Η νύχτα που ο Βασιλειάδης επέτρεψε τον εξευτελισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου

Η νύχτα που ο Βασιλειάδης επέτρεψε τον εξευτελισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου

bet365

Σε συνέχεια του προηγούμενου, ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την ευθύνη του υφυπουργού Αθλητισμού που ένιψε τας χείρας του και επέτρεψε στην ανίκανη (;) ΕΠΟ, στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ να κάνουν την Ελλάδα διεθνώς ρεζίλι και - κυρίως - να παίξουν με τη σωματική ακεραιότητα όσων κανονικών ανθρώπων βρέθηκαν στο Πανθεσσαλικό για να δουν ποδόσφαιρο.

Ξεκινώ με μια απαραίτητη διευκρίνιση: αυτό το σημείωμα δεν απευθύνεται σε κάφρους, καμμένους, τσάτσους, και αυλοκόλακες. Και είναι μια συνέχεια όσων είχα γράψει την περασμένη Πέμπτη, ακριβώς επειδή δεν μου ταίριαζε ποτέ η “μετά Χριστόν προφήτης” στάση στη δημοσιογραφία.

Στα δικά μου μάτια, όπως αντιλαμβάνομαι ότι συμβαίνει με τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων ποδοσφαιρόφιλων, την κύρια, αν όχι την αποκλειστική, ευθύνη για όλο αυτό το θλιβερό αίσχος που έλαβε χώρα στον Βόλο από το μεσημέρι μέχρι και αργά το βράδυ του Σαββάτου τη φέρει η Κυβέρνηση, με πρώτο τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, ο οποίος έμεινε μέχρι και τούτη την ώρα σιωπηλός, τηρώντας αυτή την “νίπτω τας χείρας μου” στάση που κρατά από το πρωί της Παρασκευής.

Δυσκολεύομαι να κατανοήσω αυτή την ακατανόητη στάση του αρμόδιου Υπουργού, ο οποίος όχι μόνο δεν λειτούργησε αποτελεσματικά προκειμένου να προλάβει όλο αυτό το κακό και το αίσχος, αλλά επέλεξε και να απουσιάσει από τον τελικό, λες και με αυτό τον τρόπο θα απαλλασσόταν από την ευθύνη για αυτό το αίσχος.

Χρόνια τώρα ακόμη και ο τελευταίος Ελληνας ποδοσφαιρόφιλος, που ασχολείται έστω και ελάχιστα με το ελληνικό ποδόσφαιρο, έχει συνειδητοποιήσει ότι όλες οι μεγάλες ΠΑΕ μοιράζουν τα εισιτήρια των τελικών και σε κάφρους και φυσικά παραμένουν ατιμώρητες. Και όχι μόνο. Είναι κοινή συνείδηση ότι οι ΠΑΕ δεν φροντίζουν απλώς να δίνουν εισιτήρια σε αυτούς που παράγουν βία, αλλά φροντίζουν να κάνουν και τα πάντα προκειμένου να τους βγάζουν λάδι, δηλαδή να τους γλιτώνουν από τη Δικαιοσύνη στην περίπτωση που συλληφθούν. Σε αυτή την Ελλάδα ζει και λειτουργεί ο Βασιλειάδης, που είναι ποδοσφαιρόφιλος και υπήρξε τακτικός επισκέπτης των ποδοσφαιρικών γηπέδων. Αυτή την Ελλάδα προσπάθησε να πολεμήσει ο προκάτοχός του, ο Σταύρος Κοντονής, και προφανώς τον είχε ενημερώσει τον Βασιλειάδη για την ποδοσφαιρική Ελλάδα που του παραδίδει.

Ο Βασιλειάδης, που ήξερε, είδε την σημερινή Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΕΠΟ να επιτρέπει στις ΠΑΕ να μοιράσουν τα εισιτήρια όπου αυτές έκαναν κέφι. Είδε και διαπίστωσε από πρώτο χέρι ότι δεν ήταν δυνατόν να ληφθούν επαρκή μέτρα στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, που δεν είχε μηχανισμό αυστηρού ελέγχου των εισιτηρίων, δεν είχε αρίθμηση στα καθίσματα, και φυσικά ήξερε από πρώτο χέρι ότι είχαν διατεθεί εισιτήρια χωρίς αρίθμηση. Ο Βασιλειάδης ήξερε, άκουγε την Αστυνομία να του λέει ότι όλα τα σχέδια που αναγκάστηκε να εκπονήσει στο πόδι λόγω της εγκληματικής αμέλειας αυτής της ΠΔΕ της ΕΠΟ, η οποία δεν είχε ετοιμάσει κανένα απολύτως σχέδιο επιλογής και προετοιμασίας οποιασδήποτε άλλης έδρας πλην του ΟΑΚΑ, δεν μπορούσαν να εγγυηθούν την ασφάλεια των θεατών. Η Αστυνομία φώναζε με τη στάση της ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα γίνουν επεισόδια στην πόλη του Βόλου και στο Πανθεσσαλικό. Και φυσικά βγήκε αληθινή, αφού επεισόδια έγιναν παντού. Η ΕΠΟ φώναζε με τη στάση της ότι είναι ανίκανη να ετοιμάσει ασφαλείς και πολιτισμένες συνθήκες για τη διεξαγωγή του τελικού. Και τι έκανε ο υφυπουργός Αθλητισμού; Αποφάσισε να τα επιτρέψει όλα αυτά να συμβούν, και εκτίμησε ότι θα προστατευθεί πολιτικά πίσω από την “νίπτω τας χείρας μου” στάση που κράτησε.

Το μήνυμα του υφυπουργού Αθλητισμού είναι πάρα πολύ δυνατό και φυσικά απείρως πιο απογοητευτικό από τα μηνύματα που έστειλαν η ΠΔΕ της ΕΠΟ και οι διοικήσεις των ΠΑΟΚ και ΑΕΚ με τις επιλογές και τη στάση τους, διότι από αυτές όλοι γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα. Τι μας είπε ο Βασιλειάδης; Οτι θα νίπτει τας χείρας του κάθε φορά που οι ΠΑΕ θα μοιράζουν εισιτήρια στους κάφρους τους σε κάθε ευκαιρία μετακίνησης οπαδών. Οτι θα νίπτει τας χείρας του όταν θα τον πληροφορούν για τον κίνδυνο εκδήλωσης επεισοδίων γηπεδικής βίας με ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αυτή πρόκειται να είναι η Ελλάδα του 2017 στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό; Κι αν αυτή είναι η Ελλάδα του 2017 στο ποδόσφαιρο, ποια είναι η Ελλάδα εκτός ποδοσφαίρου; Σε τι συνειρμούς οδηγεί η στάση του υφυπουργού Αθλητισμού;

Στα λιγότερο σοβαρά, δεδομένου ότι αυτά δεν σχετίζονται με την σωματική ασφάλεια και την υγεία των ανθρώπων, θα επιστρέψω στο σημείωμα που πόσταρα σε αυτό το blog το απόγευμα της Πέμπτης: αν ήθελαν να πείσουν ότι θέλουν να αλλάξει η εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο, οι διοικούντες την ΕΠΟ θα είχαν φέρει ξένους διαιτητές στον τελικό. Αν ήθελαν να μας πείσουν ότι αλλάζει η εποχή στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αυτό θα είχαν πράξει πρώτες οι διοικήσεις των δύο ΠΑΕ, θα είχαν ζητήσει από την ΕΠΟ να φέρει ξένους διαιτητές ώστε να διώξουν το δηλητήριο από τον τελικό του Κυπέλλου. Οχι μόνο δεν το έκαναν οι ΠΑΕ, αλλά έμειναν και σιωπηλές ώστε να διατηρήσουν το δικαίωμα να φωνάζουν εκ των υστέρων για τους διαιτητές.

Ο αρμόδιος Υπουργός της Κυβέρνησης νίπτει τας χείρας του. Η ΕΠΟ made by UEFA & FIFA έγραψε ιστορία με τον τελικό της ντροπής. Ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ, που ήθελαν να μας πείσουν ότι αγωνίζονται για γήπεδα γεμάτα από οπαδούς και των δύο ομάδων, φρόντισαν να κάψουν αυτό το χαρτί ολοσχερώς με δική τους ευθύνη. Ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ ήθελαν να μας πείσουν ότι η διαιτησία δεν θα καθορίζει αποτελέσματα και δεν θα αλλοιώνει αποτελέσματα, και μετά ζήσαμε τον Καλφόγλου. Αυτή δεν ήταν απλώς μια μαύρη νύχτα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ηταν μια μαύρη νύχτα για την Ελλάδα. Καληνύχτα μας.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.