Ο influencer αρχηγός των ultras της Πόρτο τρομοκρατεί τον Βίγιας Μπόας

Ο influencer αρχηγός των ultras της Πόρτο τρομοκρατεί τον Βίγιας Μπόας

Νίκος Ρόλλας
Φερνάντο Μουντερέιρα

bet365

Η σύλληψη του Fernando Madureira άρχισε να ξετυλίγει το κουβέρι του... εμφυλίου στις τάξεις της Πόρτο.

Η εντύπωση που έχουν οι περισσότεροι για το ποδόσφαιρο στην Πορτογαλία είναι πως περιστατικά βίας, σε οπαδικό επίπεδο, είναι σπάνιο φαινόμενο και πως επικρατεί μία διαφορετική κουλτούρα από ότι στην χώρα μας, στα Βαλκάνια και γενικότερα σε πρωταθλήματα που βλέπουμε να λαμβάνουν χώρα συχνά επεισόδια μεταξύ φιλάθλων. Είναι όμως έτσι; Όχι και τα όσα έγιναν πριν το παιχνίδι της Φαμαλικάο με την Σπόρτινγκ που οδήγησαν στην αναβολή του, το επιβεβαιώνουν.
Μία άλλη περίπτωση, πολύ πιο σοβαρή, είναι αυτή του Fernando Madureira, του αρχηγού του Super Dragoes. Ενός ανθρώπου που η τακτική του, αν επαληθευτούν τα όσα του καταλογιζουν και τον έχουν οδηγήσει τις τελευταίες μέρες στην φυλακή, παραπέμπει περισσότερο στους Barra Bravas της Αργεντινής, παρά σε οπαδό κάποιας ευρωπαϊκής χώρας.

Το προφίλ «Macaco Lider»

Ο «Macaco Lider» όπως είναι το παρατσούκλι του, δεν είναι ο συνηθισμένος αρχηγός οργανωμένων οπαδών. Στην περίπτωσή του το «No face, no case» δεν ισχύει, καθώς η δημοφιλία του στα social media φτάνει στα επίπεδα... influencer. Στο Instagram μετράει 231.000 followers, η σύζυγός του Sandra Madureira έχει 41.000, ενώ και η κόρη του έχει 38,000, δείχνοντας μεγάλη διάθεση αυτοπροβολής...

Κάνοντας λοιπόν κανείς ένα σκρολ ντάουν στον λογαριασμό του, θα διαπιστώσει πως εκτός από τις φωτογραφίες από την εξέδρα της Πόρτο, υπάρχουν και ουκ ολίγες που εκφράζουν πίστη και στήριξη στον Πίντο ντα Κόστα, τον πρόεδρο των «δράκων» εδώ και 42 χρόνια. Είναι λόγο των επιτυχιών του από το 1982 ή κάτι άλλο κρύβεται από πίσω;

Δημοσιεύματα στην Πορτογαλία εκτιμούν πως ισχύει το δεύτερο, αναφέροντας πως εδώ και χρόνια, ο ισχυρός άνδρας της ομάδας και οι Super Dragoes έχουν αποκτήσει μία σχέση αλληλοεξάρτησης. Οι οπαδοί προσφέρουν απόλυτη στήριξη σε αυτόν κόντρα στην κριτική που μπορεί να του ασκηθεί και ο Πίντο ντα Κόστα ως αντάλλαγμα τους προσφέρει... έσοδα μέσω εισιτηριων, προϊόντων της ομάδας κ.α. 'Αρα και οι δύο βγαίνουν κερδισμένοι, προσφέροντας στον άλλον κάτι που έχει ανάγκη.

Οι κρίσιμες εκλογές

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς λοιπόν, αυτό το... νταραβέρι δύσκολα θα μπορούσε να βρεθεί κάποιος για να το κόψει. Έλα όμως που τελικά υπήρξε κάποιος, προκαλώντας έντονη ανησυχία και στις δύο πλευρές. Ποιος; Ο Άντρε Βίλας Μπόας, ο οποίος έβαλε υποψηφιότητα για τις εκλογές του συλλόγου που θα γίνουν τον Απρίλιο και φάνηκε να έχει αρκετό... ρεύμα στις τάξεις των φίλων της Πόρτο. Όχι όμως και στις τάξεις των Super Dragoes που ξεκαθάρισαν πως στηρίζουν τον Πίντο ντα Κόστα, αλλά δεν έμειναν σε αυτό...

Όπως αναφέρουν στην Πορτογαλία προσπάθησαν να φιμώσουν τις φωνές της... αντιπολίτευσης, άρχισαν να τρομοκρατούν όσοι υποστηρίζουν τον πρώην προπονητή της Πόρτο, της Τσέλσι και της Μαρσέιγ, ενώ δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις με τους αντιφρωνούντες, προκειμένου να εξασφαλίσουν οτι το... πάρε δώσε με την διοίκηση της ομάδας θα συνεχιστεί.

Η επέμβαση της αστυνομίας

Ο εμφύλιος αυτός, σε συνδυασμό με τα επεισόδια (κάποια από τα οποία σε δημόσια θέα) που έλαβαν χώρα, είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν επίσημες καταγγελίες στην αστυνομία που έστρεψε την προσοχή της στον Fernando Madureira και στην παρέα του. Έτσι, πριν από μερικές μέρες, οι αρχές έκαναν έφοδο στο σπίτι του όπου μεταξύ άλλων βρέθηκε κοκαΐνη, 3 πανάκριβα αυτοκίνητα, χιλιάδες ευρώ σε ρευστό, ένα όπλο, πυρομαχικά και εισιτήρια αγώνων της Πόρτο που κατασχέθηκαν. Ανάλογες κινήσεις υπήρξαν στις κατοικίες και άλλων μελών της Super Dragoes, με αιτιολογία, όχι μόνο τις απειλές, αλλά κυρίως οικονομικά εγκλήματα.

Μάλιστα, στην Πορτογαλία αναφέρουν πως ο «Macaco Lider» είναι άνεργος και η σύζυγός του βγάζει πολύ λίγα χρήματα που να δικαιολογούν την πολυτελέστατη ζωή που κάνουν, με αποτέλεσμα να απορριφθεί το αίτημά του για αποφυλάκιση μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης, υπό τον φόβο της καταστροφής στοιχείων.

Έτσι, αν και στην Πορτογαλία η διαφθορά δεν είναι και τόσο άγνωστη λέξη, όλα δείχνουν οτι ο Πίντο ντα Κόστα, θα πάει στις εκλογές του Απριλίου χωρίς τον μεγαλύτερό σύμμαχό του. Εκτός και αν τα στοιχεία που προκύψουν κατά την διάρκεια της έρευνας έχουν ως αποτέλεσμα να τον πάρει και αυτόν η... μπάλα, με τον Άντρε Βίλας Μπόας να παίξει χωρίς αντίπαλο.

 

Τελευταία Νέα