Γιατί δεν παίζει καλά ο ΠΑΟΚ;

Γιατί δεν παίζει καλά ο ΠΑΟΚ;

Γιατί δεν παίζει καλά ο ΠΑΟΚ;

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου έχει δει και τα οκτώ ματς του ΠΑΟΚ μέχρι τώρα και αναρωτιέται πώς και γιατί η ομάδα του Στανόγεβιτς εξακολουθεί να προβληματίζει με τις εμφανίσεις της.
Ο χθεσινός φιλικός αγώνας ΠΑΟΚ-ΠΑΣ ήταν ο όγδοος για τους κυπελλούχους Ελλάδας από τότε που ξεκίνησε η φετινή αγωνιστική περίοδος. Ο ΠΑΟΚ έχει δώσει έξι φιλικά και δύο επίσημα ματς, με όχι και τόσο δυνατές ομάδες. Κόντρα στη Γάνδη και τον Άγιαξ (στις δύο ήττες) οι αντίπαλοι έπαιξαν με πολλούς αναπληρωματικούς ποδοσφαιριστές. Ένας ΠΑΟΚ που δεν έχασε παίκτες, έχει ενισχυθεί με τον πολύ καλό και ποιοτικό Μακ, ενώ και ο Ρέι έχει πραγματοποιήσει καλό ξεκίνημα στο τέρμα.
Είναι ξεκάθαρο (αυτό είναι το γεγονός δηλαδή) ότι σε αυτούς τους οκτώ αγώνες, ο ΠΑΟΚ δεν παίζει καλά και προβληματίζει. Τα αποτελέσματα προφανώς και δεν αποτελούν το βασικό κριτήριο προβληματισμού. Η εικόνα είναι προβληματική. Οι εμφανίσεις είναι κακές. Η ομάδα δείχνει ασύνδετη, ένα σύνολο που δυσκολεύεται να βγάλει μερικά καλά δεκάλεπτα, για να πείσει ότι από κάπου ξεκινάει για να φθάσει σε καλύτερα επίπεδα.
Ο ΠΑΟΚ δεν αναπτύσσεται σωστά. Δεν βγαίνουν συνδυασμοί, δεν εμφανίζονται ιδιαίτεροι αυτοματισμοί. Οι παίκτες της ομάδας δείχνουν μπερδεμένοι, δεν έχουν κίνηση χωρίς την μπάλα, δεν πρεσάρουν συντεταγμένα για να κερδίσουν την κατοχή, φυσικά δεν βγαίνουν πράγματα και σε στημένες φάσεις που αποτελούν τεράστιο κεφάλαιο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.
Αυτά είναι γεγονότα… Πάμε και στις πιθανές αιτίες…
Φταίει η προετοιμασία;
Αυτή δεν ήταν πολύ βαριά (καταγράφηκε και τότε) λόγω του ότι πέρυσι πολλοί παίκτες ξεπέρασαν τους εαυτούς τους σε αγώνες και έπρεπε να ξεκινήσουν πιο χαλαρά. Αν έφταιγε η προετοιμασία τότε απλά θα βλέπαμε μερικά καλά διαστήματα και πολλά λεπτά όπου… απλά τα πόδια δεν θα άκουγαν.
Φταίει το ρόστερ και οι μεταγραφές;
Ο ΠΑΟΚ έχει μερικά κενά και τα πιο βασικά είναι στα χαφ. Εκεί λείπουν κάποια χαρακτηριστικά. Κατά τα άλλα όμως η ποιότητα δεν αμφισβητείται. Έστω και έτσι, αυτή η ίδια ομάδα πέρυσι (ακόμη και σε αυτή την καλοκαιρινή περίοδο) είχε μερικά καλά διαστήματα και παρουσίαζε μεγαλύτερη συνοχή. Κατά τύχη έχασε την πρόκριση από τον Άγιαξ και πέρασε με δύο νίκες (5-0 γκολ) τη Δυναμό Τιφλίδας.
Είναι πολύ νωρίς;
Ίσως και να είναι έτσι.. Από την άλλη, οκτώ ματς είναι λίγα; Δεν θα έπρεπε να έχουν ήδη παρουσιαστεί μερικά σημάδια ανάκαμψης και αγωνιστικής προόδου; Ο ΠΑΟΚ έχει παίξει σχεδόν όλα τα ματς με το βασικό του κορμό, αλλά η χημεία… λείπει σε όλες σχεδόν τις γραμμές και τις φάσεις του αγώνα.
Φταίνε οι αλλαγές, οι δοκιμές;
Εδώ επάνω να θυμίσουμε ότι: Ο ΠΑΟΚ έπαιξε πέρυσι το 4-3-3 σε δύο διαφορετικές εκδοχές. Λένε οι προπονητές (όπως το έλεγε και ο Ίβιτς) ότι σε αυτή την περίπτωση παίζουν μεγάλο ρόλο τα τρίγωνα που δημιουργούνται και οι υπεραριθμίες σε όλο το γήπεδο. Με αυτό το σχηματισμό, ο ΠΑΟΚ προσπαθούσε να κρατήσει για ώρα την μπάλα στα πόδια και αναπτύσσονταν πιο αργά, αλλά έφθανε καλά και ομαδικά σε τελικές προσπάθειες.
Είπε ο Στανόγεβιτς ότι θα επιχειρήσει να κάνει την ομάδα πιο γρήγορη, να επιτίθεται μέσα σε 13-14΄΄ και όχι όπως πέρυσι. Αυτό το είπε σκεπτόμενος το 4-4-2 με το οποίο θα ξεκινούσε, εκεί όπου πράγματι (όπως λένε οι προπονητές) η μετάβαση από άμυνα σε επίθεση γίνεται πιο γρήγορα. Από τότε ο ΠΑΟΚ άλλαξε σχηματισμό, γιατί όπως ειπώθηκε… «έτσι βολεύονταν οι παίκτες». Από εκεί και πέρα όμως και η προσπάθεια να παίξει πιο γρήγορα δεν έχει αποτέλεσμα, ενώ και οι υπεραριθμίες δεν εμφανίζονται μέσα στο γήπεδο. Αλήθεια είναι ότι στα τελευταία ματς βγήκαν κάποιοι αυτοματισμοί μόνο από τη δεξιά πλευρά, εκεί όπου Μάτος-Κάμπος (μαζί με έναν τρίτο παίκτη στα χαφ) συνεργάζονται –από πέρυσι- πολύ καλά. Αυτές είναι οι μόνες-ελάχιστες συνεργασίες που έχουν βγει σε δύο-τρία παιχνίδια.
Το μπέρδεμα είναι δεδομένο, προκύπτει από πολλές πλευρές. Όλο αυτό (η προσπάθεια του ΠΑΟΚ δηλαδή να παίξει πιο επιθετικά που δεν του βγαίνει) δημιουργεί και μερικές ανισορροπίες στην άμυνα.
Πάμε και στο πιο σημαντικό θέμα:
Μπορεί να ξεμπερδέψει η κατάσταση; Είναι σίγουρο ότι σε 10-20-30-40 μέρες ο ΠΑΟΚ θα παρουσιάζει κάτι πολύ καλύτερο βάσει του ρόστερ του και των στόχων που βάζει; Θα αποκτήσει συγκεκριμένο σχέδιο στο παιχνίδι του; Θα βελτιωθεί η ομάδα; Πότε; Υπάρχει περίπτωση να μην «βρεθούν» αυτοί οι παίκτες;
Απάντηση: Εγώ δεν ξέρω… Δυσκολεύομαι να υποθέσω… Δεν ξέρω δηλαδή αν αυτά τα αγωνιστικά προβλήματα που τώρα παρουσιάζονται, είναι βέβαιο ότι θα ξεπεραστούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Αν βέβαια το περιβάλλον γύρω από την ομάδα ήταν καλύτερο και λειτουργούσε ιδανικά, αν υπήρχε χημεία και εκτός ομάδας, αν υπήρχε ξεκάθαρη φιλοσοφία, τότε θα ήταν όλοι πιο αισιόδοξοι ότι και το αγωνιστικό θα βελτιωθεί...
Τέλος πάντων για όλα αυτά τα παραπάνω, άλλοι είναι υπεύθυνοι να αποφασίσουν και η δική τους άποψη μετράει περισσότερο...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.