άλλωστε διάχυτη μια εντύπωση, που τείνει να εξελιχθεί σε γενική αίσθηση των μελών της υψηλής κοινωνίας του ελληνικού ποδοσφαίρου ότι η FIFA και η UEFA νοιάστηκαν μόνο να ξεμπερδέψουν με τους προηγούμενους και δεν νοιάζονται ιδιαίτερα σχετικά με το ποιος θα είναι ο επόμενος. Αν ο απεσταλμένος της FIFA, που είναι ουσιαστικά ο απεσταλμένος του Ινφαντίνο, και όχι του Θεοδωρίδη, ακριβολογεί και σοβαρολογεί στις επαφές του με την ελληνική κυβέρνηση, η FIFA θα αντιδράσει ακαριαία στην περίπτωση που εκτιμήσει ότι πρόκειται για αγοραστές εκλογές. Και το ίδιο άμεση θα είναι η αντίδρασή της, σύμφωνα με την δέσμευσή της απέναντι στην κυβέρνηση, στην περίπτωση που η νέα διοίκηση της ΕΠΟ κάνει του κεφαλιού της και όχι τα συμφωνημένα.

Μετά από όλα τα παραπάνω, ο παρατηρητής καταλήγει στις εξής παρατηρήσεις και διαπιστώσεις: αν δεν γίνουν ούτε τώρα καθαρές εκλογές, με τέτοια επιτήρηση από FIFA και κυβέρνηση, στην Ελλάδα δεν θα γίνουν ποτέ καθαρές ποδοσφαιρικές εκλογές. Αν δεν γίνουν τώρα οι αναγκαίες καταστατικές αλλαγές και αν δεν αλλάξουν τώρα οι προδιαγραφές λειτουργίας της διοίκησης της ΕΠΟ, δεν θα αλλάξουν ποτέ. Κι αν με τόση εποπτεία από τους ξένους και τόση κυβερνητική επιτήρηση, και με ξένο αρχιδιαιτητή, δεν γίνει αξιόπιστο πρωτάθλημα, δεν θα γίνει ποτέ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.