Βεζένκοβ: Κανείς δεν ξέρει τις σκέψεις του μυαλού του, ίσως ούτε καν ο ίδιος

Βεζένκοβ: Κανείς δεν ξέρει τις σκέψεις του μυαλού του, ίσως ούτε καν ο ίδιος
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει τις εμπειρίες του από το αξέχαστο ταξίδι στο Σακραμέντο για χάρη του Σάσα Βεζένκοβ και τον τρόπο σκέψης του MVP της Euroleague.

Όταν μου γεννήθηκε η ιδέα ενός ταξιδιού στο Σακραμέντο το είχα διαφορετικά στο μυαλό. Κάπως πιο επαγγελματικό. Δεν εξελίχθηκε έτσι, αλλά σίγουρα το απόλαυσα μέχρι και το τελευταίο του δευτερόλεπτο. Η ουσία είναι πως για σχεδόν εννιά μέρες συναναστρεφόμουν τον Σάσα Βεζένκοβ. Απελευθερωμένος εγώ από το ρεπορτάζ. Απελευθερωμένος αυτός από την επαγγελματική μας σχέση όσο φορούσε την ερυθρόλευκη φανέλα.

Πέραν από την εξαιρετική φιλοξενία, είχα την τιμή να τον γνωρίσω καλύτερα. Να συζητήσουμε, να γελάσουμε, να θυμηθούμε. Μέσα από αυτό το μπλογκ δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσω οποιαδήποτε κουβέντα, αλλά σίγουρα θα αναφερθώ στη σχέση του με τον Ολυμπιακό, αλλά και με τους Κινγκς.

Πέντε ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του

Λείπει στον Βεζένκοβ ο Ολυμπιακός; Φυσικά.

Λείπει στον Ολυμπιακό ο Βεζένκοβ; Επίσης φυσικά. Και δεν αναφέρομαι στο αγωνιστικό σκέλος. Στις εκτός παρκέ δραστηριότητες. Στα αποδυτήρια, στα ταξίδια, ακόμη και στα λιγοστά ξενύχτια. Η επικοινωνία με παίκτες και μέλη του σταφ είναι καθημερινή και πολλαπλή. Για να είμαι ειλικρινής δεν το πίστευα πόσο πολύ μιλούσε μέσα στη μέρα με «ερυθρόλευκους». Και πάντα σε πρώτο πληθυντικό.

Βεζένκοβ

Τι του λείπει περισσότερο; Το ίδιο το παιχνίδι. Να βρίσκεται στο παρκέ, να παίρνει τη μπάλα στο τελευταίο λεπτό και να αποφασίζει για την εξέλιξη της αναμέτρησης. Ο ίδιος φυσικά και γνώριζε τη διαδικασία των ρούκι στο NBA και ειδικά των Ευρωπαίων. Ακόμη κι έτσι όμως περίμενε την κατάσταση κάπως διαφορετικά.

Σίγουρα τον επηρέασαν οι διαδοχικοί τραυματισμοί στον αστράγαλο. Θα μπορούσε να βρίσκεται πιο μπροστά σε σχέση με το πρώτο δίμηνο. Θα μπορούσε ο coach Μπράουν να τον είχε εμπιστευτεί περισσότερο και να του έδινε κάποιες ευκαιρίες.

Αυτό θέλει ο Σάσα στην παρούσα φάση. Να του δώσουν την ευκαιρία να δείξει το ταλέντο και τις ικανότητές του. Και είναι σίγουρος πως θα τις αρπάξει. Πάντως μέχρι στιγμής οι Κινγκς δεν του έχουν δώσει αυτή την ευκαιρία.

Έχει μετανιώσει για την απόφασή του να παίξει στο NBA; Οχι. Σε καμία περίπτωση. Μπορεί να τον πιάνουν διαστήματα απογοήτευσης, αλλά δεν είναι ικανά να του αλλάξουν την άποψη για την προ μηνών απόφασή του.

Σκέφτεται την επιστροφή του στην Euroleague; Δεν έχω απάντηση. Δεν κατάλαβα. Θέλει να μείνει για να προσπαθήσει μία ακόμη σεζόν. Να μην τα παρατήσει μετά από μόλις μία σεζόν. Ισως και να τον εξυπηρετούσε μία ανταλλαγή έχοντας ως παράδειγμα την εκτόξευση του Βασίλιε Μίτσιτς από τότε που έγινε trade. Επίσης έχει εγγυημένο συμβόλαιο συνολικής αξίας 7.000.000 δολαρίων (μεικτές αποδοχές). Που σημαίνει αφενός πως δεν μπορεί να κάνει την οποιαδήποτε κίνηση αν δεν τον αποδεσμεύσουν οι Κινγκς και αφετέρου πως δε θα βρει αυτά τα χρήματα στην Ευρώπη.

Από την άλλη όμως όπως έγραψα και παραπάνω, του λείπει η δράση του παιχνιδιού. Η αδρεναλίνη που δημιουργείται στο υψηλό επίπεδο της Ευρώπης. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να έχει στο μυαλό του ο Βεζένκοβ. Μετά από εννιά μέρες κατάλαβα πως ενδεχομένως ούτε ο ίδιος δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με το μέλλον του.

Συνομιλώντας με τον Γιάννη και το Λεμπρόν

Δε μου άρεσε το NBA, δεν παρακολουθούσα. Εδώ και δύο χρόνια το βλέπω λίγο περισσότερο, αλλά σε καμία περίπτωση δε με λες και θαυμαστή του. Αυτά που βίωσα εννιά μέρες με έκαναν να καταλάβω πως το ΝΒΑ είναι ένα διαφορετικό άθλημα από το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Οι διαφορές στην τακτική δεν είναι τόσο μεγάλες όσο πιστεύουμε. Αντιθέτως οι διαφορές στην αθλητικότητα, το physicality και τον ρυθμό του παιχνιδιού δεν μπορεί να τον ακολουθήσει η Ευρώπη.

Μοναδικός τρόπος να πλησιάσουν οι δύο κόσμοι είναι να αφαιρεθεί ο κανονισμός των 3 αμυντικών δευτερολέπτων. Τότε ναι, το συζητάμε. Και πάλι μέχρι ενός σημείου.

Τα πάντα γύρω από το παιχνίδι είναι μαγικά. Πήγα στο shoot around των Μπακς και των Λέικερς και έμεινα με ανοικτό το στόμα. Πρόσβαση παντού, είχα τη δυνατότητα να μιλήσω με όποιον ήθελα και κυρίως... για ό,τι ήθελα. Μίλησα με τον Γιάννη, τον Θανάση και (εδώ αρχίζουν οι ανατριχίλες) με τον Λεμπρόν. Του συστήθηκα, μου έκανε fist bump και ζήτησε να μάθει πως ένας Ελληνας είχε βρεθεί στα πόδια του. Για ένα λεπτό μεταφέρθηκα σε ένα άλλο σύμπαν. Ενα σίγουρα αξέχαστο λεπτό της ζωής μου. Καθόλου «βαρύς» και απόλυτα σεβαστικός.

Το προπονητήριο και οι εγκαταστάσεις προκαλούν δέος

Η διαφορά των δύο κόσμων έχει να κάνει σε τεράστιο βαθμό και με τις εγκαταστάσεις. Αρχικά να αναφέρω πως τόσο το γήπεδο των Κινγκς όσο και τα facilities τους είναι από τα καλύτερα στο ΝΒΑ.

Διάφορα επίπεδα. Πάνω ο αγωνιστικός χώρος και από κάτω τρία τεράστια προπονητήρια μεγέθους της σάλας του ΟΑΚΑ. Διαφορετικά αποδυτήρια για τους αγώνες και άλλα για την προπόνηση, ωστόσο εξίσου τεράστια. Το κάθε ένα ήταν περίπου 100 τ.μ (ίσως και να λέω λίγα) με κάθε είδους ανέσεις για τους παίκτες.

Τεράστιο γυμναστήριο, ξεχωριστός χώρος για θεραπείες και ξεχωριστός για μασάζ. Πισίνες, τζακούζι, σάουνες, κρυθεραπείες. Εστιατόριο περίπου 150 τ.μ με 4-5 τηλεοράσεις και φαγητό για κάθε απαίτηση. Όλα αυτά μόνο για τους παίκτες και το σταφ. Για να μην το ξεχάσω, σοκαριστικά μεγάλη η αποθήκη του φροντιστή με τα ρούχα προπόνησης και τα παπούτσια.

Η ξενάγηση που μου έκανε ο Βεζένκοβ ήταν απολαυστική και μου έδωσε να καταλάβω τις χαοτικές διαφορές. Φυσικά και η πρόσβαση που είχα κατά τη διάρκεια των αγώνων. Σε πριβέ lounge που έμπαιναν μόνο μέλη των οικογενειών των παικτών, στις θέσεις κοντά στο παρκέ και πίσω από τον πάγκο των Κινγκς. Μέχρι και στο γκαράζ των αθλητών.

Μελάγιες

Το Σακραμέντο είναι μία όμορφη, αλλά πολύ μικρή πόλη. Δεν έχει πολλά να κάνεις. Η διασκέδασή τους πέραν Παρασκευής και Σαββάτου είναι οι Κινγκς (δεν υπάρχει ομάδα αμερικάνικου ποδοσφαίρου και αυτή του baseball παίζει σε minor league) και το φαγητό.

Η καθημερινότητα του Σάσα περιλαμβάνει παραμονή στο γήπεδο για περίπου 5-6 ώρες. Ατομική προπόνηση, γυμναστήριο, θεραπεία, μασάζ. Φυσικά κανονικά παρών και τις ώρες της ομαδικής δουλειάς και των μίτινγκ. Εδώ και λίγες μέρες έχει επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς και απόψε ίσως επιστρέψει στη δράση στο ματς με τους Σίξερς. Το σπίτι του είναι αρκετά μεγάλο σε μία «κλειστή πολιτεία» που δεν έχουν πρόσβαση πολλοί. Με λιμνούλες, δρομάκια, παρκάκια, γυμναστήριο, πισίνες και γήπεδα τένις.

Τα ταξίδια γίνονται με το αεροσκάφος της ομάδας και δεν επιτρέπεται η παρουσία «τρίτων» παρά μόνο σε ένα ταξίδι κάθε μήνα στο οποίο ο κάθε παίκτης μπορεί να φέρει μαζί του έναν άνθρωπο της οικογένειάς του. Γενικά οι παροχές είναι ένας παράγοντας τον οποίον οι παίκτες του ΝΒΑ εκτιμούν πολύ.

ΥΓ: Ανεκτίμητη αξία να παρακολουθείς ντέρμπι Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού με τον MVP της Euroleague.

Βεζένκοβ

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.