Από τον Βελπ στον Βόιτμαν!

Από τον Βελπ στον Βόιτμαν!
Αν υπάρχει ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει τους Γερμανούς στο μπάσκετ είναι η παραγωγή σέντερ και η Euroleague Greece φωτίζει έξι περιπτώσεις παικτών των οποίων τα ονόματα γράφτηκαν στα… κατάστιχα της διοργάνωσης.

Εδώ και πολλά χρόνια, οι Γερμανοί χρησιμοποιούν την τεχνογνωσία των Αμερικανών με απώτερο σκοπό τη δημιουργία δική τους σχολή και κυρίως την ανάπτυξη της παραγωγικής διαδικασίας προσαρμοσμένης στις επιταγές του σύγχρονου μπάσκετ. Δεν είναι τυχαία η εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν οι γερμανικές ομάδες στους αμερικανοθρεμμένους προπονητές, ούτε ασφαλώς η εξέλιξη των συλλόγων. Η αλήθεια είναι επίσης ότι οι Γερμανοί άνοιξαν ευκολότερα τα σύνορα του ΝΒΑ σε σύγκριση με την πλειοψηφία των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ντέντλεφ Σρεμπ, Κρίστιαν Βελπ και Ούβε Μπλαμπ ήταν οι τρεις βασικοί εκπρόσωποι από τα μέσα της δεκαετίας του ’80. Ακολούθησε ο πανύψηλος Σον Μπράντλεϊ ο οποίος… έστρωσε το χαλί στον Ντιρκ Νοβίτσκι για να εξελιχθεί ο τελευταίος στον (ίσως) πιο πετυχημένο ευρωπαίο παίκτη στα γήπεδα του ΝΒΑ.

Προσέξατε κάτι; Οι τρεις από τους πέντε ήταν κλασικοί σέντερ και οι άλλοι δύο (Σρεμπφ-Νοβίτσκι) έπαιζαν κυρίως στη θέση «4». Αυτό είναι το βασικό παραγόμενο προϊόν της γερμανικής μπασκετικής βιομηχανίας. Οι σέντερ. Σε σημείο να έχει δημιουργήσει τη δική της παράδοση. Από τον Κρίστιαν Βελπ μέχρι τον τελευταίο, τον Γιοχάνες Βόιτμαν.

Σε ηλικία 51 ετών, πριν από τρία χρόνια, ο Κρίστιαν Βελπ προδόθηκε από την καρδιά του κι έφυγε από τη ζωή. Στο διάστημα της μπασκετικής καριέρας, είχε προδοθεί από τα γόνατά του. Επί σειρά ετών, ο θηριώδης σέντερ των 2.13μ. ήταν το σήμα κατατεθέν του γερμανικού μπάσκετ και από τις πιο αναγνωρίσιμες φυσιογνωμίες στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην Ελλάδα τον γνωρίσαμε μέσα από τις συγκρούσεις του Άρη με τη Λεβερκούζεν στις αρχές της δεκαετίας του ’90, για να ακολουθήσει η μεταγραφή του στον Ολυμπιακό στη μαγική χρονιά (1996-97) του triple crown τον Πειραιωτών.

Σχεδόν ίδια ηλικία με τον Κρίστιαν Βελπ, ο κατά τρεις πόντους κοντύτερος Χάνσι Γκναντ, δεν πραγματοποίησε την ίδια καριέρα με τον Βελπ. Ωστόσο και η δική του φυσιογνωμία ήταν χαρακτηριστική. Ο (σήμερα) 55χρονος Γκναντ ήταν επίσης ένα από τα μέλη της Γερμανίας στην κατάκτηση του Eurobasket 1993. Στα χρόνια της νεότητας «τραβιόταν» και λίγο μακριά από τη ρακέτα διαθέτοντας γλυκό σουτ από τα τέσσερα μέτρα, στη συνέχεια όμως δεν την αποχωριζόταν. Μετά τις Άλμπα Βερολίνου, Χάγκεν, Λεβερκούζεν, Βερόνα στο διάστημα 1993-99, ακολούθησε το highlight της καριέρας του, η ολιγόμηνη συνεργασία του με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Εκεί ολοκληρώθηκε μπασκετικά έχοντας στην… τροπαιοθήκη του και το Κύπελλο Κόρατς (1998).

Οι… σύγχρονοι σέντερ

Η μπασκετική… απαλλαγή του Κρίστιαν Βελπ ήταν ο Πάτρικ Φέμερλινγκ. Ο πανύψηλος Γερμανός σέντερ, με τις κάλτσες οι οποίες έφταναν στο ύψος του γονάτου, έβλεπε τον κόσμο από τα 216 εκατοστά του και αγωνίστηκε τόσο στον Ολυμπιακό (2000-02) όσο και στον Παναθηναϊκό (2004-06). Ωστόσο, κατέκτησε την Euroleague με την Μπαρτσελόνα το 2003. Πιο ελαφρύς σε σύγκριση με τον Βελπ, με πιο υγιή γόνατα αλλά και μικρότερη γνώση των βασικών του μπάσκετ, κομμάτι ατσούμπαλος.

Ακολούθησε ένα νεκρό διάστημα σε παραγωγή ιδιαίτερων σέντερ καθώς στη συγκεκριμένη συνομοταξία δεν γίνεται να συμπεριληφθούν οι Στέφαν Αριγκμπάμπου, Αλεξάντερ Κουλ οι οποίοι πέρασαν και από το ελληνικό Πρωτάθλημα. Για να φτάσουμε στους τωρινούς. Αρχικά στον Μάικ Ζίρμπες. Ο 28χρονος σέντερ έζησε μια σπουδαία πενταετίας (2012-17) σε Μπάμπεργκ, Ερυθρό Αστέρα και Μακάμπι Τελ Αβίβ, ακολούθησε ένα χρόνος στην Μπάγερν για να επιστρέψει στον Ερυθρό Αστέρα. Δεν είναι τόσο ψηλός (2.08μ.), διακρίνεται περισσότερα για τη δύναμή του και για τους… αγκώνες του.

Αυτή τη στιγμή οι δύο σέντερ που κάνουν καριέρα στην Euroleague είναι ό,τι πιο αντιπροσωπευτικό της γερμανικής σχολής. Ο γίγαντας των 2.21, Τίμπορ Πλάις, έχει σταθερή παρουσία στην Euroleague έπειτα από το διάλειμμα ενός έτους (2015-16) στις Η.Π.Α. Αρκετά γρήγορος για το ύψος του, άριστος εκτελεστής του pick n’ roll, αναδείχθηκε κυρίως στη διετία (2012-14) στην Μπασκόνια, μέσω αυτής κατάφερε να παίξει στην Μπαρτσελόνα, ενώ από τον περασμένο Αύγουστο βρίσκεται στην Αναντολού Εφές.

Ο δεύτερος είναι ο 26χρονος Γιοχάνες Βόιτμαν. Μάλλον ό,τι καλύτερο αλλά και σύγχρονο έχει παράξει η γερμανική βιομηχανία. Κατατάσσεται στους πιο ψηλούς παίκτες της Euroleague με ύψος 2.14μ., παράλληλα είναι από τους πιο γρήγορους σέντερ της διοργάνωσης καθώς το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η ικανότητά του στο transition game, ενώ σουτάρει με ποσοστό άνω του 35% κι έξω από τη γραμμή των 6,75.

ΠΑΙΚΤΗΣΑΓΩΝΕΣΠΟΝΤΟΙ (Μ.Ο.)ΔΙΠΟΝΤΑ (%)ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ (Μ.Ο.)
Πάτρικ Φέμερλιγνκ1005.256.33.5
Μάικ Ζίρμπες998.659.04.6
Τίμπορ Πλάις1577.956.64.8
Γιόχαν Βόιτμαν729.063.55.6