Ερυθρός Αστέρας - Παναθηναϊκός 63-69

Γιώργος Κούβαρης
Ερυθρός Αστέρας - Παναθηναϊκός 63-69
Μετά το απόλυτο του ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να περάσει από το Βελιγράδι και με τη νίκη του απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα (69-63) εδραιώθηκε στην 4άδα της EuroLeague. Σούπερ ο Γκιστ, εξαιρετικός ο Ντένμον, άψογο κοουτσάρισμα από τον Πασκουάλ.

Πρώτο ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό στην EuroLeague: Η διατήρηση του απόλυτου στο ΟΑΚΑ, κάτι που κατάφερε στον πρώτο γύρο με επτά νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις. Δεύτερο ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό στην EuroLeague: Όσο το δυνατόν περισσότερες νίκες εκτός έδρας απέναντι σε ομάδες που είναι στα μέτρα του ώστε να έχει αυξημένες πιθανότητες για το πλεονέκτημα της έδρας στα playoffs της διοργάνωσης.

Οι «πράσινοι» κατάφεραν να περάσουν από την «Χάλα Πιονίρ» και με τη νίκη τους απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα με 69-63 στρογγυλοκάθισε στις θέσεις που οδηγούν στο πλεονέκτημα της έδρας. Κι όλα αυτά χωρίς τον Νικ Καλάθη, με τους παίκτες του Πασκουάλ, αλλά και τον ίδιο τον Πασκουάλ να καλύπτουν με... μαεστρικό τρόπο το «κενό» του φυσικού τους ηγέτη.

Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να «καθαρίσει» το ματς πολύ πιο εύκολα αφού είχε το πάνω χέρι από το ξεκίνημα του αγώνα, χωρίς να απειληθεί -ουσιαστικά- από τη σερβική ομάδα. Κρατούσε στο δεύτερο ημίχρονο σταθερά μια διαφορά μεγαλύτερη των 10 πόντων ενώ μέχρι το 34' ήταν στο +9 (62-53) και έδειχνε να «καθαρίζει σχετικά εύκολα το ματς.

Όμως κάποια λάθη, απόρροια της κούρασης και της έλλειψης συγκέντρωσης, έβαλαν τον Αστέρα στο ματς, μείωσε στους τρεις πόντους στο 38' (66-63) χωρίς ωστόσο να ολοκληρώσει την μεγάλη ανατροπή. Ο Παναθηναϊκός γλίτωσε το... χαρακίρι, με τον Τζέιμς Γκιστ (16π., 5ρ., 3ασ.) να είναι ο κορυφαίος της ομάδας του και τον Μάρκους Ντένμον (16π., 2/4διπ., 2/6τρ., 6/6β.) να συνεχίζει τις καλές εμφανίσεις και να τον συμπληρώνει ιδανικά. Ο Νίκος Παππάς έδωσε κανονικά το «παρών» στο ματς αλλά έδειξε επηρεασμένος από την ασθένεια και την ταλαιπωρία του αυθημερόν ταξιδιού έχοντας 0/6 σουτ εντός παιδιάς.

Η πολύ καλή άμυνα στην 3η περίοδο και αυτό χάρη -κυρίως- στον Θανάση Αντετοκούνμπο έδωσαν την ώθηση που ήθελε ο Παναθηναϊκός προκειμένου να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να γίνει το «αφεντικό» του ματς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το 44-42 του 22' πραγματοποίησε ένα σερί 11-0 και έστειλε τον δείκτη του σκορ στο +13 (55-42) πιστοποιώντας την απόλυτη κυριαρχία του. Ο Άντιτς... βοηθούσε από τη πλευρά του για να ανοίξει η «ψαλίδα» υπέρ των «πρασίνων» οι οποίοι είδαν τον Ντένμον να παίρνει τα πάνω του και να είναι εκείνος που βοήθησε ώστε να έχει ο Παναθηναϊκός τη θέση του οδηγού.

Στο πρώτο μισό του αγώνα ο Παναθηναϊκός φρόντισε να δείξει τις προθέσεις του και μόνο μερικά διαστήματα... αποσυγκέντρωσης ήταν εκείνα που βοηθούσαν τον Ερυθρό Αστέρα να μείνει μέσα στο ματς. Ο Πασκουάλ είχε διαβάσει άριστα τους Σέρβους, ο Ρότσεστι είχε... απενεργοποιηθεί με 2/5 σουτ, σε αντίθεση με τον Φελντέιν ο οποίος πήρε τις περισσότερες προσπάθειες για λογαριασμό της ομάδας του. Μελανό σημείο ήταν τα πολλά χαμένα ριμπάουντ με τον Αστέρα να έχει 6 επιθετικά στο πρώτο ημίχρονο, ενώ εκτός ρυθμού είχε βγει ο... εκνευρισμένος Κέι Σι Ρίβερς, ο οποίος είχε φορτωθεί από νωρίς με 3 φάουλ.

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη ήταν εξαιρετικός στην επίθεση με 10/16 δίποντα και 6/13 τρίποντα και αν είχε προσέξει περισσότερο στην άμυνα θα μπορούσε να κλείσει το ημίχρονο με διαφορά μεγαλύτερη των 3 πόντων (41-38). Μάλιστα είχε φτάσει και στο +7 (22-15) στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου αλλά κάποια λάθη στην «πράσινη» ρακέτα έδωσαν το δικαίωμα στους γηπεδούχους να τη «ροκανίσουν» και να προηγηθούν και με 38-34 λίγο πριν από το ημίχρονο. Όμως ένα γρήγορο 7-0 του Παναθηναϊκού χάρη στον εξαιρετικό Μάρκους Ντένμον (10 πόντοι στο ημίχρονο με 1/1 δίποντο, 2/4 τρίποντα, 2/2 βολές) ήταν αρκετό για να συμπληρώσει τον καταπληκτικό -και πάλι- Τζέιμς Γκιστ των 14 πόντων (5/8 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 1/2 βολές), των 4 ριμπάουντ και των δύο ασίστ.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤI: Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να περιορίσει τη δράση του Ρότσεστι, να αναγκάσει τους παίκτες του Αστέρα σε πολλά «σκοτωμένα» σουτ χάρη στην καλή περιφερειακή του άμυνα και παράλληλα να βρει λύσεις από όλους τους παίκτες και να καλύψει το κακό ματς του Κέι Σι Ρίβερς.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Τζέιμς Γκιστ ήταν «όλα τα λεφτά» για τον Παναθηναϊκό έχοντας 16 πόντους με 6/9 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 1/2 βολές, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 τάπες και μόλις ένα λάθος σε 36 λεπτά συμμετοχής.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Ο Πέρο Άντιτς ήταν σε... άλλο γήπεδο έχοντας 1/4 σουτ και 3 λάθη, ενώ στα ρηχά και ο Μπράνκο Λάζιτς με 1/3 εντός παιδιάς.

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Αρχικά το επιθετικό ριμπάουντ του Λοτζέσκι στο 01:26 με το σκορ στο 66-61 με αποτέλεσμα να κερδίσει ο Παναθηναϊκός 14 δευτερόλεπτα και αποκορύφωμα η τάπα του Γκιστ στον Ρότσεστι στα 17'' πριν από το τέλος με το σκορ στο 63-67.

ΑΦΑΝΗΣ «ΗΡΩΑΣ»: Ο Μάρκους Ντένμον μπορεί να πέτυχε 16 πόντους και να ήταν από τους παίκτες που βγήκαν μπροστά στην επίθεση ωστόσο την περισσότερη δουλειά την έκανε στην άμυνα όπου ήταν εξαιρετικός.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το φοβερό κάρφωμα του Κρις Σίνγκλετον με το αριστερό χέρι μπροστά στον Στέφαν Γιάνκοβιτς. Ο Αμερικανός πάτησε γερά και έκανε... πόστερ τον παίκτη του Ερυθρού Αστέρα δίνοντας αέρα επτά πόντων (22-15) στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου.

TI ΠΕΤΑΝΕ: Ο Παναθηναϊκός το γεγονός ότι έκανε λάθη τα οποία παραλίγο να του στοιχίσουν τη νίκη στο τέλος με αποτέλεσμα να τελειώσει το ματς με 15! Ο Ερυθρός Αστέρας τα 5/26 τρίποντα!

Τα δεκάλεπτα: 15-20, 38-41, 49-58, 63-69

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.