Όλα τριγύρω αλλάζουν, ο Γιάννης πότε;

Όλα τριγύρω αλλάζουν, ο Γιάννης πότε;

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Όλα τριγύρω αλλάζουν, ο Γιάννης πότε;

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας σχολιάζει τις ραγδαίες εξελίξεις στους Μπακς, εξηγεί γιατί η απόλυση του Τζέϊσον Κιντ «φώναζε» από καιρό κι επιχειρεί να «εισβάλλει» στο μυαλό του Γιάννη Αντετοκούνμπο, που μέσα σε λίγους μήνες «έχασε» τρεις σημαντικούς ανθρώπους.

Παιχνίδι από παντού στη Novibet με κινητό και τάμπλετ.

Και τα... βουνά αλλάζουν, λέει η λαϊκή ρήση! Εν προκειμένω, τους τελευταίους μήνες αποδεικνύεται ολοένα και πιο συχνά, ότι η πιο ήσυχη, προβλέψιμη και λιγότερο εμπορική μπασκετική κοινότητα του ΝΒΑ (Μιλγουόκι), βρίσκεται σε... πυρετό αλλαγών, εβρισκόμενη σε πλήρη αντιδιαστολή με τον χαρακτήρα του σταθερού και συναισθηματικού franchise player της ομάδας και κατά τους Αμερικανούς, πλέον ανερχόμενου παίκτη στον «μαγικό κόσμο» του αθλήματος!

Είναι κοινός τόπος στα media των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι η έως τώρα πορεία των Μπακς κρίνεται κατώτερη των προσδοκιών που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, γύρω από τον οργανισμό που έχει ως moto... «την κατάκτηση του μέλλοντος» ("own the future")! Πριν αρχίσει η σεζόν, τα «ελάφια» μαζί με τους Ράπτορς, θεωρούνταν ως οι βασικές απειλές για το δίδυμο Καβαλίερς-Σέλτικς και λογίζονταν ως «σιγουράκι» για την πρώτη τετράδα της Ανατολικής περιφέρειας και το πλεονέκτημα έδρας στον πρώτο γύρο των playoffs!

Κι όλα αυτά βέβαια εξαιτίας του "Greek Freak", που παρά τον διόλου ευκαταφρόνητο τραυματισμό του στο γόνατο (ναι αυτόν που τον κράτησε εκτός Eurobasket), σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, σφίγγει τα δόντια, δαγκώνει τα χείλια και κάνοντας άλλη μία break-out season, έχει πάρει την ομάδα στις πλάτες του.

Τι κάνει κάθε βράδυ ο 23χρονος Έλληνας superstar; Σκοράρει κατά μ.ο. 28,2 πόντους (2ος σ' όλο το πρωτάθλημα), μαζεύει κατά μ.ο. 10,1 ριμπάουντ (10ος), σουτάρει με 54,6% εντός πεδιάς (13ος) και 76,7% στις βολές, κόβει 1,3 σουτ (18ος) και κλέβει 1,6 μπάλες (18ος) και συνολικά είναι ο 2ος πολυτιμότερος παίκτης του «άλλου πλανήτη» (πίσω μόνο από τον Χάρντεν), βάσει του συστήματος αξιολόγησης PER. Παρ' όλα αυτά, μετά από 46 αγώνες, η ομάδα του βρίσκεται στην 7η θέση της Ανατολής, με ρεκόρ 24-22, χωρίς να εμπνέει σιγουριά ότι θα προκριθεί στην post-season!

Δηλαδή τι άλλο να κάνει το παλικάρι, με δεδομένο ότι παίζει όλη τη χρονιά με συνεχείς ενοχλήσεις και λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι: 1) έχει όλες τις αντίπαλες άμυνες προσαρμοσμένες πάνω του 2) από την προσθήκη του Μπλέντσο κι εντεύθεν, βλέπει τις προσπάθειές του συνεχώς να μειώνονται και το νεοαποκτηθέντα point-guard μαζί με τον Μίντλετον να δίνουν ώρες-ώρες την εντύπωση ότι είναι τα «αφεντικά» της ομάδας και 3) αναγκάζεται - όλο και πιο συχνά τελευταία - να «ψάχνει» αυτός τις φάσεις για να πάρει την μπάλα, αντί όλη η ομάδα να τον «ψάχνει» και να κινείται γύρω του! Κι όλα αυτά, ενώ ένας ακόμη σπουδαίος επιθετικός forward (Τζαμπάρι Πάρκερ) βρίσκεται προ των πυλών της επιστροφής του στα παρκέ...

O Γιάννης όμως, δεν είναι ο χαρακτήρας της... επανάστασης! Είναι ένα άκρως συναισθηματικό παιδί, χαμηλών τόνων, που δένεται πολύ με τους ανθρώπους και δεν του αρέσουν οι αλλαγές! Έχει μάθει από μικρός να κρατάει τις στενοχώριες μέσα του και να τις αντιμετωπίζει με τον δικό του τρόπο. Περνώντας όλη την ημέρα στο γήπεδο και στο γυμναστήριο, παρέα με την αγαπημένη του «πορτοκαλί μπάλα», που έμελλε να του αλλάξει ολόκληρη τη ζωή...

Δεν θα δείτε ποτέ τον Γιάννη, να σηκώσει κεφάλι και να εκφράσει την αντίθεση ή την δυσαρέσκεια σε μία απόφαση του προπονητή (ειδικότερα του Τζέϊσον Κιντ, τον οποίο σέβεται απεριόριστα), ούτε θα φανερώσει ή θα παραδεχθεί δημόσια την δυσαρέσκειά του, με τον τρόπο που αγωνίζεται κάποιος συμπαίκτης του. Ουδέποτε, επίσης, θα καταφερθεί κατά των Μπακς, που αποτελούν τον οργανισμό που πριν από 4,5 χρόνια, του έδωσε την μεγάλη ευκαιρία, τον πίστεψε, τον αγκάλιασε κι αποφάσισε να «χτίσει » γύρω του την νέα εποχή της ομάδας!

Υπάρχει πάντα, όμως και η άλλη σκοπιά της πραγματικότητας. Ο Αντετοκούνμπο μπορεί να είναι ήδη στο Top-5 του ΝΒΑ, μπορεί να θεωρείται ο μεγαλύτερος Έλληνας πρεσβευτής, μπορεί να έχει εξασφαλίσει τη ζωή της οικογένειάς του για δύο και τρεις ζωές, μπορεί να είναι το "next big thing" του παγκοσμίου μπάσκετ, αυτό όμως, δε σημαίνει ότι δεν παραμένει ακόμη ένα παιδί. Ένας 23χρονος νεαρός, που του έμελλε να μεγαλώσει απότομα, μέσα από συνεχείς και ταχύρρυθμες αλλαγές, τις οποίες ακόμη δεν έχει μάθει να διαχειρίζεται, πολύ απλά γιατί ταυτόχρονα και ο ίδιος μεγαλώνει, αλλάζει και αναδιαμορφώνεται...

Από τα τέλη του περασμένου Μαϊου κι ενώ ο ίδιος είχε επιστρέψει στην Ελλάδα για την off-season, όλα είναι τελείως διαφορετικά γύρω του. Επί ελληνικού εδάφους, πληροφορήθηκε το επίσημο διαζύγιο της ομάδας με τον Τζον Χάμοντ. Tον άνθρωπο που τον ανακάλυψε το καλοκαίρι του 2013, πήρε το ρίσκο να τον επιβάλλει στους Μπακς και μεσολάβησε στον πρώην γερουσιαστή και τότε ιδιοκτήτη των «ελαφιών», Χερμπ Κολ, να «καθαρίσει» την μετακόμιση της οικογένειάς του στην Πολιτεία του Ουισκόνσιν.

O πρώην general manager των Bucks, είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της σταθερής συμμετοχής του Έλληνα άσου στις υποχρεώσεις της Εθνικής ομάδας κάθε καλοκαίρι και ταξίδευε σε όλες τις διοργανώσεις της επίσημης αγαπημένης, γιατί ήθελε ο Γιάννης να τον νιώθει δίπλα του. Η ιδιαίτερη σχέση που ανέπτυξαν, όμως, δεν εμπόδισε τους ιδιοκτήτες να πουν «όχι» στην ανανέωση του συμβολαίου του και κάπως έτσι απλά, ο Χάμοντ αποδέχτηκε την πρόταση των Ορλάντο Μάτζικ.

Σχεδόν τρεις μήνες αργότερα, ήρθε μία ακόμη απογοήτευση. Η εντολή του νέου gm, Τζον Χορστ (με τον οποίο ο Γιάννης δεν είχε αναπτύξει καν προσωπική σχέση) να κάνει "skip" το Eurobasket και να απαρνηθεί την αγαπημένη του Εθνική, ήταν ένα ακόμη μεγάλο σοκ για τον Έλληνα NBAer! Το γόνατό του πράγματι είχε πρόβλημα, αλλά ο ίδιος ήθελε να βρεθεί τρόπος να συνδυάσει την θεραπεία και την συμμετοχή. Ο οργανισμός των Μπακς, όμως, ήταν ανένδοτος, οπότε με μαύρη καρδιά, αναγκάστηκε να πειθαρχήσει.

Λίγο πριν αρχίσει η σεζόν, ο ξαφνικός χαμός του πατέρα του Τσαρλς (μέρα μεσημέρι μέσα στο σπίτι από ανακοπή) τον κάνει να χάσει τη γη κάτω από τα πόδια του! Άλλη μία τεράστια (η μεγαλύτερη) στενοχώρια, που μπαίνει στην διαδικασία να αντιμετωπίσει. Ο Τζέϊσον Κιντ, ο προπονητής υπό τις οδηγίες του οποίου, ξεπετάχτηκε κι έκανε άλματα, φτάνοντας στο συμβόλαιο των 100 εκατομμυρίων και στην επιλογή του στην αρχική πεντάδα του All-Star Game, διώχνει όλη την ομάδα από το προπονητήριο, για να αφήσει τον ίδιο και την οικογένειά του, να θρηνήσει την τεράστια απώλεια τους, παίζοντας μπάσκετ! Η σχέση τους είναι μοναδική και σπάνια. Και ξαφνικά, μέρα μεσημέρι και πάλι, άλλος ένας κρίκος της αλυσίδας «σπάει» και «σκάει» η βόμβα της απόλυσης του Τζέϊσον Κιντ, που ετοιμαζόταν εδώ και καιρό...

Ο άλλοτε κορυφαίος point-guard, είχε χάσει την επαφή με τον Μίντλετον και δεν γούσταρε τον Τζαμπάρι Πάρκερ, αλλά το κυριότερο έψαχνε συνεχώς φθηνές δικαιολογίες για να διώξει τις ευθύνες από πάνω του και «πατούσε» συνεχώς στο νεαρό της ηλικίας των παικτών. Στήριζε φουλ τον Γιάννη, αλλά δεν έκανε τίποτε για να καταστήσει σαφές στους υπόλοιπους, ότι η ομάδα είναι του Αντετοκούνμπο, ίσως γιατί δεν ήθελε να βγει μπροστά και να χάσει τους βετεράνους. Γνωρίζοντας ότι ο Γιάννης είναι το καλό παιδί και θα το ανεχθεί...

Η είδηση δεν είναι ότι η απόλυση του Κιντ έβγαλε τον Έλληνα άσο από τα ρούχα του! Η είδηση είναι στο άκουσμά της, τρελάθηκε τόσο πολύ που επιχείρησε κάτι που δεν έχει ξανακάνει ποτέ στο παρελθόν: Συντετριμμένος τον πήρε τηλέφωνο και τον ρώτησε τι να κάνει για να τον σώσει...

Αυτό ίσως να είναι ένα πρώτο σημάδι μίας αλλαγής, που ακόμη «ψήνεται»! Ο Αντετοκούνμπο δεν είναι ακόμη ΛεΜπρόν! Μπορεί να έχει δεθεί με το Μιλγουόκι και να αγαπάει την ηρεμία της πόλης, αλλά να 'στε σίγουροι ότι όταν φτάσει στο σημείο να νιώσει ότι πλέον είναι πάνω από την ομάδα (κι αυτό θέλει χρόνο) ή ότι οι Μπακς δεν έχουν κάτι άλλο να του προσφέρουν, τότε θα πραγματικά θα τραβήξει για άλλες πολιτείες! Ίσως να μην αργήσει πάρα πολύ... Μπορεί και όχι! Ο χρόνος θα δείξει...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!