Η Βαλένθια θέλει τον Έλληνα της! (pics)

Η Βαλένθια θέλει τον Έλληνα της! (pics)

Η Βαλένθια θέλει τον Έλληνα της! (pics)
Η Βαλένθια υποδέχεται τον Ολυμπιακό (30/11, 21:30) και η Euroleague Greece γράφει για τους επτά Έλληνες που έχουν δουλέψει στους «πορτοκαλί».

Η Ισπανία έχει τα θέματά της ως χώρα και η Liga Endesa δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα ωστόσο το πρωτάθλημα της παραμένει το καλύτερο της Ευρώπης, μακράν του δεύτερου. Το γεγονός, λοιπόν, ότι επτά συμπατριώτες μας έχουν δουλέψει στη Βαλένθια δεν μπορεί παρά να είναι τιμητικό για το δικό μας μπασκετικό έθνος. Επίσης, ο αριθμός αυτός αποδεικνύει πως δεν έτυχε αλλά πέτυχε! Η πρωταθλήτρια Ισπανίας υποδέχεται τον Ολυμπιακό στo Pabellón Municipal Fuente de San Luis το βράδυ της Πέμπτης (30/11, 21:30) και η Euroleague Greece γράφει για τους Έλληνες που έχουν δουλέψει στη Βαλένθια. Από τον πρωτοπόρο Παναγιώτη Λιαδέλη ως τον Βλάντο Γιάνκοβιτς.

Παναγιώτης Λιαδέλης - 2003

Ο Παναγιώτης Λιαδέλης ήταν ο πρώτος που φόρεσε την πορτοκαλί φανέλα. Το 2001 ξενιτεύτηκε για πρώτη φορά για λογαριασμό της Ουράλ Γκρέιτ με την οποία κατέκτησε το double στη Ρωσία, το 2002 επαναπατρίστηκε για τον Μακεδονικό ωστόσο ολοκλήρωσε τη σεζόν στη Βαλένθια, με την οποία έπαιξε στους τελικούς του ισπανικού πρωταθλήματος, χάνοντας τον τίτλο με sweep από την Μπαρτσελόνα. Ο βετεράνος γκαρντ αγωνίστηκε σε 18 αγώνες (σ.σ. 7 στη regular season, 11 στα playoffs) έχοντας 8.7 πόντους, 1.6 ριμπάουντ και 0.9 ασίστ μ.ό. σε 20' συμμετοχής.

Δήμος Ντικούδης - 2003/04, 2005/06, 2008

Ο Δήμος Ντικούδης αγωνίστηκε στη Βαλένθια σε τρεις... δόσεις, έχοντας ως highlight τις επιδόσεις του στο Copa del Rey 2006 όταν οι «πορτοκαλί» έφτασαν πολύ κοντά στο τρόπαιο όμως υποκλίθηκαν στην μεγάλη Τάου των Σκόλα, Πριχιόνι, Σπλίτερ, Ερντογάν και Ούκιτς. Ο «Terminator» όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι της Παμέσα πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνιση Έλληνα παίκτη σε τελικό Copa del Rey (26π. με 4/6 βολ., 11/20 δίπ., 8ρ.), υποχρεώνοντας την επίσημη ιστοσελίδα της ACB να παραδεχτεί πως «ο Ντικούδης παρ' ολίγον να πετύχει το ακατόρθωτο!». Έπαιξε σε 76 ματς έχοντας 11.2 πόντους, 4.5 ριμπάουντ και 0.9 ασίστ σε 23' μ.ό. «Απόλαυσα το διάστημα που βρέθηκα στην Ισπανία και τη Βαλένθια! Η πόλη είναι ένα υπέροχο μέρος για να ζεις, με σπουδαία κουλτούρα. Οι άνθρωποι ήταν πολύ φιλικοί και με βοήθησαν σε ό,τι κι αν χρειάστηκα» εξήγησε σε παλαιότερες δηλώσεις του.

Βαγγέλης Σκλάβος - 2005/06

Μετά τη θητεία του στον Μίλωνα, το Ηράκλειο, τον Πανιώνιο και τον Ολυμπιακό, ο Βαγγέλης Σκλάβος συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στη Βαλένθια και να μετρήσει τις δυνάμεις του στο εξωτερικό για πρώτη φορά στην καριέρα του. Τον Νοέμβριο του 2005, παραμονές της αναμέτρησης με την Τάου στη Fernando Buesa Arena, έμαθε ότι ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή. Εν συνεχεία, μετέβη στην Ελλάδα για να παραστεί στην κηδεία ωστόσο επέστρεψε εγκαίρως για τον αγώνα στη Βιτόρια. Μάλιστα, όχι μόνο πήρε χρόνο συμμετοχής αλλά ήταν ο MVP της Βαλένθια κόντρα στους Βάσκους! Τι έκανε; Πέτυχε τέσσερα συνεχόμενα τρίποντα στη δεύτερη περίοδο και ολοκλήρωσε τον αγώνα με 14 πόντους. Οι «πορτοκαλί» επικράτησαν με 81-91 ενώ οι 14 πόντοι που σημείωσε ο Σκλάβος ήταν η δεύτερη καλύτερη ατομική επίδοση της χρονιάς! Έπαιξε σε 33 ματς έχοντας 6.2 πόντους και 3.2 ριμπάουντ σε 17'.

Λουκάς Μαυροκεφαλίδης - Βαλένθια (2007)

Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης άρχισε τη σεζόν 2006-07 στη Βίρτους Ρόμα με την οποία είχε υπογράψει τριετές συμβόλαιο ωστόσο «μετακόμισε» στη Βαλένθια του Φώτη Κατσικάρη, στο πλαίσιο της ανταλλαγής του Ιταλού σέντερ Ρομπέρτο Κιάτζιγκ και του Ισλανδού γκαρντ Γιον Στέφανσον που έκαναν το αντίθετο δρομολόγιο, αφήνοντας την Ισπανία για τη Ρώμη. Τελικά αγωνίστηκε σε 18 αγώνες (σ.σ. 14 στη regular season, 4 στα playoffs) έχοντας 3.2 πόντους και 1.4 ριμπάουντ για τη Βαλένθια που αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τη Ρεάλ Μαδρίτης με 3-1 νίκες.

Βλάντο Γιάνκοβιτς -2016

Έπειτα από τρία χρόνια στον Παναθηναϊκό, ο Βλάντο Γιάνκοβιτς έβγαλε την πράσινη φανέλα για να ντυθεί στα... πορτοκαλί της Βαλένθια. Ο 27άχρονος φόργουορντ ολοκλήρωσε την παρουσία του στο «τριφύλλι», υπογράφοντας συμβόλαιο συνεργασίας με τη Βαλένθια όμως αποχώρησε πρόωρα κι επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Άρη. Αγωνίστηκε σε δυο ματς κανονικής περιόδου έχοντας 1 πόντους και 1.5 ριμπάουντ μ.ό.

Φώτης Κατσικάρης, Γιάννης Μεριχωβίτης - 2006/08

Η Βαλένθια ήταν ο πρώτος σταθμός του Φώτη Κατσικάρη στην Ισπανία. Ο άλλοτε ομοσπονδιακός προπονητής και νυν κόουτς της Τενερίφης ανέλαβε τους «πορτοκαλί» το 2006 και παρέμεινε για δυο χρόνια, έχοντας στο πλευρό του τον άμεσο συνεργάτη του, Γιάννη Μεριχωβίτη και επιδεικνύοντας σημαντικές επιτυχίες όπως η 5η θέση στην ισπανική λίγκα, η συμμετοχή στο Final 8 του Uleb Cup και η παρουσία στο Copa del Rey ενώ ο ίδιος αναδείχτηκε «Κόουτς του Μήνα» στην ACB τον Απρίλιο του 2008.