Σαν τα θερινά σινεμά. Θα κλείνουν τον Σεπτέμβριο...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Σαν τα θερινά σινεμά. Θα κλείνουν τον Σεπτέμβριο...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος θυμάται ένα πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Ο Φίλαθλος” με τίτλο “Κλείστε τα σύνορα” και συλλογίζεται αν σήμερα θα είχε νόημα η επανάληψη της ίδιας ρητορικής...
Θυμάμαι χρόνια πριν, ένα πρωτοσέλιδο, που είχε βάλει ο Καραγιαννίδης στον “Φίλαθλο”. “Κλείστε τα σύνορα” έγραφε μετά από μία εβδομάδα που οι ελληνικές ομάδες είχαν βουλιάξει στις ευρωπαϊκές αναμετρήσεις τους.
Αν σήμερα κυκλοφορούσε ο “Φίλαθλος” δεν θα έβαζε το ίδιο πρωτοσέλιδο. Σήμερα έτσι κι' αλλιώς τα σύνορα θα κλείσουν από μόνα τους, δεν χρειάζεται να κάνει κάτι κάποιος για αυτό, το έκαναν οι ίδιες οι ομάδες.
Διαβάζω και ακούω τα σχόλια για την άνοδο του ποδοσφαίρου του Αζερμπαϊτζάν. Ναι όντως γνωρίζει μία άνθηση. Λίγο ο σχεδιασμός, λίγο τα περισσότερα χρήματα που πέφτουν, αλλά κυρίως τα ελληνικά clubs που έχουν μετατρέψει την Καμπάλα και την Καραμπάχ σε μεγαθήρια.
Διότι όταν λέμε ότι πέφτουν λεφτά στην Καραμπάχ εννοούμε ότι έχει το μπάτζετ του Ατρομήτου, άντε του Αστέρα Τρίπολης. Και ως ομάδα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας οργανωμένος Ατρόμητος. Με τους... οργανωμένους Ατρόμητους τα δύο τελευταία χρόνια Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ μετρούν 0 στα 6 και τρεις αποκλεισμούς. Περίφημα!
Στο μεταξύ νωρίτερα προέκυψαν και άλλες... Γκαμπάλα, Καραμπάχ και Σταντάρ Λιέγης και Μπερ Σεβά κ.ο.κ. Ο κατήφορος του Παναθηναϊκού είναι άνευ προηγουμένου. Ποτέ στην ιστορία του δεν υπήρξε τόσο χαμηλά. Ο ΠΑΟΚ δεν έχει γνωρίσει τέτοια κατρακύλα, αλλά αν συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο, να αποκλείεται δηλαδή άνετα από όμιλο με Καραμπάχ και Λίμπερετς, να συμπληρώνει 7 ματς χωρίς νίκη στην Τούμπα σε ματς ομίλων, δεν θα αργήσει η στιγμή που θα φτάσει στα τωρινά επίπεδα του Παναθηναϊκού.
Η ΑΕΚ είναι σε αυτή τη θέση εδώ και καιρό και στο πρώτο εμπόδιο Σεντ Ετιέν πάει σπίτι, όπως θα πηγαίνει κάθε χρόνο αν αντιμετωπίζει την Σεντ Ετιέν σαν μεγαθήριο, άλλη ελληνική ομάδα δεν υπάρχει και ο Ολυμπιακός που παραμένει ακόμη πολύ ψηλά και τα τελευταία χρόνια έχει καλά αποτελέσματα, έχει χάσει το προνόμιο της απευθείας συμμετοχής στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ που τον εκτόξευσε. Την πρώτη φορά που χρειάστηκε προκριματικά, η Χάποελ Μπερ Σεβά αποδείχτηκε... βουνό αξεπέραστο και δεν έφτασε ούτε στα πλέι οφ, ενώ και η Αρόουκα που είναι τελευταία στην Πορτογαλία πολύ σκληρό καρύδι. Ο Ολυμπιακός ακόμη κι' αν πάρει φέτος το πρωτάθλημα το επόμενο καλοκαίρι πάλι θα χρειαστεί δύο προκριματικούς γύρους για να μπει στους ομίλους. Με την σημερινή λογική όπου η ισοπαλία με την Αστάνα αντιμετωπίζεται ως το... βασίλειο του μονόφθαλμου, ανάμεσα στους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου, τα σημάδια δεν είναι καλά. Καλύτερα από τους υπόλοιπους ασφαλώς, αλλά όχι καλά...
Ως εκ τούτου η χρονιά που το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη θα είναι σαν τα θερινά σινεμά, θα παίζει συνεχόμενες προβολές το καλοκαίρι, αλλά θα κλείνει τον Σεπτέμβριο γιατί κανείς δεν θα έχει φτάσει μέχρι εκεί, είναι προ των πυλών... Τόσο προ των πυλών που αν στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν προχωρήσουν σε μία συνολική συνεννόηση, επιστροφή δεν υπάρχει.
Εμείς ακόμη ζούμε στην εποχή που το ελληνικό πρωτάθλημα ξεκινά τέλη Αυγούστου, τότε που η ευρωπαϊκή χρονιά των ελληνικών ομάδων έχει κριθεί. Εξακολουθούμε να παίζουμε τα ματς της χρονιάς, της προκρίσεις, τα πολλά λεφτά της ΟΥΕΦΑ με αγώνες προετοιμασίας και φιλικά. Εξακολουθούμε να ζούμε στην εποχή που το ματς της Κυριακής είναι πιο σημαντικό από της Τετάρτης ή της Πέμπτης, που το “πρώτος στο χωριό” είναι ο αυτοσκοπός κι' ενώ τα 25-30 εκατ. ευρώ δεν είναι πλέον εγγυημένα για τον πρωταθλητή.
Το να αναλύεις το λάθος του Ιβιτς, το χαμένο τετ α τετ του Κλάους, τον κακό κόουτς Στραματσόνι, τον προβληματικό Αναστασίου, τον απροετοίμαστο Τιμούρ, τον Σίλβα που έφυγε κ.ο.κ είναι χρήσιμο και απαραίτητο, αλλά εδώ που φτάσαμε είναι σαν να βλέπεις κάθε φορά το δέντρο και να χάνεις το δάσος. Το δάσος αφορά συνολικά το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Εχει πάρει φωτιά και καίγεται και όποιος δεν ενδιαφέρεται να σβήσει την φωτιά στο δάσος, παρά να κρατήσει άθικτο το δικό του δέντρο είναι απλά αφελής και σύντομα θα διαπιστώσει ότι αυτό δεν γίνεται... Αν δεν σωθεί το δάσος, δεν θα σωθεί κανένα δέντρο, νόμος που δεν θα αλλάξει τώρα. Οσο πιο γρήγορα το καταλάβουν τόσο το καλύτερο. Αν δεν το καταλάβουν Ευρώπη θα παίζουν μόνο όταν εμείς θα κάνουμε βουτιές στη θάλασσα...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.