Όχι άλλο κάρβουνο, τι κάνετε μωρέ;

Όχι άλλο κάρβουνο, τι κάνετε μωρέ;

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Όχι άλλο κάρβουνο, τι κάνετε μωρέ;

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης υπενθυμίζει τα αίτια που έχουν αποφέρει αποτυχία και ξενέρα για τους πάντες στην ΑΕΚ και ελπίζει να φύγει η... μούντζα!
Με την ολοκλήρωση της αναμέτρησης στο ΟΑΚΑ έπιασα τον εαυτό μου να είναι ακριβώς όπως ο Σπύρος Παπαδόπουλος στη μυθική σειρά «Απαράδεκτοι» όταν σαν... ροφός κοιτούσε στο πουθενά (στην κάμερα) και έλεγε την πιο χαρακτηριστική του ατάκα επί σειρά ετών: «Τι έγινε ρε παιδιά;»! Αυτό ακριβώς ήταν το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό. Διότι πραγματικά αυτά που βιώνουμε κάθε φορά με την ΑΕΚ είναι τουλάχιστον απίθανα και απρόσμενα...
Έγινε φυσικά και με τον Ατρόμητο. Διότι όταν υπάρχει μούντζα, γκρίνια και μαυρίλα είναι δεδομένο ότι θα σου στραβώσει και ένα εύκολο (που εσύ το έκανες να μοιάζει εύκολο σαν ΑΕΚ) αποτέλεσμα και απόγευμα. Βέβαια η γκρίνια είναι απόλυτα ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ για τον κόσμο της Ένωσης που έως τώρα έχει αντιδράσει με πρωτοφανή ωριμότητα και με μπόλικη ψυχραιμία είτε πρόκειται για το οργανωμένο κομμάτι της εξέδρας είτε όχι!
Ο κόσμος έκανε αυτό που είναι η υποχρέωσή του. Από το πρώτο λεπτό έως το τελευταίο τραγουδούσε, προσπάθησε να βοηθήσει την ομάδα ακόμη και στο 2-2 με συνθήματα να ξεπεράσουν το σοκ από τον τρόπο με τον οποίο προήλθε η ισοφάριση και αφού ολοκληρώθηκε η αναμέτρηση ΟΛΟΙ ξέσπασαν σε αποδοκιμασία για το αποτέλεσμα και όχι για την εικόνα. Ένα γιουχάισμα που αφορούσε τους πάντες στην ΑΕΚ εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου.
Πρέπει να αρχίσουμε από τα βασικά και να υπενθυμίσουμε ότι για οτιδήποτε δεν πηγαίνει καλά και αποφέρει τόσο άσχημα αποτελέσματα ευθύνη έχει πάντα το μεγάλο αφεντικό, ο Δημήτρης Μελισσανίδης, και έπειτα όλοι οι υπόλοιποι ο καθένας στο μέγεθος που του αναλογεί. «Να τα γράψεις Τσακ, με ονοματεπώνυμο, εμείς δεν είμαστε γαύροι, τα λες και να συνεχίσεις με μεγαλύτερη ένταση», με παρακινούσαν αρκετοί φίλοι της ΑΕΚ μετά το τέλος του ματς είτε στο γήπεδο είτε μέσω μηνυμάτων. Ακόμη και κολλητοί μου φίλοι που παίζουμε... φάπες από μικρά παιδιά μου έγραφαν «μη τους χαϊδεύετε άλλο, να το πεις στους άλλους».
Αυτά είναι τα πιο... light που μπορώ να μεταφέρω. Συνηθίζω (όπως και εδώ) να απαντάω στα περισσότερα μηνύματα και το έκανα πάλι. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μπορεί κάποιος να θεωρεί ότι δεν θα το γράψει κάποιος, ή δεν θα το πει; Η ΠΑΕ ΑΕΚ δεν μας καθοδηγεί (κανέναν, άλλα άντε και να μιλάω για τον εαυτό μου) στο τι θα γράψουμε. Δεν μας ζητάει χάρες και δεν μας απειλεί ουδείς από την Ένωση με απόλυση αν γράψουμε κάτι κακό για τη διοίκηση και την ομάδα... Το γράφω αυτό για να το ξεκαθαρίσω προκειμένου να ΜΗ νομίζει κανείς ότι μας παίρνει τηλέφωνο για παράδειγμα ο Ανδρέας Δημάτος και μας λέει τι μπορούμε και τι δεν μπορούμε να γράψουμε!
Αλλά ας ξεκαθαρίσουμε και κάτι επιπλέον γιατί δεν μπορώ να το αφήσω έτσι. Γράφουμε οι περισσότεροι θαρρώ πως έγιναν λάθη στον αγωνιστικό σχεδιασμό από το κομμάτι προπονητή έως και την ενίσχυσή της από το καλοκαίρι και συνέχεια. Γι' αυτό έχουμε γράψει, τουλάχιστον εγώ το 'χω κάνει στο πρόσφατο παρελθόν, πως ευθύνεται η διοίκηση όπερ και σημαίνει το αφεντικό κι έπειτα (επαναλαμβάνω) όλοι οι άλλοι αφού είναι (και) επιλογές του... Όπως το παρελθόν όταν κάτι αντίστοιχο γινόταν το σημειώναμε και ευθυνόταν το εκάστοτε αφεντικό! Αυτό είναι το δεδομένο και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το αυτονόητο πρέπει να το γράφουμε ξανά και ξανά, και ξανά, και ξανά...
Κι αφού τα ξεκαθαρίσαμε όλα αυτά ας υπενθυμίσουμε και τα αίτια που προκαλούν αυτήν την κακή βαθμολογική συγκομιδή και εικόνα (το προηγούμενο διάστημα) της ομάδας για να πάμε και λίγο στο ματς στη διάρκεια του οποίου η ΑΕΚ έδειξε αγωνιστικό πρόοδο και εξέλιξη για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα κι ας μας υποχρεώνει το αποτέλεσμα να το ξεπερνάμε.
Η επιλογή (δηλωμένη επισήμως και από τον ίδιο τον Μελισσανίδη) να τρέχει η ΠΑΕ που σημαίνει και η ομάδα με έσοδα – έξοδα (εννοείται πως μπαίνει και μέσα η εταιρεία και καλύπτεται από το αφεντικό η όποια ζημιά, όλα να τα λέμε) κάθε χρόνο δεν δύναται να προσφέρει υπέρβαση. Είναι επιλογή στενής οικονομικής πολιτικής και είναι δεδομένο πως με τη συγκεκριμένη επιλογή πρέπει να 'χεις χρόνο για να χτίσεις και έπειτα να απολαύσεις (αν το κάνεις σωστά) το αποτέλεσμα της υπομονής και σωστής επιμονής. Όμως αν επιλέγεις αυτό το δρόμο δεν μπορείς να μιλάς για πρωταθλητισμό, απλά στο επιτρέπουν οι βασικοί σου ανταγωνιστές που 'χουν τα ίδια χάλια με σένα...
Όταν λοιπόν επιλέγεις να πάρεις αυτό το δρόμο οφείλεις να έχεις τα κατάλληλα πρόσωπα στις κατάλληλες θέσεις για να σου τρέχουν σωστά το πρότζεκτ σου. Στην ΑΕΚ είμαστε λίγο παραπάνω υπέρ του «κι αν σου κάτσει;»... Αυτό έχει να κάνει με το θέμα στελέχωσης του ποδοσφαιρικού τμήματος με... στοιχήματα από τη θέση του τεχνικού διευθυντή που πρέπει και ελπίζεις να σου βγει, του σκάουτερ, του ίδιου του προπονητή ακόμη και ποδοσφαιριστών. Για το λόγο αυτό ο κόσμος έχει ξενερώσει σε απόλυτο βαθμό και ρίχνει ανάθεμα σε όλους και κυρίως στη διοίκηση!
Από το καλοκαίρι οι άνθρωποι που τρέχουν τον αγωνιστικό σχεδιασμό δεν ανταποκρίθηκαν. Και δεν ήταν μόνο ο Μιλοβάνοβιτς. Μη τα ξαναγράφουμε, μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ στο gazzetta.gr για όλα αυτά τα ζητήματα και για το θέμα του προπονητή από το ναυάγιο της περίπτωσης Μοντανιέ έως στην επιλογή Κετσπάγια. Διότι και ο Γεωργιανός δεν ευθύνεται για το γεγονός πως δούλεψε (όχι στην τακτική) με μία άλλη επιθετική γραμμή στη διάθεσή του σ' όλη την προετοιμασία και τελικά βρέθηκε από τους Μπαρμπόσα, Μάνταλο, Αραβίδη και Βάργκας να επιλέγει τους Πατίτο, Αλμέιδα και να ενσωματώσει και τον Χριστοδουλόπουλο (μόνο ο Μάνταλος έμεινε ο ίδιος στην ενδεκάδα). Αυτή βέβαια είναι η δουλειά του και απέτυχε σαν κόουτς, αλλά δεν μπορεί να είναι και η σωστή λογική της διοίκησης και των υπεύθυνων για τον αγωνιστικό σχεδιασμό (δεν είναι ο Μελισσανίδης γνώστης σε αυτά, να μη τα χρεώνουμε όλα) τη στιγμή που προχωράμε με τη λογική έσοδα – έξοδα να βαδίζουμε ταυτόχρονα και στη τύχη... Δεν θα οδηγήσει παρά μόνο στην αποτυχία αυτή η οδός.
Φτάνει λοιπόν το «κι αν σου κάτσει» διότι δεν σου κάθεται. Όπως έλεγε και στην ταινία (μια και έτσι το ξεκίνησα τούτο το blog) ο Νίκος Κούρκουλος: «Όχι άλλο κάρβουνο, τι κάνετε μωρέ;»... Πρέπει να πάμε στο στίχο του τραγουδιού «πέρασε η μπόρα» που αναφέρει με νόημα: «τίποτα πια στη τύχη, τίποτα»! Οι άνθρωποι που έχουν επιλεχθεί δεν έχουν δικαιολογία τα λίγα διαθέσιμα χρήματα. Λίγα είχε και ο Ίλια Ίβιτς για να δημιουργήσει ανταγωνιστικό σύνολο μαζί με τον Σάντος και το έκαναν με την ΑΕΚ να κάνει πρωταθλητισμό κάθε χρόνο! Πρέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά τους κι αν δεν μπορούν να το πουν τίμια και να αποχωρήσουν... Αν μένουν όμως πρέπει να στρώσουν τον (ξέρετε ποιον) στη δουλειά και να φέρουν αποτέλεσμα. Αυτό είναι το ζητούμενο, η υποχρέωσή τους, το αυτονόητο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.
Θέλω να πιστεύω ότι τα καλύψαμε τα αίτια και πως δεν θα έχουμε πάλι τα «γράψτε τα επιτέλους» τη στιγμή που το κάνουμε από το καλοκαίρι... Μπορούμε να σημειώσουμε δυο πράγματα και για το ματς: Η ΑΕΚ ήταν καλή ρε γαμώτο με 20 (παρακαλώ) τελικές προσπάθειες απέναντι σε μία ομάδα που μία εβδομάδα νωρίτερα είχε περιορίσει απόλυτα τον Ολυμπιακό που είναι ο πρωτοπόρος με την βοήθεια των διαιτητών. Φαίνεται πως υπάρχει εξέλιξη και διαφορετική εικόνα στο παιχνίδι της για περισσότερο χρονικό διάστημα από όσο ήλπιζα. Περισσότερη διάρκεια από ότι στο ματς με τον Πανιώνιο για παράδειγμα. Ένα τραγικό και αστείο λάθος του Ανέστη στέρησε στην ΑΕΚ την πιο εύκολη νίκη στο πρωτάθλημα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Δικαιολογημένα ο κόουτς θέλει υπομονή και στήριξη αλλά δεν υπάρχει πλέον τέτοια. Δυστυχώς για τον ίδιο και το όποιο έργο του. Η ΑΕΚ πάει στη Λεωφόρο, όλοι λένε ότι τέλος και φέτος η χρονιά πριν καν αυτή αλλάξει σε ότι αφορά το πρωτάθλημα (και μοιάζει να 'χουν δίκιο), πρέπει λοιπόν κ. Μοράις η ομάδα να πάει και να κερδίσει, διαφορετικά όση πρόοδο και να υπάρχει στο παιχνίδι της, δεν θα μπορεί να υπάρχει υπομονή και στήριξη. Στην Ελλάδα μετράει πάντα και μόνο το αποτέλεσμα, τίποτα άλλο.
Υγ: Μιλούσα με έναν καλό συνάδελφο (έξω από ΑΕΚ) για το ματς και το πρωτάθλημα. «Ρε φίλος δες και μόνος σου τι γίνεται. Ακόμη κι έτσι αν δεν είχε πάρει τους βαθμούς που του πρόσφεραν οι διαιτητές του Ολυμπιακού και με αυτές τις γκέλες, η διαφορά θα ήταν από το -3 έως βαριά το -5. Αλλά δεν μπορεί να ισχύει αυτό στην Ελλάδα». Έτσι ακριβώς είναι... Θα μπορούσαμε να λέμε και για το χέρι του Κεϊτά που ήταν ξεκάθαρη παράβαση και αν η ΑΕΚ φορούσε κόκκινα θα το έπαιρνε εύκολα από τον Μάνταλο που είναι ούτως ή άλλως κάκιστος διαιτητής. Όμως δεν μπορείς να μιλήσεις για καμία διαιτησία. Διότι θα σου πουν οι μόνιμοι βιαστές της αλήθειας «ας κέρδιζες τα τρία ματς που έφερες τρεις ισοπαλίες στο ΟΑΚΑ και θα ήσουν ήδη μια ανάσα από την κορυφή αν όχι πρώτος και έχοντας βγάλει δυο εκτός έδρας ντέρμπι»! Ισχύει μάγκες, ισχύει 100% κι ας παραβλέπουν τα συγκεκριμένα λαμόγια το γεγονός ότι μόνο η ΑΕΚ (ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός) επιτρέπεται να γκελάρει είτε είναι στην καλή της μέρα είτε όχι...
Υγ2: Η ΑΕΚ δεν θα παίρνει και τα... κουκιά τα δικά της, τα σωστά σφυρίγματα από τη διαιτησία διότι ακολουθεί το πρόγραμμα του Ολυμπιακού. Οπότε κάθε αγωνιστική θα 'χει προηγηθεί η... σφαγή του εκάστοτε αντιπάλου και δεν επιτρέπεται η ΑΕΚ έπειτα να πάρει έστω αυτά που της ανήκουν βάσει κανονισμών: πέναλτι, κάρτες, άουτ και πάει... γράφοντας!
Υγ3: My love, my Queen, τίποτα παραπάνω, τίποτα παρακάτω. Την Τρίτη θα είμαστε πάλι εκεί...
Υγ4: Μη δίνει κανείς καμία βάση σε αστεία δημοσιεύματα τύπου Νάτσο Σκόκο. Δεν υπάρχει τίποτα και δεν έλεγε κάτι σχετικά η ΑΕΚ, αντίθετα το διέψευσε κατηγορηματικά.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...