MundoBasket 2023, ΗΠΑ: Ο Λάιλς τους βλέπει και... γελά

MundoBasket 2023, ΗΠΑ: Ο Λάιλς τους βλέπει και... γελά

Δημήτρης Οικονόμου
Team USA Λάιλς Μουντομπάσκετ
Τα λόγια του Νόα Λάιλς για την αλαζονεία των συμπατριωτών του αποδείχθηκαν σωστά, με την Team USA να παρουσιάζεται κατώτερη των περιστάσεων στο MundoBasket 2023, μιας και το ταλέντο της δεν ήταν αρκετό. Αποστολή στη Μανίλα: Δημήτρης Οικονόμου.

«Παγκόσμιοι Πρωταθλητές πού; Στις Ηνωμένες Πολιτείες;» Αυτή ήταν η σκέψη που έκανε φωναχτά ο Νόα Λάιλς, για το NBA και όσους φορούν κάθε χρόνο το δαχτυλίδι του πρωταθλητή. Ο κορυφαίος σπρίντερ της γενιάς του βρήκε την ευκαιρία μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης να μιλήσει για τους συμπατριώτες του. Η αφορμή μπορεί να πήγαζε από αλλού, όμως η προσπάθεια να τους αφυπνίσει έπεσε στο κενό, μιας και το μόνο που δέχτηκε ήταν κριτική, στα όρια της αλαζονείας.

Μέχρι και ο Drake έκρινε σκόπιμο να απαντήσει στον Λάιλς για να υπερασπιστεί την ταμπέλα του Παγκόσμιου Πρωταθλητή, ταμπέλα την οποία φοράει αυτήν την ώρα οποιοσδήποτε παίκτης αγωνίστηκε στους Νάγκετς την περασμένη σεζόν. Κανείς όμως δεν έδωσε βάρος στα λόγια του Λάιλς και σε μία εύλογη απορία που έκανε φωναχτά.

Πρωταθλητής κόσμου σε τι; Πώς γίνεται να στεφθείς ενώ δεν έχεις ανταγωνιστεί τον κόσμο; Η Λιθουανία και η Γερμανία ήρθαν να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις στο MundoBasket. Η Team USA απέτυχε παταγωδώς. Όχι γιατί οι παίκτες της είναι κατώτεροι, ούτε γιατί το NBA έχασε την αίγλη του και το ταλέντο του. Το αντίθετο μάλιστα!

Οι Αμερικανοί απλώς δεν κοίταξαν ποτέ τον εαυτό τους στον καθρέπτη για να αντιληφθούν αυτό που συμβαίνει γύρω τους, βουτηγμένοι στη σκέψη ότι παραμένουν οι ανώτεροι στον κόσμο. Τον δρόμο τον έδειξαν εδώ και χρόνια, απλώς τώρα τον ακολουθούν και άλλοι, με την ίδια ικανότητα και περισσότερο ζήλο. Αν ρίξει κανείς μια ματιά στο ρόστερ της Γερμανίας θα δει μια τετράδα NBAers έτοιμη να κατακτήσει κορυφές στη μέρα της, όπως και έπραξε. Παράγωγα του δικού τους μπάσκετ, οι Σρέντερ, Βάγκνερ, Τάις τους κοίταξαν στα μάτια, γιατί αυτό έχουν μάθει να κάνουν στη ζωή τους.

Ο τελευταίος έβαλε στα καλάθια τον Τζάρεν Τζάκσον Τζούνιορ, όπως είχε κάνει ο επίσης NBAer, Γιόνας Βαλαντσιούνας. Προϊόντα του NBA, από το παιχνίδι ως τον τρόπο σκέψης. Οι ΗΠΑ δεν έχασαν το τρένο, όμως είδαν τους αντιπάλους τους να ανεβαίνουν σε αυτό. Ολοένα και περισσότεροι κάνουν το βήμα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Τα προσόντα πλέον δεν αρκούν, γιατί τα έχουν και άλλοι. Η Γερμανία και η Λιθουανία μπορούν να τους βάλουν 110+ πόντους σε παιχνίδι πάνω από τις 90 κατοχές, ενώ ο συντηρητικός Πέσιτς, ένας κόουτς μίας άλλης… χιλιετίας δημιούργησε ένα οικοδόμημα που πιέζει την μπάλα και τρέχει στο transition.

Το ατομικό ταλέντο πλέον δεν αρκεί για να νικήσει, αφού στην πράξη αγωνίζονται NBAers απέναντι σε NBAers. Ο Φράντς Βάγκνερ δεν έχει κανέναν λόγο να φοβηθεί τον Χαρτ, ούτε ο Μπογκντάνοβιτς τον Ριβς.

Η αλαζονεία της Team USA

Επί πολλών συναπτών ετών, οι Αμερικανοί έπαιζαν κάτι πολύ ανώτερο στα μάτια όλων. Ένα μπάσκετ άλλης ταχύτητας σε εκτέλεση και σκέψη, που δε γινόταν να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι. Αυτοί που χάραξαν τον δρόμο δεν αντιλήφθηκαν πως με την πάροδο, οι υπόλοιποι θα τους ακολουθήσουν. Δε θα τους ξεπεράσουν, αλλά θα τους κοιτούν στα μάτια.

Ο Τζάρεν Τζάκσον Τζούνιορ ήρθε ως ο καλύτερος αμυντικός του NBA στην κανονική περίοδο, αλλά στην πραγματικότητα το statpadding του δεν έφτανε για να αποδείξει τον τίτλο του στη Μανίλα. Όσοι αντίπαλοι του έβαλαν πλάτη τον εξέθεσαν. Ο Μπανκέρο δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο small ball του Κερ, μιας και δεν είναι Ντρέιμοντ Γκριν, ούτε θα γίνει ποτέ. Ο ψηλός από το top tier του NBA, ο οποίος λέγεται Άντονι Ντέιβις, δε θα ρίσκαρε το «γυάλινο» κορμί του σε ένα MundoBasket.

Οι υπόλοιποι σέντερ που αγωνίστηκαν στη διοργάνωση ήταν ανώτεροι των Αμερικανών. Όχι γιατί ήταν ευρωπαίοι, ούτε για κάποιον εξωπραγματικό λόγο. Απλώς και μόνο διότι σε ταλέντο, δύναμη, αθλητικότητα και όλα τα βασικά του μπάσκετ έφτασαν το επίπεδο των αντιπάλων τους. Αλλά στις ΗΠΑ αντί να κοιτάξουν το πρόβλημα στα μάτια, θεώρησαν πως θα κερδίσουν στον αυτόματο πιλότο, ως... Παγκόσμιοι Πρωταθλητές με το εξωπραγματικό ταλέντο τους. Όμως Κάρι, Ντουράντ, Ντέιβις, ΛεΜπρόν, ακόμα-ακόμα Τέιτουμ, Μπούκερ, Σμαρτ, Λίλαρντ, Τόμπσον και λοιποί δεν υπήρχαν για να κάνουν φανερή τη διαφορά ποιότητας στο παρκέ και στη «μάχη» μεταξύ ίσου προς ίσο πέρασαν κάτω από τον πήχη της σκέψης, της διάθεσης της όρεξης και τους έμεινε στα χέρια η αλαζονεία. Ούτε καν ένα μετάλλιο, μιας και η ίωση τους αποδεκάτισε πριν τον μικρό τελικό με τον Καναδά. Μια ομάδα με εξίσου αμερικανικό μοντέλο, όμως με παίκτες που διψούσαν για να επιστρέψουν στη χώρα τους με κάτι ιστορικό.

Κάπου σε μία γωνιά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Λάιλς φορά στο στήθος τρία χρυσά μετάλλια από το Παγκόσμιο της Βουδαπέστης, που σχεδόν συνέπεσε με αυτό στη Μανίλα. Κοιτάει την αντανάκλασή του, έχοντας στο βιογραφικό του το 9.83 των 100 μέτρων και χαμογελά σαρδόνια. Τουλάχιστον αυτός έχει το δικαίωμα να αποκαλεί εαυτόν Παγκόσμιο Πρωταθλητή δίχως να του καταλογίσουν αμετροέπεια.

Το Mundobasket 2023 είναι στο Gazzetta.gr

Το Mundobasket 2023 και όλη η δράση από το μεγάλο μπασκετικό γεγονός με την εγκυρότητα του Gazzetta.gr! Αγωνιστικά νέα από την Εθνική Μπάσκετ και όλες τις ομάδες, πρόγραμμα και αποτελέσματα αγώνων σε συνεχή ροή ειδήσεων για να μη χάσετε στιγμή από τα όσα συμβαίνουν στο Mundobasket 2023!

@Photo credits: FIBA