O Καλάθης έκανε την δουλειά του αλλά ο Πιτίνο την έκανε… καλύτερα!

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
O Καλάθης έκανε την δουλειά του αλλά ο Πιτίνο την έκανε… καλύτερα!
Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για τη σημαντική νίκη του Παναθηναϊκού κόντρα στην Εφές που του δίνει το δικαίωμα να ελπίζει στο όνειρο της πρόκρισης, στέκεται στην διαστημική εμφάνιση του Καλάθη και ερμηνεύει την φοβερή δήλωση του Ρικ Πιτίνο.

Για να είμαστε ειλικρινείς και να τα λέμε όλα. Αν σε μια παρέα τολμούσε κάποιος να πει ότι ο Νικ Καλάθης είναι καλύτερος πασέρ από τον «Μάτζικ» Τζόνσον, πιθανόν να έπεφτε η φάπα… σύννεφο. Σίγουρα οι χαρακτηρισμοί «άντε ρε άμπαλε» και «το έχεις χάσει τελείως» θα έδιναν και θα έπαιρναν!

Άλλωστε μιλάμε για τον καλύτερο πασέρ στην ιστορία του παγκόσμιου μπάσκετ! Τουλάχιστον αυτή είναι η προσωπική μου άποψη αφήνοντας πολύ πιο πίσω παίκτες όπως οι Τζον Στόκτον, Στιβ Νας, Τζέισον Κιντ, Πένι Χάρνταγουεϊ κ.ο.κ. Κι όμως ακούστηκε. Και δεν έπεσε καμία… φάπα. Αντίθετα έμειναν όλοι με το στόμα ανοικτό και η εν λόγω δήλωση έγινε μέσα σε λίγα λεπτά viral σε όλον τον κόσμο. Μέσα σε λίγα λεπτά τα μεγαλύτερα δίκτυα των ΗΠΑ «έπαιζαν» τα όσα είπε ο Ρικ Πιτίνο για τον Νικ Καλάθη!

«Έχω κοουτσάρει κόντρα στον Μάτζικ Τζόνσον, τον Λάρι Μπερντ, τον Μόρις Τσικς, τον Αϊζάια Τόμας, ορισμένους από τους θρύλους του αθλήματος... Ο Καλάθης πασάρει καλύτερα από όλους όσους έχω δει στη ζωή μου» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του Πιτίνο μετά τη διαστημική εμφάνιση του Νικ Καλάθη με 20 πόντους, 13 ασίστ και 8 ριμπάουντ κόντρα στην Αναντολού Εφές. Προσωπικά δεν ενδιαφέρει αν το πιστεύει ή δεν το πιστεύει. Θεωρώ ωστόσο ότι είχε λόγο και μάλιστα μεγάλο για να πει κάτι τέτοιο! Μπορεί το ματς να είχε τελειώσει, μπορεί ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ να είχε πάρει μια σημαντική νίκη, αλλά η δουλειά του Αμερικανού προπονητή… συνεχιζόταν!

Και θα εξηγήσω τι εννοώ. Ποιο ήταν/είναι το μεγάλο πρόβλημα του Καλάθη φέτος; Η αστοχία στα τρίποντα; Η αστοχία στις βολές; Ναι. Είναι. Που οφείλονται όμως όλα αυτά; Μα φυσικά στην ψυχολογία. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού ήταν, είναι και πάντα θα είναι παίκτης ψυχολογίας. Πάντα θα επηρεάζεται από το γενικότερο κλίμα και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που θα επικρατεί. Πάντα θέλει να νιώθει καλά τον εαυτό του. Μπορεί να το λέει πάντα (γιατί το… λέει) αλλά μέσα του ίσως και να χρειάζεται την απαραίτητη ώθηση για να «ξεκλειδώσει» το μυαλό του, να απελευθερωθεί και να μπορέσει να προσφέρει όλα αυτά που μπορεί. Και αυτό αφορά την συνολική παρουσία του στο παρκέ κι όχι μόνο στα ποσοστά του.

Στην τελική γίνεται να είχε ξεχάσει το μπάσκετ που έπαιζε πέρυσι; Ρητορικό το ερώτημα. Ο Καλάθης χρειαζόταν και χρειάζεται αυτήν την έξτρα ώθηση που θα τον βοηθήσει να πιστέψει ακόμα περισσότερο στον εαυτό του και να τονώσει την ψυχολογία του. Οπότε ο Πιτίνο τι έκανε; Λειτούργησε ως… ψυχολόγος (που κάθε προπονητής ΠΡΕΠΕΙ να λειτουργεί γιατί είναι ΚΑΙ αυτό μέρος της δουλειάς του) και έκανε αυτήν την δήλωση στην τηλεόραση της EuroLeague. Αμέσως έκανε τον γύρο της Υφηλίου μέσω του διαδικτύου και όλος ο κόσμος στο ΝΒΑ διάβασε ότι ο θρυλικός Ρικ Πιτίνο, τον οποίο σέβονται και εκτιμούν στις ΗΠΑ, προπονεί έναν πασέρ που είναι… καλύτερος από τον Μάτζικ Τζόνσον, τον Λάρι Μπερντ, τον Μορίς Τσικς και τον Αζάια Τόμας.

Ελάτε τώρα στην θέση του Καλάθη. Πώς μπορεί να ένιωσε εκείνη την ώρα γνωρίζοντας ότι το όνομα του έχει μπει στην ίδια φράση με τον «Μάτζικ» Τζόνσον στις ασίστ; Πώς μπορεί να επιδράσει όλο αυτό επάνω του; Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα γίνει αύριο και μεθαύριο και αν ο Νικ αποδώσει, έστω και στο 60% απ’ ότι στο ματς με την Εφές, απέναντι στη Φενέρμπαχτσε την επόμενη εβδομάδα. Το βέβαιο είναι ότι ο Ρικ Πιτίνο ήξερε πολύ καλά τι έκανε εκείνη την ώρα γιατί πολύ απλά γνωρίζει τι θέλει ο Καλάθης για να μπορέσει να θυμίσει τον… περσινό Καλάθη.

Όμως ρε Νικ. Πάρε τα δύο αναθεματισμένα ριμπάουντ να κάνεις triple double το οποίο έχει να εμφανιστεί στην EuroLeague εδώ και 12 χρόνια! Εντάξει, όμως. Μην είμαστε και πλεονέκτες! Ο Καλάθης μόνο που δεν πήρε την… παρκετέζα για να γυαλίσει το παρκέ μετά το τέλος του αγώνα. Γιατί όλα τα υπόλοιπα τα έκανε και μάλιστα στον απόλυτο βαθμό. Ναι, αυτός ήταν ο περσινός Καλάθης που διεκδίκησε τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη στην διοργάνωση. Και είδατε. Όταν είναι καλός ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, συγκεντρωμένος και χωρίς να… κολλάει το μυαλό του, αμέσως όλη η ομάδα ανεβαίνει δύο και τρία επίπεδα.

Αναμφίβολα η Αναντολού Εφές έχει καλύτερες -συνολικά- μονάδες από τον Παναθηναϊκό και ήταν το φαβορί σε αυτό το ματς. Όμως ο Πιτίνο είχε «διαβάσει» το παιχνίδι της, σταμάτησε το transition παιχνίδι της, δεν έδωσε το εύκολο καλάθι από το «ζωγραφιστό» και κατάφερε να της περιορίσει την επίθεση κατά 10,5 πόντους! Πριν από το ματς στο ΟΑΚΑ η τουρκική ομάδα σκόραρε 85,5 πόντους κατά μέσο όρο, αλλά στο ματς με τον Παναθηναϊκό περιορίστηκε στους 75 έχοντας τους Λάρκιν και Μίτσιτς… εκτός αγώνα. Αν μη τι άλλο είναι κάτι που πιστώνεται ο Πιτινο και οι συνεργάτες του όσον αφορά την προετοιμασία του αγώνα, επιλέγοντας πολλές φορές τη «ζώνη». Γι’ αυτό και τα 33 τρίποντα που επιχείρησαν οι παίκτες του Αταμάν. Λογικό και επόμενο κάποια από αυτά να ήταν και ελεύθερα. Θέμα επιλογής…

Ο Παναθηναϊκός λειτούργησε καλά και στην επίθεση, με τον Καλάθη να δίνει έξτρα ψυχολογία και στους συμπαίκτες του με τις ασίστ «πάρε-βάλε» ή «πάρε-κάρφωσε». Και ας μην χρειαζόταν να δώσει την πάσα στο τρίποντο για ένα μακρινό σουτ. Ο Πιτίνο λέει και ξαναλέει για το πρόβλημα στο μακρινό σουτ, το οποίο ήταν εμφανέστατο και σε αυτό το παιχνίδι. Εκτός του Καλάθη, στο φύλλο της στατιστικής δεν μπορεί να μην προσέξει κάποιος τα 10 ριμπάουντ του Τζέιμς Γκιστ. Ενημερωτικά και μόνο η τελευταία φορά που ο Αμερικανός ήταν «διψήφιος» σε ριμπάουντ ήταν στις 19 Δεκεμβρίου 2017 και δη στην εντός έδρας νίκη (89-76) κόντρα στην Μακάμπι (σ.σ. είχε 15π.,, 10ρ.) Δηλαδή πριν από 13,5 μήνες και ενώ είχαν μεσολαβήσει 42 ματς στην EuroLeague!

Και πάμε τώρα παρακάτω και ερωτώ. Έχει ο Παναθηναϊκός πιθανότητες πρόκρισης. Επιμένω και λέω. Λίγες. Περισσότερες από ότι την περασμένη εβδομάδα, αλλά ακόμα... λίγες. Όμως ακόμα και αυτές τις λίγες ΟΦΕΙΛΕΙ να τις κυνηγήσει έχοντας έναν… Γολγοθά με (μίνιμουμ) 6-7 νίκες στις 9 εναπομείνασες αγωνιστικές. Όμως το ΟΑΚΑ που πρέπει να το κρατήσει αλώβητο μέχρι το τέλος (έχοντας να υποδεχθεί Χίμκι, Μπασκόνια, Ρεάλ, Μπουντούτσνοστ) δεν πρόκειται να φανεί… αρκετό. Θα πρέπει να κάνει και εκτός έδρας δύο νίκες έχοντας να επισκεφθεί τις έδρες της Φενέρ, της Γκραν Κανάρια, της Νταρουσάφακα, της ΤΣΣΚΑ και της Αρμάνι. Το βέβαιο είναι ότι σε αυτό το ματς άρχισε να θυμίζει… Παναθηναϊκό. Και αν καταφέρει να το δείξει και στη συνέχεια, ίσως και να υπάρχει λόγος για να χαμογελούν στον Παναθηναϊκό…

Ίδωμεν...

ΥΓ1: Ο Παναθηναϊκός κλήθηκε να παίξει χωρίς τον Έιντριαν Πέιν και να προστεθεί και αυτός στις απουσίες μαζί με Λάνγκφορντ και Παππά. Αυτό δείχνει το πόσο μεγάλη ήταν η προσπάθεια των «πρασίνων» για τη νίκη.

ΥΓ2: Και πάλι… τίμιος Ίαν Βουγιούκας! Παράδειγμα προς μίμηση. Μπορεί να ήταν παραγκωνισμένος το τελευταίο διάστημα, αλλά όταν του ζητήθηκε να μπει στο ματς και μάλιστα να ξεκινήσει και στην πεντάδα, έδειξε και το πόσο πολύ χρήσιμος μπορεί να γίνει.

ΥΓ3: Ο Κιλπάτρικ πήρε προσπάθειες. Αυτό χρειάζεται. Να πάρει προσπάθειες, κάτι που δεν έκανε καθόλου στο Τελ Αβίβ. Γιατί έχει το «πακέτο» να γίνει κομβικός παίκτης στη συνέχεια.

ΥΓ4: Η άμεση αντίδραση του Παναθηναϊκού στην… αντίδραση της Εφές ήταν το μεγαλύτερο -ίσως- κέρδος από αυτό το ματς.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...