Tα γενέθλια και η... Fräulein!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Tα γενέθλια και η... Fräulein!
Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Μπάμπεργκ και ο Βασίλης Σκουντής γράφει για την επέτειο του Πασκουάλ και για τη γερμανική παγίδα...

Ο Τσάβι Πασκουάλ μπορεί να σπούδασε μηχανικός, αλλά είμαι βέβαιος πως γνωρίζει το βαθύτερο αλληγορικό νόημα της φράσης την οποία, στην Αινειάδα, ο Βιργίλιος αποδίδει στον Λαοκόοντα, όταν είδε μπροστά του τον Δούρειο Ιππο...
«Τimeo Danaos et dona ferentes», που σε απλά ελληνικά σημαίνει «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας».

Ούτως ειπείν, επειδή ξέρει τι σημαίνει, προφανώς θα είναι και υποψιασμένος, αλλά και καταλλήλως προετοιμασμένος για να αντιμετωπίσει απόψε την εκ Βαμβέργης δεσποινίδα! Αποκαλώ δεσποινίδα την Μπρόζε του Μπάμπεργκ, διότι προφανώς δεν έχει ενηλικιωθεί τόσο πολύ, ώστε να θεωρείται κυρία της Euroleague: είναι όμως τέτοια και μάλιστα με τα σέα της και τα μέα της στη Γερμανία όπου έχει επιβάλει τη δεσποτεία της, κατακτώντας τα εννέα από τα τελευταία δέκα τρία εθνικά πρωταθλήματα.

Ο εξ Αθηνών κύριος, λοιπόν, συναντά τη Γερμανίδα Fräulein σε ένα ραντεβού που βεβαίως δεν είναι το πρώτο τους, αλλά επέχει θέση επετείου για τον Πασκουάλ, ο οποίος επ’ ουδενί θα ήθελε να δει τον πάντοτε αγλαό Αντρέα Τρινκιέρι να σβήνει αντ’ αυτού το κεράκι στην τούρτα των πρώτων γενεθλίων του στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού!

Εδώ ήρθαμε, που λένε και σινεμά, διότι πριν από έναν χρόνο παρά μια εβδομάδα, ο Καταλανός προπονητής κάθισε για πρώτη φορά στον πράσινο πάγκο, με αντίπαλο την ομάδα την οποία θα αντιμετωπίσει και απόψε...

Το ημερολόγιο έδειχνε 26 Οκτωβρίου και ο Πασκουάλ έπαιρνε τη σκυτάλη από τον Γιώργο Βόβορα, που είχε κοουτσάρει, δίκην υπηρεσιακού προπονητή, τον Παναθηναϊκό στη Μόσχα, μετά το διαζύγιο με τον Αργύρη Πεδουλάκη.

Δεν το έχω διερευνήσει επισταμένως, αλλά φαντάζομαι πως αυτό συνιστά ένα σπάνιο ρεκόρ, καθότι οι «πράσινοι» έπαιξαν τα πρώτα τρία ματς της περυσινής σεζόν με τρεις διαφορετικούς προπονητές!

Ο Πασκουάλ, λοιπόν, έκανε το ντεμπούτο του εκείνο το βράδυ στην «Brose Arena», όπου πέτυχε κιόλας την πρώτη νίκη του, με σκορ 84-83 ως απότοκο ενός θρίλερ, το οποίο έφερε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του Νικ Καλάθη: στην ακροτελεύτια φάση του αγώνα ο τότε αρχηγός του Παναθηναϊκού λύτρωσε την ομάδα του και τον νεόκοπο προπονητή.

Τρία λεπτά και επτά δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του ματς ο Ντάνιελ Τάις έδωσε αέρα δέκα πόντων στην ομάδα του (83-73), αλλά μηδένα προ του τέλους μακάριζε: οι «πράσινοι» έτρεξαν ένα σερί 11-0 και απέδρασαν με τη νίκη με ένα ριφιφί, δια χειρός Καλάθη, τρία δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη...

Μ' αυτά και μ’ αυτά ο Νικ αναδείχθηκε σε ήρωα της βραδιάς αφού ένα κλικ νωρίτερα είχε πάει στράφι η πάσα του στον Κέι Σι Ρίβερς, ο οποίος αστόχησε, αλλά ο Καλάθης ήταν εκεί για να μαζέψει το επιθετικό ριμπάουντ και να σκοράρει.

Γιατί περιγράφω με τόσες λεπτομέρειες αυτή τη φάση; Μα επειδή εάν ο Ρίβερς έβαζε το καλάθι, δεν ξέρω αν ο Παναθηναϊκός θα νικούσε, αλλά σίγουρα ο Καλάθης θα πετύχαινε το πρώτο triple double figure της καριέρας του!

Εντέλει το έχασε για μία τελική πάσα, τελειώνοντας τον αγώνα με 13 πόντους, 11 ριμπάουντ και 9 ασίστ, αλλά τι ‘ναι ο πόνος μπρος στα κάλλη!

Η Μπάμπεργκ αποτελεί τον απροσδόκητο κακό δαίμονα του Ολυμπιακού απέναντι στον οποίο έχει πετύχει τέσσερις νίκες σε έξι αγώνες, αλλά και ο Παναθηναϊκός δεν είναι αθώος του αίματος! Έχει κάνει κι ελόγου του την... κουτσουκέλα του εκείνο το βράδυ της 38ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά το οποίο γνώρισε τη δεύτερη ήττα του σε πέντε αγώνες της σεζόν 2011-12.

Στις 17 Νοεμβρίου του 2011 στη «Stechert Arena» της Βαμβέργης οι Γερμανοί επιβλήθηκαν με 79-76, σε ένα ντέρμπι που κρίθηκε στα τελευταία δευτερόλεπτα από τη γραμμή των ελευθέρων βολών. Η Μπάμπεργκ είχε ένα προβάδισμα επτά πόντων (73-66) στο 37ο λεπτό, ο Κώστας Καϊμακόγλου με λέι απ μείωσε σε 76-74, ο Μπράιαν Ρόμπερτς με μία βολή στα 21'' έγραψε το 77-74, ο Ιαν Βουγιούκας με 2/2 βολές. Στα 2'' μείωσε σε 77-76 και ο Τζούλιους Τζένκινς στην εκπνοή διαμόρφωσε το τελικό 79-76.

Στον πάγκο της Μπάμπεργκ καθόταν ο Αμερικανός (νυν ασίσταντ κόουτς του Κένι Ατκινσον στους Μπρούκλιν Νετς και συνάμα προπονητής της Εθνικής Γερμανίας) Κρις Φλέμινγκ ενώ στο ρόστερ της γερμανικής ομάδας βρίσκονταν μεταξύ άλλων δυο πρώην Αρειανοί, ο PJ Τάκερ (2010-11) που ως παίκτης των Χιούστον Ρόκετς έκανε την κηδεία των Γουόριορς χθες τα ξημερώματα και ο Αντον Γκαβέλ (2008-09). Στην απέναντι όχθη ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς διάνυε τη 13η και τελευταία σεζόν του στον Παναθηναϊκό, με τον οποίο ο μεν Μπατίστ έμεινε άποντος σε έντεκα λεπτά, ο δε Γιασικεβίτσιους δεν έπαιξε καθόλου.

Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:
ΜΠΑΜΠΕΡΓΚ
: Σουπούτ 19, Τάντα, Τζένκινς 13, Πλάις 9, Ρόμπερτς 7, Τζέικομπσεν 10, Τάκερ 8, Γκαβέλ 8, Μ. Σλότερ 5.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μάριτς 7, Μπατίστ, Λόγκαν 3, Σάτο 11, Διαμαντίδης 16, Βουγιούκας 8, Ν. Καλάθης 11, Σμιθ 7, Καϊμακόγλου 13

Στο ματς του β' γύρου στο ΟΑΚΑ οι εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης πήραν το αίμα τους πίσω με σκορ 71-66, ενώ τη σεζόν 2007-08 πέτυχαν δυο νίκες (66-61 εντός και 72-58 εκτός), τη σεζόν 2012-13 άλλες δυο (76-73 εντός και 82-60 εκτός) για να φτάσουν στις επτά με τις δυο περυσινές (84-83 εκτός και 81-72 εντός με 12/27 τρίποντα).

Οκτώ μήνες μετά την τελευταία αναμέτρηση τους, η Μπάμπεργκ επιστρέφει στο ΟΑΚΑ, με τον Αντρέα Τρινκιέρι, τον συνεργάτη του Ηλία Κατζούρη και το τοτέμ που λέγεται Νίκος Ζήσης. Επιστρέφει χωρίς τον Κοζέρ, τον Μέλι, τον Τάις και τον (νυν παίκτη του Ολυμπιακού) Στρέλνιεκς, αλλά μοστράρει τον (πρώην κόκκινο) Ντάνιελ Χάκετ, που θα ναβαρεί απέναντι του τον φίλο του Νίκο Παππά, τον Ρίκι Χίκμαν, τον Λούκα Μίτροβιτς, τον Κουίνσι Μίλερ και κάποιους άλλους που φιλοδοξούν να φτιάξουν το όνομα και το επόμενο συμβόλαιο τους στη Βαμβέργη, όπως συνέβη με τον Γουναμέικερ και αυτούς που αποχώρησαν το καλοκαίρι.

Και οι δυο ομάδες προέρχονται από ήττες, μάλιστα αμφότερες «έφαγαν» τριάντα τρεις πόντους στην τελευταία περίοδο των αγώνων τους, ο μεν Παναθηναϊκός στη Βαρκελώνη (98-71 με επί μέρους σκορ 33-17), η δε Μπάμπεργκ εντός έδρας με τη Μακαμπί Τελ Αβίβ (88-71, με επί μέρους σκορ 33-12).

Δεν ξέρω εάν η Μπάμπεργκ που πέρυσι έχασε ένα σωρό ματς στον πόντο, θα παρουσιασθεί καλύτερη και θα αποβεί πιο επικίνδυνη από τη σεζόν 2016-17. Είμαι όμως σίγουρος πως ο Τρινκιέρι κάτι θα έχει στο μυαλό του για τον σημερινό αγώνα, χώρια που είναι και μάστορας στο... κωλομπάρεμα!

Αυτή είναι μια από τις πρώτες λέξεις που έμαθε στη βραχεία θητεία του στην Εθνική ομάδα, εμπέδωσε το νόημα της και δεν την ξεχνάει, οπότε καλά θα κάνει ο Παναθηναϊκός να έχει στο μυαλό του εκείνη τη δραματική προειδοποίηση του Λαοκόοντος την οποία αψήφησαν οι Τρώες και το πλήρωσαν ακριβά...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3