Μόνιμο το δίλημμα για τον προπονητή στον ΠΑΟΚ και όχι μόνο…

Μόνιμο το δίλημμα για τον προπονητή στον ΠΑΟΚ και όχι μόνο…

Μόνιμο το δίλημμα για τον προπονητή στον ΠΑΟΚ και όχι μόνο…

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου προσπαθεί να αναλύσει μία από τις θεωρίες που σχετίζονται με την επιλογή προπονητή, περιμένοντας και την τελική επιλογή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Για να θυμίσουμε που βρισκόμαστε, ο κυπελλούχος Ελλάδας ΠΑΟΚ, αντιμετώπισε μέσα στον Μάιο θέμα προπονητή. Σαββίδης και Ίβιτς δεν ήθελαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους, αλλά ο Λούμπος Μίχελ έκανε την ύστατη προσπάθεια μήπως και αλλάξει τα δεδομένα. Δεν το κατάφερε και αυτή η καθυστέρηση (αναπόφευκτα) μείωσε το χρόνο αναζήτησης του επόμενου…

Ο ΠΑΟΚ εδώ και λίγες μέρες έχει εντείνει την προσπάθεια να βρει προπονητή, αυτό προφανώς δεν είναι θετικό (άραγε πόσες να είναι οι ομάδες της 100αδας στη βαθμολογία της UEFA που δεν έχουν προπονητή αυτή τη στιγμή…) αλλά… τέλος πάντων αυτό ισχύει και τα δεδομένα δεν αλλάζουν.

Εκτιμώ ότι η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει φέρει μερικές περιπτώσεις λίγο πριν το κλείσιμο της συμφωνίας, αλλά κάνει μερικές ακόμη προσπάθειες για τους πρώτους στόχους της λίστας, που είναι και οι πιο δύσκολοι. Αν δεν κλείσει τέτοιος προπονητής, τότε θα ενεργοποιηθεί η συμφωνία με μία από τις αρχικές, πιο βατές περιπτώσεις.

Ο ΠΑΟΚ είναι σε δύσκολη θέση, πιέζεται από τον χρόνο, αλλά σύντομα θα κλείσει αυτό το ζήτημα. Παρά τις ειδικές συνθήκες αυτής της περιόδου, ακόμη και τώρα, το βασικό δίλλημα που τίθεται (ή ένα από τα βασικά) πριν από μία τέτοια αναζήτηση, είναι: Έμπειρος και καταξιωμένος ή πιο νέος και φιλόδοξος;

Αυτό ακριβώς το θέμα έχει προβληματίσει πολλές φορές τον Σαββίδη, που έχει δοκιμάσει όλες τις λύσεις… Όπως όλοι οι ρεπόρτερ που καλύπτουν χρόνια το ρεπορτάζ ομάδας (και την ακολουθούν, καλύπτουν αγώνες-προετοιμασίας, ασχολούνται με την καθημερινότητα και τις… λοιπές εκδηλώσεις) έτσι και εγώ, έχω ζήσει (και μπορώ να σχολιάσω) τις διαφορές αυτών των διαφορετικών καταστάσεων και φιλοσοφιών… Σε αυτό λοιπόν το δίλλημα που (σχεδόν πάντα) υπάρχει, προτιμώ σίγουρα τον πιο νεαρό και φιλόδοξο. Έτσι γενικά... Χωρίς συγκεκριμένα παραδείγματα, αφού ο καθένας έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες.

Έχοντας ζήσει λοιπόν καταστάσεις και καταστάσεις, εγώ (αν αποφάσιζα) θα επέλεγα αυτόν που θα αντιμετώπιζε τον ΠΑΟΚ ως ένα τεράστιο κεφάλαιο στην καριέρα του και θα αγχώνονταν για να πετύχει. Επαναλαμβάνω και πάλι! Δεν είναι όλοι ίδιοι. Οι πιο έμπειροι δεν σημαίνει ότι είναι (στο 100%) και… αφ’ υψηλού, αδιάφοροι και… μπλαζέ.

Απλά το παρελθόν μας έχει δείξει ότι δύσκολα να βρεις νέο και... αδιάφορο ή υπεράνω. Για να μην παρεξηγηθώ λοιπόν (και επειδή έχω δει πολλά) το φαινόμενο εκείνου του προπονητή, που έρχεται και αντιμετωπίζει την ομάδα, τον σύλλογο γενικά, τους παράγοντες, τους παίκτες και φυσικά τον κόσμο, ως μεγέθη μικρότερα από τον ίδιο, είναι το χειρότερο, αυτό που δεν αντέχεται και οδηγεί 100% στην αποτυχία.

Αν βρεις αυτόν τον έμπειρο που θα έρθει στο απόγειο της καριέρας του και θα αφοσιωθεί 1000% στην καθημερινότητα του ΠΑΟΚ και στις απαιτήσεις του, χωρίς να αντιμετωπίζει τον σύλλογο ως κάτι μικρότερο από τον ίδιο, τότε ΟΚ. Απλά αυτό είναι ιδανικό, όχι πολύ πιθανό και ίσως πιο δύσκολο για τα μέσα Ιουνίου που τώρα διανύουμε… (Εξάλλου ο έμπειρος , ο καταξιωμένος, ο 100% επαγγελματίας, ο συνηθισμένος στον πρωταθλητισμό, δύσκολα θα έρθει και στην Ελλάδα.

Φυσικά δεν θα είναι και ελεύθερος στις 15 Ιουνίου αν αναφερόμαστε στο σήμερα…). Μιλώντας με ονόματα, προτιμώ 100 φορές τον κάθε Ίβιτς και τον κάθε Τούντορ που θα ξυπνάνε και θα κοιμούνται με το άγχος της επιτυχίας του ΠΑΟΚ, αυτούς τους πιο φιλόδοξους που θα τρελαίνονται στην ήττα, από έναν 60χρόνο που θα έρθει, θα βάλει τον ΠΑΟΚ στη σειρά των ομάδων που έχει εργαστεί και απλά… θα διεκπεραιώνει μία δουλειά, χωρίς την τρέλα της επιτυχίας και της καταξίωσης. Χωρίς τη στεναχώρια της ήττας, κάτι που πραγματικά με τρελαίνει… (Αν ενδιαφέρει, δεν αντέχω αυτόν που λέει… ε, και τι έγινε που χάσαμε). Αυτό δύσκολα το συναντάς στους πιο νέους…

Ο αντίλογος σε αυτό το σημείο έχει να κάνει με την εξοικείωση στον πρωταθλητισμό που πρέπει να έχει ο… όποιος προπονητής του ΠΑΟΚ.

Ο πιο έμπειρος είναι πιο πιθανό να έχει αυτό το προτέρημα σε σχέση με τον… κάθε 40άρη Ίβιτς, που τώρα ξεκίνησε ή τον άλλο που κοουτσάρει την τέταρτη-πέμπτη ομάδα του. Δεκτό και αυτό… Όλα τα τεκμηριωμένα επιχειρήματα είναι δεκτά, ειδικά τώρα που όλοι εμείς απλά κάνουμε θεωρητικές αναλύσεις και κουβέντες και περιμένουμε την επιλογή αυτών που αποφασίζουν.

* Επειδή είμαι βέβαιος ότι οι κακοπροαίρετοι (του διαδικτύου κυρίως) θα γράψουν ότι σε αυτή την περίσταση που βρίσκεται ο ΠΑΟΚ, γράφω ότι γράφω για να φτιάξω το έδαφος ενόψει της πρόσληψης του Λουτσέσκου (σενάριο που φυσικά παίζει) ξεκαθαρίζω ότι σε μία τέτοια ανακοίνωση, ότι και να γράψει ο κάθε Τσορμπατζόγλου, δεν θα μπορέσει να μειώσει και να αποτρέψει τις δεδομένες αντιδράσεις σημαντικής μερίδας των φιλάθλων…

Είμαι βέβαιος, ότι όποιος το επιχειρήσει αυτό, θα δημιουργήσει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα! Σε μία τέτοια περίπτωση μόνο τα αποτελέσματα θα μπορέσουν να αλλάξουν το κλίμα...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.