Spiegel: «Δολοφονική συμμορία» η Χρυσή Αυγή

Gazzetta team
Spiegel: «Δολοφονική συμμορία» η Χρυσή Αυγή
«Εδώ και μήνες ακροδεξιοί προκαλούν φόβο και τρόμο στην Ελλάδα. Όσο βαθύτερη η οικονομική κρίση, όσο πιο αυστηροί οι όροι λιτότητας των ευρωπαίων δανειστών, τόσο χειρότερο το κλίμα τρόμου στους δρόμους. Σημειώνονται επιθέσεις εις βάρος αλλοδαπών, διώκονται ομοφυλόφιλοι και ξυλοκοπούνται αριστεροί, υπήρξαν έως και νεκροί. Σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας αλλοδαποί και μειονότητες δεν τολμούν να βγουν έξω τα βράδια. Δημοσιογράφοι και βουλευτές που στηλιτεύουν το φαινόμενο δέχονται απειλές ή ξυλοκοπούνται» γράφει το περιοδικό Der Spiegel.

Αναφερόμενο στην άνοδο των ποσοστών της Χρυσής Αυγής το περιοδικό επισημαίνει ότι «πουθενά αλλού στην Ευρώπη νεοναζί και ακροδεξιοί δεν επωφελούνται τόσο από την οικονομική κρίση όσο στην Αθήνα». Ενώ κατά το παρελθόν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου λοιδορούνταν, σήμερα πλέον, το κόμμα και οι οπαδοί του καθιστούν με τη δράση τους σοβαρή την κατάσταση στους δρόμους της Αθήνας. «Σε μικρές ομάδες, πεζοί ή σε μοτοσικλέτες, επιτίθενται σε αλλοδαπούς και Αριστερούς και τους ξυλοκοπούν άγρια. Χρησιμοποιούν ρόπαλα, μαχαίρια, έως και πιστόλια».

Οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από κοινού με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, συνεχίζει το περιοδικό, καταγγέλλουν τις επιθέσεις ως “συστηματικές, οργανωμένες και με ρατσιστικά κίνητρα”, ενώ τονίζει ότι, όσο περνά ο καιρός, η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερη.

«Στο μεταξύ, πολλά από τα θύματα δεν καταφεύγουν καν στην αστυνομία», αναφέρει το ρεπορτάζ, κάνοντας λόγο για υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή στις τελευταίες εκλογές σε εκλογικά κέντρα που ψήφιζαν αστυνομικοί. «Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για ανοιχτή συνέργεια (της αστυνομίας)» προσθέτει. «“Η αστυνομία δεν είναι πια ανεξάρτητος μηχανισμός”, δηλώνει ο Δημήτρης Κυριαζίδης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Κυριαζίδης υπήρξε ο ίδιος αστυνομικός και συνιδρυτής σωματείου αστυνομικών. Σήμερα ασκεί κριτική στις κρατικές ελλείψεις δίωξης παράνομων πράξεων κάνοντας λόγο για “κενό στη δημοκρατία”».

«Επισήμως η Χρυσή Αυγή διαψεύδει οποιαδήποτε συμμετοχή ή ευθύνη. Όμως οι άνθρωποί της στις περισσότερες περιπτώσεις εμπλέκονται», αναφέρει το δημοσίευμα και ανατρέχει στην ένταση και στην καταστροφή πάγκων μικροπωλητών στη Ραφήνα από βουλευτές του κόμματος και υποστηρικτές του προ μηνών, στο χαστούκι του βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη στην επίσης βουλευτή Λιάνα Κανέλη σε τηλεοπτική εκπομπή, στη σύλληψη της κόρης του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκου ως μετέχουσα σε ομάδα μοτοσικλετιστών που κατηγορήθηκαν για προπηλακισμό μεταναστών καθώς επίσης και στην αποκάλυψη ότι ύποπτος για τη δολοφονία Πακιστανού στα Πετράλωνα στις αρχές του έτους είχε στην κατοχή του υλικό της Χρυσής Αυγής. «Ο βουλευτής Κυριαζίδης αποκαλεί το κόμμα “δολοφονική συμμορία”» αναφέρεται στο άρθρο.

Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής πάντως, προστίθεται, λίγο ενοχλείται από τις κατηγορίες εις βάρος του κόμματος και αισθάνεται ενδυναμωμένη από την άνοδό του στις δημοσκοπήσεις, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στην πρόσφατη συνάντηση του Μιχαλολιάκου με «δύο υποτιθέμενους γερμανούς δημοσιογράφους στο ελληνικό κοινοβούλιο» και στο φωτογραφικό στιγμιότυπο των τριών. «Στην πραγματικότητα αποδείχτηκε ότι επρόκειτο για γνωστούς νεοναζί, που ταξίδεψαν στην Ελλάδα ως επικεφαλής τριανταμελούς αντιπροσωπείας Γερμανών εξτρεμιστών» γράφει.

Το περιοδικό παραθέτει δηλώσεις και του εισαγγελέα πρωτοδικών Ν. Ορνεράκη, ο οποίος «από την 1η Δεκεμβρίου ερευνά κατά της ακροδεξιάς τρομοκρατίας». «”Το πρόβλημα είναι μεγάλο”, δηλώνει ο Ορνεράκης. Μέχρι στιγμής ερευνά 30 υποθέσεις, τις οποίες δεν έχει από την αστυνομία, αλλά “από εφημερίδες”. Παρά ταύτα: η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει 68 αστυνομικές μονάδες στη χώρα με αποστολή την αντιμετώπιση του ρατσισμού και των εγκλημάτων μίσους. Κάποτε… ”Μέχρι τώρα όμως”, δηλώνει ο εισαγγελέας, “δεν υπάρχει καν η νομική δυνατότητα να ερευνήσει κανείς και να ασκήσει δίωξη κατά ρατσιστικών δράσεων. (…) “Αυτό είναι κάτι που πρέπει επειγόντως να αλλάξει”». «Όπως και πολλά άλλα στη χώρα που δημιούργησε τη δημοκρατία», καταλήγει το ρεπορτάζ.

«Der Spiegel»: «Το ψέμα της φτώχιας»

«Οι υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης κρύβουν τις περιουσίες τους» γράφει το περιοδικό

Η Γερμανία έχει κληθεί, εντός της ευρωκρίσης, να αναλάβει το ρόλο της χώρας που «πληρώνει για την ευρωδιάσωση όσο το δυνατόν περισσότερο» γράφει το περιοδικό. Κι αυτό επειδή η Γερμανία έχει δημιουργήσει την εικόνα της πλούσιας χώρας που έχει ωφεληθεί από το ευρώ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, υπάρχει και μια άλλη εικόνα της Γερμανίας, που βασίζεται «όχι σε συναισθήματα αλλά σε αριθμούς» και βάσει της οποίας τα νοικοκυριά της κατέχουν κατά μέσο όρο μικρότερη περιουσία από τα νοικοκυριά των χωρών που ζητούν τα γερμανικά χρήματα. Σε σχετική κατάταξη που αφορά στις περιουσίες των πολιτών των χωρών της Ε.Ε., η Κύπρος βρίσκεται πανευρωπαϊκά στη δεύτερη θέση, ενώ η Γερμανία ακολουθεί πολλές θέσεις πιο κάτω, μετά κι από την Ισπανία και την Ιταλία. «Οπότε τίθεται και το ερώτημα: Δεν είναι η Κύπρος αρκετά πλούσια ώστε να βοηθήσει η ίδια τον εαυτό της;» αναφέρει το ρεπορτάζ.

Και συνεχίζει: «Οι φορολογούμενοι και οι μικροκαταθέτες χρηματοδοτούν την ευρωδιάσωση- κι απ’ αυτό επωφελούνται προ πάντων οι πλούσιοι στις υπό κρίση χώρες, των οποίων οι περιουσίες μένουν ανέγγιχτες». Το ρεπορτάζ παραθέτει στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το μέσο γερμανικό νοικοκυριό έχει κατά πολύ λιγότερα περιουσιακά στοιχεία απ’ ότι τα νοικοκυριά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ επισημαίνονται και οι διαφοροποιήσεις σ’ ότι αφορά στο θέμα της κατοχής ακινήτων. «Δεν προκαλεί έκπληξη», επισημαίνει σε άλλο σημείο του το ρεπορτάζ, «ότι οι Γερμανοί, παρά τα υψηλότερα εισοδήματά τους, δεν έχουν τόσο μεγάλες περιουσίες όσο οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι. Οι περιουσίες αποτελούν αποταμιεύσεις του παρελθόντος. Οι Γερμανοί πολίτες ξοδεύουν σε μεγάλο βαθμό τα χρήματά τους για καταναλωτικούς σκοπούς».

Ωστόσο, το δημοσίευμα επισημαίνει και τις δυσκολίες που, εν μέσω οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζουν πολίτες χαμηλών εισοδημάτων στις υπό κρίση χώρες, κάνοντας λόγο για αύξηση των κατασχέσεων κατοικιών, για τις συνθήκες εξαθλίωσης υπό τις οποίες διαβιούν μεγάλος αριθμός πολιτών στις χώρες της Νότιας Ευρώπης καθώς και για τη ραγδαία αύξηση των ποσοστών της ανεργίας. Οι συντάκτες δεν παραλείπουν ωστόσο να θίξουν και το ζήτημα της παραοικονομίας στις χώρες του Νότου. «Ανέκαθεν ήταν μεγάλο το ποσοστό της παραοικονομίας στη Νότια Ευρώπη, εξ’ ου και τα νοικοκυριά στις χώρες αυτές δημιουργούσαν μεγαλύτερες περιουσίες έχοντας μικρότερα εισοδήματα» γράφουν. Σε σχετική μελέτη του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία κατέχουν τις τέσσερις πρώτες θέσεις στην κατάταξη σχετικά με την παραοικονομία στην Ευρώπη. «Όσο μεγαλύτερη η σημασία της μαύρης εργασίας, τόσο μικρότερα τα έσοδα από φορολογία- οι υπουργοί οικονομικών σε Μαδρίτη, Ρώμη και αλλού χάνουν έτσι πολλά δις το χρόνο. Κι αυτό συμβαίνει εδώ και δεκαετίες» προσθέτει.

«Ωστόσο πράγματι», επισημαίνεται σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ, «οι υπό κρίση χώρες ξεκίνησαν να αυξάνουν εν μέρει τη φορολογία για τους πολίτες τους». «Όμως στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής οι ελληνικές αρχές δεν προχωρούν σημαντικά. Υπάρχουν κατάλογοι με ονόματα γιατρών ή άλλων πλουσίων απρόθυμων να πληρώσουν ή φοροφυγάδων στην Ελβετία. Υπάρχουν κατόψεις με αδήλωτες πισίνες ή περήφανοι ιδιοκτήτες γιοτ που δε δηλώνουν καν εισόδημα», αναφέρουν οι συντάκτες για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι τον περασμένο χρόνο η χώρα δεν πέτυχε το στόχο της τρόικα σ’ ό,τι αφορά στη συγκέντρωση εσόδων από φορολογία. «Η προθυμία των πλουσίων να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση των συνεπειών της κρίσης είναι μικρή σε όλες τις χώρες του Νότου», τονίζει το ρεπορτάζ. «Στην Ελλάδα τα έσοδα από φορολογία δεν αυξήθηκαν με την κρίση, συνέβη το αντίθετο».

«Τα μέχρι τώρα μέτρα των κυβερνήσεων στις υπό κρίση χώρες, να αυξήσουν τη φορολογία και να επιχειρήσουν να βελτιώσουν τη φορολογική διοίκηση δε θα επαρκέσουν ώστε να αντιμετωπιστούν μακροπρόθεσμα τα γιγαντιαία χρέη. “Χωρίς τη μείωση των δαπανών και την εισαγωγή νέων φόρων τα περισσότερα κράτη υπό κρίση δε θα καταφέρουν να πετύχουν την αλλαγή”, δηλώνει ο Γκούντραμ Βολφ του think tank Bruegel των Βρυξελλών. Το ότι τα υπό κρίση κράτη θα πρέπει να καλέσουν τους έχοντες περιουσία να πληρώσουν περισσότερο, πιστεύει και ο Γερμανός σοφός της οικονομίας Πέτερ Μπόφινγκερ», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Πηγή: tovima.gr