O Πέσιτς δεν θέλει να ακούει για το σερβικό λόμπι (pics & vids)

O Πέσιτς δεν θέλει να ακούει για το σερβικό λόμπι (pics & vids)

Γιάννης Σταυρουλάκης
O Πέσιτς δεν θέλει να ακούει για το σερβικό λόμπι (pics & vids)
Ο Σβέτισλαβ Πέσιτς επέστρεψε στη Βαρκελώνη για να σώσει ό,τι… σώζεται και η Euroleague Greece γράφει για τον θρυλικό Σέρβο προπονητή που έχει μπροστά του την τελευταία μεγάλη πρόκληση της καριέρας του.

Το 1950 οι Γιουγκοσλάβοι μάθαιναν τα βασικά του μπάσκετ από Βούλγαρους, Ούγγρους και Τσέχους προπονητές που βρέθηκαν δια τούτο στο Βελιγράδι. Από εκείνη τη φουρνιά βγήκε ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς κι άρχισαν να ξεμυτίζουν οι πρώτοι πραγματικά σπουδαίοι κόουτς. Κορωνίδα, βέβαια, ήταν ο μυθικός Αλεξάντερ «Άτσα» Νίκολιτς, που το σχέδιό του για την παραγωγή προπονητών και, κατά συνέπεια, παικτών συνεχίζει να τηρείται ευλαβικά. Ο προφέσορ του γιουγκοσλαβικού μπάσκετ έφυγε από τη ζωή το 2000 όμως οι προφητείες και οι γραφές του παραμένουν για να θυμίζουν πώς άρχισε αυτή η ανεξάντλητη εξαγωγή προπονητών και πώς συνεχίζεται, με αποκορύφωμα το περιώνυμο και… χιλιοτραγουδισμένο αργότερα από τον Γιάννη Ιωαννίδη, σερβικό λόμπι! «Δεν υπάρχει καμία μαφία και κανένα λόμπι! Το μόνο που υπάρχει είναι μια απίστευτη σχολή μπάσκετ!» διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ο Σβέτισλαβ Πέσιτς και δίνει τις απαραίτητες εξηγήσεις: «Στο εξωτερικό πολλοί ξένοι προπονητές ισχυρίζονται ότι δήθεν οι Σέρβοι κανονίζουν τα πάντα και ότι είμαστε ο βασικός λόγος που άλλοι δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Ξεχνούν, βέβαια, ότι έχουμε κοουτσάρει ορισμένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ στην Ευρώπη, με μεγάλες επιτυχίες». Θιασώτης της σκληρής δουλειάς, της αυστηρότητας και της πειθαρχίας, ο νέος τεχνικός της Μπαρτσελόνα είναι άξιο τέκνο της προπονητικής σχολής του Ράνκο Ζεράβιτσα. Μια σχολή που βρέθηκε απέναντι σε εκείνη του προφέσορα Νίκολιτς και, πλην του Πέσιτς, είχε ως βασικότερους μαθητές της τον Ντράγκαν Σάκοτα, τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς και τον Βλάντο Τζούροβιτς. Στα 68 του χρόνια επιστρατεύτηκε από τους Καταλανούς για να σώσει ό,τι… σώζεται και να μάθει τους «μπλαουγκράνα» να παίξουν επιτέλους άμυνα!

Η επικίνδυνη αποστολή στο Βελιγράδι

Ο Σβέτισλαβ Πέσιτς βρίσκεται στους πάγκους από το 1982 έχοντας παρουσιάσει ουκ ολίγα επιτεύγματα σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο. Ο πλουραλισμός των επιτυχιών του είναι αξιοζήλευτος ενώ πρόκειται για τον μοναδικό κόουτς που έχει κατακτήσει τίτλο σε Eurobasket Παίδων, Εφήβων και Ανδρών αλλά και σε Μουντομπάσκετ Εφήβων και Ανδρών με τρεις διαφορετικές εθνικές ομάδες! Της Γιουγκοσλαβίας, της Εθνικής Σερβίας/Μαυροβουνίου και της Γερμανίας που αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1993, με τον ίδιο να μετατρέπει τον εαυτό του σε διαφημιστική πινακίδα φορώντας μια κορδέλα με το σήμα της μπίρας «Veltins» στο πέτο του πουκαμίσου του. Προτού αναλάβει τις τύχες της Μπαρτσελόνα κι αφού μεσολάβησε το πέρασμά του από την Μπάγερν Μονάχου, ο Πέσιτς έκατσε στον πάγκο του Ερυθρού Αστέρα τη σεζόν 2011-12 σε μια ιδιαίτερα ταραχώδη περίοδο για τους «ερυθρόλευκους» που ολοκλήρωσαν τη συγχώνευση με τη Ζελέζνικ για να γλιτώσουν τον αφανισμό από τα τεράστια χρέη! «Πρόκειται για μια νέα προσπάθεια, που κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ σημαντική με δεδομένη την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη Σερβία και τον αθλητισμό, στο σύνολό του. Προσπαθήσαμε, λοιπόν, να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να βρούμε λύση σε δύο ιστορικά κλαμπ, ψάχνοντας τρόπους για να επιβιώσει ο οργανισμός» είχε αναφέρει στις προγραμματικές δηλώσεις του ο Σέρβος προπονητής για τον Ερυθρό Αστέρα που πλέον μετράει πέντε συνεχόμενες συμμετοχές στην Euroleague κι έχει εξελιχτεί σε ένα από τα μεγαλύτερα… talent shows της διοργάνωσης, δίνοντας το μικρόφωνο σε ταλαντούχα παιδιά που φτιάχνουν το όνομά τους στο Βελιγράδι και στη συνέχεια κάνουν το μεγάλο βήμα στην καριέρα τους.

«Εγώ κοουτσάρω παίκτες, όχι συστήματα»

Ο 68άχρονος Πέσιτς έχει δουλέψει με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου μπάσκετ όπως ο Πέτζα Στογιάκοβιτς, ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και ο Βλάντε Ντίβατς. Ήταν εκείνος που… σύστησε τον 19άχρονο Τόνι Κούκοτς στο παγκόσμιο παλκοσένικο, κοουτσάροντας την Γιουγκοσλαβία στο Μουντομπάσκετ Εφήβων στο Μπόρμιο το 1987 με highlight την Κουκοτσιάδα. Εκείνη την ιστορική στιγμή όπου παιδιά από το Σίμπενικ και το Σπλιτ της Κροατίας, την Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου, τη Ζένιτσα και την Μπάνια Λούκα της Βοσνίας, το Βελιγράδι και το Πριεπόλιε της Σερβίας κέρδισαν ενωμένοι τους Αμερικανούς. Ήταν εκείνος που οδήγησε τους Γιούγκους στην κορυφή του κόσμου στην Ιντανάπολις, αποκλείοντας στα προημιτελικά την Team USA κι εν συνεχεία απέβαλε το… σύνδρομο Ρενέσες από την Μπαρτσελόνα, οδηγώντας τους Καταλανούς στο πρώτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της ιστορίας τους, το 2003. Σε όλη του την καριέρα επιμένει ότι «εγώ κοουτσάρω παίκτες, όχι συστήματα» και δικαιολογεί τις εξαντλητικές προπονήσεις του, εξηγώντας πως «ο τρόπος που προπονείσαι είναι ο τρόπος που αγωνίζεσαι». Σε ό,τι αφορά την αγωνιστική φιλοσοφία του, επιμένει στην άμυνα και προσαρμόζεται ανάλογα με τους παίκτες που έχει στη διάθεσή του. Έχει χρεωθεί με… αμέτρητες τεχνικές ποινές και αποβολές λόγω των αντιδράσεών του κατά τη διάρκεια των αγώνων ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει αφού «αυτό είναι το όπλο μου για να δίνω κίνητρο στους παίκτες μου». Όταν μάλιστα αποβλήθηκε από τον Νίκο Καρούση τον Αύγουστο του 2001 στο Γιουγκοσλαβία – Λιθουανία για το τουρνουά «Ακρόπολις», ο Πέσιτς έμεινε όρθιος μπροστά από τον πάγκο του επί δυο λεπτά σε ένδειξη διαμαρτυρίας!

To 2002 o Σβέτισλαβ Πέσιτς πανηγύρισε το χρυσό μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ με τη Γιουγκοσλαβία ενώ ο γιος του, Μάρκο κατέκτησε την τρίτη θέση με τη Γερμανία!

Η κλήση που άλλαξε τη ζωή του

Πέραν των παραπάνω τίτλων, ο γεννημένος στο Νόβι Σαντ το 1949, Πέσιτς έχει να επιδείξει και μερικά άλλα σπουδαία επιτεύγματα όπως τον μοναδικό ευρωπαϊκό τίτλο γερμανικής ομάδας (Κύπελλο Κόρατς με την Άλμπα Βερολίνου) και την κατάκτηση του τίτλου του Κυπέλλου Πρωταθλητριών τόσο ως παίκτης (με τη θρυλική Μπόσνα το 1979) όσο και ως προπονητής (με την Μπαρτσελόνα το 2003). Στο βιογραφικό του ξεχωρίζουν επίσης η κατάκτηση του γερμανικού πρωταθλήματος με δύο διαφορετικές ομάδες (Άλμπα και Κολωνία), το triple crown με την Μπαρτσελόνα και το χρυσό repeat με τη Γιουγκοσλαβία (Ευρωμπάσκετ 2001, Μουντομπάσκετ 2002). Στα μικράτα του, ο κόουτς της Μπαρτσελόνα ήταν τερματοφύλακας στην ομάδα της γειτονιάς του όμως υποχρεώθηκε να αλλάξει άθλημα αφού, όπως αναφέρει ο έμπειρος δημοσιογράφος της Euroleague, Βλάντιμιρ Στάνκοβιτς, η μητέρα του Πέσιτς γινόταν έξαλλη κάθε φορά που ο γιος της επέστρεφε σπίτι με λερωμένα και σκισμένα ρούχα! Από την πρώτη στιγμή της ενασχόλησής του με το μπάσκετ έπαιξε point guard. Η πρώτη πράξη γράφτηκε στην KK Πίροτ (σ.σ. σερβική πόλη στα σύνορα με τη Βουλγαρία) ενώ το 1967 οι δυο καλύτεροι παίκτες της ομάδας υπέγραψαν στους δυο μεγάλους του Βελιγραδίου: Ο Πέσιτς στην Παρτίζαν και ο Ζόραν Λαζάρεβιτς στον Ερυθρό Αστέρα! H στιγμή που άλλαξε τη ζωή του σημειώθηκε το 1971 όταν ο Μπόγνταν Τάνιεβιτς, μέχρι πρότινος παίκτης στην ΟΚΚ Βελιγραδίου ανέλαβε να κοουτσάρει την Μπόσνα Σαράγεβο, μια νεανική ομάδα που συμμετείχε στη δεύτερη κατηγορία της Γιουγκοσλαβίας. Ο Τάνιεβιτς… επιστράτευσε τον Πέσιτς, ο οποίος ήταν πιο έμπειρος σε σχέση με τους μετέπειτα σταρ (Μίρζα Ντελίμπασιτς, Ζάρκο Βάραϊτς, Ράτκο Ραντοβάνοβιτς) και η ιστορία έγραψε πως η Μπόσνα έγινε η πρώτη ομάδα από τη Γιουγκοσλαβία που κατέκτησε το Πρωταθλητριών!

Ο Πέσιτς (δεύτερος από αριστερά στην κάτω σειρά) στην Μπόσνα του Τάνιεβιτς

Στην Ελλάδα μόνο για διακοπές

Τελικά τι είναι πιο δύσκολο για έναν προπονητή; Να κοουτσάρει σούπερ σταρ όπως ο Μποντιρόγκα, ο Ντίβατς και ο Γιασικεβίτσιους ή να δουλεύει με πιτσιρικάδες όπως έκανε ο Πέσιτς την περίοδο που εργάστηκε στον Ερυθρό Αστέρα; Ο ίδιος έχει να δώσει την απάντηση: «Δεν υπάρχει καμία διαφορά! Είναι πολύ σημαντικό να κοουτσάρεις νέους παίκτες, τους βλέπεις να βελτιώνονται κάθε μέρα σαν άνθρωποι και σαν αθλητές, να δουλεύουν στις αδυναμίες τους. Από την άλλη πλευρά οι σταρ ξέρουν τις ευθύνες τους, δεν χρειάζεται να τους εξηγήσεις τι πρέπει να κάνουν, τι είναι καλό για τους ίδιους και την ομάδα. Για παράδειγμα ο Ντέγιαν… Δουλέψαμε μαζί στην εθνική το 2001 και το 2002 αλλά κι αργότερα στην Μπαρτσελόνα. Ήταν ένας φτασμένος παίκτης όμως του εξήγησα ότι πρέπει να βάλει νέες κινήσεις στο παιχνίδι του αφού ο αντίπαλος θα έχει προετοιμαστεί γι' αυτόν ενώ ο κόσμος έρχεται στο γήπεδο για να απολαύσει το παιχνίδι του. Έπρεπε, λοιπόν, να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό». Τα τελευταία 20 χρόνια η Ελλάδα υπήρξε… καταφύγιο πολλών σπουδαίων Γιούγκων προπονητών ωστόσο ο Πέσιτς ο οποίος έχει κοουτσάρει στη Γιουγκοσλαβία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Ρωσία και τη Σερβία δεν ήλθε ποτέ στα μέρη μας. «Εννοείται πως είχα προτάσεις από την Ελλάδα όμως όλο κάτι συνέβαινε και δεν ερχόμουν! Κακό timing, κακές συγκυρίες... Λατρεύω την Ελλάδα, είναι μια πανέμορφη χώρα, πολύ κοντά στη Σερβία. Εν τέλει, δεν ήταν για μένα μια χώρα για δουλειά, αλλά για διακοπές».