Τα συν και τα πλην από το... ρίσκο του ΠΑΟΚ

Τα συν και τα πλην από το... ρίσκο του ΠΑΟΚ

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Τα συν και τα πλην από το... ρίσκο του ΠΑΟΚ

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για την αλλαγή τρόπου παιχνιδιού του ΠΑΟΚ, η οποία είναι δεδομένη με τον Στανόεβιτς στον πάγκο.
Το πρώτο πράγμα που ήταν βέβαιο μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας του ΠΑΟΚ με τον Στανόεβιτς ήταν ένα. Ο ΠΑΟΚ θα παίξει 4-4-2 και τίποτα άλλο. Τουλάχιστον μέχρι να... (αν) αναγκαστεί να παίξει κάτι διαφορετικό.
Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν (ανάμεσά τους και προπονητές) ότι τα συστήματα δεν παίζουν και τόσο μεγάλο ρόλο και ότι πολλές φορές οι δημοσιογράφοι και ο κόσμος δίνουν μεγαλύτερη σημασία. Επιτρέψτε μου να διαφωνώ και να χρησιμοποιώ ως τελευταίο παράδειγμα την Τσέλσι του Κόντε.
Αν κάποια στιγμή δεν άλλαζε την διάταξη σε 3-4-2-1 ο Κόντε στην Τσέλσι οι “μπλε” όχι απλώς δεν θα κατακτούσαν τον τίτλο, αλλά δύσκολα θα έπαιζαν και Τσάμπιονς Λιγκ φέτος. Με το που άλλαξε η διάταξη η Τσέλσι δεν έχανε πουθενά και από κανέναν.
Οπως και να έχει όμως ακόμη και στον ΠΑΟΚ η... αλλαγή συστήματος πριν καν παίξει ένα φιλικό έχει αφήσει τα σημάδια της. Ο Ουάρντα δεν χωράει στον ΠΑΟΚ, αντίθετα ο Ζάιρο αρέσει πολύ στο νέο προπονητή. Πολύ φυσιολογικό. Στο 4-4-2 χώρος για τον Ουάρντα δεν υπάρχει, ενώ στο 4-3-3 ή στο 4-2-3-1 δεν υπήρχε χώρος για τον Ζάιρο, ο οποίος είναι ο ορισμός του συμπληρωματικού επιθετικού σε δίδυμο στην επίθεση και τίποτα άλλο. Παίζεις με δύο επιθετικούς (είτε 4-4-2, είτε 3-5-2 που έπαιζε ο ΠΑΣ), έχει ρόλο ο Ζάιρο, σε οποιοδήποτε άλλο σχηματισμό δεν ξέρεις τι να τον κάνεις.
Προφανώς το σύστημα και η διάταξη δεν φτιάχνουν από μόνα τους μία καλή ή μία κακή ομάδα, αλλά ανάλογα με τους παίκτες που διαθέτεις στο ρόστερ βοηθά στο να αποδώσει καλύτερα η ομάδα. Στον ΠΑΟΚ λοιπόν που θα κάνει ελάχιστες μεταγραφές το 4-4-2 έχει και συν, έχει και πλην και είναι ένα ρίσκο που μπορεί να αποδειχτεί είτε υπέροχο, είτε καταστροφικό.
Ξεκινώντας από τα πλην θα σταθώ σε δύο παίκτες. Ο ένας είναι ο Μπίσεσβαρ. Πέρυσι έπαιξε πολλά ματς ως εξτρέμ και πολλά ματς ως δεκάρι πίσω από τον φορ στο 4-2-3-1. Δυσκολεύομαι να βρω ένα πολύ καλό ματς του ως εξτρέμ, όπως δυσκολεύομαι να βρω ένα πολύ κακό ματς του ως δεκάρι. Στο 4-4-2 ο Μπίσεσβαρ χωράει μόνο ως ακραίος χαφ και αμφιβάλλω αν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο. Αμφιβολίες διατηρώ και για την ανασταλτική παρουσία του Κάμπος στο 4-4-2, αλλά αυτό μοιάζει μικρότερο πρόβλημα μπροστά στον Μπίσεσβαρ.
Ενα ερώτημα που όμως η απάντησή του μπορεί να είναι και ευχάριστο για τον ΠΑΟΚ είναι κατά πόσο μπορεί να αποδώσει καλά στο 4-4-2 ο Πέλκας. Ο νέος προπονητής του ΠΑΟΚ τον προορίζει για δεύτερο επιθετικό. Με Πρίγιοβιτς – Μακ (εκτός απρόοπτου) βασικούς, οι αναπληρωματικοί μοιάζουν να είναι οι Κλάους και Ζάιρο ή ίσως και ο Κουλούρης.
Από την άλλη ο Πέλκας μπορεί να μην έχει το ύψος, αλλά έχει το γκολ και μάλιστα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Ισως δίπλα στον Πρίγιοβιτς να μπορεί να αποδώσει καλά. Ο Πέλκας βέβαια πέρυσι έπαιξε και κάποια ματς στη γραμμή, αλλά με εντολή να κλείνει προς τα μέσα και οι τρεις κεντρικοί χαφ να τον καλύπτουν. Τρεις κεντρικοί χαφ στο 4-4-2 όμως δεν υπάρχουν.
Για τον ΠΑΟΚ είναι σχεδόν ευλογία το 4-4-2 όταν έχει επιθετικό δίδυμο τον Μακ με τον Πρίγιοβιτς, μπορεί όμως και να αποδειχτεί κατάρα όταν οι ακραίοι χαφ θα είναι ο Κάμπος με τον Μπίσεσβαρ. Να τον παίζεις over να είσαι βέβαιος ότι θα γίνεις πλούσιος μοιάζει το σχέδιο, αλλά με ομάδα που πολλά βάζει, πολλά τρώει, δεν μπορείς να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο για την αποτελεσματικότητά της.
Ενα ακόμη ζητούμενο είναι η δυάδα των κεντρικών χαφ. Εχει ο ΠΑΟΚ την πολυτέλεια σε μία τετράδα χαφ που οι δύο από τους τέσσερις θα είναι ο Κάμπος με τον Μπίσεσβαρ να έχει σε αυτήν και τον Σάκχοφ; Είναι ένα ερώτημα που δεν είναι εύκολο να απαντηθεί στην θεωρία. Για την ακρίβεια στη θεωρία λες “αδύνατον”, στην πράξη θα δούμε. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ με το έμψυχο δυναμικό που έχει στα χέρια του μπορεί να φτιάξει μία ομάδα που στο μάτι θα είναι απολύτως ελκυστική, αλλά που ανασταλτικά μόνο πονοκέφαλο προκαλεί στην σκέψη για το πως θα λειτουργεί μέσα στις τέσσερις γραμμές.
Η δουλειά του προπονητή σε αυτή την περίπτωση θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Γιατί εδώ που τα λέμε αν έβλεπες πέρυσι την ενδεκάδα της Γιουβέντους με εξάδα από την μέση και μπρος τους Κεντίρα, Πιάνιτς, Κουαδράδο, Ντιμπάλα, Μάντζουκιτς και Ιγκουαίν, αναρωτιόσουν ποιoς θα κόβει. Και όταν την έβλεπες στο χόρτο, είχες την απορία αν ο Μάντζουκιτς είναι εξτρέμ ή μπακ; Χώρια που με αυτή την εξάδα είχε την καλύτερη ανασταλτική λειτουργία στην Ευρώπη.
Αν ο Στανόεβιτς σε αυτό το 4-4-2 πείσει αρκετούς παίκτες του ΠΑΟΚ να πειθαρχήσουν στην ανασταλτική λειτουργία και να βελτιώσουν την αγωνιστική συμπεριφορά τους, αυτή η αλλαγή μπορεί να αποδειχτεί και ευεργετική για τον ΠΑΟΚ, σε διαφορετική περίπτωση ο ΠΑΟΚ θα είναι μία ομάδα όσα πάνε και όσα έρθουν...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.