Δύσκολο είναι, μα ΠΡΕΠΕΙ (και) να γίνει!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Δύσκολο είναι, μα ΠΡΕΠΕΙ (και) να γίνει!

bet365

Η ΑΕΚ περιμένει τον Ολυμπιακό και ο Γιώργος Τσακίρης αναλύει όσα θα κρίνουν την πρόκριση, τη στιγμή που γράφει για τιμωρίες και... χαρτιά.

Κύπελλο Ελλάδας, ΑΕΚ - Ολυμπιακός, ώρα 19:00. Παίξε νόμιμα και με ασφάλεια στις συναλλαγές (21+)!

Όταν έγινε η κλήρωση του Κυπέλλου είχα γράψει την άποψή μου σχετικά με τα ζευγάρια της ημιτελικής φάσης του θεσμού που κατέχει η ΑΕΚ. Συγκεκριμένα σημείωνα πως: στα ημιτελικά της διοργάνωσης έπειτα από 68 ολόκληρα χρόνια τα ζευγάρια είναι ΑΕΚ – Ολυμπιακός (με το πρώτο ματς να διεξάγεται στο Φάληρο) και Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ με τις πιθανότητες να επαναληφθεί ο τελικός εκείνος (ΑΕΚ – Παναθηναϊκός) κατά την ταπεινή μου άποψη να είναι οι περισσότερες από κάθε άλλο ζευγάρι. Κι αυτό το σημειώνω ξεκάθαρα λόγω της αγωνιστικής κατάστασης της συγκεκριμένης τετράδας των ομάδων...

Νομίζω πως ανεξάρτητα από το τι θα δούμε τελικά να συμβαίνει, τα πρώτα δυο ματς μεταξύ των τεσσάρων ομάδων, επιβεβαίωσαν το σκεπτικό μου σε απόλυτο βαθμό. ΑΕΚ και Παναθηναϊκός έκαναν καθοριστικό βήμα πρόκρισης και συμμετοχής στον τελικό του θεσμού και πλέον όλα εξαρτώνται από τα δικά τους... πόδια! Εννοείται πως μπορεί να γίνει ανατροπή σκηνικού και κάποιος εκ των Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ να κάνει την υπέρβαση και να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό, άλλωστε πρόκειται για ποδόσφαιρο.

Ωστόσο στο αυριανό ματς (να εστιάσουμε στη... δική μας ενδιαφέρουσα αναμέτρηση) στο ΟΑΚΑ με αντίπαλο τον Ολυμπιακό είναι ξεκάθαρο πως η ΑΕΚ έχει όλα όσα απαιτούνται για να φτάσει να κλειδώσει την υπόθεση πρόκριση. Ποια είναι αυτά τα στοιχεία που έχουν οι «κιτρινόμαυροι» και τους δίνουν δικαιωματικά τον ρόλο του απόλυτου φαβορί; Ας δούμε μαζί τους λόγους για τους οποίους η Ένωση μπορεί και θεωρείται κοντά στον στόχο της πρόκρισης και της διεκδίκησης του δεύτερου σερί Κυπέλλου!

Το πρώτο και βασικό – ουσιαστικό δεδομένο είναι το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα. Σε διπλές αναμετρήσεις ένα από τα βασικά «θέλω» των προπονητών της ομάδας που παίζει πρώτη μακριά από την έδρα της είναι η επίτευξη ενός (τουλάχιστον) τέρματος. Η ΑΕΚ κατάφερε να σημειώσει δυο τέρματα και να φύγει από το Φάληρο με διπλό! Το 2-1 στο... σπίτι του Ολυμπιακού είναι εξαιρετικό για τους «κιτρινόμαυρους» οι οποίοι θα πρέπει να δεχτούν είτε δυο γκολ χωρίς να σκοράρουν για να μείνουν εκτός, είτε αν βρουν δίχτυα να δουν τη δική τους έπειτα εστία να παραβιάζεται τρεις και τέσσερις φορές (ανάλογα τα γκολ που θα 'χει σημειώσει η ΑΕΚ).

Έπειτα υπάρχει το αγωνιστικό δεδομένο... Η φόρμα που λέμε κάθε ομάδας. Η Ένωση μαζί με τον Παναθηναϊκό έχουν δείξει τούτη την περίοδο σε πολύ καλύτερη αγωνιστική κατάσταση από τους αντιπάλους τους. Η ΑΕΚ απέδειξε (και) στο Φάληρο πως -εκτός των άλλων- πλέον διαθέτει καλύτερες μονάδες που έχουν συνθέσει ένα δυνατό σύνολο και σίγουρα σημαντικότερες προσωπικότητες (χάρη και στην πώληση των Μιλιβόγεβιτς και Ιντέγε που ήταν ηγετικές προσωπικότητες στο χορτάρι) που ξέρουν να κλειδώσουν μια νίκη σε σημαντική έδρα. Η ομάδα του Χιμένεθ υπερτερεί σε επίπεδο αγωνιστικής εικόνας – κατάστασης δεδομένα.

Στη συνέχεια υπάρχει ο πάγκος. Η πρώτη θέση, κοινώς προπονητής και συνεργάτες, αλλά και όσοι θα βρίσκονται στο πλάι του. Η Ένωση έχει μεγάλο προβάδισμα έχοντας κανονικό προπονητή στον πάγκο της. Ο Μανόλο Χιμένεθ είναι τέτοιος και δεδομένα είναι καλύτερος από εκείνον που βρίσκεται στον αντίπαλο πάγκο. Γνωρίζοντας και την ελληνική πραγματικότητα από το πρώτο πέρασμά του έχει αποδείξει πόσο καλά ξέρει να προετοιμάζει τους ποδοσφαιριστές του και εκτός αγωνιστικού χώρου, στο ψυχολογικό κομμάτι (το... μάντρωμα μετά το διπλό στην Λιβαδειά την περασμένη Κυριακή μόνο τυχαία δεν έγινε)...

Το βάθος στον πάγκο παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο και η ΑΕΚ η αλήθεια είναι πως τον Δεκέμβριο τον... έχτισε, τον γέμισε. Πλέον διαθέτει τις προσωπικότητες που μπορούν να ρθουν από τον πάγκο και να κερδίσουν ένα ματς, να το γυρίσουν, να αλλάξουν τα δεδομένα τους. Έχει τόσο βάθος πλέον που ο προπονητής της δύναται να έχει εκτός 18άδας παίκτες όπως ο Μπακασέτας, ο Αραβίδης, ο Αϊντάρεβιτς, ο (τραυματίας) Λαμπρόπουλος, ο (μέχρι πρότινος διεθνής) Μπακάκης, ο Βινίσιους... Κι αυτό διότι θα υπάρχουν οι Βάργκας, Αλμέιδα, Πέκχαρτ, Γαλανόπουλος και Κολοβέτσιος (εννοείται ένας τερματοφύλακας και ο πιτσιρικάς Τσέλιος όπως απαιτείται).

Από κει και πέρα πλέον παίζει ρόλο και το πόσο έχει χτίσει μια σημαντική σχέση η μία εκ των δυο ομάδων (στην περίπτωσή μας η ΑΕΚ) με τα θετικά αποτελέσματα. Η Ένωση έχει καταφέρει να φτιάξει μια σύντομη προϊστορία αγώνων απόλυτης κυριαρχίας. Διότι όταν έχει κερδίσει τα τελευταία τέσσερα από τα πέντε παιχνίδια (νίκη στο ΟΑΚΑ 1-0 με Βάργκας, νίκη τελικό Κυπέλλου 2-1 με Μάνταλο και Τζιμπούρ, ήττα στο Φάληρο 0-3, νίκη στο ΟΑΚΑ 1-0 με Αϊντάρεβιτς και νίκη ημιτελικά Κυπέλλου στο «Καραϊσκάκης» με 2-1) μια ομάδα αποκτά ψυχολογία, φτιάχνει και χτίζει χαρακτήρα νικητή και μέσα τους όλοι δημιουργούν – αποκτούν τεράστια αυτοπεποίθηση!

Τέλος και ίσως το πιο σημαντικό: η δύναμη της έδρας! Και για την ΑΕΚ είναι ο πλέον σημαντικός παράγοντας το ΟΑΚΑ. Μια έδρα στην οποία η Ένωση έχει μόλις μία ήττα στις εγχώριες διοργανώσεις από τον Δεκέμβριο του 2015 (η πρόσφατη από τον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα). Σε ένα ματς που θα βρίσκονται περισσότεροι από 45.000 με 50.000 φίλοι της ΑΕΚ οι οποίοι ξέρουν να κάνουν έδρα το κάθε γήπεδο... Μπορεί να μην είναι το «σπίτι» της, η Νέα Φιλαδέλφεια στην οποία η ΑΕΚ έχει πανηγυρίσει και τις 11 κούπες πρωταθλήματος, αλλά η αλήθεια είναι πως το ΟΑΚΑ έχει αποδειχτεί (και φέτος σε μια μέτρια σεζόν της Ένωσης για το πρωτάθλημα) μεγάλη δύναμη. Θυμίζω άλλωστε πως η ΑΕΚ έχει να χάσει από τον Μάρτιο του 2015 για το Κύπελλο με το γκολ του Χάρα στο τελευταίο λεπτό. Από τότε σε τρία ματς η Ένωση έχει ΜΟΝΟ νίκες απέναντι στον Ολυμπιακό.

Παραπάνω σημειώνουμε τους λόγους για τους οποίους η ΑΕΚ είναι το φαβορί. Όχι ότι η Ένωση προκρίθηκε ήδη χωρίς να παίξει καν την ρεβάνς με τον Ολυμπιακό (το σημειώνω διότι πολλοί θα σχολιάσετε βλακωδώς ότι «βγάλε γλώσσα Τσακίρη, τέτοια να λες», που δεν ισχύουν). Το repeat είτε αφορά την παρουσία στον τελικό είτε την κατάκτηση και πάλι του τροπαίου θα είναι δύσκολη, ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Πρόκειται για ντέρμπι και δύσκολο είναι... Δύσκολο είναι, μα ΠΡΕΠΕΙ (και) να γίνει! Διότι με την 5η νίκη στα τελευταία 6 ματς επί του Ολυμπιακού αντιλαμβάνεται κανείς πως η ΑΕΚ θα είναι το απόλυτο αφεντικό μεταξύ των δυο ομάδων τη δεδομένη περίοδο...

Υγ: Η απόφαση για τιμωρία στον Ολυμπιακό με ποινή τεσσάρων αγώνων κεκλεισμένων των θυρών και 150.000 ευρώ για όσα συνέβησαν στο (κατά τα άλλα)... μοναστήρι είναι ιστορική! Μπορεί να μην είναι αυτή που πρέπει, αλλά είναι μια στιγμή δεδομένα ιστορική. Από την άλλη το να τιμωρείς έτσι επειδή «δεν έφτυσαν δα και αίμα, ή δεν πήγαν στο νοσοκομείο όσοι χτυπήθηκαν», είναι ότι πιο αστείο σαν δεδικασμένο! Δηλαδή να φτιάξει μια τέτοια κατάσταση η ΑΕΚ αύριο στο ΟΑΚΑ και να πιέσει να μη τα γράψει ο πρώτος παρατηρητής και αφού δεχτούν ότι έγιναν συμβάντα που ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ και αφορούν τη βία, να τιμωρηθεί με το αν οδηγήθηκε κανείς νοσοκομείο (πλην αστυνομικών γιατί πήγαν τέσσερις από αυτούς σε νοσοκομείο), ή όχι για να αποφασιστεί η ποινή! Αστείο... Από την άλλη αυτό που άκουγα «να του αφαιρεθεί ο τίτλος, να του κόψουν -6 βαθμούς» και άλλα σχετικά για να πάει το πρωτάθλημα στα χαρτιά σε άλλη ομάδα (στην προκειμένη τον ΠΑΟΚ) με βρίσκουν ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ αντίθετο και τα θεωρώ αστεία να τα λένε και να τα φωνάζουν... Όχι όμως ότι θα ήταν και άδικο για τον Ολυμπιακό με όσα έχουν γίνει και πανηγυρίσει στη συγκεκριμένη ομάδα, όποια απόφαση αφαίρεσης τίτλων θα ήταν ΑΠΟΛΥΤΑ δίκαιη και σωστή. Απλά επειδή μ' αρέσει να είμαι τίμιος, αυτό το πρωτάθλημα (η άποψή μου είναι) αξίζει στον Ολυμπιακό.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...