Ποιος θα πληρώσει τον βαρκάρη;

Ποιος θα πληρώσει τον βαρκάρη;

bet365

Ο Νίκος Παπαδογιάννης θρυμματίζει τον κουμπαρά του Προολυμπιακού τουρνουά για να μετρήσει τα γρόσια και αναρωτιέται αν η Μεσόγειος συγκοινωνεί με τον Σηκουάνα.

Πέρασε μία δεκαετία, από τότε που η ΕΟΚ μιας άλλης εποχής, η ΕΟΚ του Βασιλακόπουλου για να συνεννοούμαστε, πλήρωσε 800 χιλιάρικα για να αγοράσει το δικαίωμα συμμετοχής της Εθνικής Ανδρών στο Μουντομπάσκετ του 2014. Η FIBA είχε μόλις ανακαλύψει τη χαρά των πλειστηριασμών και η Ελληνική Ομοσπονδία εκτίμησε ότι άξιζε να ξοδευτούν 800.000 ευρώ για να μη διακοπεί η αλυσίδα της συμμετοχής της Εθνικής στα μεγάλα ραντεβού.

Κατά τη γνώμη μου, σωστά. Πολλοί είπαν ότι ήταν προτιμότερο να δοθούν τα χρήματα στην υποδομή και στις ακαδημίες, ενώ οι πιο πονηροί έψαχναν να βρουν από πού προήλθαν τα χρήματα υπονοώντας ότι ο πραγματικός χρηματοδότης ήταν ο …Γιαννακόπουλος. Σε κάθε περίπτωση, το ταμείο άντεξε και η Εθνική είχε μία καλή παρουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου λανσάρισε για πρώτη φορά τον 19χρονο Γιάννη Αντετοκούνμπο.

«Τη μέρα της ήττας από τη Σερβία είδα τα δάκρυα του Νίκου Ζήση και κατάλαβα τι πάει να πει Εθνική ομάδα», αφηγείται, μέχρι σήμερα, το παλικαράκι που έμελλε να γίνει Greek Freak και να κατακτήσει τον κόσμο. Οι δυό τους θα συστρατευτούν ξανά ντυμένοι στα μπλε το καλοκαίρι του 2024, δέκα χρόνια αργότερα. Αυτή τη φορά, επί ελληνικού εδάφους.

Άκουσα πολλά για το κόστος της ανάληψης του Προολυμπιακού τουρνουά τις τελευταίες εβδομάδες, από τη Μανίλα κιόλας, όπου ξεκίνησε το εμπόριο της ελπίδας: εικασίες, υπολογισμούς, τερατολογίες, υπονοούμενα, σενάρια όπως εκείνο το 2014 αλλά με Αγγελό αντί για Γιαννακό.

Διάβασα επίσης τις πληροφορίες που ήρθαν από τη Ρίγα σχετικά με τη λυπητερή που επωμίζονται οι Λετονοί για το δικό τους Προολυμπιακό τουρνουά. Μία πρώτη προσέγγιση την κάναμε μαζί με τον Δημήτρη Κωνσταντινίδη στο χθεσινό vidcast παλαιάς σχολής με τίτλο «Old School». Εάν το χάσατε, να έρθετε την Τρίτη με τον κηδεμόνα σας. Στο μεταξύ βέβαια μπορείτε να το παρακολουθήσετε εδώ και να μας πείτε τη γνώμη σας.

Και επειδή μου φαίνεται αδιανόητο να κοστίζει συνολικά η διοργάνωση 4,5 εκατομμύρια ευρώ, όπως ισχυρίζονται τα πατριωτάκια του Πορζίνγκις και του Βάλτερς, το σκάλισα λίγο παραπάνω το θέμα, τρυπώντας τα στεγανά που έχει επιβάλει η σημερινή διοίκηση της ΕΟΚ στην ενημέρωση. Σας παρουσιάζω τα ευρήματα σε δέκα παραγράφους:

1. Το αντίτιμο που δόθηκε στις FIBA για το χρίσμα ήταν 2 εκατομμύρια ευρώ, για καθεμία από τις τέσσερις χώρες που ανέλαβαν ισάριθμα τουρνουά. Ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα: δύο «μύρια» στρογγυλά, για να καθίσεις στο τραπέζι.

2. Τα έξοδα της διεξαγωγής της διοργάνωσης, φιλοξενία των ομάδων και ό,τι άλλο απαιτείται, υπολογίζονται περίπου σε 600.000 ευρώ. Όχι πολύ παραπάνω και πάντως όχι επταψήφιο νούμερο.

3. Το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών θα εκταμιευτεί από το ταμείον της ΕΟΚ, το οποίο δεν είναι ακριβώς μείον, αφού η τριετής χρυσή χορηγία του ΟΠΑΠ, με καταληκτική ημερομηνία το «Παρίσι 2024», προσφέρει περίπου 1,4 εκατομμύρια ευρώ για το τρέχον έτος. Υπάρχουν φυσικά και άλλοι μόνιμοι σπόνσορες.

4. Τα εισιτήρια των 6-7 επίσημων και φιλικών αγώνων που θα δώσει η Εθνική ομάδα στο ΣΕΦ μέχρι τις 2 Ιουλίου 2024 πιστεύεται ότι θα αποφέρουν 1,5 εκατομμύριο ευρώ, με ενδεικτική τιμή εισόδου 20 ευρώ. Εάν η ομάδα προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα δώσει τουλάχιστον άλλους δύο αγώνες προετοιμασίας επί ελληνικού εδάφους.

5. Η ΕΟΚ προσπαθεί –με βάσιμες ελπίδες- να συγκροτήσει μία ομάδα 10-12 χορηγών που θα στηρίξουν συνολικά τον «Ολυμπιακό κύκλο» της Εθνικής μπάσκετ, με στόχο να καρπωθεί από αυτές τις συμφωνίες περισσότερα από 1 εκατομμύριο ευρώ. Ορισμένες εταιρίες έχουν ήδη συμφωνήσει να συμμετάσχουν.

6. Οι μέχρι τώρα επαφές με την Πολιτεία έγιναν σε ευοίωνο κλίμα και απέσπασαν προφορικές δεσμεύσεις για μερική χρηματοδότηση του Προολυμπιακού τουρνουά, είτε από πόρους του υφυπουργείου Αθλητισμού είτε από την ανοιχτοχέρα Περιφέρεια Αττικής. Ίσως να συμμετάσχει και ο Δήμος Πειραιά, αφού οι αγώνες θα γίνουν στο ΣΕΦ.

7. Τα απαραίτητα έργα βελτίωσης στο ΣΕΦ δεν περιλαμβάνονται στο ανωτέρω κονδύλι και θα γίνουν σε συνεργασία με την ΚΑΕ Ολυμπιακός. Ωστόσο θα είναι περιορισμένης έκτασης, αφού θεωρείται αδύνατο να κλείσει το Στάδιο για περισσότερες από 20-25 μέρες.

8. Το ΟΑΚΑ απορρίφθηκε ως έδρα –σε καλό πάντως κλίμα και δίχως διένεξη- επειδή ακριβώς η ΚΑΕ Παναθηναϊκός έχει προγραμματίσει από καιρό να το κλείσει για γενικευμένη ανακαίνιση αμέσως μετά το φινάλε της Basket League και για όλο το καλοκαίρι.

9. Η μηδενική ανταποδοτικότητα άλλων αθλητικών διοργανώσεων τις οποίες αναλαμβάνει η Ελλάδα –και όχι μόνο στο μπάσκετ- ήταν εξαρχής ισχυρό επιχείρημα υπέρ της ανάληψης του Προολυμπιακού τουρνουά, αφού αυτό θα αυτοχρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό.

10. Υπήρχε σκέψη για διεκδίκηση ενός Ομίλου και ίσως της τελικής φάσης του Μουντομπάσκετ 2028, αλλά τα κουκιά δεν έβγαιναν. Ήδη γίνεται συζήτηση για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2032 ή για κάποιο από τα επόμενα Ευρωμπάσκετ, από το 2027 και έπειτα. Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στο Ισραήλ περιπλέκουν τα δεδομένα.


Εάν θέλετε την όχι ιδιαίτερα ταπεινή γνώμη μου, τα ας πούμε στρογγυλά 3 εκατομμύρια ευρώ που θα δαπανηθούν για την εδώ διεξαγωγή του Προολυμπιακού τουρνουά είναι αυτό που στο Μιλγουόκι ονομάζουν money well spent: χρήματα που θα πιάσουν τόπο. Με λίγη τύχη, ο Σηκουάνας θα αλλάξει λεκάνη απορροής και θα χυθεί στη Μεσόγειο για να μας ανοίξει τον δρόμο.

Μία διάκριση της Εθνικής ομάδας το καλοκαίρι του 2024 θα δώσει πνοή στον χώρο, ενώ η σχεδόν βέβαιη παρουσία του Γιάννη, στο Φάληρο και δυνητικά στο Παρίσι, θα αποτελέσει τονωτική ένεση soft power για τη χώρα και όχι μόνο για τον αθλητισμό της. Είναι χρήσιμο να θυμόμαστε, ότι έρχονται δύσκολες μέρες για την ομάδα που συνηθίσαμε –δικαίως- να αποκαλούμε «επίσημη αγαπημένη».

Μπορεί ο Λιόλιος να είναι ερωτευμένος με τη λεζάντα και να προκαλεί δυσφορία με τους χειρισμούς και τη συμπεριφορά του, αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση, όπως άλλη συζήτηση ήταν και η ανυπόφορη αλαζονεία και μονολιθικότητα του Βασιλακόπουλου. Τα 100.000 εισιτήρια του ερχόμενου καλοκαιριού δεν θα τα κόψει ο Βαγγέλης, αλλά ο Γιάννης, ο Βασίλης, οι Κώστηδες, ο Νικ, ο Ιωάννης, ο Ντίνος, ο Θανάσης, ο …Θωμάς.

Ο πολύφερνος πρόεδρος της ΕΟΚ έχει κάθε δικαίωμα να προβάρει από τώρα το λαμπερό κοστούμι του οικοδεσπότη, αλλά το καθήκον του στο εξής είναι να θωρακίσει την Εθνική ομάδα, να την αφήσει στα χέρια των Νίκου Ζήση, Δήμου Ντικούδη, Βασίλη Σπανούλη και να την προστατεύσει από τα εκφυλιστικά φαινόμενα του περασμένου καλοκαιριού.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Νίκος Παπαδογιάννης
Νίκος Παπαδογιάννης

Ανέμων, υδάτων και ακραίων καιρικών φαινομένων το ανάγνωσμα. Μπήκατε στο λημέρι του μπάσκετ, αλλά κινδυνεύετε να διαβάσετε ό,τι άλλο βρέξει ο ουρανός. Το πορτοκαλί ένδυμα υποχρεωτικό, το χαμόγελο προαιρετικό. Εδώ δεν χαϊδεύουμε αυτιά, ούτε κρύβουμε λόγια. Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν σας αρέσουν, αφήστε τα έγχρωμα γυαλιά στην είσοδο και κοπιάστε. Αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες.

Μοναδικός απαράβατος κανόνας είναι ότι όλα επιτρέπονται.