Χωρίς τον Αντετοκούνμπο, οι Μπακς δεν «βλέπονται»!

Χωρίς τον Αντετοκούνμπο, οι Μπακς δεν «βλέπονται»!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας καταθέτει τις εντυπώσεις των πρώτων 24 ωρών στο Μιλγουόκι και της ήττας των Μπακς από τους Κλίπερς. Η ατυχία του Γιάννη, η κακή «χημεία» της ομάδας και η άμυνα που θυμίζει… παιδική χαρά!

Σαν πας στο πηγαιμό για το Ουισκόνσιν, βεβαιώσου ότι έχεις πάρει πολύ ζεστά ρούχα γιατί το κρύο, δεν είναι απλά τσουχτερό, είναι εξωφρενικό! Με δεδομένο ότι η πόλη είναι χτισμένη στις όχθες της λίμνης Μίσιγκαν και η υγρασία χτυπάει… κόκκινο, λίγο να φυσάει, χρειάζονται απλά λίγα δευτερόλεπτα για να νιώσεις μία πρωτόγνωρη δυσφορία να διαπερνάει το δέρμα σου.

Και δεν μιλάμε για τίποτε πολικές θερμοκρασίες… Από τους μηδέν έως τους -3 βαθμούς που κυμάνθηκε το θερμότερο χθες, λίγο να περπατήσεις ή να μείνεις εκτεθειμένος σε εξωτερικό χώρο, θα νιώσεις μία παράξενη ενόχληση στην καρδιά ή στο κεφάλι… Τόσο «διαφορετικό» κρύο δεν έχω αισθανθεί πουθενά αλλού.

Η μέρα άρχισε από το νεότευκτο “Wisconsin Sports Science Center”, όπου στεγάζονται τα γραφεία, οι διοικητικές υπηρεσίες και το προπονητήριο των Μπακς και το οποίο βρίσκεται απέναντι από το υπερσύγχρονο νέο γήπεδο της ομάδας. Το νέο «στολίδι» του ΝΒΑ, έχει πάρει την οριστική του μορφή και απομένουν οι τελικές πινελιές πριν παραδοθεί στην ομάδα (είναι έτοιμο κατά 85%-90%), για να εγκατασταθεί εκεί από το ξεκίνημα του καλοκαιριού.

Στην πρωινή προπόνηση, ο Έλληνας άσος ήταν πολύ σοβαρός και συγκεντρωμένος, έχοντας πιάσει μία μπασκέτα μόνος του και υπό το άγρυπνο μάτι του προσωπικού του προπονητή, Σον Σουίνι, «έσταζε» το ένα σουτ μετά το άλλο. «Δεν θέλω να τον ζαλίζω με κουβέντες γύρω από την ευρωπαϊκή μου θητεία, γιατί το παιδί είναι πάρα πολύ αφοσιωμένο στην προπόνηση και στοχεύει πολύ ψηλά. Είναι μόλις 23 χρονών και το όνομά του είναι στο Top-5 της συζήτησης για τον τίτλο του MVP!», μας είπε ο Μπράντον Τζένινγκς, που είχε κέφια γιατί κέρδισε τον Στέρλιγκ Μπράουν σε άτυπο διαγωνισμό τριπόντων και μετά έκανε σαν τρελός.

«Βρισκόμαστε στη φάση που Γιάννης αρχίζει να ανεβαίνει και να πλησιάζει στα standards της εντυπωσιακής αρχής του πρωταθλήματος. Στα τελευταία ματς έχει σταθερά ανοδική πορεία και νομίζω ότι μετά το All-Star Game, ήταν θέμα χρόνου να πάρει τα πάνω του», σχολίασε ο βετεράνος Τζέϊσον Τέρι, που όμως, δεν μπορούσε να προβλέψει την άτυχη στιγμή του ηγέτη των «ελαφιών», κάτι περισσότερο από 5 λεπτά πριν το τέλος του ημιχρόνου.

Η ατυχία με το διάστρεμμα

Και πράγματι μέχρι τότε, κουτσά-στραβά, με τον “Greek Freak” να είναι ο μοναδικός που σέβεται τον εαυτό του στην άμυνα (3 τάπες & 1 κλέψιμο) σκοράρει όποτε θέλει στην επίθεση, τα «ελάφια» διατηρούσαν μία επαφή με το σκορ (46-56 όταν αποχώρησε)… O Αντετοκούνμπο υπέστη διάστρεμμα, σε ένα μπλέξιμο ποδιών με τον Σαμπάζ Μοχάμεντ και τον Όστιν Ρίβερς κι όσο κι αν προσπάθησε για τρεις διαδοχικές κατοχές, να σφίξει τα δόντια και να συνεχίσει, οι γκριμάτσες της ενόχλησης ήταν εμφανείς, γι' αυτό και πήγε αρχικά στον πάγκο και εν συνεχεία στ' αποδυτήρια για θεραπεία. Όσο τυχερός ήταν με το νέο αυτοκίνητό που απέκτησε, αλλά και με το νέο μέλος της οικογένειας, όπως χαρακτήρισε στο instagram το σκύλο που πήρε στο σπίτι, όταν η μέρα τελειώνει με τραυματισμό, το χαμόγελο αναπόφευκτα εξαφανίζεται.

Το εντυπωσιακό με τον Γιάννη είναι ότι, αν ήθελε, αν δεν πάσαρε τόσο πολύ την μπάλα και αν οι συμπαίκτες του τον έψαχναν περισσότερο κι αξιοποιούσαν με μεγαλύτερη συνέπεια τα miss-match που έχει, τότε πραγματικά ο μέσος όρος σκοραρίσματός του, θα κυμαινόταν κάπου ανάμεσα στους 35 και 40 πόντους! Τόσο χαώδης είναι η διαφορά του με όλους σχεδόν τους παίκτες του ΝΒΑ, σε ατομικό επίπεδο. Δεν λέμε να παίζει μόνος του, απλά όταν έχεις ένα τέτοιο «πυρηνικό όπλο» και δεν στοχεύεις απλά στα playoffs (8η θέση με ρεκόρ 37-34) αλλά και στο κάτι παραπάνω, δεν γίνεται να ΜΗΝ το αξιοποιείς στο έπακρο.

Κι επειδή βλέπω τα περισσότερα παιχνίδια των «ελαφιών», ο Γιάννης είναι αυτός που δημιουργεί συνήθως τις προϋποθέσεις για να πάρει μία προσπάθεια, αντί να τον ψάχνουν όλοι οι συμπαίκτες του ή να τον έχουν ως πρώτη προτεραιότητα. Αλλά, έτσι όπως έχει φτιαχτεί η ομάδα και σε συνδυασμό με το trade του Μπλέντσο, που είναι ένας παίκτης χωρίς ταυτότητα (καθαρό «δυάρι» σε κορμί “άσου”) αλλά και με την επιστροφή του Πάρκερ (δεν μπορεί να χαμηλώσει με τίποτε στην άμυνα) που δεν ταιριάζει στην ίδια πεντάδα με τον Αντετοκούνμπο, αλλά «πρέπει» να παίζει, το «ταβάνι» μοιάζει χαμηλό.

Άμυνα με τα... μάτια!

Κατ’ αρχήν, ο Τζο Πράντι παίζει εδώ και σχεδόν δύο μήνες χωρίς καθαρό point-guard (Ντελαβεντόβα και Μπρόγκτον δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει τους τραυματισμούς τους) κι αυτό έχει επηρεάσει αισθητά την επιθετική λειτουργία. Κατά δεύτερο και σημαντικότερον, όμως, πλην του Αντετοκούνμπο, οι Μπακς δεν μπορούν να μαρκάρουν κανέναν. Στα τελευταία 7 ματς (ρεκόρ 3-4), έχουν μ.ο. παθητικού 117 πόντους κι αν η απόσταση από τους Πίστονς (ρεκόρ 32-39) ήταν μικρότερη, δεν θα στοιχημάτιζα υπέρ τους στην μάχη για την 8η θέση.

Αλλά όπως είπε και ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της Μεγάλης Βρετανίας και πρώην assistant-coach του Τζέϊσον Κιντ, καλή η αθλητικότα, τα προσόντα και το επιθετικό ταλέντο που υπάρχει στην ομάδα, αλλά με την εικόνα των τελευταίων εβδομάδων στην άμυνα, οι Μπακς δεν θα πάνε πουθενά! Και σκεφτείτε τι θα γινόταν αν Κλίπερς έπαιζαν πλήρεις (παρατάχθηκαν χωρίς Γκαλινάρι, Μπέβερλι και Μπράντλεϊ).

Οι Κλίπερς

Παρεμπιπτόντως, παρά τα προβλήματα αλλά και την αλλαγή κατεύθυνσης και το ανακάτεμα στο rotation από την παραχώρηση του Μπλέϊκ Γκρίφιν, ο πολύ δημοσιογραφικός Γκλεν “Ντοκ” Ρίβερς, έχει κάνει τρομερή δουλειά. Ο ΝτιΆντρε Τζόρνταν (25π. & 22ρ.) έχει μεταμορφωθεί σε ψηλό που πλέον δεν παίζει μόνο άμυνα και παίρνει ριμπάουντ, αντίθετα έχει ρόλο στην επίθεση και πλέον «τιμωρεί» τις ομάδες που επιχειρούν το περίφημο “Hack-a-Shack” (5/6 βολές είχε στο τελευταίο 3λεπτο).

Ο Τεόντοσιτς (15π. & 4ασ. με 4/5 τριπ.) που έκανε ματσάρα, έχει κερδίσει πλήρως τον σεβασμό όλων των βετεράνων και είναι πολύ ευχαριστημένος με τον ρόλο του, ενώ η πιο μεγάλη ευχάριστη έκπληξη είναι ο γιος του “Ντοκ”, ο Όστιν Ρίβερς, που φέτος ειδικά, «κλείνει πολλά στόματα» (μ.ο. 15,5π. & 3,7ασ. με 38,5% τριπ.) και αποδεικνύει ότι δεν τυγχάνει καμίας προνομιακής μεταχείρισης από τον πατέρα του. Κι όλα αυτά, χωρίς να αναφέρουμε τους δύο πρώτους σκόρερ της ομάδας, τον Λου Ουίλιαμς (μ.ο. 21,7π.) και τον Τομπάϊας Χάρις (μ.ο. 18,5π.).

Κι όμως αυτοί οι Κλίπερς, που έχουν καλύτερο ρεκόρ (38-33) από το Μιλγουόκι, είναι δύσκολο να μπουν στα playoffs. Είναι δύο νίκες και δύο ήττες πίσω από την 8η Γιούτα και χρειάζονται να πάρουν μίνιμουμ τα 7 από τα 11 εναπομείναντα ματς, για να έχουν ελπίδες για post-season.

Κατά άλλα, πριν και μετά το πρώτο ματς έγιναν πολλά κι ενδιαφέροντα, που θα διαβάσετε και θα παρακολουθήσετε μέσα στις επόμενες ημέρες. Από το συναπάντημα με τον παλαίμαχο άσο του Παναθηναϊκού και συνταξιούχο NBAer, Αντόνιο Ντέϊβις, τη συνομιλία μας με τον “Ντοκ” Ρίβερς, την εξομολόγηση του Μπόμπαν Μαριάνοβιτς, την συζήτηση με τον πολύ αλλαγμένο κι αδυνατισμένο Μίλος Τεόντοσιτς, αλλά και τη συνέντευξη με το μέλος της Dream Team του Σίδνεϊ (χρυσός ολυμπιονίκης) και παλιό άσο και νυν assistant-coach των «ελαφιών», Βιν Μπέϊκερ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!