«Είμαι ΑΕΚτζής, δεν έχω ξαναδεί ξένο σαν τον Οκόνσκι»

«Είμαι ΑΕΚτζής, δεν έχω ξαναδεί ξένο σαν τον Οκόνσκι»

«Είμαι ΑΕΚτζής, δεν έχω ξαναδεί ξένο σαν τον Οκόνσκι»

bet365

O Φρανκ Κλόπας, ο προπονητής που έφερε τον Ντρογκμπά στο Μόντρεαλ ξετυλίγει στο gazzetta.gr το κουβάρι της καριέρας του. Τα πρωταθλήματα με την ΑΕΚ, το Μουντιάλ 1994 με τις ΗΠΑ, η ατάκα του Σαβέφσκι και οι διακρίσεις ως προπονητής στο MLS.

Ο Φρανκ Κλόπας ένας ζογκλέρ της μπάλας προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στην Αμερική με τις εμφανίσεις που πραγματοποιούσε στα μέσα της δεκαετίας του 80' στο πρωτάθλημα σάλας με την κιτρινόμαυρη φανέλα των Σικάγο Στινγκ.

Έχοντας θέση στο ρόστερ των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ (1988) τα «λαγωνικά» της ΑΕΚ τον εντόπισαν και με συνοπτικές διαδικασίες υπέγραψε συμβόλαιο την εποχή που βρισκόταν στην προεδρία του συλλόγου ο Στράτος Γιδόπουλος.

Στους «κιτρινόμαυρους» παρέμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 1993 κατακτώντας τρία πρωταθλήματα, ένα σούπερ Kαπ και ένα Λιγκ Καπ.

Ο Κλόπας αγωνίστηκε εν συνεχεία στον Απόλλωνα, ενώ παράλληλα εκπροσώπησε την εθνική ΗΠΑ στο Μουντιάλ του 1994.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και δη στο Σικάγο, ο Κλόπας θεωρείται εμβληματική προσωπικότητα. Στο Σικάγο έπαιξε ποδόσφαιρο, αλλά και εργάστηκε τόσο ως τεχνικός, όσο και ως αθλητικός διευθυντής, ενώ ως προπονητής των Μόντρεαλ Ίμπακτ ήταν εκείνος που έπεισε τον Ντρογκμπά να συνεχίσει την καριέρα του στο MLS.

O παλαίμαχος φορ σε μία από τις σπάνιες εξομολογήσεις του, μίλησε στο gazzetta.gr εξηγώντας πως βρέθηκε πριν από τρεις δεκαετίες στην ΑΕΚ.

«Στην ΑΕΚ αγωνίστηκα από τον Δεκέμβριο του 1988 και έφυγα το 1993. Ήρθα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ όπου είχα πάρει μέρος με την Ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ. Την σεζόν 1992/93 δεν αγωνίστηκα, καθώς είχα πάθει ρήξη χιαστών.

Θυμάμαι με είχαν δει από την ΑΕΚ σε ένα τουρνουά που πήρα μέρος με την Ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ. Ακολούθως έκανα προπονήσεις για μία εβδομάδα υπό την επίβλεψη του Μπάγεβιτς και αφού συμφώνησα, αναχώρησα για τη Νότιο Κορέα, όπου όπως προανέφερα πήρα μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Ο Φρανκ Κλόπας κάνει λόγο για μία αξέχαστη εμπειρία με την ΑΕΚ, νοσταλγώντας όσα έζησε στην Αθήνα...

«Στην αρχή ήταν δύσκολα. Έφυγα μικρός από την Αμερική. Είχα συνηθίσει διαφορετικά. Ήθελα χρόνο για να προσαρμοστώ. Έχω φοβερές αναμνήσεις από την καριέρα μου στην ΑΕΚ. Τι να πρωτοθυμηθώ; Την ζωή στην Αθήνα, τους φίλους που έκανα, τα ταξίδια, τον κόσμο που βρισκόταν κοντά στην ομάδα, τις προετοιμασίες...

Θυμάμαι για παράδειγμα πως όταν κάναμε προετοιμασία στη Γερμανία με τον Πατίκα που ήταν από την Αυστραλία νοσταλγούσαμε τα σπίτια και τις οικογένειες μας. Λέγαμε να περάσει ο καιρός για να γυρίσουμε πίσω. Ο Σαβέφσκι που μας άκουσε είχε πει προφητικά πως κάποτε θα νοσταλγούμε αυτές τις στιγμές με την ΑΕΚ και θα καταλάβουμε πόσο σπουδαίες ήταν. Είχε δίκιο. Κρατάω επαφές με αρκετούς. Έζησα μοναδικές επιτυχίες με την ΑΕΚ και θυμάμαι πολλά πράγματα».

Η ΑΕΚ κατέκτησε το τελευταίο πρωτάθλημα της λίγο μετά την αποχώρηση του Φρανκ Κλόπας. Πρόκειται για μία εποχή που συνδύαζε τα πετυχημένα αποτελέσματα με ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου.

«Είναι δύσκολο για μένα να πω γιατί η ΑΕΚ δεν έχει κατακτήσει πρωτάθλημα εδώ και 22 χρόνια. Είμαι ΑΕΚτζής και πέρασα πολλές καλές στιγμές στην ΑΕΚ. Όταν έφυγα θυμάμαι είχαμε καλούς παίκτες. Δεν μπορώ να ξέρω τι συνέβη στην ομάδα αφότου επέστρεψα στην Αμερική. Η Ελλάδα είναι η πατρίδα μου και δεν την ξεχνώ, όμως σε ότι αφορά την ΑΕΚ είναι δύσκολο να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα».

Κοινός παρανομαστής του τότε με το σήμερα ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, με τον Σερβοέλληνα να υπηρετεί πλέον την Ένωση από το πόστο του εκτελεστικού διευθυντή.

«Με τον Μπάγεβιτς ποτέ δεν είχα πρόβλημα. Τον σεβόμουν πάντα. Όταν ήρθα πέρυσι στην Ελλάδα, παρακολούθησα το ματς με τον Ηρακλή όπου νικήσαμε 5-1 έχοντας στον πάγκο τον Στέλιο Μανωλά. Μάλιστα είχα την ευκαιρία να πιω καφέ με τον Δημητριάδη και να χαιρετηθώ με τον Μπάγεβιτς».

Την εποχή που ο Κλόπας αγωνιζόταν στην ΑΕΚ, οι «κιτρινόμαυροι» διέθεταν ένα από τα καλύτερα ρόστερ της ιστορίας τους. Ο Μίροσλαβ Οκόνσκι με την εξαιρετική τεχνική κατάρτιση του, ήταν ο παίκτης που εντυπωσίασε από το ξεκίνημα τον Ελληνοαμερικανό προπονητή.

«Από την πρώτη μου χρονιά στην ΑΕΚ, ο παίκτης που μου έκανε τεράστια εντύπωση ήταν ο Μίροσλαβ Οκόνσκι. Από τους καλύτερους ξένους που έχω δει. Τρομερή τεχνική, φοβερή μπάλα, ξεχώριζε! Επίσης εξαιρετικός ήταν ο Ντανιέλ Μπατίστα με τον οποίο ήμασταν κολλητοί και έκανε μεγάλη καριέρα, όπως και τον Στέλιο Μανωλά. Ο Στέλιος ήταν ένας ηγέτης, γεννημένος νικητής. Είχε τη νοοτροπία του winner».

Ο πρώην παίκτης του Σικάγο αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στον Ζοζέ Μοράις.

«Δεν έχω δει αρκετά ματς της φετινής ΑΕΚ για να την κρίνω. Για παράδειγμα δεν την είδα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ξέρω ωστόσο πως έχει νέο προπονητή, τον Μοράις. Τον είχα συναντήσει σε προετοιμασία. Είναι ένας ήρεμος και σοβαρός προπονητής, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει την ΑΕΚ».

Ο Κλόπας πανηγύρισε την σπουδαιότερη επιτυχία του ως τεχνικός οδηγώντας τους Μόντρεαλ Ίμπακτ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ Βορείου και Κεντρικής Αμερικής (2015). Μεταξύ άλλων ήταν εκείνος που έφερε τον Ντρογκμπά στο MLS.

«Την δεύτερη χρονιά στους Μόντρεαλ Ίμπακτ είχαμε φτιάξει καλή ομάδα. Στην πρώτη σεζόν λόγω του salary cap δεν μπορούσαμε να φέρουμε τους ποδοσφαιριστές που θα θέλαμε. Είχαμε τους Ντι Βάιο και Σολάρι, αλλά ήδη βρίσκονταν στο τέλος της καριέρας τους.

Την επόμενη αγωνιστική περίοδο βρήκαμε χώρο στο salary cap και φέραμε αρχικά τον Πιάτι και στον Β΄ Γύρο τον Ντρογκμπά. Φτάσαμε μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ Βορείου Αμερικής & Κεντρικής Αμερικής (CONCACAF) όπου ηττηθήκαμε σε διπλές αναμετρήσεις από την Κλαμπ Αμέρικα.

Εμείς βέβαια είχαμε μπάτζετ 5 εκατ. δολαρίων και οι Μεξικανοί 45 εκατ. Ήταν η δεύτερη φορά που ομάδα από το MLS έφτανε στον τελικό».

Οι οικογενειακές υποχρεώσεις του παλαίμαχου στράικερ τον ανάγκασαν να βάλει στον «πάγο» την προπονητική του καριέρα, αναλαμβάνοντας χρέη τηλεσχολιαστή στους αγώνες των Σικάγο Fire.

«Δεν ήθελα να φύγω από το Μόντρεαλ όμως λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων έπρεπε να επιστρέψω στο Σικάγο όπου διαμένω. Ήθελα να βρίσκομαι κοντά στους γονείς μου που βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία, αλλά και στη σύζυγο μου που ασχολείται με επιχειρήσεις ακινήτων.

Διατηρώ καλές σχέσεις με τον ιδιοκτήτη των Chicago Fire και μου προτάθηκε να αναλάβω τον σχολιασμό των αναμετρήσεων της ομάδας. Σίγουρα μου λείπει η προπονητική και πιστεύω στο μέλλον να επιστρέψω».

Αναμφίβολα ένα από τα highlights στην καριέρα του Φρανκ Κλόπα ήταν η συμμετοχή του στο ρόστερ των ΗΠΑ στο Μουντιάλ του 1994.

«Ενσωματώθηκα αργά στην Εθνική Αμερικής. Οι περισσότεροι παίκτες είχαν υπογράψει συμβόλαιο με την Εθνική, εγώ δεν είχα. Μόνο δύο δεν είχαμε υπογράψει. Ήταν μεγάλη απογοήτευση γιατί στο Μουντιάλ των ΗΠΑ το 1994, ο Μιλουτίνοβιτς ούτε αλλαγή δεν με έβαλε. Από την μία σκεφτόμουν πως ήταν μεγάλη επιτυχία που βρισκόμουν στο Μουντιάλ και πως το άξιζα, αλλά από την άλλη δεν έπαιξα. Βέβαια προερχόμουν από σοβαρό τραυματισμό και χειρουργική επέμβαση».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του 50χρονου τεχνικού και για τον παραλίγο προπονητή του Παναθηναϊκού, Βέλικο Παούνοβιτς, ο οποίος πριν από περίπου έναν χρόνο ανέλαβε το Σικάγο.

«Πηγαίνω μία φορά την εβδομάδα στα ματς του Σικάγο. Η ομάδα έκανε ανανέωση έχοντας τερματίσει στην τελευταία θέση. Ήρθε ο Παούνοβιτς, ενώ διατηρήθηκε ένας κορμός εφτά-οχτώ παικτών. Μου αρέσει ο τρόπος που ο Παούνοβιτς προσεγγίζει τους παίκτες του και η τακτική που ακολουθεί.

Το θέμα είναι φέτος τι θα κάνει το Σικάγο. Χρειάζεται χρόνος για να κριθεί. Στην Ελλάδα αν δεν νικήσεις σε 3-4 παιχνίδια σε διώχνουν. Εδώ, δεν είναι έτσι. Σε αυτή τη χρονιά θα φανεί τι μπορεί να πετύχει».

Δείτε τον Φρανκ Κλόπα εν δράσει με την ΑΕΚ...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα