Οι διαιτητές σφυρίζουν ίδια, εμείς «σφυρίζουμε» αλλιώς…

Οι διαιτητές σφυρίζουν ίδια, εμείς «σφυρίζουμε» αλλιώς…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος κάνει μέσα από το blog του στο gazzetta συγκρίσεις για θέματα διαιτησίας και βγάζει συμπέρασμα…

Ορισμένες παρατηρήσεις και συγκρίσεις, που νομίζω ότι έχουν νόημα.

Στο παιχνίδι Ολυμπιακός-Γιάνγκ Μπόϊς οι δύο επόπτες υπέδειξαν συνολικά 16 οφσάϊντ! Στα 12 «συνέλαβαν» παίκτες των Ελβετών και δη συνήθως τον πανύψηλο φορ Ουαρό. Ουδείς μίλησε για διαιτησία, ουδείς διαμαρτυρήθηκε, ουδείς ασχολήθηκε. Ούτε οι Ελβετοί, ούτε οι αντιΟλυμπιακοί. Παρεμπιπτόντως, με σωστή υπόδειξη, αλλά σε οριακή φάση, υποδείχθηκε οφσάϊντ κι έτσι ακυρώθηκε γκολ με το οποίο η Γιάνγκ Μπόϊς θα είχε προηγηθεί 1-2 στο 74’.

Στο παιχνίδι Ατρόμητος-Ολυμπιακός υπήρξε σχεδόν ίδιος αριθμός οφσάϊντ, 19, εκ των οποίων τα 14 εις βάρος κυνηγών των γηπεδούχων και δη συνήθως του πανύψηλου σέντερ φορ Λε Ταλέκ. Το τι έγινε για εκείνο το ματς εναντίον των εποπτών και το τι ακούστηκε, όχι μόνο από τον Ατρόμητο, αλλά κι από τους αντιΟλυμπιακούς το ζήσαμε όλοι. Με αποκορύφωμα μία φάση με τεράστιο βαθμό δυσκολίας, στην οποία όντως δεν φαίνεται να είναι οφσάϊντ ο Λε Ταλέκ και στην οποία εμπλέκονταν έξι παίκτες, τρεις και τρεις. Οι επόπτες δεν έχουν ξαναπάρει ορισμό…

Στο παιχνίδι Ολυμπιακός-Γιάνγκ Μπόϊς ο Τσέχος διαιτητής χρέωσε με κίτρινη κάρτα τον Μποτία γιατί από θέση δεξιού στόπερ σταμάτησε αντικανονικά τον Ουαρό. Οι παίκτες της ελβετικής ομάδας ζήτησαν αποβολή, αλλά ο ρέφερι τους εξήγησε ότι στην ίδια ευθεία και κοντά στη φάση ήταν ο Ντα Κόστα.

Στο παιχνίδι Ολυμπιακός-Αστάνα ο Γερμανός διαιτητής χρέωσε με κίτρινη κάρτα τον Μποτία γιατί από θέση δεξιού στόπερ σταμάτησε αντικανονικά τον αντίπαλο φορ (Γκαμπανάγκα). Όταν οι παίκτες της Αστάνα ζήτησαν αποβολή, τους εξήγησε ότι στην ίδια ευθεία και κοντά στη φάση ήταν ο Ντα Κόστα.

Στο παιχνίδι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ ακριβώς στην ίδια θέση ο Μποτία σταμάτησε αντικανονικά τον Ροντρίγκες και πήρε επίσης κίτρινη κάρτα. Ο διαιτητής Αρετόπουλος άκουσε τα εξ αμάξης επί μία εβδομάδα γιατί δεν απέβαλλε τον Ισπανό αμυντικό.

Στο ίδιο παιχνίδι, Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, ο Μιλιβόγεβιτς σταμάτησε αντικανονικά τον Αθανασιάδη και πήρε κίτρινη κάρτα. Ο διαιτητής Αρετόπουλος άκουσε τα μύρια όσα γιατί δεν τον απέβαλλε. Κι ακόμη δεν έχει ξανασφυρίξει…

Βλέπουμε λοιπόν ότι καταστάσεις αγώνων και φάσεις καρμπόν η, παρόμοιες αντιμετωπίστηκαν από τους διαιτητές, ξένους κι Έλληνες, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Οι Έλληνες «κυνηγήθηκαν» από ομάδες κι από τον Τύπο και τους κυνηγάνε ακόμη οι αρμόδιοι της διαιτησίας.

Και δύο πράγματα που τα έχω ξεχάσει, από το πρόσφατο ντέρμπι, ένα σχετικό κι ένα άσχετο.

Το σχετικό: το ότι ένας επόπτης υποδεικνύει λανθασμένα οφσάϊντ σε μία κρίσιμη φάση, δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα μπει ένα γκολ. Π.χ. ο Λέτο έσπασε το οφσάϊντ της άμυνας του Ολυμπιακού, αλλά τον πρόλαβε ο Μποτία με σωτήριο τάκλιν…

Το άσχετο: όταν πριν το ντέρμπι έγραψα ότι για τον Παναθηναϊκό θα ήταν καλό να μην έπαιζε ο Λεντέσμα, στην κακή αγωνιστική κατάσταση που βρίσκονταν, γίνονταν βροχή από σχόλια οπαδών του ΠΑΟ, που με κριτίκαραν. Νομίζω ότι όλοι είδαμε ποιος δικαιώθηκε…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.