Στα όριά του ο Τεόντοσιτς με Κλίπερς και Ρίβερς!

Στα όριά του ο Τεόντοσιτς με Κλίπερς και Ρίβερς!

Αντώνης Καλκαβούρας
Στα όριά του ο Τεόντοσιτς με Κλίπερς και Ρίβερς!

bet365

«Ξένο σώμα» θεωρεί ήδη τον εαυτό του, από την ομάδα του Λος Άντζελες, ο 31χρονος διεθνής Σέρβος point-guard, που σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του gazzetta.gr, δεν εμφανίζεται καν στο παρκέ του "Staples Center". Τι μέλλει γενέσθαι με την περίπτωσή του.

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ.

Ο πρώτος χρόνος του στον «μαγικό κόσμο» του ΝΒΑ, εξελίχθηκε κάτι περισσότερο από λίαν καλώς, με τον «μάγο» από το Βάλιεβο να παίζει κατά μέσο όρο 25 λεπτά και να βρίσκεται στην αρχική πεντάδα των Κλίπερς στα 36 από τα συνολικά 45 παιχνίδια που πάτησε παρκέ.

Η χρόνια πελματιαία απονευρωσίτιδα που τον ταλαιπωρούσε αλλά και το όχι καλογυμνασμένο κορμί του (με βάση την τεράστια διαφορά ταχύτητα, αθλητικότητας, ρυθμού και δύναμης που χαρακτηρίζει τον σημερινό μέσο ΝΒΑer), ήταν φυσιολογικό να του προκαλέσουν προβλήματα τραυματισμών και να τον κρατήσουν εκτός για κάτι λιγότερο από τους μισούς αγώνες της κανονικής περιόδου.

Ωστόσο η «μεγάλη εικόνα» της συνολικής παρουσίας του (μ.ο. 9,5π., 2,8ρ. & 4,6ασ. με 37,9% τριπ. & 84,2% βολ.) σε ένα πρωτάθλημα, που δεν ταιριάζει στα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά και η εκτίμηση της οποίας τύγχανε αρχικά από τον "Ντοκ" Ρίβερς (εκτός από προπονητής, είναι και πρόεδρος), ήταν οι λόγοι που ο οργανισμός της «πόλης των Αγγέλων», αποφάσισε να ενεργοποιήσει την option του 2ου χρόνου στο συμβόλαιό του (6,3 εκατομμύρια$) και να τον κρατήσει στο ρόστερ της ομάδας.

Ο λόγος για τον Μίλος Τεόντοσιτς, που στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον περασμένο Μάρτιο στο gazzetta.gr (μετά τη νίκη των Κλίπερς επί των Μπακς μέσα στο Μιλγουόκι), είχε δηλώσει μετανιωμένος για την καθυστέρηση με την οποία είχε μεταπηδήσει στο ΝΒΑ και είχε ευχηθεί να παραμείνει για αρκετά ακόμη χρόνια στον «άλλο πλανήτη» του αθλήματος!

Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελε και η αλήθεια είναι, ότι η μεγαλύτερη ευθύνη για την εφετινή «εξαφάνισή» του, βαραίνει τον 57χρονο προπονητή του, που δεν είναι μόνο το απόλυτο «αφεντικό» μέσα στις τέσσερις γραμμές, αλλά παίρνει και όλες τις αποφάσεις για την διαμόρφωση του ρόστερ και τις κινήσεις της ομάδας στην μετεγγραφική αγορά.

Κι όμως, το καλοκαίρι μπορούσε να φύγει σχεδόν... τζάμπα!

Τι συνέβη λοιπόν με τον Μίλος; Ενώ πέρυσι το καλοκαίρι, ο οργανισμός μπορούσε να του δώσει σχεδόν 1/3 των χρημάτων του 2ου χρόνου (τα 2 εκατομμύρια δολάρια στο ΝΒΑ, θεωρούνται... ψίχουλα) και να τον αφήσει ελεύθερο, ο "Ντοκ" αποφάσισε να τον κρατήσει, διαβεβαιώνοντας τον ίδιο και τους εκπροσώπους του, ότι τον υπολογίζει κανονικά για την 2η σεζόν του.

Στην πορεία, όμως, λίγο οι μικροτραυματισμοί του Σέρβου άσου, που εμφανίστηκε σε μέτρια κατάσταση στο training-camp (έπαιξε μόλις σε 2 από τα 5 φιλικά προετοιμασίας των Κλίπερς και ήταν πολύ άστοχος) και πιο πολύ η επιθυμία του head-coach να «ρίξει στην φωτιά» τον 20χρονο rookie Σάϊ Γκίλτζιους-Αλεξάντερ (μ.ο. 9,6π., 2,7ρ. & 2,9ασ.), ήταν οι λόγοι που σιγά-σιγά η ιδέα του «παρκαρίσματος» του "Μίλο" (όπως τον αποκαλεί ο Ρίβερς) άρχισε να ωριμάζει στο μυαλό του έμπειρου coach!

Τι έκανε φέτος

Τον Οκτώβριο πάτησε παρκέ μόλις σε τρία (μ.ο. 4,6π. & 2,7ασ. σε 11,7') από τα 7 ματς, τον Νοέμβριο αγωνίστηκε στα μισά παιχνίδια (7 από τα 14) με μ.ο. 8,7 λεπτά συμμετοχής, 2,1 πόντους και 2,0 ασίστ, ενώ τον Δεκέμβριο τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα και ουσιαστικά «προανήγγειλαν» τους επερχόμενους τίτλους τέλους ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Πέρα από το εξευτελιστικό ένα λεπτό (!) που χρησιμοποιήθηκε στο ματς με τους Μάβερικς στις 2/12, η τελευταία του επαφή με τα παρκέ του ΝΒΑ, ήταν μία 4άδα διαδοχικών αγώνων (μ.ο. 4,7π. & 2,5ασ. σε 13,4') στα μέσα του περασμένου μήνα, που αποτέλεσαν το «κύκνειο άσμα» του με τη φανέλα των Κλίπερς.

Όπως είναι απολύτως φυσιολογικό για έναν παίκτη, που σε όλη του καριέρα έπαιζε μίνιμουμ 25 λεπτά και είχε συνηθίσει να έχει την μπάλα στα χέρια του και να είναι decision maker, η εξέλιξη αυτή «διέλυσε» τον εσωτερικό κόσμο του Τεόντοσιτς που όσο κι αν προσπάθησε να το διαχειριστεί ψύχραιμα κι επαγγελματικά (δεν έδωσε κανένα δικαίωμα) το θέμα, ως Βαλκάνιος γαρ, δεν μπορούσε να κρύψει άλλοτε την απογοήτευσή του, άλλοτε τον εκνευρισμό κι άλλοτε την κακή του διάθεση.

Κι όλα αυτά χωρίς να του δοθεί ποτέ καμία εξήγηση. Μόνο η παραίνεση του «να συνεχίσει να προσπαθεί»! Όσοι παρακολουθούν συχνά-πυκνά τα highlights από τους αγώνες των Κλίπερς, θα τον έχουν διακρίνει καθισμένο στον πάγκο, να ανταλλάσσει που και που καμία κουβέντα με τον Μαριάνοβιτς και με ένα εντελώς αμήχανο, απλανές και αδιάφορο βλέμμα να περιμένει το τέλος του ματς, για να φύγει τρέχοντας για τα αποδυτήρια.

Που βρισκόμαστε τώρα

Η επίσημη ενημέρωση που έχει δοθεί στον εκπρόσωπό του είναι ότι το management (δηλαδή ο Ρίβερς και οι συνεργάτες του) προσπαθούν εντάξουν το τρέχον συμβόλαιό του σε ένα συμφέρον πακέτο ανταλλαγής με μία ομάδα, που επιθυμεί είτε να τον χρησιμοποιήσει μέχρι το τέλος της χρονιάς, είτε να τον αποδεσμεύσει άμεσα για να ελευθερώσει χώρο στο salary cap της. Σ' αυτή την περίπτωση, θα παίξει αρκετά σοβαρά το σενάριο της επιστροφής στην Ευρώπη, το οποίο όμως θα μας απασχολήσει όταν ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση.

Με την διορία για την ολοκλήρωση των μετακινήσεων μεσούσης της περιόδου, να εκπνέει στις 7 Φεβρουαρίου, είναι απολύτως αντιληπτό ότι τα λεπτά, οι ώρες και οι μέρες περνούν δύσκολα για τον πρωταθλητή Ευρώπης του 2016 με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας! Ο ίδιος περνάει τις ώρες του μεταξύ της ειδυλλιακής παραλίας της Venice (όπου βρίσκεται το σπίτι) και του προπονητηρίου της ομάδας, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι σχέσεις του με τους ανθρώπους της ομάδας είναι απολύτως τυπικές.

Ο Μίλος ακολουθεί ατομικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης με πισίνα και πολλά βάρη στο γυμναστήριο, ενώ όχι απλά δεν συμμετέχει στις προπονήσεις με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του, αλλά δεν δίνει το παρών ούτε στα team meetings, δεν ταξιδεύει στα εκτός έδρας ματς, ενώ στα εντός, απλά εμφανίζεται στο "Staples Center" και στην διάρκεια των αγώνων ακολουθεί το ατομικό πρόγραμμα, χωρίς να βγαίνει ποτέ στον αγωνιστικό χώρο και να κάθεται στον πάγκο...

Είναι πλέον προφανές ότι και οι δύο πλευρές, μετρούν αντίστροφα για το «αντίο». Για τους Κλίπερς ήταν απλά ένα ακόμη επαγγελματικό ρίσκο που δεν τους βγήκε όπως θα ήθελαν και δεν πιέστηκαν να για να εξαντλήσουν τις πιθανότητες. Για τον Σέρβο διεθνή πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, ήταν μία εμπειρία που άρχισε με τον καλύτερο τρόπο, αλλά εξελίχθηκε σε «εφιάλτη»!

Όπως μας είπε και μία πηγή από το εσωτερικό της ομάδας, ο Τεόντοσιτς δεν άξιζε ούτε την μπασκετική αντιμετώπιση της οποίας έτυχε («άξιζε να παίξει περισσότερο») αλλά ούτε και τέτοια συμπεριφορά! Τα «ευρωπαϊκά γαλόνια» βλέπετε δεν πιάνουν μία στο ΝΒΑ. Ίσως γι' αυτό και στην περίπτωση του Ντόντσιτς, όλοι κάνουν λες και ανακάλυψαν την Αμερική...

 

NBA Τελευταία Νέα