Η απόλυτη απαξίωση του ποδοσφαίρου μας!

Η απόλυτη απαξίωση του ποδοσφαίρου μας!

bet365

Ο Μιχάλης Λεάνης γυρίζει τον χρόνο πίσω στις εποχές όπου βρισκόταν στην Ρώμη και κάνει μια σύγκριση της ποδοσφαιρικής ζωής της «αιώνιας πόλης» με την αντίστοιχη της Ελλάδας καταλήγοντας σε ένα δυσάρεστο συμπέρασμα.

Είχες την αίσθηση ότι σε ακολουθούσε σε κάθε σου βήμα σε κάθε σου κίνηση! Πώς να περιγράψεις αλήθεια μια φωνή που σε περικυκλώνει! Στο δωμάτιο την άκουγες από το διπλανό διαμέρισμα, στο σαλόνι έφτανε στα αυτιά σου απ’ το απέναντι σπίτι, ακόμα και στο μπάνιο σκαρφάλωνε από τον φωταγωγό δραπετεύοντας από τους κοινόχρηστους χώρους!

Μπορεί να μην σε ενδιέφερε το ποδόσφαιρο, να σ’ άφηνε παγερά αδιάφορο, να ήσουν άμπαλος, ο αθλητισμός να μην σε συγκινούσε, αδύνατον όμως να μην σε άγγιζε αυτή η φωνή, να μην έμπαινες στον κόπο να ενδιαφερθείς, χωρίς να αλλάξεις τον κύκλο των ενδιαφερόντων σου! Στην Ιταλία το ποδόσφαιρο τις Κυριακές τα μεσημέρια σκέπαζε τα πάντα! Η φωνή από το ραδιόφωνο με τις ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις, η βόλτα απ’ το ένα γήπεδο στο άλλο που γινόταν με εκπληκτική ταχύτητα, ζήτημα ήταν αν η σύνδεση διαρκούσε ένα λεπτό σε κάθε ματς , εκτός αν υπήρχε γκολ ή άλλη σπουδαία φάση, σε έπαιρνε στο κατόπι χωρίς να σε ρωτά που θέλεις να πας ή τι θέλεις να κάνεις!

Οι Κυριακές ήταν οι μέρες που μαζευόμασταν σε σπίτια φίλων, όταν η ομάδα αγωνιζόταν εκτός έδρας ή όταν οι αφραγκιές μας απαγόρευαν να πάμε γήπεδο. Αλλά δεν μας πείραζε γιατί το γήπεδο ήταν παντού! Σουλατσάροντας στα στενά με την vespa άκουγα από τα μισάνοιχτα παράθυρα των σπιτιών αν πέρασε μπροστά στο σκορ η Juve , στο φανάρι από το ράδιο του διπλανού αυτοκινήτου μάθαινα ότι έχασε πέναλτι η Sampdoria , από την trattoria παρακάτω τι κάνει η Milan , από το tabaccaio που σταματούσα για τσιγάρα πόσο είναι η Inter, από τις βρισιές του ταξιτζή αν κερδίζει η Lazio!

Τα γκολ της Roma διέσχιζαν την πόλη από την μεριά του Βατικανού μέχρι το San Nicolo σε δέκατα του δευτερολέπτου! Έχω πετύχει στην Appia Nuova νεαρό να πανηγυρίζει βάζοντας το μηχανάκι στο διπλό σταντ , με μεσήλικα περαστικό , άγνωστοι μεταξύ τους ,όταν άκουσαν συγχρόνως από τον πάγκο που πουλούσε εφημερίδες και περιοδικά , το γκολ του Pruzzo στην Gagliari το ’83 χρονιά που η Roma κατέκτησε το scudetto! Χρόνια μετά η κατάσταση παραμένει αναλλοίωτη! Έτσι είναι όπως τ’ άφησα! Τα συναντώ όταν επιστρέφω στην Αιώνια Πόλη να δω και πάλι τους φίλους μου , όταν μιλάω μαζί τους τις Κυριακές και η φωνή από το ράδιο φτάνει στα αυτιά μου από το κινητό!

Είναι αδύνατον να έχεις ζήσει αυτή την ατμόσφαιρα και να μην σου λείπει! Να μην έρχονται στιγμές που την νοσταλγείς! Κάποτε ήταν έτσι και σε εμάς αλλά όχι σ’ αυτόν τον βαθμό! Δεν υπήρχε ποτέ αυτό το ντελίριο , αυτή η τρέλα! Αλλά το ποδόσφαιρο τις Κυριακές απλωνόταν στις πόλεις, περπατούσε ανέμελα, στην γενική ανεμελιά του τότε, καθόταν όπου έβρισκε χώρο , γινόταν τραγούδι στα χείλη του Μάνου Λοϊζου: «Τις Κυριακές από νωρίς στα καφενεία, ύστερα γήπεδο στοιχήματα , καυγάς» Την Ιταλία την ευχαριστώ ,εκτός απ’ όλα τα άλλα, γιατί έζησα την αποθέωση του ποδοσφαίρου! Στην χώρα μας βίωσα την απόλυτη απαξίωση του αθλήματος!

Δεν αναφέρομαι μόνο σε παρελθόντα χρόνο, σε περασμένα τραυματικά χρόνια! Για τώρα πρόσφατα μιλάω! Συγκεκριμένα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε! Όσους πέτυχα να μιλούν για αθλητικά είχαν σαν θέμα το final four! Για ποδόσφαιρο κουβέντα! Στην ταβέρνα κάτι θα έπιανε το αυτί σου για Σπανούλη, στα μπαρ κάτι θα άκουγες για την πρόκριση στον μεγάλο τελικό, στις πλατείες που τώρα πληθαίνουν με τις ζέστες, οι μπασκετοκουβέντες μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον! Το ποδόσφαιρο σαν να μην υπήρχε! Ή μήπως δεν υπάρχει; Ο κόσμος δεν είναι χαζός όσο και αν θέλουν κάποιοι να τον υποτιμούν, όσο κουτόχορτο και αν του σερβίρουν πλασάροντας το σαν ακριβό μενού μαγειρεμένο από ικανότατους σεφ!

Πριν από λίγες μέρες όλοι μας μιλούσαμε για την πιο ενδιαφέρουσα σειρά play off των τελευταίων χρόνων! Όλα ντέρμπι! Τι να σου πω… Δεν ασχολείται κανείς! Και καλά κάνει! Τρανή απόδειξη η αποκαρδιωτική προσέλευση φιλάθλων στο ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟ! Μιλάμε επίσης για τα πρώτα play off την περίοδο της κάθαρσης, η οποία θα άλλαζε την εικόνα του ποδοσφαίρου και το ενδιαφέρον του φίλαθλου κοινού! Τρομάρα μας !!!

Η κάθαρση στο ποδόσφαιρο μας κράτησε λιγότερο διάστημα απ’ αυτό που μεσολαβεί ανάμεσα σε μια αστραπή και μια βροντή! Κάντε συζήτηση με ένα σοβαρό φίλαθλο (όχι αρρωστάκι) επί του θέματος να δείτε ότι η αντίδραση του θα είναι να κουνήσει το κεφάλι του με νόημα!
Γιατί να ασχοληθεί ο κόσμος; Τι να τον συγκινήσει; Η νέα ΕΠΟ φτιαγμένη από παλιά υλικά;

Ο τελετάρχης Μπέος; Ο Ολυμπιακός που κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ψάχνει προπονητή από τα πάνω ράφια και τελικά βγάζει τσαλακωμένο κόουτς από τα συρτάρια τελευταία στιγμή; Ο Παναθηναϊκός που τρεμοσβήνει σαν το κερί; Η πρωταθλήτρια στο σημειωτόν ΑΕΚ ; Μόνο στον ΠΑΟΚ ασχολούνται, όχι όλοι , αλλά οι πολλοί! Καινούργιο κοσκινάκι μου και που να σε κρεμάσω! Μέχρι να απαλλαγούν από τα απωθημένα δεκαετιών, θα κυνηγούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα αποθεώνουν τον πλανητάρχη Σαββίδη! Αργά ή γρήγορα θα καταλάβουν κι αυτοί ότι όλα αυτά δεν είναι ποδόσφαιρο!

Αποθαρρυντικό δεν είναι τόσο το γεγονός ότι το ποδόσφαιρο μας βρίσκεται σε καταστολή , ούτε ότι στο επίκεντρο ενδιαφέροντος βρίσκονται μόνο οι αρνητικές του πτυχές! Το αποθαρρυντικό είναι ότι εναποθέτουμε ακόμα τις ελπίδες μας για να αναστηθούν οι Κυριακές μας στις προεδράρες μας που ο καθένας με τον δικό του τρόπο και για τα δικά του συμφέροντα, φρόντισε να το απαξιώσει!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Λεάνης
Μιχάλης Λεάνης

Σύμφωνα με καλά εξακριβωμένες πηγές και μετά από άνοιγμα μυστικών αρχείων η γέννηση του τοποθετείται το σωτήριο έτος 1862 το πολύ!

Από μικρός ήθελε πολύ να κάνει ότι κάνουν όλα τα παιδιά!!!

Ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην παρανομία πριν ο Γουτεμβέργιος ανακαλύψει την τυπογραφία και ο Μητσοτάκης την διαπλοκή!

Έκτοτε η εξέλιξη του, γενικά στον χώρο, υπήρξε ραγδαία και άκρως εντυπωσιακή!

Άριστος σκοπευτής , χωρίς να κλείνει το ένα μάτι, άσος του βολάν στους δυο τροχούς, δεινός σκακιστής, ικανότατος ισορροπιστής σε ζαρωμένο σχοινί και φοβερός ματάκιας της καθημερινής έγκυρης ειδησιογραφίας!

Παντοτινός λάτρης του ωραίου φύλου, εισαγωγέας και προμηθευτής ειδών αλιείας στην Πίνδο και στα Άγραφα, επιφανής αυτοδύτης ενυδρείου, παρασημοφορημένος αμπελουργός, πολέμιος των Ισμαηλιτών του Μπεγκ Ουμ , πρώτος χορευτής του Βασιλικού Μπαλέτου του Πόγραδετς, πρύτανης στην Κρατική Σχολή των Φυσιολατρών του Βούπερταλ, πρωτοσύγκελος της σκήτης του Προφήτη Δανιήλ, αρχισυναγωγός του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, παντοτινός νοσηρός θαυμαστής της φυγόκεντρης περιπέτειας σ’αυτούς τους μίζερους καιρούς τους γεμάτους από μέτριους συντηρητές φαντασίας και ονείρων, μα πάντα ευχάριστος στα πάρτι!!!