MundoBasket 2023, ΗΠΑ - Νέα Ζηλανδία 99-72: Άντεξε στο... ξύλο της πρεμιέρας η Team USA και άγγιξε τους 100!

Μετά από ένα... σκουριασμένο δεκάλεπτο, οι ΗΠΑ πάτησαν το γκάζι και επικράτησαν άνετα των Νεοζηλανδών με 99-72 στην πρεμιέρα τους για το MundoBasket 2023. Αποστολή στη Μανίλα: Δημήτρης Οικονόμου.

Αγχώθηκαν για ένα δεκάλεπτο, βρέθηκαν να χάνουν με δέκα, άντεξαν τη σκληρή άμυνα των Νεοζηλανδών και τελικά πήραν εύκολη νίκη οι Αμερικανοί, που επικράτησαν με 99-72 στην πρεμιέρα τους σε αυτό το MundoBasket για τον όμιλο της Εθνικής.

Πρώτος σκόρερ ο Μπανκέρο για τους Αμερικανούς, με το σκορ του όμως να έρχεται στο δεύτερο μέρος, όταν και η διαφορά ήταν διψήφια. Στους 14 ο Έντουαρντς, 12 ο Ριβς και ο Τζάρεν Τζάκσον Τζούνιορ. Ο Τε Ράνγκι για τους ηττημένους πέτυχε 15 αλλά δε βρήκε λύσεις στο δεύτερο μέρος. Στους 12 οι Ντιλέινι και Ίλι.

Πλέον η Team USA βάζει πλώρη για την αναμέτρηση κόντρα στην Ελλάδα, το απόγευμα της Δευτέρας (28/8)

Ο αγώνας

Το ξεκίνημα μόνο αναμενόμενο δεν ήταν! Οι Αμερικανοί μπήκαν με σβηστές τις μηχανές τους και έτσι συνέβη το... απρόοπτο. Η Νέα Ζηλανδία πήρε προβάδισμα 10 πόντων, με τον Γουέτζελ να αποτελεί πόλο στην επίθεση.

Αφού αιφνιδιάστηκαν, λοιπόν, οι Αμερικανοί από το 4-14 του πενταλέπτου, έκαναν μερικές... ρυθμίσεις στο παιχνίδι τους. Με τον Μπανκέρο ως «5» σε ένα σχήμα γεμάτο φόργουορντ και τον Χαρτ να δίνει ενέργεια στην άμυνα, το σκορ ανατράπηκε. Χρειάστηκε φυσικά ένα τρίποντο του αγαπημένου της εξέδρας, Όστιν Ριβς, λίγο πριν το φινάλε του δεκαλέπτου.

Παρόλο που οι Νεοζηλανδοί σούταραν εξαιρετικά από την περίμετρο και μοίραζαν... ξύλο, ήταν λογικό να φανεί η διαφορά ποιότητας. Τα 6/13 τρίποντα δεν έφταναν, όταν οι ΗΠΑ βρήκαν ανοιχτό γήπεδο αλλά αποφάσισαν και να πιέσουν παραπάνω στην άμυνα. Ο Έντουαρντς και ο Ριβς πήραν πρωτοβουλίες στο σκοράρισμα με 10 και 8 πόντους αντίστοιχα. Το 30-29 του 15ου λεπτού μετατράπηκε σε 45-34 στο επόμενο τετράλεπτο. Όταν οι ΗΠΑ ηρέμησαν και συγκεντρώθηκαν στην αναμέτρηση, προφανώς έδειξαν πως απέχουν χιλιόμετρα από τους αντιπάλους τους.

Το τελείωσε ο Μπανκέρο που... τράβηξε 21

Με τη διαφορά στα διψήφια νούμερα, οι ΗΠΑ όσο και να διαμαρτυρόταν για το σκληρό παιχνίδι των αντιπάλων, δε θα έχαναν το προβάδισμα. Το small ball εμφανίστηκε ξανά από νωρίς, ο Μπανκέρο μπήκε επιθετικά στο σκοράρισμα και τα 4 φάουλ του Ντιλέινι άρχισαν να αποψιλώνουν τους Νεοζηλανδούς, που όμως συνέχισαν να σουτάρουν από την περίμετρο με καλά ποσοστά. Ωστόσο μέχρι τους 9 κατάφεραν να μειώσουν, με τον Ριβς να γράφει το 62-47 (25').

Τα τρίποντα του Μπανκέρο έβαλαν την αφετηρία της τελευταίας περιόδου στο +18 (76-58). Το παιχνίδι άνοιξε και θύμισε... αλάνα, με τις άμυνες πλέον να έχουν χαλαρώσει λίγο, μιας και ο τελικός νικητής δε θα άλλαζε. Ώρα για σόου από Χαλιμπέρτον με μαγικές ασίστ και Τζάρεν Τζάκσον Τζούνιορ με κάρφωμα για το 82-63 (34').

Με αυτές τους ρυθμούς και τις no-look να διαδέχονται τα τρίποντα από το logo, η Αμερική οδηγήθηκε με ευκολία στην πρώτη της νίκη, δύο μέρες προτού αντιμετωπίσει την Ελλάδα στη 2η αγωνιστική του 3ου ομίλου.

Τα δεκάλεπτα: 19-18, 45-36, 76-58, 99-72

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Όταν πάτησε το γκάζι και έσφιξε την άμυνά της, έδειξε ότι η διαφορά των δύο ομάδων είναι χαοτική. Από τα μέσα του δευτέρου δεκαλέπτου και χωρίς να φορτσάρει τόσο, πήρε τη νίκη που χρειαζόταν και δεν... έχασε κανέναν από το ξύλο των Νεοζηλανδών.

MVP: Ο Άντονι Έντουαρντς, καθώς οι 14 πόντοι του (5/7 2π.) ήρθαν κυρίως στο πρώτο ημίχρονο, στο διάστημα που οι ΗΠΑ δεν είχαν βρει ρυθμό. Μαζί με 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ αλλά και 5 λάθη.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Αρκετά άστοχος ο Φλιν Κάμερον, ολοκλήρωσε με 3 πόντους και 1/6 εντός παιδιάς, αλλά και 3 λάθη σε 12 λεπτά.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Πάολο Μπανκέρο που ουσιαστικά «καθάρισε» την αναμέτρηση στο δεύτερο μέρος, φτάνοντας τους 21 πόντους. Πολύ καλός ο Όστιν Ριβς με 12 και 6 ασίστ.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Οι ΗΠΑ μοίρασαν 23 ασίστ αλλά είχαν ταυτόχρονα και 19 λάθη!

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Φανερά ανώτερη η Αμερική, δε χωράει αμφιβολία σε αυτό. Ωστόσο το... ξύλο των Νεοζηλανδών χρειάζεται ειδική μεταχείριση και πνευματική διαύγεια, μιας και η Εθνική μας θα παίξει στην τρίτη αγωνιστική... τελικό πρόκρισης απέναντί τους.

Το Mundobasket 2023 είναι στο Gazzetta.gr

Το Mundobasket 2023 και όλη η δράση από το μεγάλο μπασκετικό γεγονός με την εγκυρότητα του Gazzetta.gr! Αγωνιστικά νέα από την Εθνική Μπάσκετ και όλες τις ομάδες, πρόγραμμα και αποτελέσματα αγώνων σε συνεχή ροή ειδήσεων για να μη χάσετε στιγμή από τα όσα συμβαίνουν στο Mundobasket 2023!

@Photo credits: FIBA

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.