10 πράγματα που δεν ήξερες για τα Όσκαρ (vids)

Gazzetta team
10 πράγματα που δεν ήξερες για τα Όσκαρ (vids)
Ποια ταινία έχει κερδίσει τα περισσότερα αγαλματίδια; Ποιοι ηθοποιοί αρνήθηκαν να τα παραλάβουν; Ποια είναι η πρώτη Ελληνίδα που το... σήκωσε;

H 89η τελετή απονομής των κινηματογραφικών βραβείων έλαβε τέλος και είδαμε άλλη μια γιορτή γεμάτη απρόοπτα στις βραβεύσεις και τον Γιώργο Λάνθιμο με τον «Αστακό» να μην καταφέρνει, δυστυχώς, να φέρει στην Ελλάδα το χρυσό αγαλματίδιο.

Αφού λοιπόν ολοκληρώθηκε η γιορτή, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να γυρίσουμε στο παρελθόν και να μάθουμε πράγματα που δεν ξέραμε.

Μετά τις 10 πιο αστείες στιγμές των Όσκαρ, το Gazzetta έψαξε και βρήκε 10 πληροφορίες για τα Όσκαρ που ίσως και να μην τις γνωρίζατε:

10. «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά» (The Lord of the Rings: The Return of the King, 2003) είναι η μόνη ταινία που κέρδισε όλες τις κατηγορίες για τις οποίες ήταν υποψήφια, Ισοφάρισε το ρεκόρ των ταινιών Μπεν Χουρ (Ben-Hur, 1959) και Τιτανικός (Titanic, 1997), ενώ είναι η πρώτη ταινία φαντασίας που κερδίζει Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

9. Μόνο δύο ηθοποιοί έχουν κερδίσει Όσκαρ ερμηνείας, ενώ έχουν πεθάνει. Ο πρώτος ήταν ο Πίτερ Φιντς, που κέρδισε το Όσκαρ Ά Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Το Δίκτυο» (Network, 1976). Ο δεύτερος ήταν ο Χιθ Λέτζερ, ο οποίος κέρδισε το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για την φοβερή ερμηνεία του ως Τζόκερ στο «Ο Σκοτεινός Ιππότης» (The Dark Knight, 2008).

8. Το «Στη Φωλιά του Κούκου» (One Flew Over The Cuckoo's Nest, 1975) απέσπασε πέντε Όσκαρ στις βασικές κατηγορίες (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Α’ Ανδρικού Ρόλου, Α’ Γυναικείου Ρόλου, Διασκευασμένου Σεναρίου), ένα επίτευγμα που μέχρι σήμερα μόνο άλλες δυο ταινίες έχουν καταφέρει, το «Συνέβη μια Νύχτα» (It Happened One Night, 1934) και «Η Σιωπή των Αμνών (The Silence of the Lambs, 1991).

7. Το «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» (Gone With the Wind, 1939) είναι η πρώτη έγχρωμη ταινία που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.΄Η ταινία βραβεύτηκε με 8 βραβεία Όσκαρ, ένα ρεκόρ που διατήρησε για είκοσι χρόνια.

6. O «Νονός II» (The Godfather Part II, 1974) ήταν το πρώτο sequel που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Συνολικά, είχε 11 υποψηφιότητες, κέρδισε 6 Όσκαρ και πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο από το πρώτο.

5. «Η Πεντάμορφη και το Τέρας» (Beauty and the Beast, 1991) είναι η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που είχε υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Αν και δεν το κέρδισε, βραβεύτηκε με άλλα δύο: το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής και το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού.

4. Ο Τζακ Νίκολσον έχει προταθεί 12 φορές για Όσκαρ, τις περισσότερες φορές από κάθε άλλον ηθοποιό και έχει κερδίσει τις 3. Το πρώτο του Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου, το κέρδισε για την ερμηνεία του στην ταινία του «Στη Φωλιά του Κούκου» (One Flew Over the Cuckoo's Nest, 1975). Κέρδισε το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για τις «Σχέσεις Στοργής» (Terms of Endearment, 1983), ενώ για το «Καλύτερα δε Γίνεται» (As Good As It Gets, 1997) κέρδισε το τρίτο του Όσκαρ.

3. Ένα αγαλματίδιο Όσκαρ ζυγίζει περίπου 4 κιλά και έχει ύψος 34 εκατοστά. Το βραβείο απεικονίζει έναν γυμνό άνδρα, ο οποίος καρφώνει ένα ξίφος σε μια μπομπίνα που έχει πέντε ακτίνες. Κάθε ακτίνα αντιπροσωπεύει τον κάθε κλάδο της Ακαδημίας δηλαδή τους παραγωγούς, τους σκηνοθέτες, τους σεναριογράφους, τους ηθοποιούς και τους τεχνικούς.

2. Ο πρώτος ηθοποιός που αρνήθηκε να παραλάβει Όσκαρ ήταν ο Ντάντλεϊ Νίκολς για την ταινία «Ο Καταδότης» (The Informer, 1935). Κέρδισε το Όσκαρ Σεναρίου, αλλά αναγκάστηκε να μη το δεχτεί λόγω διαφωνιών που είχε με το συνδικάτο των σεναριογράφων. Για το ρόλο του στο «Νονό» (The Godfather, 1972), ο Μάρλον Μπράντο τιμήθηκε με το βραβείο Όσκαρ, αλλά αρνήθηκε να παραλάβει, διαμαρτυρόμενος για την κακομεταχείριση των αυτοχθόνων Ινδιάνων στις ΗΠΑ. Στη θέηχ του έστειλε μια νεαρή Ινδιάνα για να παραλάβει το βραβείο.

1. Η πρώτη Ελληνίδα ηθοποιός που κέρδισε το χρυσό αγαλματίδιο ήταν η Kατίνα Παξινού, η οποία βραβεύτηκε με το Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» (For Whom the Bell Tolls, 1943). Μάλιστα, ήταν η πρώτη μη Αμερικανίδα ηθοποιός που πέτυχε αυτή τη διάκριση. Τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσουν αρκετές βραεύσεις με ελληνικό χρώμα.