Ένα χαδάκι στο φρένο

Gazzetta team Gazzetta team
Ένα χαδάκι στο φρένο
Ο Νίκος Παπαδογιάννης παρακολούθησε τη βραδυνή προπόνηση της Εθνικής στη Ναντζίνγκ και έριξε κλεφτές ματιές στις σημειώσεις των Ομοσπονδιακών προπονητών.

Η δουλειά του προπονητικού επιτελείου της ΕΓθνικής ολοκληρώνεται πολύ αργά το βράδυ, γύρω στις 4-4.30. Τότε και μόνο τότε κατεβάζουν τους διακόπτες ο Θανάσης Σκουρτόπουλος και οι συνεργάτες του.

Το ξενύχτι δεν οφείλεται στο άγχος ούτε φυσικά στο τζετ-λαγκ, το οποίο εξανεμίστηκε μετά το πρώτο τριήμερο. Το πρώτο κλειδί της επιτυχίας είναι η προετοιμασία για την αποκρυπτογράφηση του αντιπάλου.

"Ο αγώνας είναι μία πρόκληση για όλους μας", είπε ο Σκουρτόπουλος προς τους παίκτες του πριν το τελευταίο "άντε, πάμε" και το απαραίτητο: "Ελ-λάς!"

Δευτερόλεπτα αργότερα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κατάλαβε ότι υπήρχε ακόμη διαθέσιμος χρόνος και τράβηξε παράμερα τον Καλαμπόκη, για ασκήσεις ενώπιος ενωπίω. Αυτές συνεχίστηκαν και την ώρα των συνεντεύξεων.

"Οφείλω να σε ευχαιρστήσω, γιατί το βιβλίο σου με βοηθάει να χαλαρώνω στο τέλος κάθε κοπιαστικής ημέρας", έλεγε το μήνυμα που έφτασε το βραδάκι στο κινητό μου. "Θα το είχα τελειώσει, αλλά κάνω οικονομία στα κεφάλαια για να μου φτάσει μέχρι το τέλος".

Αποστολέας ήταν ο Καλαμπόκης και η ευχή που έλαβε ήταν να μακροημερεύσει τόσο η Εθνική στο Μουντομπάσκετ, ώστε να ξεμείνει από αναγνωστικό υλικό!

"Αν χρειαστεί, θα σου στείλω να διαβάσεις ημιτελείς ιστορίες από το δεύτερο", του υποσχέθηκα. Τέλος του παρείσακτου διαφημιστικού μηνύματος.

Οι Έλληνες διεθνείς αντιμετώπισαν την πρεμιέρα με άγχος, διότι ήθελαν να μετρήσουν τις δυνάμεις τους σε συνθήκες πραγματικού πολέμου και όχι με ένδυμα περιπάτου.

Η αίσθηση που αποκόμισα από την απογευματινή προπόνηση (διότι η πρωινή ματαιώθηκε) είναι ότι ο δείκτης αυτοπεποίθησης ανεβαίνει με κάθε μέρα που κυλάει.

Ότι, για πρώτη φορά εδώ και πολλά πολλά χρόνια, η διάκριση περνάει πρωτίστως από τα δικά τους χέρια. Όχι από πιθανές απουσίες αντιπάλων ούτε από συγκυρίες και συμπτώσεις.

Ο μοναδικός αστάθμητος παράγοντας που κάνει την εμφάνισή του μέρα και νύχτα είναι πρόσθετη πηγή ενέργειας. Ενοχλητική πότε πότε, αλλά συνήθως ευπρόσδεκτη.

Τις εκδηλώσεις θαυμασμού και λατρείας που ζει εδώ στην Κίνα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τις έχει βιώσει μόνο στις συναντήσεις του με την ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ.

Άντε, και στην Ελλάδα. Αλλά μόνο πρόσφατα, το τελευταίο.

Στο αυριανό παιχνίδι, το αχανές γήπεδο 19.000 θέσεων που φτιάχτηκε για τις ανάγκες της Ολυμπιάδας Νεότητας θα γεμίσει ξανά. Θα πλημμυρίσει από κόσμο, σε αγώνα όπου θα αναμετρηθούν χώρες από δύο απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη.

Πόσο κόσμο θα είχε το ίδιο ματς στη Ναντζίνγκ χωρίς Γιάννη; Πέντε χιλιάδες νοματαίους, αρέα αρέα να φαινόμαστε καμιά σαρανταρέα. Μια χούφτα συγγενείς και λίγους φίλους.

Ο ´Ατσο Πέτροβιτς είναι φυσικά ο κύριος "Good luck to Russia", από τις μέρες που ξεκίνησαν όλα. Την επόμενη μέρα του ημιτελικού του 1987, σύσσωμη η Ελλάδα μισούσε τον Ντράζεν και τον μεγάλο του αδελφό.

Επίσης, καθόταν στον πάγκο της Εθνικής Κροατίας όταν αυτή απέκλεισε την Εθνική μας στο Προολυμπιακό τουρνουά του 2016, στο Τορίνο.

Τη δική του προετοιμασία, για λογαριασμό πια των Βραζιλιάνων, την έκανε από τηλοψίας, στη διάρκεια του "Τουρνουά Ακρόπολις".

"Bλέπω ότι ο Αντετοκούνμπο έχει πρόβλημα με το μακρινό σουτ και ότι η Ελλάδα μπλοκάρει εύκολα σε συνθήκες πέντε εναντίον πέντε", συνόψισε τις εντυπώσεις του σε Μέσο της πατρίδας του. "Ίσως αυτό είναι το κλειδί για να νικηθεί αυτή η ομάδα".

Γιάννης υπήρχε και το 2016, αλλά η υπόλοιπη ομάδα ήταν αποδεκατισμένη, με απόντες τους Πρίντεζη, Σλούκα, Παπανικολάου.

Ο άγουρος Παπαπέτρου και ο Αγραβάνης μοιράζονταν το "4", ενώ στον πάγκο κάθονταν, μεταξύ άλλων, οι Μπόγρης, Χαραλαμπόπουλος, Αθηναίου και ο πρωτόβγαλτος στο ευρωπαϊκό μπάσκετ Θανάσης Αντετοκούνμπο.

Μέχρι σήμερα, που μελετάω τη σύνθεση επί χάρτου, απορώ με ποιο θράσος βαφτίσαμε αποτυχία τον αποκλεισμό εκείνης της Εθνικής.

Είπε και κάτι πολύ ενδιαφέρον, στους συμπατριώτες του, ο προπονητής της Εθνικής Βραζιλίας: "Σε αυτή τη διοργάνωση, θα διακριθούν οι ομάδες που έχουν τις καλύτερες επιστροφές στην άμυνα".

Πάει να πει, όσες αντέχουν να εξουδετερώσουν τον αιφνιδιασμό αντιπάλων όπως η Ελλάδα, αλλά και η δική του Βραζιλία.

Η Εθνική μας διαθέτει γοργά ποδάρια και νεανικά πνευμόνια, αλλά και οι αυριανοί της αντίπαλοι έχουν την τρεχάλα με τα πολλά σουτ ως Σχέδιο Α, Β και Γ.

Μήπως ήρθε η ώρα να ακουμπήσουμε με τις πατούσες μας λιγάκι, όσο πατάει η γάτα, το πατροπαράδοτο φρένο;

"Θα γίνει και αυτό, στον βαθμό που πρέπει ώστε να φέρουμε το ματς στα μέτρα μας", είπε ο Ομοσπονδιακός.

Πρόσθεσε, όμως, ότι "ομάδες όπως η Βραζιλία ταιριάζουν με τη δική μας, αφού επιτρέπουν στον αντίπαλο να ξεδιπλώσει γρήγορα το παιχνίδι του".

Μετάφραση: δεν ξέρουν να παίξουν με σκοπιμότητα ούτε διακρίνονται στην καταστροφική άμυνα. Δεν είναι Έλληνες του παλιού καιρού.

"Ο Πέτροβιτς προσπάθησε να εισάγει ευρωπαϊκές αρχές, αλλά φρόντισε να μην ευνουχίσει το ένστικτο των παικτών του", συνέχισε ο Σκουρτόπουλος, μέλος του προπονητικού τιμ (στο πλευρό των Κατσικάρη, Πρίφτη) στο Προολυμπιακό του 2016.

"Ναι, αλλά ήταν πολύ διαφορετική η ομάδα μας τότε", υπενθύμισε σε κάποιον που επέμενε να συσχετίζει τις δύο διοργανώσεις.

"Ειδικά ο Γιάννης, παρουσιάζει μία εκπληκτική ωριμότητα σαν άνθρωπος και σαν μπασκετμπολίστας. Εάν τον βοηθήσουμε ώστε να παίξει ένας εναντίον ενός, δεν υπάρχει αντίπαλος ικανός να τον σταματήσει".

Κοίταξα στο παρκέ και είδα τον MVP του ΝΒΑ να συνεχίζει την ατομική του προπόνηση. Όπως και κάμποσοι συμπαίκτες του, που έβλεπαν δίπλα τους, ολοζώντανο, το καλό παράδειγμα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Gazzetta team
Gazzetta team