Πώς το Game of Thrones άλλαξε τη ζωή μας (pics & vids)

Gazzetta team
Πώς το Game of Thrones άλλαξε τη ζωή μας (pics & vids)
Από μάθημα στο Harvard μέχρι θεματικούς γάμους και τουριστικά πακέτα για τους φαν, αυτή η σειρά κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα και να βγει κυριολεκτικά από τη μικρή οθόνη.

Από την Κατερίνα Καλού

Έχει τύχει στον καθένα να κολλήσει με μια σειρά.

Να κολλήσει τόσο πολύ, που να ξεχνάει στην κυριολεξία να βγει από το σπίτι.

Να ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν και να θέλει όσο τίποτα να μάθει τι θα συμβεί στους ήρωες της μικρής οθόνης.

Been there, done that.

Τι γίνεται όμως όταν το ίδιο πράγμα συμβαίνει ταυτόχρονα σε όλους τους ανθρώπους σε κάθε γωνιά του πλανήτη; Όταν παρά τη χιλιομετρική διαφορά και τις αντιθέσεις της κάθε κουλτούρας, ένα σενάριο μιλάει στη γλώσσα του καθενός;

Όταν ο χειμώνας ξαφνικά έρχεται την ίδια περίοδο σε κάθε σημείο της γης;

Τότε οι ήρωες σιγά σιγά βγαίνουν από την οθόνη, μπαίνουν στην καθημερινότητά μας και όλοι καλούμαστε να παίξουμε το παιχνίδι τους.

Και αυτή τη φορά αυτό το παιχνίδι είναι ένα και μοναδικό: Είναι το πασίγνωστο Game of Thrones.

Τώρα, λοιπόν, που ο έβδομος κύκλος της σειράς έχει ξεκινήσει (προβάλλεται στη NOVA κάθε Κυριακή ταυτόχρονα με την Αμερική) και όσο τα τα spoilers δίνουν και παίρνουν, εμείς πάμε να δούμε τι μπορεί να κάνει ένα σενάριο στον πραγματικό κόσμο.

10. Screen tourism στην κυριολεξία

Πώς λέμε θρησκευτικός τουρισμός; Ε, καμία σχέση.

To Game of Thrones effect στον τουρισμό έχει να κάνει με τους επισκέπτες της κάθε χώρας που σπεύδουν να ζήσουν μερικές στιγμές στο σετ της αγαπημένης τους σειράς.

Δεν λέω, είναι δελεαστικό να περπατήσεις στα βήματα της Σέρσεϊ -που αναγκάστηκε να κυκλοφορήσει γυμνή στο τελευταίο επεισόδιο της 5ης σεζόν στην παλιά πόλη του Νρουμπρόβνικ-, αλλά παραμένει εντυπωσιακό το γεγονός ότι ένας χαρακτήρας μπορεί να αυξήσει τον τουρισμό σε μια χώρα και να επηρεάσει το ΑΕΠ.

Και στην έβδομη σεζόν, λοιπόν, αρκετές από τις σκηνές-κλειδιά της σειράς έχουν γυριστεί στην Κροατία.

Το φοβερό, μάλιστα, είναι πως αν και η Ιρλανδία, το Μαρόκο και η Ισπανία έχουν αποτελέσει μέρος των 7 βασιλείων, τα αδριατικά νερά που βρέχουν το…. King's Landing κερδίζουν τις εντυπώσεις και προσελκύουν όλο και περισσότερους νέους τουρίστες. Φυσικά, οι φαν της σειράς-φαινόμενο επισκέπτονται την παλιά πόλη του Ντουμπρόβνικ (μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO) όχι τόσο για την απαράμιλλη ομορφιά της, αλλά γιατί εκεί υπάρχουν διαθέσιμα θεματικά tours.

9. Σπουδές στο Harvard

Το παγκοσμίου φήμης πανεπιστήμιο θα... διδάσκει από το φθινόπωρο την αγαπημένη σειρά.

Το μάθημα θα ονομάζεται «Το πραγματικό Game of Thrones: Από τους μοντέρνους μύθους στα μεσαιωνικά μοντέλα» και θα διδάσκεται από τον αναπληρωτή καθηγητή γερμανικών και θρησκευτικών, Ράτσα Κιρακόσιαν, και τον καθηγητή μεσαιωνικών σπουδών, Σον Γκίλσντορφ.

Ποια θα είναι η ύλη; Το μάθημα θα επιχειρήσει να διδάξει την ιστορία του μεσαίωνα, μέσα από ένα συγκριτικό μάθημα μεταξύ της ζωής στο Γουέστερος και της πραγματικής ζωής στους μεσαιωνικούς χρόνους.

Ας πούμε δηλαδή με λίγα λόγια ότι η εισαγωγή στο Game of Thrones μπορεί σε λίγο καιρό να είναι προαπαιτούμενο για τις Μεσαιωνικές Σπουδές.

Απόφοιτος Χάρβαρντ, λοιπόν, και κανείς δεν θα μπορέσει να σου πει «You know nothing Jon Snow» (όπου Jon Snow βάλε όνομα και επίθετο).

8. Για όνομα της Καλίσι

To 2011 υπήρχαν 0 Καλίσι.

Μέσα στο 2012 γεννήθηκαν 146.

Δεν είναι και φοβερά μεγάλος ο συγκεκριμένος αριθμός, αλλά αν σκεφτεί κανείς ότι στη σειρά η συγκεκριμένη λέξη δεν είναι καν όνομα, αλλά τίτλος στη γλώσσα των Ντοθράκι που δίνεται στη γυναίκα του Καλ, το όλο ζήτημα είναι εντυπωσιακό.

Τα τελευταία στοιχεία δίνουν 370 νεογέννητες Καλίσι για το 2016 στην Αμερική.

Και δεν μιλάμε για ονόματα τύπου Τίριον, Άρια κ.λπ., που γνωρίζουν χρυσές εποχές, αλλά για ένα φανταστικό όνομα που βγήκε για τη μητέρα των Δράκων (τρέμε Μαρία).

7. Το Game of Thrones είναι στη μόδα

Όταν η Vogue δημοσιεύει οδηγό την ημέρα της πρεμιέρας του 7ου κύκλου για το πώς να καταφέρεις να δεις την αγαπημένη σου σειρά με στυλ (ναι, έχει και αντρικά), τότε καταλαβαίνεις ότι είσαι σε πολύ καλό δρόμο.

Πέρα λοιπόν από τα μπλουζάκια με το λογότυπο του κάθε οίκου που κυκλοφορούν στο εμπόριο, το στυλ του Game of Thrones δεν είναι μόνο είναι αποδεκτό το 2017, αλλά αποτελεί και την καλύτερη έμπνευση για τους μεγάλους οίκους μόδας και τη σύγχρονη γυναίκα.

Το 2015 για παράδειγμα η μούσα στα ντεφιλέ ήταν η Καλίσι και μάλιστα με διαφορά.

Γιατί όχι;

6. Westeros: The party is here!

Κανένα «toga party». Το Game of Thrones ήρθε για να μείνει. Έχουν ήδη γίνει πολλές τέτοιες εμπνευσμένες συγκεντρώσεις και υπάρχουν οδηγοί για να διοργανώσει ο καθένας την καλύτερη εκδήλωση με άρωμα Βορρά.

Έχεις, λοιπόν, γενέθλια και θες να κάνεις κάτι ξεχωριστό. Τι καλύτερο από το να καλέσεις τον Τζον Σνόου και την παρέα του;

Πρέπει, βέβαια, να σκεφτείς συγκεκριμένα πράγματα. Κι εμείς μαζέψαμε τα σημαντικότερα:

Location, location, location: Αν μπορείς να βρεις ένα κάστρο (λέμε τώρα) είσαι ο καλύτερος, διαφορετικά ένα μέρος στο χωριό με χαλιά και πολλά κεριά ή δάδες σε βάζει κατευθείαν στο κλίμα.

Πρόσκληση: Κανονικά πρέπει να φτάσει φάκελος στο σπίτι του καλεσμένου με βουλοκέρι, αλλά επειδή έχουν ήδη αρχίσει να ακούγονται ουρλιαχτά, ας γίνει έστω ένα group στο Facebook με την αντίστοιχη φωτό.

Φαγητό: Μεσαιωνικό μενού με χοιρινό και πόδια γαλοπούλας ή θεματικό μενού με το λουκάνικο του Θίον σε καλαμάκι. Για πιο εμπνευσμένο κατάλογο, δες και παρακάτω.

Ποτά: Υδρόμελο και ale (μπίρα έστω βρε αδερφέ).

Dress code: Αυστηρά εμπνευσμένο από τη σειρά. Ένα ντου στα βεστιάρια είναι απαραίτητο.

*Σε πιο απλό έτοιμο concept, απλώς μαζεύεις την παρέα σου Κυριακή και βλέπετε το καινούργιο επεισόδιο Game Of Thrones στην NOVA ταυτόχρονα με την Αμερική!

**Σημαντική λεπτομέρεια: Ο οικοδεσπότης κάθεται στον θρόνο (όπου θρόνος βλέπε στη χειρότερη κεντρικό καναπέ).

5. Γάμος αλά Game of Thrones

Εκτός οθόνης ο Τζον Σνόου έχει παντρευτεί πολλάκις την Ντενέρις καθώς δεν είναι λίγοι οι φαν της σειράς που σπεύδουν να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου ντυμένοι σαν τους αγαπημένους τους ήρωες.

Η νύφη φτάνει καβάλα στο άλογο, τα σκυλιά αλυχτάνε και το κάστρο παίρνει τη θέση της εκκλησίας.

Α; Όσο για τους όρκους αιώνιας πίστης; Μια μετάφραση αρκεί.

Father. Smith. Warrior. Mother. Maiden. Crone. Stranger. I am his/hers, and s/he is mine, from this day, until the end of my days.

Αν έχει κάποιος αντίρρηση να μιλήσει τώρα ή να σωπάσει για πάντα.

4. Για ποτό με τον Τίριον

Φυσικά, κάποιος θα το σκεφτόταν. Το Game of Thrones έχει δικό του pop-up bar για το καλοκαίρι και βρίσκεται στην Washington, D.C.

Οι θαμώνες πίνουν την μπίρα τους ή το cocktail τους στο δωμάτιο που ένας από δράκους βγάζει καπνούς ή σε απόσταση αναπνοής περίφημο Wall of Faces.

Για να λυθεί κάθε απορία, φυσικά στον χώρο υπάρχει ο θρόνος.

Γεια μας!

3. Στην κουζίνα King's Landing

Έρχεται το επόμενο επεισόδιο και εσείς έχετε το δίλημμα «πίτσα ή σουβλάκι»;

Η αλήθεια είναι ότι το Game of Thrones δεν είναι ματς. Όπως και να το κάνουμε, το κόνσεπτ είναι διαφορετικό.

Σκεφτείτε πόσο πιο ταιριαστό θα ήταν ένα τραπέζι με πιατέλες κεριά που έχει πεταχτεί από την οθόνη και έχει προσγειωθεί στο σαλόνι σας.

Έχουμε τη λύση.

Ακούει όνομα Inn at the Crossroads και είναι ο επίσημος γαστριμαργικός οδηγός της σειράς. Εδώ θα βρείτε όλες τις συνταγές έχετε ζηλέψει κατά καιρούς.

Το καλύτερο; Οι συνταγές είναι χωρισμένες ανά περιοχή ώστε να μπορεί ο καθένας να βρίσκει αυτό που ψάχνει εύκολα.

Κανένας τσελεμεντές.

2. Μπιρίτσα πέρα τείχος

Η «Winter is Here» με τον βασιλιά των White Walkers στην ετικέτα της είναι το νέο δημιούργημα της Ommegang, της «επίσημης» ζυθοποιίας της σειράς, που συνεργάζεται με το δίκτυο HBO.

Είναι μια δυναμωτική και πεντανόστιμη διπλή λευκή μπίρα με νότες θαλασσινού αλατιού και λευκού πιπεριού, που θα σας ζεστάνει τον χειμώνα, όσο κι αν διαρκέσει.

Τα μπουκάλια των 750 ml που θα κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο θα κοστίζουν 11,99 δολάρια. Πρόκειται για την ένατη μπίρα «Game of Thrones» που κυκλοφορεί η Ommegang από το 2013 και μετά. Οι βελγικού τύπου μπίρες της αμερικάνικης ζυθοποιίας πωλούνται μόνο στις ΗΠΑ και γίνονται διαθέσιμες για λίγους μήνες κάθε φορά. Αυτή τη στιγμή μπορεί κανείς να βρει ακόμη την όγδοη μπίρα, «Bend the Knee».

Η «Winter is Here», με περιεκτικότητα 8,3% σε αλκοόλ, θα κυκλοφορήσει και σε συλλεκτικό πακέτο μαζί με την παλαιότερη «Fire and Blood» και δώρο ένα ποτήρι.

Και καλό μάρκετινγκ η σειρά.

1. Στο βασίλειο του Ίντερνετ

Στο Διαδίκτυο η ατάκα Νεντ Σταρκ «brace yourself» έγινε πηγή έμπνευσης αμέτρητα memes που πέρασαν το τείχος και έκαναν γύρο Διαδικτύου.

Brace yourselves λοιπόν γιατί ο χειμώνας εδώ προμηνύεται μακρύς.

Σε περίπτωση που θέλετε να δείτε όλους τους προηγούμενους κύκλους χωρίς καμία επιπλέον χρέωση, μπορείτε να το κάνετε με την υπηρεσία Nova on Demand.

Καλή προβολή!