Προολυμπιακό τουρνουά: Η διοργάνωση δεν φέρνει πρόκριση, 2/9 έχουν οι γηπεδούχοι από το 2008

Προολυμπιακό τουρνουά: Η διοργάνωση δεν φέρνει πρόκριση, 2/9 έχουν οι γηπεδούχοι από το 2008

Η Εθνική μπάσκετ το 2008, στο ΟΑΚΑ.

bet365

Η Ελλάδα και ο Πειραιάς θα διοργανώσουν ένα από τα τέσσερα Προολυμπιακά τουρνουά, για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Μόνο που η πρόσφατη προϊστορία δεν είναι υπέρ των διοργανωτών.

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι, δεν υπάρχει... κατάρα. Παρά μόνο συγκυρία, η οποία είναι άξια αναφοράς. Το Προολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ θα έρθει (και) στην Ελλάδα.

Ο Πειραιάς και το ΣΕΦ, η Βαλένθια, το Σαν Χουάν και η Ρίγα θα διοργανώσουν τα τέσσερα τουρνουά που θα δώσουν ισάριθμα εισιτήρια για το πιο ποθητό τουρνουά μπάσκετ των Εθνικών ομάδων, το Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ.

Η Ελλάδα θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί τον παράγοντα έδρα, όπως είχε και το 2008, στην τελευταία πρόκρισή της (μέσω ενός Προολυμπιακού) σε Αγώνες.

Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, η ΕΟΚ αποφάσισε να αναλάβει τη διοργάνωση (έναντι 2.7 εκατομμυρίων ευρώ), προκειμένου η Εθνική μπάσκετ να αποκτήσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: Ένα γεμάτο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο δρόμο για να ξεπεράσει τις (λογικά) Κροατία και Σλοβενία.

Όμως αρκεί μόνο το πλεονέκτημα; Φυσικά και όχι. Ειδικά αν αναλογιστούμε τι έχει γίνει στα τέσσερα προηγούμενα Προολυμπιακά, τα δύο με το σύστημα που υπάρχει τώρα και τα άλλα δύο με την τέλεση ενός ομίλου σε ένα τουρνουά και τριών τυχερών.

Συνολικά στα 9 τελευταία Προολυμπιακά (4 το 2020, 3 το 2016 και από ένα το 2012 και το 2008) την πρόκριση έχουν πάρει μόνο δύο γηπεδούχοι!

Το πιο πρόσφατο (2021) συνέθεσε την απόλυτη αποτυχία των διοργανωτών. Στον Καναδά προκρίθηκε η Τσεχία (εις βάρος της Ελλάδας), στην Κροατία, η Γερμανία, στη Λιθουανία, η Σλοβενία και στη Σερβία, η Ιταλία.

Το 2016 μόνο η Σερβία αξιοποίησε την έδρα της, ενώ το 2012 στη Βενεζουέλα, προκρίθηκαν οι Λιθουανία, Ρωσία και Νιγηρία. Όσο για το 2008, στην Αθήνα; Η τριάδα ήταν Ελλάδα, Γερμανία και Κροατία.

Τα Προολυμπιακά τουρνουά

Διοργανωτής/Πρόκριση

2021

  • Καναδάς/Τσεχία
  • Κροατία/Γερμανία
  • Λιθουανία/Σλοβενία
  • Σερβία/Ιταλία

2016

  • Ιταλία/Κροατία
  • Φιλιππίνες/Γαλλία
  • Σερβία/Σερβία

2012

  • Βενεζουέλα/Λιθουανία, Ρωσία, Νιγηρία

2008

  • Ελλάδα/Ελλάδα, Κροατία, Γερμανία
@Photo credits: INTIME
 

ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ Τελευταία Νέα