Βυθίζεται η Λίγκα και ασφαλώς δεν φταίει η κρίση!

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Βυθίζεται η Λίγκα και ασφαλώς δεν φταίει η κρίση!

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για τους ελληνικούς συλλόγους που βλέπουν το προϊόν τους και τα έσοδά τους να εκφυλίζονται και παρά ταύτα στηρίζουν τους κάθε λογής μικροπαράγοντες...
Η μείωση των εσόδων για την Σούπερ Λίγκα δεν έχει προηγούμενο. Κάθε χρόνο όλο και λιγότερα, κάθε χρόνο και μία νέα σφαλιάρα, κάθε χρόνο και μία νέα γερή μείωση. Ενα προϊόν που αδυνατεί να βρει έστω και έναν χορηγό της προκοπής τώρα πλέον αδυνατεί να βρει και τηλεοπτικό πάροχο που θα τους δίνει έστω ένα απλά μειωμένο συμβόλαιο...
Πριν 3 χρόνια η Λίγκα είχε χορηγό που πλήρωνε 10 εκατ. ευρώ το χρόνο και τηλεοπτικό συμβόλαιο 45 εκατ. ευρώ το χρόνο. Δηλαδή είχε συνολικά έσοδα 55 εκατ. ευρώ το χρόνο. Την επόμενη σεζόν από τα 55 εκατ. ευρώ που εισέπραττε προ τριετίας θα πέσει στα 32-33 εκατ. ευρώ στο σύνολο. Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της κρίσης, αλλά αυτό το λένε μόνο στη Λίγκα που κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους.
Η ίδια η NOVA την εποχή της κρίσης, στην ίδια ακριβώς χρονική στιγμή που στη Λίγκα προτείνει μαχαίρι στο συμβόλαιο, βρήκε νόημα να πληρώσει τριπλάσιο – τετραπλάσιο αντίτιμο από αυτό που πλήρωνε μέχρι φέτος για να δείχνει την Euroleague. Την ώρα που έδινε στις ομάδες του μπάσκετ αύξηση 300%, - 400%, ακριβώς την ίδια στιγμή έκοβε στεγνά από την Σούπερ Λίγκα. Και φυσικά το έκανε γιατί έχει μετρήσεις στα χέρια της και ξέρει τι βλέπουν οι καταναλωτές της. Το Λεβαδειακός – Πλατανιάς δεν το βλέπει άνθρωπος. Κυριολακετικά δεν ξεπερνούν τις 3-4 χιλιάδες αυτοί που κάθονται για να δουν το συγκεκριμένο ματς. Αντίθετα ένα ματς της Euroleague το βλέπουν δεκάδες χιλιάδες συνδρομητές.
Το καλό τηλεοπτικό προϊόν λοιπόν την εποχή της κρίσης πληρώνεται “χρυσό”, το... σάπιο τηλεοπτικό προιόν δεν το βλέπει κανείς και δεν θέλει να το πληρώνει κανείς. Την επόμενη σεζόν τα δικαιώματα του ελληνικού πρωταθλήματος στην Ελλάδα πιθανόν να κοστίζουν λιγότερο, απ' όσο κοστίζουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην Ελλάδα των 4 ξένων μεγάλων πρωταθλημάτων. Θα πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία πραγματικά σε μία χώρα να είναι φθηνότερο το τηλεοπτικό συμβόλαιο του εγχώριου πρωταθλήματος από αυτό των ξένων. Και αυτό φυσιολογικό είναι όμως. Η COSMOTE TV με ξένο ποδόσφαιρο έχει πλέον περισσότερους συνδρομητές από την NOVA με ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπάρχει πιο τρανή απόδειξη από αυτό ότι οι Ελληνες φίλαθλοι προτιμούν να βλέπουν ξένο ποδόσφαιρο από... αυτήν την Σούπερ Λίγκα.
Αντί λοιπόν να προβληματίσει τις ομάδες αυτό, αντί να τις κάνει να διορθώσουν τα κακώς κείμενα, αντί να δουν ότι ποδόσφαιρο με ομάδες που έχουν κοινό 500 άτομα το πολύ δεν μπορεί να υπάρχει, εξακολουθούν να κάνουν τα χατίρια των μικροπαραγόντων. Δεν αναφέρομαι καν στα φαινόμενα βίας και διαφθοράς, διότι και αυτά να μην υπήρχαν οι μισές ομάδες της Λίγκας πάλι χίλιους νοματαίους θα αφορούσαν...
Και ενώ το οικονομικό status των ελληνικών συλλόγων διαλύεται και ενώ το προϊόν εκφυλίζεται όλο και περισσότερο και ενώ η NOVA έφτασε στο σημείο να λέει σε όλους ότι από 40 εκατ. ευρώ τους δίνει τώρα 30 εκατ. ευρώ κι' αν τους αρέσει και ενώ οι μοναδικοί που ενδιαφέρθηκαν να χορηγήσουν αυτό το πράγμα που η Λίγκα το αποκαλεί ελληνικό πρωτάθλημα, είναι οι ίδιοι οι παράγοντες των ομάδων, ο Σαββίδης ή ο Μαρινάκης και με αστεία ποσά, η Λίγκα εξακολουθεί να ζει στον κόσμο της. Χορηγούν το προϊόν τους από την τσέπη τους και παραμυθιάζονται ότι έχουν χορηγό. Φοβερά πράγματα!!!
Και ενώ η κατάσταση έχει πιάσει πάτο και φυσικά με λιγότερα έσοδα θα δούμε και χαμηλότερης ποιότητας παίκτες άρα και ποδόσφαιρο αυτό που θα πει η Λίγκα στη NOVA ως αντιπρόταση επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει επιστροφή και το ελληνικό ποδόσφαιρο βαδίζει στο τέλμα οριστικά και αμετάκλητα.
Ξέρετε τι θα πει η Λίγκα στη NOVA; Ολα θα τα δεχτεί και την τεράστια μείωση του αντιτίμου από 40 σε 30 εκατ. ευρώ και την συνέχιση της ύπαρξης των πλέι οφ και όλα όσα θέλει η NOVA εκτός από ένα. Δεν δέχεται για κανένα λόγο την μείωση των ομάδων. Κόντρα σε κάθε λογική οι άνθρωποι δέχονται να μικραίνει αφάνταστα η πίτα των εσόδων, δέχονται να πεινάνε, αλλά δεν δέχονται να γίνουν λιγότεροι αυτοί που θα τρώνε από την πίτα.
Δεν μπορούν να χαλάσουν το χατίρι του Κομπότη, του Κούγια, του Χριστοβασίλη, του Κωστούλα του κάθε ενός τέλος πάντων (διότι δεν έχω τίποτα με τους συγκεκριμένους παράγοντες) που φοβάται ότι αν θα πέσουν τέσσερις είναι πιθανό να υποβιβαστεί και η δική του ομάδα και διατηρούν μία κατάσταση όπου κανείς δεν θέλει να βλέπει αυτό το προϊόν.
Αν φέτος υπογράψουν για 30 εκατ. ευρώ το χρόνο, είναι απολύτως βέβαιο ότι την επόμενη σεζόν με όποιον κι' αν διαπραγματευτούν θα ξεκινούν από αυτή την βάση και όχι από την βάση των 40 εκατ. ευρώ που εισπράττουν τώρα. Και βέβαια αφού δεν δέχονται την μείωση των συλλόγων θα πρέπει να μοιραστούν τα χρήματα δια 16! Και όλα αυτά ενώ όποια έρευνα, όποια μέτρηση, όποια ελληνική η ξένη εταιρεία κι' αν έχουν βάλει να μελετήσει την εμπορική αξία του ελληνικού πρωταθλήματος, το πρώτο πράγμα που τους είπαν όλοι είναι ένα.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο αντέχει 10 ομάδες, άντε 12. Ούτε μία παραπάνω...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.