Τζούλιους Τζόουνς: Το ΝΒΑ του έδωσε «φωνή» και σταμάτησε την εκτέλεσή του

Τζούλιους Τζόουνς: Το ΝΒΑ του έδωσε «φωνή» και σταμάτησε την εκτέλεσή του

bet365

Το ΝΒΑ ενώθηκε. Και έδωσε φωνή σε έναν άνθρωπο που.. αγκομαχούσε να πάρει ανάσα. Η «θηλιά» είχε περαστεί στο λαιμό του θανατοποινίτη, Τζούλιους Τζόουνς. Την ημέρα της εκτέλεσής του έλαβε χάρη και καταδίκη ισόβιας κάθειρξης, έχοντας ήδη 20 χρόνια στη φυλακή!

Μερικά μέτρα παραπέρα από το κελί του Τζούλιους Τζόουνς, στο σωφρονιστικό κατάστημα του ΜακΆλεστερ στην Οκλαχόμα υπάρχει ένας θάλαμος. Μυρίζει από μακριά θάνατο. Ο Τζόουνς τον έβλεπε κάθε μέρα. Ο χρόνος του τελείωνε. Ο θάλαμος θα καλούσε και το δικό του όνομα.

Για να το προσθέσει στους 111 που θανατώθηκαν πριν απ' αυτόν στον ίδιο χώρο. Στην Οκλαχόμα η ποινή θανάτου υπάρχει ακόμη. Ζει και βασιλεύει για να θυμίζει κάτι παλιό. Ξεφτισμένο. Ζοφερό.

Ο Τζούλιους Τζόουνς βρίσκεται στη φυλακή από το 2002. Για ένα έγκλημα που διαπράχθηκε το 1999 και ο ίδιος μέχρι την τελευταία στιγμή υποστήριζε ότι όχι μόνο δεν το είχε κάνει, αλλά ούτε καν το είχε αντικρίσει.

Ήταν στο ίδιο κτήριο, μαζί με άλλα 53 άτομα, με κοινή μοίρα. Και περίμενε. Έκανε υπομονή. Και προσπαθούσε να αποδείξει την αθωότητα του.

Στο πλευρό του βρέθηκαν σύντομα αρκετοί αθλητές. Χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα που τους δίνει το άθλημά τους, για να ακουστεί η φωνή του Τζόουνς. Η αλληλεγγύη στο μεγαλείο της.

Westbrook

Ο Ράσελ Ουέστμπρουκ, ακόμη μέλος των Χιούστον Ρόκετς, είχε στείλει τη δική του επιστολή. Σε αυτή ανέφερε την απαράδεκτη συμπεριφορά ενός ενόρκου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της δίκης δεν είχε διστάσει να χαρακτηρίσει τον Τζούλιους Τζόουνς «νέγρο»!

«Χάσιμο χρόνου, ας βγάλουμε έξω τον νέγρο να τον πυροβολήσουμε πίσω από τη φυλακή», ήταν τα λόγια του ενόρκου, σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε στο Ανώτατο Δικαστήριο και απορρίφθηκε.

Ο Τζόουνς (κατα)δικάστηκε από τουλάχιστον έναν ρατσιστή.... Με τη σύνθεση των ενόρκων να διαθέτει μόλις έναν μαύρο άνθρωπο.

Μία σημαντική μαρτυρία ήταν αυτή που έπαιξε σημαντικό ρόλο. Έγινε από τον συμμαθητή και συμπαίκτη του, Κρις Τζόρνταν. Τον έτερο ύποπτο και κατηγορούμενο για τον φόνο του Πολ Χάουελ το 1999. Αυτός άλλαξε αρκετές φορές την κατάθεσή του, λέγοντας άλλα πράγματα στους αστυνομικούς και άλλα όταν πήρε τον όρκο να πει την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Σύμφωνα με την επιστολή του Τρέι Γιανγκ, γκαρντ των Ατλάντα Χοκς, ο Τζόρνταν άλλαξε τα λεγόμενά του έξι φορές!

Την ημέρα του φονικού φαίνεται να έμενε στο σπίτι της οικογένειας των Τζόουνς. Εκείνος στον πάνω όροφο και ο Τζούλιους στον κάτω, στο σαλόνι.

Ο Τζόρνταν κατέθεσε εναντίον του Τζόουνς! Αλλά δεν γλίτωσε και ο ίδιος τη φυλάκιση. Καταδικάστηκε σε ισόβια, αφού δήλωσε ένοχος για φόνο σε 1ο βαθμό και δικαίωμα αποφυλάκισης μετά από τριάντα χρόνια!

Η έρευνα του μίσους

Η κατοικία του έγινε φύλλο και φτερό. Οι αστυνομικές δυνάμεις που έπρεπε να ελέγξουν για αποδεικτικά στοιχεία, διέλυσαν τα πάντα: έσπασαν τα παράθυρα, ξερίζωσαν τα παντζούρια, έσκισαν τα στρώματα και τους καναπέδες. «Δεν ήταν αυτό που λέμε, "κάνουμε τη δουλειά μας", ήταν σαν να έστελναν το μήνυμά τους. Μίσος», δήλωσε ο Αντόνιο Τζόουνς, αδερφός του Τζούλιους στο ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε το 2018 (σε παραγωγή της ηθοποιού Βαϊόλα Ντέιβις) για να ακουστεί η ιστορία του.

Ο χρόνος του Τζόουνς τελείωνε. Μέσα στον θάλαμο εκτέλεσης, υπάρχουν τρία τηλέφωνα. Το ένα επικοινωνεί με τη φυλακή. Το άλλο με τον δεσμοφύλακα. Και το τρίτο με τον Κυβερνήτη.

Στις ταινίες η χάρη συνηθίζει να καταφθάνει την ύστατη στιγμή. Λίγο πριν ο εκτελεστής κατεβάσει το μοχλό ή αρχίσει να σπρώχνει το δηλητήριο από τη σύριγγα.

Ο Τζόουνς έπρεπε να εκτελεστεί στις 18 Νοεμβρίου. Εκείνη την ημέρα, του δόθηκε κάτι σαν χάρη. Δεν θα έμπαινε στο θάλαμο. Δεν θα έφευγε από τη φυλακή. Ποτέ. Και θα είχε χάσει το δικαίωμα για οποιαδήποτε αίτηση αποφυλάκισης. Η ψηφοφορία που απέτρεψε την εκτέλεσή του κρίθηκε με 3-1. Οι περισσότεροι είχαν αμφιβολίες για την αξιοπιστία των στοιχείων που οδήγησαν στην πρωτόδικη απόφαση.

Ο Μπλέικ Γκρίφιν είχε «ήρωα» τον Τζόουνς

Η ζωή του άλλαξε απότομα στα 19 του. Αυτή τη στιγμή είναι 41.

Όταν ήταν πιτσιρικάς, λάτρευε να παίζει μπάσκετ. Ήρθε η ώρα να προσθέσουμε στην ιστορία μας τον Μπλέικ Γκρίφιν. Βλέπετε, ο μπαμπάς Γκρίφιν, ο Τόμι είναι πασίγνωστος στην πολιτεία της Οκλαχόμα, έχοντας κατακτήσει οκτώ πρωταθλήματα με τρία διαφορετικά σχολεία.

Στην ομάδα των Μπέαρς έπαιζε ο Τζούλιους Τζόουνς. Δέκα χρόνια μεγαλύτερος από τον Μπλέικ Γκρίφιν. Ένας από τα ήρωες στα μάτια του φόργουορντ των Μπρούκλιν Νετς.

Τζούλιους Τζόουνς

Με τον Τζόουνς να έχει εξαιρετική προοπτική: δυνατός αμυντικός, καλός συμπαίκτης και ηγέτης στο παρκέ. Όλα αυτά τα έχασε με μιας. Ξεριζώθηκαν από μέσα του, την ημέρα που οδηγήθηκε στη φυλακή.

Όταν ο Γκρίφιν παρακολούθησε το ντοκιμαντέρ για τον παίκτη που θαύμαζε, θέλησε να κάνει κάτι. Τηλεφώνησε στον πατέρα του και αναζήτησε τη συμβουλή του. Ο μπαμπάς Γκρίφιν τον παρέπεμψε στην Κιμ Καρντάσιαν, τότε παντρεμένη με τον ράπερ Κάνιε Ουέστ.

Η Καρντάσιαν του είπε να γράψει μία επιστολή προς τον Κυβερνήτη της Οκλαχόμα, Κέβιν Στιτ, ζητώντας χάρη για τον Τζόουνς.

Η προσθήκη της Κιμ Καρντάσιαν στην ιστορία δεν είναι τυχαία. Είχε ξεκινήσει το δικό της αγώνα από το 2019. Και γνώριζε τα... κατατόπια.

Τον Γκρίφιν ακολούθησε ο Τρέι Γιανγκ, των Ατλάντα Χοκς. Ο Μπάντι Χιλντ των Σακραμέντο Κινγκς. Ο Μπέικερ Μέιφιλντ, αθλητής του NFL.

Ο Στιβ Κερ και ο Στεφ Κάρι φόρεσαν μπλούζες με τη μορφή του Τζούλιους. Ζητώντας να μην προχωρήσει η ποινή της εκτέλεσης του. «Σας παρακαλώ βοηθήστε να παλέψουμε μαζί για την ζωή ενός αθώου. Κάντε το για τον Τζούλιους. Για την οικογένειά του. Για τη χώρα μας. Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει σε μία πολιτισμένη χώρα. Πρέπει να το εμποδίσουμε. Κάντε ό,τι μπορείτε», ήταν το μήνυμα του προπονητή των Ουόριορς, λίγες ώρες πριν την εκτέλεση. Λίγες ώρες πριν τη χάρη.

Η ζωή του Τζούλιους Τζόουνς του χαρίστηκε. Στην πραγματικότητα του επιτράπηκε να μείνει στη ζωή. Ένα βίο μέσα στη φυλακή. Για κάτι που κανείς δεν είναι απόλυτα σίγουρος ότι το έχει κάνει...

@Photo credits: NBA/Getty Images
 

NBA Τελευταία Νέα