Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς: «Ο Mr. Attack»

Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς: «Ο Mr. Attack»

Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς: «Ο Mr. Attack»

bet365

Στο μυαλό του Στανόγεβιτς υπάρχει, προς το παρόν, μόνο η επίθεση! Το gazzetta.gr παρακολουθεί την προετοιμασία στο Χορστ της Ολλανδίας και σας μεταφέρει τις πρώτες σκέψεις του Σέρβου για τον «δικό του ΠΑΟΚ», που σίγουρα θα παίζει… full attack! ΑΠΟΣΤΟΛΗ-ΧΟΡΣΤ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΥΝΤΟΥΛΙΔΗΣ

Οι μεγαλύτεροι αγώνες στην Sportingbet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5% στο Γκάλγουεϊ – Λίμερικ (21+).

Η εντύπωση δεν είναι λανθασμένη, ούτε βεβιασμένη. Προκύπτει από όλα όσα έχει δείξει και δουλέψει στις προπονήσεις επί ολλανδικού εδάφους ο Σέρβος τεχνικός του «Δικεφάλου». Στο Χορστ ο 43χρονος προπονητής από το Βελιγράδι έχει αφήσει στην άκρη κάθε σύστημα και σχηματισμό του περσινού ΠΑΟΚ. Η δική του φιλοσοφία δεν συναντιέται πουθενά μ’ αυτή του Βλάνταν Ίβιτς.

Ο Στανόγεβιτς το είπε από την ημέρα της παρουσίασής του στον κόσμο της ομάδας, το επανέλαβε και στην Ολλανδία: «Θα παίζουμε πάντα με δύο επιθετικούς». Αυτή είναι η φιλοσοφία του. Αυτές είναι οι (ποδοσφαιρικές) αρχές του.

Στις απογευματινές προπονήσεις στο Χορστ δουλεύει πάνω στην τακτική. Βάζει στους παίκτες του ΠΑΟΚ διαφόρων ειδών… μαθήματα, σ’ ότι αφορά την επιλογή σχηματισμού, αναζητώντας παράλληλα να βρει κι έναν πρώτο κορμό της ομάδας.

Η απουσία του βασικού τερματοφύλακα (το σήριαλ του φετινού καλοκαιριού που τελειώνει με την απόκτηση του Ροδρίγο Ρέι, ο οποίος αναμένεται στην Ολλανδία) αυτό όμως δεν τον εμποδίζει καθόλου να κάνει αυτό που θέλει στις υπόλοιπες γραμμές. Από την στιγμή, μάλιστα, που προστέθηκε κι ο Ρόμπερτ Μακ, ο Σέρβος τεχνικός είναι χαρούμενος για την πολυτέλεια των επιλογών που έχει στη «φροντ λάιν» του «Δικεφάλου». Γιατί, πλην του Πρίγιοβιτς, καλά πάει ο Ζάιρο, το ίδιο και ο Κουλούρης, ενώ ο Αθανασιάδης εμφανίζεται αλλαγμένος προς το καλύτερο και ασφαλώς είναι μια σημαντική λύση.

Ο ΠΑΟΚ της νέας σεζόν θα ξεκινήσει με το «4-4-2», αυτό είπε πως θέλει ο προπονητής του, ανάλογα όμως τον αντίπαλο και τις συνθήκες το σύστημα μπορεί να μετατραπεί σε «3-5-2» (δεύτερη επιλογή), γιατί όχι και σε «3-4-3», που επίσης έχει δουλέψει η ομάδα και θα το δούμε στο φιλικό απέναντι στη Γάνδη.

Μπορεί ο Στανόγεβιτς να μην έχει δουλέψει καθόλου στην άμυνα, όμως αυτό που έχει ξεκαθαρίσει στους αμυντικούς του, κυρίως τους δύο στόπερ, είναι πως απ’ αυτούς θα ξεκινάει η επιθετική ανάπτυξη της ομάδας, παίζοντας κάθετα και γρήγορα την μπάλα. Απόδειξη; Το πρώτο γκολ του «Δικεφάλου» στο φιλικό με την Τουμπίζ, το οποίο δημιούργησε από την αρχή ως το τέλος του ο Κρέσπο. Ο ένας εκ των δύο στόπερ της ομάδας.

«Κάθετο ποδόσφαιρο», «πρέσινγκ σ’ όλες τις γραμμές, όταν χάνεται η μπάλα», είναι κάποιες από τις βασικές εντολές του 43χρονου τεχνικού, που ξέρει ότι η χημεία από την περσινή χρονιά και η ύπαρξη ενός βασικού κορμού του προσφέρουν σημαντικότατες λύσεις.

Οι εννιά από τους ένδεκα, που μπορούν τούτη την στιγμή να θεωρηθούν πως θα αποτελούν το «4-4-2» και θα ξεκινήσουν στο πρώτο ευρωπαϊκό ματς στις 27 Ιουλίου, προέρχονται από το ρόστερ της περσινής σεζόν. Λείπει ο τερματοφύλακας, έρχεται για να ενσωματωθεί γρήγορα ο Ρέι, ενώ με την επιστροφή του ο Ρόμπερτ Μακ δείχνει έτοιμος να πάρει τη φανέλα του βασικού σπίτι του.

Η αμυντική τετράδα είναι ίδια και απαράλλαχτη: Μάτος (δεξιά), Βαρέλα και Κρέσπο (στόπερ), Λέοβατς (αριστερά).

Στην τετράδα των χαφ οι δύο ακραίοι, μάλλον, έχουν «κλειδώσει» για το ξεκίνημα, Κάμπος μπροστά από το Μάτος και Ενρίκε μπροστά από το Λέοβατς. Στους εσωτερικούς μέσους, υπάρχουν οι Κάνιας και Τσίμιροτ, ενώ και ο Σάχοφ παραμένει μια βασική επιλογή.

Για τη γραμμή κρούσης, τη δυάδα των επιθετικών, τα είπαμε παραπάνω. Επαναλαμβάνουμε: Πρίγιοβιτς και Μακ, με τους Αθανασιάδη, Κουλούρη και Ζάιρο από πίσω τους.

Υπάρχει και το «3-5-2» που δοκίμασε ο Στανόγεβιτς και θα αποτελεί μια δεύτερη επιλογή την οποία αναμένεται να δούμε αρκετές φορές. Στο Χορστ είδαμε έναν τέτοιο σχηματισμό αποτελούμενο από τους: Πούγγουρα, Κρέσπο, Λεβέκ (η τριάδα στην άμυνα), Μάτος (δεξιά) και Λέοβατς (αριστερά) στη μεσαία γραμμή την οποία συμπλήρωναν οι Μπίσεσβαρ, Τσίμιροτ και Κάνιας, με προωθημένους τους Ζάιρο και Πρίγιοβιτς.

Εδώ έχουν δοκιμαστεί και οι: Δεληγιαννίδης (πάει πολύ καλά στην προετοιμασία, παίζοντας και στα δύο άκρα της άμυνας), Βαρέλα, Δημητρίου (η αποκάλυψη της προετοιμασίας), Λημνιός και Κοροβέσης (παλεύει για να μείνει) στα άκρα, με τους Κάτσε, Σάχοφ, Πέλκα στο κέντρο, έχοντας μπροστά τους Αθανασιάδη και Κουλούρη.

Επίσης, υπάρχουν οι Κωνσταντινίδης και Μαλεζάς, που λόγω τραυματισμών δεν έχουν μπει καθόλου με την ομάδα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.