MundoBasket 2023, Νέα Ζηλανδία - Ιορδανία 95-87: Το έκανε... θρίλερ ο Χόλις-Τζέφερσον, αλλά οι Νεοζηλανδοί πήραν εισιτήριο για τον «τελικό» με την Ελλάδα

Παρότι αγχώθηκαν στο τελευταίο τρίλεπτο, αναγκάστηκαν να παίξουν παράταση μετά το σόου του Χόλις-Τζέφερσον, οι Νεοζηλανδοί επικράτησαν των Ιορδανών με 95-87 και περιμένουν την Ελλάδα την Τετάρτη (30/8) για... τελικό πρόκρισης στη δεύτερη φάση του MundoBasket 2023. Αποστολή στη Μανίλα: Δημήτρης Οικονόμου.

Επί 37 λεπτά η Νέα Ζηλανδία έδειχνε να ελέγχει τα πάντα στη Mall of Asia Arena. Μέχρι που ένα... μπλακ άουτ ενός λεπτού μετέτρεψε την αναμέτρηση με την Ιορδανία σε ντέρμπι. Ο ηρωϊκός Χόλις-Τζέφερσον έβαλε... τετράποντο ισοφάρισης, 10'' πριν το φινάλε της κανονικής περιόδου, αλλά τελικά στην παράταση οι Νεοζηλανδοί είχαν περισσότερες λύσεις για να πάρουν τη νίκη (95-87) και να περιμένουν πλέον την Ελλάδα σε... τελικό πρόκρισης για τη δεύτερη φάση του MundoBasket, το απόγευμα της Τετάρτης (30/8).

Στους 39 σταμάτησε ο απίθανος Χόλις-Τζέφερσον με 9 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 6 λάθη. Ο Λι'Αφα πέτυχε 23 πόντους με 5 ριμπάουντ, 5 ασίστ, ενώ ο Ίλι τελείωσε με 15 πόντους, 10 ριμπάουντ, 5 τελικές πάσες.

Ο αγώνας: Νέα Ζηλανδία - Ιορδανία

Όπως έδειξαν και στην αναμέτρηση με τις ΗΠΑ, οι Νεοζηλανδοί σουτάρουν καλά την μπάλα. Τα 4/6 τρίποντα, τρία εξ αυτών από τον Ντιλέινι που σκόραρε 11 πόντους σε λιγότερα από επτά λεπτά, έφεραν τη Νέα Ζηλανδία στο προβάδισμα αρχικά με 10-6 (4') και έπειτα με 18-12 (8'), την ώρα που για την Ιορδανία είχαν σκοράρει μόνο οι Χόλις-Τζέφερσον (7π.) και Ντουβερίογλου (5π.). Ένα... τρελό τετράποντο του Ιμπραήμ, κράτησε τους Ιορδανούς σε απόσταση τριών πόντων (21-18) μετά το δεκάλεπτο.

Όσο όμως δε βρισκόταν άλλη λύση πέραν των δύο ψηλών για την Ιορδανία, τόσο το πράγματα δυσκόλευε, μιας και οι Νεοζηλανδοί σούταραν με εκπληκτικά ποσοστά, γυρίζοντας την μπάλα στην περίμετρο. Έχοντας 9/13 τρίποντα, προηγήθηξαν με 42-30 (18'). Ένα προσωπικό σερί του Ιμπραήμ μείωσε σε 42-37, με το ημίχρονο να κλείνει στους 9.

Το σκηνικό δεν άλλαξε ούτε στην τρίτη περίοδο μέρος. Μέχρι το 25ο λεπτό η Ιορδανία είχε μόλις τέσσερις σκόρερ, εκ των οποίων οι τρεις διψήφιοι, αλλά το μόνο που έκανε ήταν απλώς να πλησιάζει. Όπως με το καλάθι του Ντουβερίογλου (51-46, 24') και λίγο αργότερα 55-50. Αυτήν τη φορά δεν ήταν ο Ντιλέινι και ο Λι'Αφα, οι τοπ σκόρερς δηλαδή, αλλά ο Φοτού που έδωσε τις επιθετικές «ανάσες» με τέσσερις δικούς του πόντους και η διαφορά παγιώθηκε στους 8 (65-57).

Απίθανα πράγματα από τον Χόλις-Τζέφερσον και... παράταση

Το τρίποντο του Τε Ράνγκι έβαλε ξανά διψήφια νούμερα στο εύρος του σκορ (70-58, 32') και οι Νεοζηλανδοί συνέχισαν να... πυροβολούν από την περίμετρο, μετρώντας 12/22 τρίποντα για το 75-64 (34'). Κάπου εκεί το παιχνίδι έγινε ντέρμπι από το πουθενά. Η Ιορδανία έτρεξε ένα 0-9 και μείωσε στον πόντο, 4'55'' πριν το τέλος, με τον Χόλις-Τζέφερσον να φτάνει τους 29, καρφώνοντας άλλη μία μπάλα στο καλάθι. Ο Μπζάι έχασε ευκαιρία για τρίποντο προσπεράσματος, 3' πριν το τέλος ενώ ο Χόλις-Τζέφερσον έκανε 0/2 βολές με το σκορ στο 77-76. Εκεί ο Ίλι με ένα δύσκολο λέι-απ και ένα κλέψιμο στον Ντουβερίογλου πίστεψε ότι... καθάρισε την αναμέτρηση, με τον Γουέτζελ να βάζει την υπογραφή του (81-76, 39'). Με νέο δικό του κάρφωμα διαμορφώθηκε το 83-78, στα 38'' αλλά υπολόγιζαν χωρίς τον απίστευτο Χόλις-Τζέφερσον. Ο πρώην NBAer μετά από δύο εύστοχες βολές, σκόραρε και... τετράποντο για το 85-85 στα 10.7'' και οδήγησε με 38 πόντους το παιχνίδι στην παράταση.

Κάπου εκεί όμως τελείωσε και η... βενζίνη για τους Ιορδανούς. Λι'Αφα και Ίλι πέτυχαν ακόμα δύο καλάθια για το 91-85 (42'). Απαντήσεις δεν υπήρχαν, ο Χόλις-Τζέφερσον κουράστηκε και έτσι η Νέα Ζηλανδία αυτήν τη φορά όντως «καθάρισε», για να πάει να βρει την Ελλάδα στον τελικό πρόκρισης της Τετάρτης.

Τα δεκάλεπτα: 21-18, 46-37, 65-57, 85-85 κ.δ., 95-87

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Είναι εμφανώς ανώτερη ομάδα από την Ιορδανία η Νέα Ζηλανδία, έπαιξε όσο χρειαζόταν στην άμυνα για να αφήσει μόνους τους Ντουβερίογλου, Χόλις-Τζέφερσον και κυκλοφόρησε εξαιρετικά την μπάλα στην επίθεση με αποτέλεσμα την εκπληκτική εμφάνιση από το τρίποντο. Θα μπορούσε να μην αγχωθεί αν ήταν πιο συγκεντρωμένη στο φινάλε, αλλά και πάλι η διαφορά λύσεων φάνηκε στην παράταση.

MVP: Ο Αϊζάια Λι'Αφα πήρε τη σκυτάλη από τον Ντιλέινι και έκλεισε το παιχνίδι με 23 πόντους, ευστοχώντας σε κρίσιμα σουτ και βολές.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Δεν μπόρεσε καθόλου να μπει στο παιχνίδι και να βοηθήσει επιθετικά την Ιορδανία ο Μπζάι, χάνοντας και τρίποντο που θα έβαζε μπροστά την Ιορδανία τρία λεπτά πριν το φινάλε.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Φιν Ντιλέινι που ξεκίνησε με 11 γρήγορους πόντους και τρία τρίποντα για να ανοίξει από νωρίς τη διαφορά. Ολοκλήρωσε με 14 και 7 ριμπάουντ, 3 ασίστ.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Τα 13/25 τρίποντα των Νεοζηλανδών.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Καθόλου αμελητέα δεν πρέπει να θεωρείται η Νέα Ζηλανδία. Μία ομάδα που παίζει άμυνα παραπάνω από τα όρια του φάουλ, κυκλοφορεί εξαιρετικά την μπάλα, έχει γκαρντ που σουτάρουν και τον Φοτού όταν χρειάζεται στο ποστ. Έρχεται για... τελικό πρόκρισης με την Ελλάδα.

Η Κατάταξη - Group C

  1. ΗΠΑ 1-0
  2. Ελλάδα 1-0
  3. Νέα Ζηλανδία 1-1
  4. Ιορδανία 0-2

Επόμενοι αγώνες

28/8

  • Ελλάδα - ΗΠΑ (15:40)

30/8

  • ΗΠΑ - Ιορδανία (11:40)
  • Ελλάδα - Νέα Ζηλανδία (15:40)

Το Mundobasket 2023 είναι στο Gazzetta.gr

Το Mundobasket 2023 και όλη η δράση από το μεγάλο μπασκετικό γεγονός με την εγκυρότητα του Gazzetta.gr! Αγωνιστικά νέα από την Εθνική Μπάσκετ και όλες τις ομάδες, πρόγραμμα και αποτελέσματα αγώνων σε συνεχή ροή ειδήσεων για να μη χάσετε στιγμή από τα όσα συμβαίνουν στο Mundobasket 2023!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.