MundoBasket 2023, ΗΠΑ - Καναδάς 118-127: Έγραψαν ιστορία σε... ιστορικό μικρό τελικό

Δημήτρης Οικονόμου
Ίσως στον καλύτερο μικρό τελικό όλων των εποχών στο MundoBasket, ο Καναδάς επικράτησε των ΗΠΑ (118-127) και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο για πρώτη φορά στην ιστορία του. Αποστολή στη Μανίλα: Δημήτρης Οικονόμου.

Παρά το απίθανο τετράποντο του Μπρίτζες, που έστειλε το ματς στην παράταση, ο Καναδάς ήταν η καλύτερη ομάδα του μικρού τελικού και εν τέλει δίκαια (118-127) κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο του MundoBasket που αποτελεί και το πρώτο των «Βόρειων».

Μάλιστα συνδύασαν αυτήν τους την επιτυχία με έναν από τους καλύτερους και πιο εντυπωσιακούς μικρούς τελικούς της ιστορίας, που είχε τρομερή εξέλιξη και... τρέλα στο φινάλε. Αλλά και την υπογραφή δύο σπουδαίων παικτών!

Απίθανο ματς από τον Ντίλον Μπρουκς και τον Σέι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ που άφησαν τους Αμερικανούς, οι οποίοι δεν είχαν Μπανκέρο, Ίνγκραμ και Τζάρεν Τζάκσον Τζ. λόγω ίσως, για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση εκτός βάθρου.

Ο αγώνας: ΗΠΑ - Καναδάς

Οι απουσίες των ΗΠΑ ανάγκασαν τον Κερ σε ένα πρωτόγνωρο rotation. Ο Κέσλερ ξεκίνησε στην πεντάδα, με τους Καναδούς όμως να δείχνουν από νωρίς την ποιότητά τους. Το 7-12 από τα χέρια του Μπράνσον μετατράπηκε σε 13-23, αφού οι Ντορτ, Μπάρετ και Μπρουκς πέτυχαν από 8 πόντους. Ο Καναδάς συντήρησε τη διαφορά σε αυτά τα επίπεδα, φτάνοντας ως το 21-34 (8') με το νέο μακρινό σουτ του Έτζιμ, όμως η παρουσία του Πόρτις μίκρυνε τη διαφορά στις πεντάδες.

Μάλιστα η παρουσία του Έντι για τον Καναδά στο δεύτερο δεκάλεπτο δημιούργησε έναν στόχο. Οι ΗΠΑ βρήκαν διαδρόμους στο transition και με επιμέρους 19-2 πέρασαν μπροστά (38-36, 12'). Η επιστροφή του Μπρουκς επανέφερε την τάξη για τον Καναδά. Ο σταρ των Ρόκετς πλέον, μέτρησε 21 πόντους στο ημίχρονο και πέτυχε δύο απανωτά τρίποντα (5/5 συνολικά) για να βάλει τον Καναδά μπροστά με 54-58.

Ο Μπρουκς μάλιστα δε σταμάτησε εκεί, αφού πέτυχε και έκτο, αλλά ο Έντουαρντς ήταν εκεί με τα δικά του σουτ για να κρατήσει τις ΗΠΑ (70-72, 25'). Όμως δε γινόταν να παίξει μόνος του όλον τον Καναδά. Με το που μείωσε σε 76-81, ο Ολίνικ απάντησε από την περίμετρο και ο Αλεξάντερ-Γουόκερ (78-87, 28').

Με τον Καναδά να κάνει... πάρτι στο ριμπάουντ, ένεκα των ημίψηλων (αναγκαστικά) σχημάτων των ΗΠΑ, το σκορ έμεινε στις παρυφές ή και στους 10 (84-94, 31') μέχρι να αναλάβει δράση ο Χαλιμπέρτον και ο Ριβς. Οι ΗΠΑ κάλυψαν γρήγορα το χάντικαπ ισοφαρίζοντας στους 94, με επτά λεπτά για το φινάλε, μετά το τρίποντο του γκαρντ της Ιντιάνα.

Καταλήγοντας σε ένα μπρα-ντε-φερ μεταξύ των Έντουαρντς και Μπρουκς, οι δύο ομάδες μπήκαν στο τελευταίο δίλεπτο με εναλλαγές προβαδισμάτων. Ο Μπρουκς ευστόχησε για τρεις, ο Έντουαρντς απάντησε (107-106, 39'). Ο SGA όμως έβαλε το μέχρι τότε κρισιμότερο σουτ της αναμέτρησης για το 107-109 στα 32'', με τον σταρ των Αμερικανών να μην μπορεί να απαντήσει. Αλλά ο Μπρίτζες κρατούσε το καλύτερο για το τέλος. Βάζοντας βολή και παίρνοντας ο ίδιος το ριμπάουντ, έγραψε τέσσερις πόντους στα 4.2'' και ισοφάρισε στους 111, κρατώντας ζωντανή την ομάδα του.

Στην παράταση ο Σέι αποφάσισε να αναλάβει δράση, με επτά σερί πόντους για το 112-118, με τον Μπρουκς να συνεχίζει (114-120, 43'). Οι Καναδοί διατήρησαν αυτό το προβάδισμα και με τον Μπάρετ να βάζει το τρίποντο στα 43.8'' (115-124) μπήκε η υπογραφή στο πρώτο μετάλλιο της ιστορίας του Καναδά.

Τα δεκάλεπτα: 25-34, 56-58, 82-91, 111-111 κ.δ., 118-127

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ: Στη μοναξιά του Άντονι Έντουαρντς που έκανε τα πάντα για να γυρίσει το ματς αλλά στην παράταση ο Σέι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ και ο Ντίλον Μπρουκς πήραν από το χεράκι τον Καναδά!

MVP: Ο αδιανόητος Ντίλον Μπρουκς πέτυχε 39 πόντους με 5/10 2π., 7/8 3π., 5 ασίστ και 4 ριμπάουντ.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο εξίσου απίθανος Σέι Γκίλτζιους-Αλεξάντερ με 31 πόντους (10/17 2π.) και 12 ασίστ, 6 ριμπάουντ αλλά και μεγάλα σουτ στην παράταση.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Για άλλη μια φορά πέρασε και δεν ακούμπησε ο Κάμερον Τζόνσον με 3 πόντους σε 7 λεπτά.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Τα 7/8 τρίποντα του Ντίλον Μπρουκς.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Ο Καναδάς ήταν ταυτόχρονα η πιο ταλαντούχα αλλά και η πιο... αφελής ομάδα του MundoBasket. Παραλίγο να χάσει δικό της παιχνίδι αλλά κατάφερε να γράψει τελικά ιστορία σε έναν... ιστορικό τελικό και να πάρει το πρώτο μετάλλιο σε MundoBasket ως χώρα.

Το Mundobasket 2023 είναι στο Gazzetta.gr

Το Mundobasket 2023 και όλη η δράση από το μεγάλο μπασκετικό γεγονός με την εγκυρότητα του Gazzetta.gr! Αγωνιστικά νέα από την Εθνική Μπάσκετ και όλες τις ομάδες, πρόγραμμα και αποτελέσματα αγώνων σε συνεχή ροή ειδήσεων για να μη χάσετε στιγμή από τα όσα συμβαίνουν στο Mundobasket 2023!

@Photo credits: FIBA

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.