Ελλάδα - Ν. Ζηλανδία 83-74: Σκληρά ελληνικά... καρύδια (vid)

Παπαπέτρου
Η Ελλάδα γύρισε από το -15 και με σεληνιασμένους τους Παπαπέτρου και Λαρεντζάκη νίκησε τη Ν. Ζηλανδία με 83-74 και προκρίθηκε στους «16» του Mundobasket. Αποστολή - Μανίλα: Κωνσταντίνος Μελάγιες.

Η Ελλάδα σε μία τρομερή ανατροπή από τα παλιά επικράτησε της Νέας Ζηλανδίας με 83-74 και προκρίθηκε στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου. Οι διεθνείς μας κατέθεσαν ψυχή, συσπειρώθηκαν μετά το κακό πρώτο ημίχρονο και από το τρίτο δεκάλεπτο κι ύστερα έκαναν ό,τι ήθελαν τον αντίπαλό τους. Με φοβερούς τους Παπαπέτρου και Λαρεντζάκη, με τον Παπανικολάου να παίζει σέντερ και τον Παπαγιάννη να κρύβει το καλάθι, η Ελλάδα πανηγύρισε μία σπουδαία νίκη.

Το παιχνίδι ξεκίνησε όπως αναμενόταν με δυνατές άμυνες, πολλές επαφές και τη Νέα Ζηλανδία να εκμεταλλεύεται τα επιθετικά ριμπάουντ για το 7-10 (5’). Η είσοδος του Λαρεντζάκη μαζί με τη δημιουργία του Γουόκαπ βελτίωσαν την επίθεση, φόρτωσαν με φάουλ τους αντιπάλους όμως οι βολές κρατούσαν τους αντιπάλους μπροστά στο σκορ (12-17, 8’).

Τα τρίποντα της Νέας Ζηλανδίας

Νωρίς στη δεύτερη περίοδο ο Ίλι έβαλε στο +8 την ομάδα του εκμεταλλευόμενος και τον εκνευρισμό των Ελλήνων με την ατιμωρησία στο σκληρό παιχνίδι των αντιπάλων τους από τους διαιτητές. Το βασικό πρόβλημα της ελληνικής ομάδας ήταν επιθετικό αφού δεν υπήρχε κίνηση, δεν υπήρχε ευστοχία από μακριά και γενικά οι επιλογές ήταν υπό κακές προϋποθέσεις. Τα τρίποντα από Τε Ράγκι και Λιάφα αύξησαν κι άλλο τη διαφορά (20-33, 16’) αναγκάζοντας τον Ιτούδη να καλέσει τάιμ άουτ. Ο Παπαπέτρου προσπαθούσε μόνος του να μην αφήσει τον αντίπαλο να ξεφύγει περισσότερο. Όσο κι αν σκόραρε όμως, η άμυνα έκανε κακή δουλειά και η διαφορά έμοιαζε έτοιμη να ξεφύγει για τα καλά (28-43, 19’).

Παπαπέτρου για MVP

Στο τρίτο δεκάλεπτο η Ελλάδα βγήκε πιο αποφασισμένη από τα αποδυτήρια της και πολύ γρήγορα μείωσε σε 38-43 (22’). Σε εκείνο το σημείο οι διαιτητές χρέωσαν με τεχνική ποινή τον Λούντζη, μετέτρεψαν σε φάουλ ένα κλέψιμο του Γουόκαπ και η Νέα Ζηλανδία πήρε ανάσα μέσω της γραμμής των βολών (40-49, 24’). Οι διεθνείς μας όμως δεν έλεγαν με τίποτα να εγκαταλείψουν την προσπάθεια και με μπροστάρη τον Παπαπέτρου μπήκαν στη διεκδίκηση της νίκης (50-51, 27’). Το χαμηλό σχήμα με τον Παπανικολάου σέντερ λειτούργησε στην άμυνα, όχι όμως και στην επίθεση με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μείνει ένα τρίλεπτο χωρίς σκορ (50-54, 30’).

Η εθνική ομάδα είχε φέρει το παιχνίδι εκεί που ήθελε. Ο Λαρεντζάκης βγήκε μπροστά, ο Παπαπέτρου συνέχισε να κάνει το ματς της ζωής του και με σερί 7-0 το προβάδισμα άλλαξε σε 59-54 (33’). Η ψυχολογία είχε χρώμα γαλανόλευκο, τα τρίποντα του «Λάρε», Γουόκαπ και Παπαπέτρου έβαλαν την Εθνική στο +10 (71-61, 35’).

Στο τελευταίο πεντάλεπτο χρειαζόταν άμυνα, ριμπάουντ και υπομονή γιατί ο αντίπαλος θα αντιδρούσε και το έκανε με τρίποντο του Τε Ράνγκι έκανε το 75-69. Οι διεθνείς μας έμειναν ψύχραιμοι, Παπαγιάννης και Παπαπέτρου σκόραραν και έστειλαν την ομάδα στις 16 καλύτερες του κόσμου.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Ελλάδα βρέθηκε να χάνει με 15 πόντους στο δεύτερο δεκάλεπτο όμως μέσα σε μία περίοδο, την τρίτη κατάφερε να αλλάξει την κατάσταση και μείωσε σε 50-51 χάνοντας και δύο ευκαιρίες να προσπεράσει.

Το έκανε λίγο αργότερα όμως με τρομερό Λαρεντζάκη και Παπαπέτρου ξέφυγε και με 10 πόντους ανατρέποντας πλήρως την κατάσταση. Όταν οι Νεοζηλανδοί μείωσαν σε 75-69 η Ελλάδα βρήκε πόντους με τον Παπαγιάννη, βρήκε δύο καλές άμυνες κι είχε ψυχραιμία στις βολές πανηγυρίζοντας την πρόκριση.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Ιωάννης Παπαπέτρου και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης έκαναν το παιχνίδι της ζωής τους με το εθνόσημο. Ο φόργουορντ του Παναθηναϊκού τελείωσε με 27 πόντους (4/8διπ., 4/7τριπ., 7/10βολ.), 6 ριμπάουντ κι ένα λάθος. Ο γκαρντ του Ολυμπιακού είχε 20 πόντους (2/7διπ., 3/8τριπ., 7/7βολ.) και 2 ριμπάουντ. Ειδικά στο τελευταίο δεκάλεπτο έκανε τα πάντα.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Λιάφα ολοκλήρωσε το ματς χωρίς πόντο, με 0/7 σουτ και 4 λάθη.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Γιώργος Παπαγιάννης ήταν συγκλονιστικός με 8 πόντους, 9 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 2 κοψίματα. Τρομερός ο Κώστας Παπανικολάου που έπαιξε μέχρι και σέντερ (8π, 5ρ., 4ασ.) και ο Τόμας Γουόκαπ με 10 πόντους και 9 ασίστ.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η Ελλάδα είχε 19 ασίστ για μόλις 6 λάθη σε τόσο κρίσιμο ματς. Η Νέα Ζηλανδία υπέπεσε σε 21!

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Αξέχαστο παιχνίδι. Η Ελλάδα παίζοντας με τόσες απουσίες, μετά από ένα κακό πρώτο ημίχρονο βγήκε αλλαγμένη από τα αποδυτήρια της και πήρε μίa τρομερή πρόκριση.

Το small ball του Ιτούδη με τον Παπανικολάου σέντερ, οι αλλαγές στην άμυνα και φυσικά η τεράστια προσωπικότητα των Παπαπέτρου, Λαρεντζάκη, Παπανικολάου, Παπαγιάννη και Γουόκαπ χάρισαν τη νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 15-20, 32-43, 50-54, 83-74

Greece - New Zealand stats

Greece - New Zealand stats

Η κατάταξη του νέου ομίλου της Εθνικής

  1. ΗΠΑ 3-0
  2. Λιθουανία 3-0
  3. Ελλάδα 2-1
  4. Μαυροβούνιο 2-1

Το Mundobasket 2023 είναι στο Gazzetta.gr

Το Mundobasket 2023 και όλη η δράση από το μεγάλο μπασκετικό γεγονός με την εγκυρότητα του Gazzetta.gr! Αγωνιστικά νέα από την Εθνική Μπάσκετ και όλες τις ομάδες, πρόγραμμα και αποτελέσματα αγώνων σε συνεχή ροή ειδήσεων για να μη χάσετε στιγμή από τα όσα συμβαίνουν στο Mundobasket 2023!

@Photo credits: Fiba Basketball