Ο Οκτάβιους Έλις έχει προοπτική και... σωστές αποφάσεις

Ο Οκτάβιους Έλις έχει προοπτική και... σωστές αποφάσεις

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Ο Οκτάβιους Έλις έχει προοπτική και... σωστές αποφάσεις
Ό Κωνσταντίνος Μελάγιες κάνει στην άκρη τη θλίψη του για τον θάνατο του Κόμπι και αναλύει τα αγωνιστικά στοιχεία του Οκτάβιους Έλις.

Δεν υπάρχουν λόγια να εκφράσω όλα αυτά τα άσχημα συναισθήματα τα οποία με έχουν κυριεύσει από το βράδυ της Κυριακής. Έχουν περάσει 48 ώρες και αρνούμαι να παρακολουθήσω highlights του Κόμπι Μπράιαντ.

Έχουν περάσει 48 ώρες και τα μάτια μου βουρκώνουν σε κάθε φωτογραφία, σε κάθε ιστορία γύρω από αυτόν, την κορούλα του και την οικογένειά του.

Είναι κάποιοι άνθρωποι που θεωρείς πως είναι άτρωτοι, πως είναι αθάνατοι.

Αμ δε...

Δυο μέρες τώρα προσπαθώ να γράψω κάτι για αυτόν και δεν έβρισκα λέξεις.

Ο Οκτάβιους Έλις μου έδωσε την αφορμή.

«Δε γίνεται ρε Κωνσταντίνε να γράψεις blog για τον Έλις και να μην αναφερθείς στον Κόμπι» έλεγα στον εαυτό μου.

Προχωράμε λοιπόν όσο κι αν δεν έχει την ίδια βαρύτητα το ίδιο νόημα.

ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΛΙΣ

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αποφάσισε να κινηθεί στην αγορά με γνώμονα το μέλλον και όχι το παρόν. Ο coach πιστεύει στις δυνατότητες των παικτών, θα εξαντλήσει όσα περιθώρια έχει για φέτος, αλλά όλοι γνωρίζουν πως είναι απειροελάχιστες οι πιθανότητες να προλάβουν τα playoffs.

O 54άχρονος coach πρόσθεσε έναν παίκτη με τα χαρακτηριστικά που λατρεύει.

Αν τον ρωτήσεις «τι θεωρείς πιο σημαντικό στοιχείο σε έναν ψηλό»;

Το ριμπάουντ θα απαντήσει.

Αν τον ρωτήσεις «τι θεωρείς το δεύτερο πιο σημαντικό στοιχείο σε έναν ψηλό»;

Να μπορεί να πάρει τη σωστή απόφαση στην άμυνα θα απαντήσει.

Ο Οκτάβιους Έλις τα έχει και τα δύο.

Εχει κι άλλα πολλά.

Επίσης δεν έχει και άλλα πολλά.

ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΕΦΑΝΗ

Ο Αμερικανός σέντερ διαθέτει πλούσια αθλητικά προσόντα τα οποία λείπουν από τον Ολυμπιακό.

Καλός, χρυσός , παικταράς ο Μιλουτίνοφ, αλλά είναι βαρύ κορμί.

Οι «ερυθρόλευκοι» ήθελαν οπωσδήποτε αθλητικότητα στη θέση «5»και σίγουρα τη βρήκαν στον Έλις.

Ο 26άχρονος σέντερ είναι εκπληκτικός ριμπάουντερ και διαθέτει παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη (above the rim που λένε και στο χωριό μου).

Αυτομάτως ο Ολυμπιακός στην επίθεση βρίσκει έναν επιπλέον τρόπο επίθεσης αφού μέχρι πρότινος σπάνιζαν οι alley oop φάσεις.

Ο Έλις διαθέτει εξαιρετικό τάιμινγκ στο άλμα του, έχει μακριά χέρια κάτι τον οποίο τον εξυπηρετεί στο να μαζεύει τη μπάλα πιο ψηλά από τους αντιπάλους του.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΣΩΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Το μπάσκετ είναι παιχνίδι της λεπτομέρειας. Σε αρρωστημένο βαθμό πολλές φορές.

Τι άμυνα αρέσει να παίζει ο Μπαρτζώκας στο pick 'n' roll του αντιπάλου;

Δύο εναντίον δύο. Έτσι κι αλλιώς με τον «Μίλου» δεν μπορεί να παίξει hedge out (δηλ. καθυστέρηση του παίκτη με τη μπάλα μακριά από το καλάθι κι επιστροφή στη ρακέτα).

Στην αντιμετώπιση «2on2» ο ψηλός αμυντικός θα βρεθεί για ένα δευτερόλεπτο απέναντι σε γκαρντ.

Σε αυτό το ένα δευτερόλεπτο θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ανέβει πάνω και θα τον αναγκάσει να πασάρει ή αν θα τον περιμένει λίγο πιο μέσα οδηγώντας τον πάνω του ουσιαστικά με σκοπό να τον κόψει ή να του αλλοιώσει την καμπύλη στο σουτ.

Ο Ελις στον Προμηθέα αποφάσιζε σωστά. Ένιωθε πότε έπρεπε να ανέβει και πότε έπρεπε να περιμένει.

ΠΑΙΚΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Πάντα μου άρεσε η λέξη potential, αλλά αφού υπάρχει και στην πλούσια ελληνική γλώσσα ας χρησιμοποιήσω την... προοπτική. Ο Ελις είναι παίκτης με προοπτική, ενδεχομένως και μεγαλύτερης του ενάμιση έτους για το οποίο υπέγραψε.

Προοπτική δε σημαίνει σώνει και ντε πως θα κάνει πάταγο, αλλά έχει αρκετές πιθανότητες να το κάνει. Αρκεί να διαθέτει τρία βασικά πράγματα: Να είναι υγιής, να δουλεύει και να ακούει.

Ο Ολυμπιακός τον πήρε για να τον έχει δεύτερο ψηλό του χρόνου. Ακόμη κανείς δεν ξέρει αν ο πρώτος θα είναι ο Μιλουτίνοφ ή κάποιος άλλος.

Ο Μπαρτζώκας και η ομάδα φυσικά και θα ήθελαν να είναι ο Σέρβος. Νομίζω πως πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν συζητήσεις ανανέωσης, αλλά επίσης νομίζω πως ο Μιλουτίνοφ θα περιμένει να δει τις προτάσεις που θα έχει.

Λογικά ΤΣΣΚΑ και Μπαρτσελόνα (τελειώνει το συμβόλαιο του Αντε Τόμιτς) θα ενδιαφερθούν.

Τα 13 παιχνίδια που μένουν θα αποτελέσουν μία τέλεια διαδικασία εκμάθησης για τον Έλις ώστε του χρόνου να παρουσιαστεί έτοιμος στην Euroleague.

Θα αντιμετωπίσει παικταράδες, θα φάει τα μούτρα του, θα δει τις αδυναμίες του και για όλα αυτά θα αποκτήσει καλύτερη αντίληψη την επόμενη σεζόν.

ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ

Ο Ολυμπιακός δεν πήρε τον Εμπίντ πάντως. Ο Έλις έχει αδυναμίες στον τρόπο παιχνιδιού του.

Ο Αμερικανός είναι πολύ αδύναμος και δυσκολεύεται πάρα πολύ στην άμυνα στο low post απέναντι σε πιο βαριά σέντερ.

Στην επίθεση δεν κόβει βαθιά μετά από σκριν στη μπάλα. Αντιθέτως παίζει καλά το short roll (ενδιάμεση κίνηση μεταξύ pick 'n' roll και pick 'n' pop). Με αυτό βρίσκει την σωστή πάσα, αλλά σπάνια θα σουτάρει από τα 4-5 μέτρα.

Γενικά στην επίθεση του αρέσει κυρίως να τελειώνει τις φάσεις κοντά στο καλάθι είτε μετά από ασίστ είτε μετά από επιθετικό ριμπάουντ.

ΥΓ: Αν θα πάρει γκαρντ ο Ολυμπιακός θα είναι και αυτός με τη λογική και για του χρόνου. Αν δε βρει τέτοιον ίσως και να μείνει ως έχει φέτος.

ΥΓ 2: Για τον μπασκετικό Ολυμπιακό υπήρχαν νόμοι που δεν άλλαζαν κ. Αυγενάκη.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.