Η λογική ενίσχυσης και ο κανιβαλισμός! (pic)

Η λογική ενίσχυσης και ο κανιβαλισμός! (pic)

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Η λογική ενίσχυσης και ο κανιβαλισμός! (pic)

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την ΑΕΚ, όλα όσα αφορούν το ματς στη Μόσχα και την επόμενη μέρα σε όλα τα επίπεδα.

Δεν πήγε άσχημα το 3-5-2 αλλά δεν είναι και αυτό που πρέπει να παίζει η ΑΕΚ βάσει του ρόστερ της αφού δεν χωράνε πολλοί από τους καλούς της που πρέπει να έχουν φανέλα βασικού, ή έστω μπόλικο χρόνο συμμετοχής (όπως π.χ. ο Τρίστασον που στο 3-5-2 δεν έχει λόγω ύπαρξης). Δεν θα πω πολλά για πρόσωπα στο ματς της Μόσχας. Απλά θα είναι άδικο να κριθεί (με βάση σύγκρισης με τον Αραούχο) ο Λιβάια ο οποίος για μένα έπρεπε να μείνει εκτός (εκ του αποτελέσματος) και στα δυο παιχνίδια με την ΤΣΣΚΑ γιατί έκανε... μπαμ ότι με τέτοιου είδους αντιπάλους θέλει γνήσιο φορ περιοχής. Τέτοιος είναι προς το παρών μόνο ο Γιακουμάκης σε επίπεδο ετοιμότητας και ο Αλμέιδα.

Επιστρέψαμε στη βάση μας λοιπόν και περιμένουμε το επόμενο ταξίδι. Σίγουρα το ίδιο δύσκολο σε αγωνιστικό επίπεδο με αυτό που είχαμε τώρα αφού όσο και να μας κάνει τη χάρη σαν ΑΕΚ η κλήρωση, δεδομένο είναι ότι πάλι θα προκύψει δυνατός αντίπαλος, ομάδα που θα είναι σε καλύτερο level από το αντίστοιχο των «κιτρινόμαυρων». Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα... Υπάρχει και η όψη του νομίσματος (η δικαιολογημένη άποψη του οπαδού δηλαδή) που είναι απόλυτη: η ΑΕΚ πρέπει να περάσει όποιο και να είναι το επόμενο εμπόδιό της!

Λογικό είναι σε έναν βαθμό λόγω της ιστορίας της Ένωσης στα ευρωπαϊκά κύπελλα αφού σε επίπεδο πορείας και παρουσίας στις μεγάλες διοργανώσεις είναι η πιο επιτυχημένη μετά τον Παναθηναϊκό. Επαναλμβάνω γιατί έχουμε και κάποιους που δεν θέλουν να καταλαβαίνουν, αναφερόμαστε στο κομμάτι πορείας σε διοργάνωση και επιτυχίας συμμετοχής είτε σε προημιτελικές φάσεις (η ΑΕΚ έχει παίξει σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στα προημιτελικά) είτε στα ημιτελικά ενός θεσμού...

Θαρρώ πως όσα γράψω παρακάτω για το κομμάτι που αφορά την αναμέτρηση στη Μόσχα δεν θα 'χει μεγάλη σημασία αφού από το πρώτο ματς κιόλας στο ΟΑΚΑ (αποβάλλοντας από το μυαλό μας τη δυναμική της ΤΣΣΚΑ) η διαδικασία οποιασδήποτε κουβέντας αφορά το κομμάτι της ενίσχυσης με το οποίο (και τη λογική αυτής) θα ασχοληθούμε εννοείται και σήμερα. Όμως πρέπει να σημειώσουμε ένα δυο πραγματάκια για την αναμέτρηση στη Ρωσία και έπειτα να προχωρήσουμε στο δια ταύτα όσο και αν δεν έχει σημασία αφού (ευτυχώς) εμείς δεν αποφασίζουμε.

Από κει και πέρα δεν μπορώ να καταλάβω (πέρα από το κομμάτι της εμπειρίας) γιατί δεν ξεκινάει ΠΑΝΤΑ στα χαφ ο Γαλανόπουλος. Θα γράψω σύντομα ένα άρθρο να το αναδείξω, ότι θα πρέπει η ενδεκάδα σε μεγάλο βαθμό να χτίζεται πάνω του γιατί αυτό επιβάλλει το όφελος της ΑΕΚ και η ομάδα και το κέρδος της πρέπει, είναι και να επιβληθεί να είναι, πάνω από όλους και όλα... Ο Σιμόες σε δυο ματς απέδειξε ότι κάκιστα επιλέγεται αν και επαναλαμβάνω καταλαβαίνω ότι παίρνει το χρόνο λόγω εμπειρίας. Όμως δεν δικαιώνει τον προπονήτη...

Η ΑΕΚ στη Μόσχα δεν ήταν κακή. Στο πρώτο 15λεπτο ήταν η καλύτερη ομάδα και έτσι έκλεισε το ημίχρονο και τα τελευταία 8 λεπτά του, όντας καλύτερη της ΤΣΣΚΑ. Μπήκε καλά στο δεύτερο 45λεπτο και ειδικά μετά το 55' έως και το 70' έπρεπε να είχε φτάσει σε ένα γκολ είτε με τον Μάνταλο (που μοιάζει να είναι πέναλτι αυτό που του γίνεται, μικρή σημασία έχει), είτε με τον Γιόχανσον, είτε στην ίδια φάση με τον Κλωναρίδη, είτε και μετά με τον Μπακάκη και τέλος με τον Γιακουμάκη έστω για να ισοφαρίσει αφού δεν άξιζε (επαναλαμβάνω) την ήττα στην ΒΕΜΠ Αρένα.

Όμως έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Κι ήρθε ένα γκολ να της στερήσει τη δυνατότητα να πάρει αυτό της άρμοζε και άξιζε το οποίο έπρεπε να ακυρωθεί (ο Νάτχο όπως φαίνεται στη φωτογραφία ξεκάθαρα και παραδεχόταν και ο ίδιος στο τέλος της αναμέτρησης) αφού σημειώνεται με το χέρι! Μικρή σημασία έχει (και) αυτό, όπως (και) το πέναλτι στον Μάνταλο. Αν ήταν στην Ελλάδα και σε ντέρμπι ακόμη θα γράφαμε (και εγώ μέσα σ' αυτούς) όλοι οι ρεπόρτερ των ομάδων, αλλά εκτός συνόρων δίνουμε το συγχωροχάρτι τάχα μου και εστιάζουμε στα λάθη της εκάστοτε ομάδας...

Μ' άρεσε πολύ ο Μπακάκης ειδικά μετά το 20' που βρήκε την ισορροπία μεταξύ άμυνας και επίθεσης και επίσης σούπερ ήταν η ανταπόκριση της τριάδας των στόπερ.

Ο κανιβαλισμός που γίνεται με τον Ανέστη δεν έχει προηγούμενο πραγματικά. Και στέκομαι σε αυτό διότι δεν θα μου κάνει εντύπωση να διαβάσω πως φταίει και για την μπαγιάτικη μπουγάτσα του φούρνου της γειτονιάς μου. Μπορεί κάποιος να λέει ότι δεν του κάνει, σεβαστό, να τον κρίνει λίγο για την ΑΕΚ (επίσης σεβαστό διότι οι απόψεις είναι...... τα 'χει πει ο Κλιντ Ίσγουντ). Όμως να του χρεώνεις σε έναν αποκλεισμό και τα τρία γκολ με το έτσι θέλω ενώ αντικειμενικά δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση περισσότερο από τους Τσιγκρίνσκι – Βράνιες – Σιμόες (στα γκολ του ΟΑΚΑ) και Κλωναρίδη (κυρίως) στη Μόσχα, τι να πω.

Επίσης υπενθυμίζω ότι ο Έλληνας γκολκίπερ (που έβγαλε και δυο τετ α τετ αλλά πού θα το διαβάσετε;) δεν παίζει επειδή είναι ο... Πούτιν και το επιβάλλει. Δεν πήγε στα Σπάτα και στα γραφεία της ΑΕΚ και τους είπε «εγώ θα παίζω νταηλίκι και μη κάνετε καμία μαγκιά να πάρετε κανέναν φτασμένο και έμπειρο τερματοφύλακα, σας τελείωσα»! Δεν χρειάζεται λοιπόν όλος αυτός ο κανιβαλισμός και η στοχοποίηση. Συνιστά και είναι αλητεία... Εύχομαι σ' αυτούς που το κάνουν να μη το ζήσουν μέσα απ' τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τα παιδιά τους αύριο – μεθαύριο, αλλά εδώ πληρώνονται όλα να το θυμάστε. Δεν κάνει ο Ανέστης; Άντε και το δέχομαι, είναι θέμα της διοίκησης και της ομάδας άρα εκεί πρέπει να εστιάσουν αυτοί που το πιστεύουν την κριτική τους.

Από κει και πέρα δεν μπορεί να ευθύνεται και για την... παντόφλα που τρώει κάθε προβληματικός στο σπίτι του. Όταν βγαίνει διάβαζα «καλύτερα να μένει στην εστία του» και εννοείται όταν δεν βγαίνει «πότε θα βγει αυτος ο άνθρωπος»... Δεν έχει την κύρια (έως καθόλου για μένα) ευθύνη ο Ανέστης για κανένα από τα τρία γκολ που δέχτηκε. Όμως από τη στιγμή που κάποιοι τον στοχοποίησαν σκόπιμα και άρχισαν – δημιούργησαν τον κανιβαλισμό καλό θα είναι η ομάδα – διοίκηση να το τελειώσει άμεσα, να τον προστατέψει ή να δώσει λύση ουσίας, αν μπορεί...

Στο κομμάτι της ενίσχυσης τα πράγματα είναι πιο απλά από τον κάθε άμπαλο (στο χώρο μου και εμένα μέσα σε δαύτους αν θέλετε) που γράφει «θέλει χαφ», «θέλει φορ», «θέλει τέρμα και εξτρέμ». Η ΑΕΚ θα πάει στην Ελλάδα στο 4-4-1-1 οπότε αντικειμενικά η μεγάλη ανάγκη είναι η απόκτηση φορ και πλάγιου... Τέλος! Αν θέλει να παίξει 3-5-2 θέλει χαφ οπωσδήποτε. Αν 4-3-3 τότε και πάλι κυρίως εξτρέμ.

Ωστόσο η λογική της ενίσχυσης της ΑΕΚ πρέπει να έχει να κάνει με αυτό που σκοπεύει να παίξει για να διεκδικήσει και να κατακτήσει το πρωτάθλημα που έθεσε σαν στόχο. Απλά και ξεκάθαρα!

Υγ: Πίκρα και στεναχώρια στη διάρκεια της πτήσης της επιστροφής. Λογικό. Χάρηκα που είδα μια ομάδα που την πόνεσε η ήττα. Αλλά και μια οικογένεια μεταξύ ξένων και Ελλήνων. Είναι τετάστιο ατού για την ΑΕΚ αυτή η χημεία και η οικογένεια που είναι τα αποδυτήρια. Θα το δείτε σύντομα, πάντα ήταν. Καλά παιδιά που έχουν προτεραιότητά τους τον διπλανό τους, τον... αδερφό τους.

Υγ2: Σκασμένος περισσότερο απ' όλους και μετά πάντα τον Μανόλο που δεν μιλιόταν από το... γαμώτο ήταν ο Ούγκο Αλμέιδα. Μου έκανε τεράστια εντύπωση. Όπως και η εικόνα του αφού είναι πασιφανές ότι έχει δουλέψει πολύ και έχει αλλάξει απίστευτα. Δεν ξέρω αν αρκεί, εγώ λέω ξανά θέλουμε φορ επιπέδου Αραούχο, αλλά δεν μπορώ να μη γράψω και την αλήθεια.

Υγ3: Όχι άλλο Ρωσία κληρωτίδα μου... Σε παρακαλώ! Και λίγο πιο... γλυκιά μαζί μας. Δυο χρόνια αίμα μας πας...

Υγ4: Μην ασχολείστε με άλλες ομάδες ελληνικές, μακάρι να περάσουν όλες ειλικρινά το λέω. Αλλά μη μου στέλνετε ότι λένε για μας οι ΠΑΟΚτσήδες, δεν γίνεται να ασχοληθούμε καν. Καλή τύχη στην ομάδα τους και καλή πορεία. Μακάρι να μας ξεγράψουν ΟΛΟΙ τους που την έχουν... ακούσει ότι έγιναν ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Μακάρι μάγκες.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...