Μία «καλή» ήττα για την ΑΕΚ!

Μία «καλή» ήττα για την ΑΕΚ!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Μία «καλή» ήττα για την ΑΕΚ!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για το ντέρμπι και τη μεγάλη όσο και δίκαιη νίκη των «πράσινων», τα λάθη της Ένωσης και για τους παρατηρητές...

Το κακό φαινότανε, όμως ποιος νοιαζότανε... Όπως αποδείχτηκε από το πρώτο 45λεπτο στην Ένωση κανείς! Κάπως έτσι θα έπρεπε να αρχίζει και να τελειώνει ένα άρθρο για το ματς της ΑΕΚ με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό θέαμα της σεζόν (μακάρι να ήταν χάλια το ματς και να κέρδιζε η ΑΕΚ) από τις δυο καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος τούτη την περίοδο, τουλάχιστον σε ότι αφορά την πλευρά μας και το... κιτρινόμαυρο στρατόπεδο. Διότι πραγματικά αποδείχτηκε στο πρώτο ημίχρονο πως άπαντες στο τιμ του Μανόλο Χιμένεθ (όπως και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές) ήταν απόλυτα αδιάβαστοι και κάκιστα προετοιμασμένοι για αυτό το ντέρμπι. Και σ' αυτό προφανώς επηρέασε το διπλό στο Περιστέρι και η διακοπή του πρωταθλήματος.

Σε τούτο το χώρο, στο άρθρο μου πριν το ματς, σημείωνα όλα όσα έπρεπε να έχουν καταλάβει όλοι στην ΑΕΚ και τα Σπάτα. Από τον προπονητή και τους συνεργάτες του, έως τον τελευταίο ποδοσφαιριστή. Κάτι που δεν έγινε... Ο Παναθηναϊκός που είναι πολύ καλός αυτήν την περίοδο σημείωνα πως θα παίξει τελικό στο ΟΑΚΑ για να κλειδώσει την παρουσία του στα πλέι οφ και να πάει στα ημιτελικά με την άνεση που απαιτείται για να προετοιμαστεί άριστα για τα συγκεκριμένα ματς με τον ΠΑΟΚ. Για τον λόγο αυτό άλλωστε έχει δηλώσει οι σούπερ παίκτες του (Μπεργκ, Κουρμπέλης, Βιγιαφάνιες) να εκτίσουν ποινή τιμωρίας στο ματς πρωταθλήματος στην Τούμπα.

Για να με... αποθεώσω, έγραφα στο ίδιο άρθρο, για τον Ουζουνίδη και τον βοηθό του Κόλα ότι ξέρουν και θα έχουν διαβάσει άριστα το παιχνίδι της ΑΕΚ (ο Χριστόφορος στην προετοιμασία του παιχνιδιού του αντιπάλου είναι ο κορυφαίος στο είδος του και γενικά στη δουλειά στην τακτική) και στο δια ταύτα πως δεν θα 'χει καμία σχέση αυτό το ντέρμπι και η ευκολία με τα άλλα που έδωσε στο ΟΑΚΑ και τα κέρδισε. Το κακό είναι πως όπως αποδείχτηκε καλά προετοιμασμένη για το ματς και διαβασμένη ΔΕΝ ήταν η 'Ενωση και απόλυτα δίκαια το πλήρωσε...

Στο δεύτερο ημίχρονο τα λάθη διορθώθηκαν από τον Μανόλο Χιμένεθ αλλά έφτανε μια λανθασμένη αντίδραση από όλους στη μοναδική ουσιαστικά φάση του αντιπάλου για να κριθεί το ματς υπέρ των «πράσινων». Κι αυτό διότι το λάθος του Αραούχο στο κέντρο και το πούλημα της μπάλας, μιμήθηκε ο Γιόχανσον που δεν έκανε φάουλ νωρίς στον Λέτο, για να ακολουθήσουν τα λάθη του Μπάρκα και του Λαμπρόπουλου που έχρισαν ξανά τον τεράστιο Μπεργκ και κορυφαίο του αγώνα σκόρερ. Αντιδράσεις που συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο όταν ένα ματς φτάνει στο τέλος του και έχει καταβληθεί υπερπροσπάθεια για να γυρίσει το παιχνίδι μία ομάδα.

Όμως το κακό μαντάτο για την ΑΕΚ είναι το πόσο αδιάβαστοι ήταν όλοι στην αρχή του ματς. Βλέποντας από το πρώτο 10λεπτο την εικόνα του ματς ο Μανόλο Χιμένεθ έπρεπε να 'χει γυρίσει ήδη το σύστημα και να 'χει φέρει τον Μάνταλο (ο οποίος ήταν κακός στο ντέρμπι όπως ΟΛΟΙ ειδικά στο πρώτο) στα χαφ δίπλα στους Σιμόες – Γιόχανσον και να θυσίαζε νωρίς – νωρίς μια αλλαγή αντικαθιστώντας τον κάκιστο Αϊντάρεβιτς αφού οι δυο Σουηδοί είχαν τεράστια διαφορά ταχύτητας με τους Βιγιαφάνιες και Εμποκού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βγαίνουν συνέχεια με παίκτη παραπάνω οι αντίπαλοι στην περιοχή των «κιτρινόμαυρων» και θα μπορούσαν στο πρώτο 45λεπτο να είχαν κάνει ένα ακόμη τουλάχιστον γκολ (ειδικά στη φάση που βγάζει το τετ α τετ του Αργεντινού ο Μπάρκας)! Πάντως αν εξαιρέσουμε στο πρώτο ημίχρονο τους Σιμόες και Ντίντακ ήταν όλοι εκτός ματς πλην του Αραούχο που προσπαθούσε αλλά δεν τον βοήθησαν και δεν τον τροφοδότησαν.

Λανθασμένη αποδείχτηκε η επιλογή και του Πατίτο. Μια απόφαση που είχε από πριν το ρίσκο της. Μπορώ να καταλάβω απόλυτα τον Ισπανό τεχνικό που επέλεξε το 4-3-3 που τον είχε αήττητο σε όλο το δύσκολο πρόγραμμα των αγώνων της ΑΕΚ, το σωστό έπρεπε επιλέγοντας αυτή τη διάταξη και τα πρόσωπα (απλά έπρεπε να αντιδράσει πριν το ημίχρονο), έκανε όμως λάθος βάζοντας τον Πατίτο αντί των Χριστοδουλόπουλου και Βάργκας αφού ο Αργεντινός είχε να παίξει από το ματς με τον Ολυμπιακό, δεν είχε ρυθμό και αγωνιστική ετοιμότητα για τέτοιο παιχνίδι και όσο καλός κι αν είναι στις προπονήσεις, δεν ήταν έτοιμος για συνθήκες αναμέτρησης «τελικού» όπως σωστά το αντιμετώπισε ο Παναθηναϊκός.

Στο δεύτερο ημίχρονο η εικόνα της ΑΕΚ χάρη στους Χριστοδουλόπουλο και Πέκχαρτ άλλαξε προς το πολύ (έως και συντριπτικά) καλύτερο. Κι αυτό αξίζει να το κρατήσουμε. Σε ένα ματς που ο αντίπαλος σε έχει στα... σχοινιά και σε χτυπάει βάζοντάς σε πίσω στο σκορ με 2-0 με μια εκπληκτική εμφάνιση, όταν βρίσκεις τα ψυχικά αποθέματα να μπεις και να διεκδικήσεις να το ανατρέψεις, πιστέψτε με είναι πολύ σημαντικό! Η Ένωση έβγαλε χαρακτήρα μη συμβιβασμένου με την ήττα και άσχετα με το αν το ένα από τα δυο γκολ δεν έπρεπε να μετρήσει (το οφσάιντ φυσικά που όμως θαρρώ βλέποντας κανείς τη φάση αντιλαμβάνεται, όπως και όλο το ματς, ότι δεν υπάρχει δόλος στην απόφαση του βοηθού αφού ήταν εκτεθειμένος για εκατοστά ο Τσέχος) και άξιζε στο δεύτερο 45λεπτο να μη χάσει...

Δεν έχει ξαναγίνει τα τελευταία χρόνια να γυρίσει η ΑΕΚ το ματς κατ' αυτόν τον τρόπο και να πνίξει έναν πολύ καλό αντίπαλο με τόσο μανία σε ένα ημίχρονο. Αυτό πρέπει να κρατήσουν οι «κιτρινόμαυροι» από την ήττα τους και βέβαια να πετάξουν στα σκουπίδια όλα τα υπόλοιπα αφού τα αναλύσουν και εμπεδώσουν τα λάθη τους. Ειδικά στην άμυνα που αν εξαιρέσουμε τον Ντίντακ οι υπόλοιποι ήταν κάκιστοι με χειρότερο όλων τον Βράνιες (κάνει δώρο το πρώτο γκολ αφού έπρεπε να στείλει την μπάλα κόρνερ, δεν ήταν δύσκολο, αλλά και στο δεύτερο να πουλάει την μπάλα χωρίς λόγο). Δεν μπορεί να επαναληφθεί αυτό για μια ομάδα που θυμίζω το δεδομένο ήταν πως δέχεται δύσκολα φάσεις και σε ένα ματς «έφαγε» όσες σε όλα μαζί επί Χιμένεθ.

Στα λάθη πρέπει να σημειωθεί και η αλλαγή του Σιμόες, αλλά αντιλαμβάνομαι το σκεπτικό του Σεβιγιάνου. Απλά θεωρώ ότι το δόγμα Σάντος είναι το πιο σωστό. Ένα ματς που μοιάζει δύσκολο να το κερδίσεις, απλά βολέψου στο να μη το χάσεις! Όπως και να 'χει ποδόσφαιρο είναι θα ερχόταν δυστυχώς και μια ήττα στο ΟΑΚΑ όπου η ΑΕΚ είχε να χάσει από τον Δεκέμβριο του 2015. Το θέμα είναι επαναλαμβάνω να διδαχτεί η ομάδα απ' αυτήν την ήττα. Κι αυτό θα το μάθουμε άμεσα. Η αντίδραση όμως είναι όλα τα λεφτά και αυτό αναγνώρισε ο κόσμος... Σ' όλες τις κατηγορίες και στα νούμερα καλύτερη η Ένωση, γι' αυτό γράφουμε συνέχεια πως δεν λένε οι αριθμοί πάντα την αλήθεια.

Προσωπικά θεωρώ πολύ «καλή» την ήττα από τον Παναθηναϊκό και απόλυτα διδακτική για το άμεσο μέλλον για τους «κιτρινόμαυρους». Όταν δεν παίζεις σα να μην υπάρχει αύριο αυτά συμβαίνουν! Όλα τα ντέρμπι φέτος που είχαν νικητή, κρίθηκαν στο ποιος το ήθελε και το είχε ανάγκη περισσότερο. Όλα όμως... Οπότε δεν θα γινόταν κάτι διαφορετικό σε αυτό στο ΟΑΚΑ. Η ΑΕΚ πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτήν την ήττα ενόψει των αγώνων με τον Ολυμπιακό για το Κύπελλο και για τα πλέι οφ που έρχονται. Επιπρόσθετα μη ξεχνάμε πως έρχεται το ματς – τελικός για τα πλέι οφ με τον Πλατανιά. Η Ένωση οφείλει απλά να πάει στα Χανιά και να κερδίσει και με αντίπαλο έπειτα την Κέρκυρα στο ΟΑΚΑ να τελειώνει μια και καλή με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Υγ: Έκανε λάθη ο Χιμένεθ αλλά φτάνει με το να ισοπεδώνουμε τα πάντα στην Ελλάδα. Μακάρι να τον είχαμε από την αρχή και να έκανε και σε τέσσερα ματς λάθη. Τώρα θα διεκδικούσαμε πρωτάθλημα και με ισοπαλίες εκτός έδρας. Αλλά με τον Ισπανό τεχνικό στον πάγκο ματς όπως αυτά με Παναιτωλικό εντός κι εκτός, Αστέρα Τρίπολης (εκτός) και Ηρακλή, Γιάννινα και Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ (δεν αναφέρω καν τον Πανιώνιο) θα τα είχαμε κερδίσει, ή έστω δεν θα χάναμε σε κάποια από αυτά. Δεν μου άρεσε κυρίως η αντίδρασή του στο τέλος του αγώνα στον διαιτητή, αλλά τον καταλαβαίνω. Αλήθεια είναι πως τα δυο λεπτά επιπλέον χρόνος είναι αστεία απόφαση όταν ο ίδιος έχει δείξει κίτρινη στον γκολκίπερ του Παναθηναϊκού για καθυστερήσεις και έχουν γίνει πέντε αλλαγές. Δίκιο έχει ο Μανόλο απλά δεν έπρεπε να αντιδράσει έτσι...

Υγ2: Εννοείται πως ο Λέτο θα πρέπει να καθίσει στην εξέδρα για τουλάχιστον τρεις αγωνιστικές. Το φτύσιμο στον Μάνταλο την ώρα που επιτυγχάνει το νικητήριο γκολ του Παναθηναϊκού ο Μπεργκ το είδαν όλοι, το ΄χει πιάσει η κάμερα και όπως έγινε σωστά με τον Πατίτο για το χτύπημα του σε αντίπαλο στο ματς με τον Ολυμπιακό, έτσι πρέπει άμεσα να τιμωρηθεί και ο Λέτο με τρεις αγωνιστικές για το φτύσιμο, τόσο απλά... Ας του μιλήσει ο Ουζουνίδης λίγο όμως, απαράδεκτος ο Αργεντινός!

Υγ3: Μαγεία ο κόσμος... Μαγεία όμως σε όλη τη διάρκεια του δεύτερου 45λεπτου η στήριξή του συγκλονιστική. Έκανε πολύ καλή έδρα το ΟΑΚΑ και σωστά το παρατήρησαν και οι δυο προπονητές. Ο ΑΕΚτσής ξέρει να αναγνωρίζει την προσπάθεια. Σωστά αποδοκίμασε στο ημίχρονο την κάκιστη εικόνα, πολύ σωστά χειροκρότησε στο τέλος του ματς. Γιατί το πρώτο ζητούμενο είναι από τους παίκτες να τα δίνουν όλα για την ομάδα και τη φανέλα. Αυτό ακόμη και σε ήττα μπορεί να φανεί όπως έγινε στο ντέρμπι.

Υγ4: Υπήρχαν μαρτυρίες στα επίσημα ότι εκ των παρατηρητών (δεν ξέρω ποιος κι αν ήταν της διαιτησίας, ή της SuperLeague) σε διαμαρτυρία ενός ηλικιωμένου φίλου της ΑΕΚ για τα δυο μόνο λεπτά καθυστερήσεων αντέδρασε βρίζοντάς τον χυδαία προκαλώντας την αντίδραση των υπολοίπων οπαδών της ΑΕΚ. Μετά και όσα έγιναν στο «Καραϊσκάκης» ειλικρινά κάτι θα πρέπει να γίνει με τους παρατηρητές της διοργανώτριας. Διότι δεν μπορεί να γίνονται προπηλακισμοί και τραμπουκισμοί σε αποδυτήρια κατά ομάδας και να μην υπάρχει ολόκληρη έκθεση από τον εκάστοτε παρατηρητή και παραδειγματική τιμωρία της αντιπάλου. Τι στο καλό κάνουν; Ποια είναι η δουλειά τους αν όχι αυτή που περιγράφω παραπάνω; Για γέλια πραγματικά...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...