Η τακτική της ΑΕΚ κόντρα στον Ολυμπιακό (pic)

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Η τακτική της ΑΕΚ κόντρα στον Ολυμπιακό (pic)

bet365

To gazzetta.gr αναλύει το πλάνο τακτικής της ΑΕΚ όπως το είχε παραθέσει στα αποδυτήρια ο Ντράγκαν Σάκοτα.

Δεν ήταν μόνο η ενέργεια, το πάθος κι η ευστοχία τα στοιχεία τα οποία οδήγησαν την ΑΕΚ στη νίκη. Σημαντικό μερίδιο στην επιτυχία ανήκει και στο πλάνο τακτικής των προπονητών.

Ο Ντράγκαν Σάκοτα είχε προετοιμάσει την τακτική άρτια και είχε φροντίσει να την παρουσιάσει σε πίνακα στα αποδυτήρια της ομάδας.

Υπήρχαν συγκεκριμένα πράγματα που έπρεπε να κάνουν οι παίκτες του στο παρκέ σε επίθεση κι άμυνα. Το gazzetta.gr εξηγεί όσα παρουσίαζε ο πίνακας τακτικής της ομάδας στα «κιτρινόμαυρα» αποδυτήρια.

ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

1. Σταματάμε τον αιφνιδιασμό

Για να συμβεί αυτό απαγορεύονταν τα λάθη και τα εύκολα καλάθια των αντιπάλων

2. Χρησιμοποιούμε έξυπνα τα φάουλ

Σε κάθε περίοδο έχουμε δικαίωμα για 4 φάουλ που σημαίνει συνολικά 16 φάουλ τα οποία ήθελε ο προπονητής να τα ξοδέψουν έξυπνα.

3. Οι γρήγορες επιθέσεις του Ολυμπιακού

Αρχικά αν ο Ολυμπιακός έπαιζε γρήγορο pick n roll τότε ο Σάκοτα είχε ζητήσει ένα συγκεκριμένο πράγμα από τους παίκτες. Οι δύο αμυντικοί οι οποίοι εμπλέκονταν στην επίθεση των αντιπάλων να εμφανίζονταν γρήγορα και οι άλλοι τρεις να έκλειναν μέσα στη ρακέτα.

Στην ίδια συνθήκη αν ο Ολυμπιακός επέλεγε να σημαδέψει στον αιφνιδιασμό του το low post τότε ζήταγε αν υπήρχε υψομετρική διαφορά να γινόταν φάουλ και αν βρισκόταν ο σωστός παίκτης τότε να οδηγούσε τον αντίπαλό του προς τη baseline και να πήγαινε πάνω του δεύτερος αμυντικός (παγίδα).

4. Άμυνα πέντε εναντίον πέντε

Αυτό ήταν το πιο σημαντικό κομμάτι της τακτικής αν κρίνουμε και από την έκτασή του.

Η πρώτη συνθήκη ήταν η αντιμετώπιση στο pick n roll του Ολυμπιακού όταν εμπλεκόταν ο «ερυθρόλευκος» σέντερ. Όταν συνέβαινε αυτό ζήταγε αντιμετώπιση στην οποία απαγόρευε να πάει προς την πλευρά του σκριν το αντίπαλο γκαρντ. Αν υπήρχε ξαφνική αλλαγή στη γωνία του σκριν άλλαζε κι η ένταση της άμυνας αφού γινόταν πιο επιθετική.

Η δεύτερη συνθήκη αφορούσε το σκριν στη μπαλα (pick n roll) με τον παίκτη που έπαιζε «τεσσάρι» στον Ολυμπιακό. Σε αυτή την περίπτωση η επιλογή ήταν να εμφανιστούν γρήγορα οι αμυντικοί μπροστά στους επιθετικούς και αν το pick n roll δεν ξεκινούσε από το κέντρο, αλλά από το πλάι τότε θα γινόταν αλλαγή στο μαρκάρισμα. Ειδική μνεία όταν αγωνιζόταν ο Πρίντεζης όπου η άμυνα γινόταν πιο σύνθετη.

Η τρίτη συνθήκη ανέφερε να παίξουν αρκετά δυνατά από το ξεκίνημα του αγώνα και η τελευταία συνθήκη να καλύπτουν οι υπόλοιποι ενδεχόμενο λάθος του συμπαίκτη τους με το να είναι πιο δραστήριοι.

5. Η επίθεση της ΑΕΚ. Καλό… διάβασμα στο δικό μας pick n roll

Αν ο Ολυμπιακός επέλεγε να παίξει άμυνα με δυναμικό πέρασμα τότε ο Σάκοτα ζητούσε από τον ψηλό του να κόψει μέχρι τη μέση ρακέτας και αναλόγως είτε να εκτελέσει είτε να πασάρει.

Αν ο Ολυμπιακός επέλεγε να περάσει ο αμυντικός κάτω από το σκριν τότε ζητούσε καλά σκριν.

Αν ο Ολυμπιακός επέλεγε να παίξει άμυνα με αλλαγές (όπως κι έγινε) τότε ζητούσε ένα ψάξουν με υπομονή το mismatch.

6. Διείσδυση και πάσα έξω

Ο Σάκοτα επέμενε να κάνουν διεισδύσεις οι παίκτες του, να δημιουργούν ρήγματα και να πασάρουν προς τα έξω.

Καλές αποστάσεις

Σημάδευε τους εξής παίκτες:

Τα αργά πόδια του Μιλουτίνοφ στο pick n roll.

Την άμυνα του Ουίλτζερ είτε στο low post είτε στο ένας εναντίον ενός.

Την άμυνα του Σπανούλη είτε στο low post είτε στο ένας εναντίον ενός.

Την low post άμυνα του ΜακΛιν.

Οι οδηγίες έκλειναν με δύο μηνύματα ψυχολογικής ανάτασης.

Ένα παιχνίδι μακριά από το να γράψουμε ιστορία

Για 40 λεπτά είμαστε ομάδα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ Τελευταία Νέα