Δύσκολο καλοκαίρι, δύσκολος χειμώνας, αλλά…

Δύσκολο καλοκαίρι, δύσκολος χειμώνας, αλλά…

Δύσκολο καλοκαίρι, δύσκολος χειμώνας, αλλά…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος επιχειρεί μέσα από το blog του στο gazzetta να καταγράψει την πραγματικότητα του φετινού Ολυμπιακού.

Τους νόμους του ποδοσφαίρου πρέπει να τους σεβόμαστε. Και τους άγραφους νόμους. Για παράδειγμα, ένας τέτοιος νόμος λέει ότι όταν μία ομάδα έχει δύσκολο καλοκαίρι, θα έχει και δύσκολο χειμώνα.

Κι όπως όλοι ξέρουμε, ο Ολυμπιακός είχε ένα δύσκολο καλοκαίρι. Οπότε, μην μας προκαλούν απορίες τα προβλήματα που βγάζει η ομάδα τώρα το χειμώνα. Και που, μικρότερα η, μεγαλύτερα, θα βγάζει, λέω εγώ, σε όλη τη σεζόν. Διότι ομάδα μεσούσης της σεζόν δεν μπορεί να χτιστεί με γερά θεμέλια.

Απλά ο Ολυμπιακός είναι ένα κλαμπ με μεγάλη δυναμική, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, και έχει τέτοια διοίκηση, ένα αρκετά καλό ρόστερ κι ένα αρκετά καλό προπονητή, που μπορεί, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, να κρατιέται όρθιος και να πετυχαίνει τους στόχους του. Διότι, μην ξεχνάμε το πιο βασικό: έχει περάσει στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ, είναι πρώτος με αρκετά καλή διαφορά από τον δεύτερο στο πρωτάθλημα και έχει ήδη περάσει στην επόμενη φάση του Κυπέλλου.

Κι αυτό που πρέπει να δούμε είναι τα πραγματικά δεδομένα της πορείας του φετινού Ολυμπιακού, ο οποίος χθες όντως είχε ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα, κάνοντας μία κακή εμφάνιση, για να μην ξεχνάμε το χθεσινό στην Κύπρο.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν το φετινό καλοκαίρι για πρώτη φορά κλήθηκε να δώσει τέσσερα προκριματικά στην Ευρώπη, κάτι που άλλαξε ολόκληρη την προετοιμασία του, για πρώτη φορά μετά από εφτά ολόκληρα χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ένα οργανισμό που αλλιώς είχε μάθει να ζει και να πορεύεται και ξαφνικά έπρεπε να μάθει κάτι νέο γι΄αυτόν.

Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο δύσκολη εξαιτίας του σκανδάλου της καθυστερημένης διεξαγωγής του τελικού του Κυπέλλου-αυτό είχε ως αποτέλεσμα διεθνείς, όπως π.χ. ο Μιλιβόγεβιτς, να ξεκουραστούν ελάχιστα το καλοκαίρι αφού έπαιζαν με τις εθνικές τους έως και την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου.

Η ομάδα την δεύτερη μέρα προετοιμασίας της άλλαξε προπονητή και μάλιστα τον καινούργιο τον έδιωξε αρχές Αυγούστου, παίρνοντας τρίτο προπονητή μέσα στο καλοκαίρι λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο.

Δεν της έχουν βγει μέχρι τώρα οι δύο πιο μεγάλες μεταγραφές της του καλοκαιριού, ο Καρντόσο κι ο Μάριν.

Είναι χωρίς τους δύο βασικούς της μπακ την προηγούμενη διετία. Ο Μαζουακού πήγε στην Αγγλία κι ο αντικαταστάτης του, ο Ντε λα Μπέγια, επί δύο μήνες ήταν τραυματίας και τώρα γυρίζει σιγά σιγά. Ο δε Ομάρ ουσιαστικά είναι ακόμη ανενεργός, μετά από εξάμηνη αποχή λόγω του τραυματισμού του και όντας πάλι τραυματίας.

Από τις υπόλοιπες, πολλές, μεταγραφές, επί της ουσίας βοηθάνε μόνο τρεις, οι Μαρτίνς, Φιγκέϊρας κι Ελιονούσι.

Ο Φορτούνης, που πέρσι είχε βάλει 21 γκολ, όντας μακράν ο πρώτος σκόρερ, φέτος, ενώ βοηθάει πολύ δημιουργικά, σκοράρει σπάνια.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η πορεία του Ολυμπιακού ως τώρα είναι καλή, μετά τον αποκλεισμό του από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Ασφαλώς και βγάζει προβλήματα η ομάδα και δεν έχει σταθερότητα και κάνει και άσχημα παιχνίδια. Σαν γενική εικόνα δεν είναι ο Ολυμπιακός που θα ήθελε να βλέπει ο κόσμος του, έχοντας συνηθίσει μεγάλες νίκες στο Τσάμπιονς Λιγκ και κατάκτηση του πρωταθλήματος με περίπατο.

Όμως, πρέπει να βλέπουμε πάντα την πορεία της κάθε ομάδας σύμφωνα με τις δεδομένες σε κάθε σεζόν συνθήκες. Και κατά την γνώμη μου πάρα πολύ δύσκολα θα μπορούσαν τα πράγματα να ήταν αυτή την στιγμή πολύ καλύτερα για τον Ολυμπιακό με βάση τις συγκεκριμένες συνθήκες, υπολογίζοντας και το κλίμα που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τον πρωτοφανή πόλεμο που δέχεται ο Ολυμπιακός, τον οποίο π.χ. υποχρεώνουν να δίνει τα ντέρμπι με διαιτητές που οι αντίπαλοι του θέλουν…

Ξεκάθαρα έχουν γίνει λάθη, απ΄ όλους. Στα δικά μου μάτια, η μόνη επιλογή που έχει ο σύλλογος είναι να κοιτάξει να είναι όσο το δυνατόν πιο ενωμένος και, αν μπορεί, να κάνει μία-δυο καίριες προσθήκες το Γενάρη, ώστε να δυναμώσει τη θέση του σαν ομάδα, με στόχο να πάρει όσο το δυνατό περισσότερα, τόσο εντός Ελλάδας, όσο και στην Ευρώπη, από αυτή τη δύσκολη σεζόν.

Γιατί μπορεί το δύσκολο καλοκαίρι να παραπέμπει σε δύσκολο χειμώνα, όμως ένα κλαμπ σαν τον Ολυμπιακό μπορεί, όπως έχει αποδείξει το παρελθόν, να έχει έστω μέσα από δυσκολίες, αμφισβητήσεις και ερωτηματικά, μία καλή πορεία σε όλες τις διοργανώσεις και το τέλος, η άνοιξη, να του δώσει χαμόγελα στην τελική σούμα.

Από τον ίδιο εξαρτάται...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.