Παναθηναϊκός, Final Four: Όλες οι «πράσινες» συμμετοχές

Παναθηναϊκός, Final Four: Όλες οι «πράσινες» συμμετοχές

.
Ο Παναθηναϊκός AKTOR επιστρέφει στο Final Four μετά από 12 χρόνια και το Gazzetta κάνει rewind στις προηγούμενες «πράσινες» συμμετοχές στην τελική φάση της EuroLeague.

H φετινή έκδοση του Παναθηναϊκού AKTOR δημιουργήθηκε για να κερδίσει την πρόκριση στο Final Four και αυτό επιβεβαίωσε, με τη συμμετοχή των «πράσινων» στη διοργάνωση του Βερολίνου να είναι η δωδεκάτη στην ιστορία της ομάδας.

Παράλληλα, ο Παναθηναϊκός επιστρέφει σε Final Four δώδεκα χρόνια μετά την τελευταία φορά. Είχε συμμετάσχει στο Final Four του 2012 στην Κωνσταντινούπολη, όπου τερμάτισε στην 4η θέση, γνωρίζοντας ήττες από ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μπαρτσελόνα και το Gazzetta κάνει τον απολογισμό των «πράσινων» πεπραγμένων.

19-21 Απριλίου 1994

  • Γιαντ Ελιάου – Τελ Αβίβ (3η θέση)

Ημιτελικός: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 77-72
Μικρός τελικός: Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα 100-83

O Παναθηναϊκός συμμετείχε για πρώτη φορά στο Final Four του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1994 στο Τελ Αβίβ. Εκεί αντιμετώπισε τον επίσης πρωτάρη Ολυμπιακό στον ελληνικό «εμφύλιο» των ημιτελικών. Ήταν 19 Απριλίου όταν οι δυο «αιώνιοι» συγκρούονταν στο Γιαντ Ελιάου με φόντο την πρόκριση στον τελικό μπροστά σε χιλιάδες οπαδούς τους που ταξίδεψαν στο Ισραήλ. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε καλύτερα το ματς ωστόσο η συνέχεια ανήκε στους Πειραιώτες που πήραν τον έλεγχο και τελικά επικράτησαν με 77-72. Έτσι οι «ερυθρόλευκοι» είχαν την ευκαιρία να διεκδικήσουν τον τίτλο απέναντι στην Μπανταλόνα, η οποία νίκησε στον έτερο ημιτελικό την Μπαρτσελόνα. Το «τριφύλλι» με προπονητή τον Κώστα Πολίτη κατέλαβε την τρίτη θέση, κερδίζοντας στον μικρό τελικό τους «μπλαουγκράνα» με 100-83 ενώ ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 59-57 από την Μπανταλόνα στον τελικό που σημαδεύτηκε από το τρίποντο του Κορνίλιους Τόμπσον και τη χαμένη βολή του Ζάρκο Πάσπαλ.

11-13 Απριλίου 1995

  • Παβεγιόν Πρινθίπε Φελίπε – Σαραγόσα (3η θέση)

Ημιτελικός: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 52-58
Μικρός τελικός: Λιμόζ-Παναθηναϊκός 77-91

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός βρέθηκαν ξανά μαζί στο Final Four του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, αυτή τη φορά στη Σαραγόσα, πλαισιώνοντας τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Λιμόζ στη διοργάνωση που έλαβε χώρα στο Παβεγιόν Πρινθίπε Φελίπε το 1995. Η ομάδα του Πειραιά ήταν εκείνη που κατάφερε να περάσει και πάλι στον τελικό κερδίζοντας με 58-52 τον Παναθηναϊκό που είχε ξεκινήσει καλύτερα αλλά στη συνέχεια έχασε τον έλεγχο του αγώνα. Στον έτερο ημιτελικό η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε με 62-49 την Λιμόζ έχοντας σε καλή μέρα τον Άρβιντας Σαμπόνις. Στον μικρό τελικό το «τριφύλλι» κέρδισε με 91-77 την Λιμόζ καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση με 29 πόντους του Φραγκίσκου Αλβέρτη. Όσον αφορά τον αγώνα που έκρινε τον τίτλο, οι Πειραιώτες παραδόθηκαν στην ανωτερότητα της Ρεάλ Μαδρίτης, γνωρίζοντας την ήττα με 73-61 και χάνοντας για δεύτερη σερί χρονιά την ευκαιρία να στεφθούν πρωταθλητές Ευρώπης.

9-11 Απριλίου 1996

  • Παλέ Ντε Μπερσί – Παρίσι (1η θέση)

Ημιτελικός: ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Παναθηναϊκός 71-81
Τελικός: Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα 67-66

Ο Παναθηναϊκός, έχοντας περίπου επτά χιλιάδες οπαδούς στο πλευρό του, ήταν αποφασισμένος να κατακτήσει το πρωτάθλημα Ευρώπης στην Πόλη του Φωτός. Στον ημιτελικό ξεπέρασε το εμπόδιο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας κερδίζοντας με 81-71 και έχοντας ως μεγάλους πρωταγωνιστές τους Ντομινίκ Ουίλκινς (35π.) και Φραγκίσκο Αλβέρτη (13π.). Αντίπαλός του στον τελικό ήταν η Μπαρτσελόνα που είχε νικήσει με 76-66 τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε καλύτερα και είχε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα για 35 λεπτά. Όμως ένα «μπλακ άουτ» που υπέστη λίγο πριν από το τέλος της αναμέτρησης έβαλε την Μπαρτσελόνα στο κόλπο. Τελικά ο Στόγιαν Βράνκοβιτς έκοψε τον Μοντέρο στα 4.9" για το φινάλε ενώ το σκορ ήταν στο 67-66 υπέρ των «πράσινων», δίνοντας το τρόπαιο στην ομάδα του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς και καθιστώντας τον Παναθηναϊκό ως την πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

18-20 Απριλίου 2000

  • Πυλαία – Θεσσαλονίκη (1η θέση)

Ημιτελικός: Παναθηναϊκός-Εφές 81-71
Τελικός: Μακάμπι Τελ Αβίβ-Παναθηναϊκός 67-73

Το Final Four του Κυπέλλου Πρωταθλητριών επέστρεψε στην Ελλάδα το 2000, λαμβάνοντας χώρα στη νεόδμητη PAOK Sports Arena και ο Παναθηναϊκός έδωσε ξανά το παρών μετά από τρία χρόνια απουσίας. Οι «πράσινοι» νίκησαν με 81-71 την Εφές Πίλσεν στον ημιτελικό και έκαναν το πρώτο βήμα για την κατάκτηση του τίτλου. Μεγάλος πρωταγωνιστής του «τριφυλλιού» ήταν ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα με τους 22 πόντους που σημείωσε. Στον άλλο ημιτελικό η Μακάμπι Τελ Αβιβ επικράτησε με 65-51 της Μπαρτσελόνα. Στον τελικό ο Παναθηναϊκός έδειξε τις δυνατότητες που είχε με αποτέλεσμα να κερδίσει με 73-67 την Μακάμπι και να στεφθεί για δευτέρη φορά στην ιστορία του πρωταθλητής Ευρώπης, αυτή τη φορά επί ελληνικού εδάφους.

11-13 Μαΐου 2001

  • Παλέ Ντε Μπερσί – Παρίσι (2η θέση)

Ημιτελικός: Παναθηναϊκός-Εφές 74-66
Τελικός: Μακάμπι Τελ Αβίβ-Παναθηναϊκός 81-67

Η σεζόν 2000/01 σημαδεύτηκε από το σχίσμα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και ο Παναθηναϊκός επέλεξε να αγωνιστεί στη διοργάνωση της FIBA, συμμετέχοντας στη Σουπρολίγκα και οχι στη EuroLeague, φτάνοντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Final Four που διεξήχθη στο Παρίσι. Το «τριφύλλι» κέρσιεε στον ημιτελικό την Εφές Πίλσεν με 74-66 όμως η Μακάμπι Τελ Αβίβ που νίκησε στον άλλο ημιτελικό την ΤΣΣΚΑ με 86-80 έδειχνε αποφασισμένη να πάρει ρεβάνς για τον χαμένο τελικό της Πυλαίας. Κι έτσι έγινε. Στον τελικό ήταν ανώτερη από τον Παναθηναϊκό υποχρεώνοντας τον σε ήττα (67-81) για πρώτη φορά σε τελικό καθώς στις δυο προηγούμενες παρουσίες είχε κερδίσει. Την τρίτη θέση κατέλαβε η Εφές Πίλσεν.

3-5 Μαΐου 2002

  • ΠαλαΜαλαγκούτι – Μπολόνια (1η θέση)

Ημιτελικός: Παναθηναϊκός-Μακάμπι 83-75
Τελικός: Κίντερ Μπολόνια-Παναθηναϊκός 83-89

Ήταν Μεγάλη Παρασκευή το 2002 όταν οι «πράσινοι» πήραν ρεβάνς για το χαμένο τελικό του Παρισιού από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ κερδίζοντας την «ομάδα του λαού» με 83-75. Στον άλλο ημιτελικό η Κίντερ Μπολόνια επικράτησε με 90-82 της Μπένετον παίρνοντας το εισιτήριο για τον τελικό. Ο τελικός διεξήχθη την Κυριακή του Πάσχα και ο Παναθηναϊκός, καθοδηγούμενος μαεστρικά από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και με μπροστάρηδες τους Ντέγιαν Μποντιρόγκα, Ιμπράημ Κουτλουάι και Λάζαρο Παπαδόπουλο, κατάφερε να επικρατήσει της Κίντερ μέσα στο «σπίτι» της με 89-83, κατακτώντας το τρίτο ευρωπαϊκό του τρόπαιο. Έτσι ο Παναθηναϊκός κατάφερε να γίνει ο μοναδικός θριαμβευτής σε τελικό που διεξήχθη στην έδρα του αντιπάλου του!

6-8 Μαΐου 2005

  • Ολιμπίνσκι – Μόσχα (3η θέση)

Ημιτελικός: Μακάμπι Τελ Αβίβ-Παναθηναϊκός 91-82
Μικρός τελικός: ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Παναθηναϊκός 91-94 (πρτ.)

Άργησε τρία χρόνια ο Παναθηναϊκός αλλά βρήκε τον δρόμο προς το Final Four. Τόπος διεξαγωγής αυτή τη φορά ήταν η Μόσχα και αδιαφιλονίκητο φαβορί φάνταζε η ΤΣΣΚΑ του Ντούσαν Ίβκοβιβτς που έπαιζε στο «σπίτι» της. Όλοι όμως λογάριαζαν χωρίς τη Μακάμπι Τελ Αβίβ που παίζοντας εντυπωσιακό μπάσκετ, κατάφερε να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης. Αρχικά κέρδισε στον ημιτελικό τον Παναθηναϊκό με 91-82 και εν συνεχεία την Ταουγκρές στον τελικό με 90-78, έχοντας σε μεγάλη μέρα τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Ο Παναθηναϊκός κατέλαβε την τρίτη θέση, επικρατώντας στο μικρό τελικό με 94-91 της ΤΣΣΚΑ που ακόμα δεν είχε συνέλθει από το «σοκ» του αποκλεισμού στον ημιτελικό από τους Βάσκους.

4-6 Μαΐου 2007

  • ΟΑΚΑ – Αθήνα (1η θέση)

Ημιτελικός: Παναθηναϊκός-Ταού Κεράμικα 67-53
Τελικός: Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 93-91

Ο Παναθηναϊκός είχε την συμπαράσταση των 18.000 οπαδών του στο Final Four του ΟΑΚΑ όπου διεκδικούσε το τέταρτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της ιστορίας του. Εν τέλει «τριφύλλι» τα κατάφερε κόντρα στην ΤΣΣΚΑ μετά από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι όπου ο Θοδωρής Παπαλουκάς πραγματοποίησε μεγάλη εμφάνιση με 23 πόντους και 8 ασίστ. Ο Παναθηναϊκός, με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στην άκρη του πάγκου και παίκτες όπως ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Ραμούνας Σισκάουσκας και ο Μάικ Μπατίστ, είχε το προβάδισμα στο σκορ σε όλη τη διάρκεια του ματς, με τους Ρώσους να κάνουν την απέλπιδα προσπάθεια να επιστρέψουν στο τέλος και να πάρουν το βαρύτιμο τρόπαιο. Πάντως ο Βούγιανιτς «κλείδωσε» την νίκη της ελληνικής ομάδας αφού ευστόχησε σε δύο βολές για το 91-86 στα 20 δευτερόλεπτα για το φινάλε.

1-3 Μαΐου 2009

  • O2 World – Βερολίνο (1η θέση)

Ημιτελικός: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 82-84
Τελικός: ΤΣΣΚΑ-Παναθηναϊκός 71-73

Ο Παναθηναϊκός έψαχνε το δεύτερο τρόπαιο του μέσα σε τρία χρόνια ενώ η ΤΣΣΚΑ ήθελε να πάρει εκδίκηση για την ήττα της Αθήνας. Οι «πράσινοι» έκαναν ένα πρώτο ημίχρονο που δεν το είχαν δει ούτε στα πιο τρελά όνειρα τους καθώς η διαφορά είχε εκτοξευτεί στο +20 (48-28)! Παρ’ όλα αυτά η ομάδα του Έτορε Μεσίνα επέστρεψε στο ματς, μειώνοντας σε 62-52 στο 35' και λίγο αργότερα στον πόντο (60-59). Το ματς ήθελε 5.8 δευτερόλεπτα για τη λήξη και ο Παναθηναϊκός έψαχνε άλλη μια άμυνα για να κερδίσει ακόμα ένα θρίλερ κόντρα στην ΤΣΣΚΑ. Την ευθύνη για τους Ρώσους πήρε ο άνθρωπος που είχε πρωταγωνιστήσει στον τελικό του 2007 ως παίκτης του Παναθηναϊκού τότε, ο Ραμούνας Σισκάουσκας. Επιλέγει να σηκωθεί για τρεις για να χαρίσει τη νίκη στην ομάδα του, αλλά το σουτ του μπροστά στον Ντρου Νίκολας δεν βρήκε στόχο και έτσι ο Παναθηναϊκός ήταν πάλι ο θριαμβευτής.

6-8 Μαΐου 2011

  • Παλάου Σαντ Τζόρντι – Βαρκελώνη (1η θέση)

Ημιτελικός: Παναθηναϊκός-Σιένα 77-69
Τελικός: Παναθηναϊκός-Μακάμπι Τελ Αβίβ 78-70

Ο Παναθηναϊκός αναδείχτηκε για έκτη φορά πρωταθλητής Ευρώπης το 2011 στη Βαρκελώνη. Οι «πράσινοι» μπήκαν στο Final Four ως το μεγάλο φαβορί, δεδομένου ότι είχαν αποκλείσει την Μπαρτσελόνα στα play off. Η Μοντεπάσκι Σιένα παρά το… ξύλο δεν μπορούσε να προβάλλει αντίσταση στον ημιτελικό (77-69) απέναντι στον Παναθηναϊκό που επιβεβαίωσε την ανωτερότητά του στον τελικό απέναντι στη Μακάμπι και έφτασε ως το τέλος της διαδρομής, επικρατώντας με 78-70.

11-13 Μαΐου 2012

  • Σινάν Ερντέμ – Κωνσταντινούπολη (4η θέση)

Ημιτελικός: ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Παναθηναϊκός 66-64
Μικρός τελικός: Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα 69-74

Το Final Four του 2012 περιελάμβανε, εκτός από τις δύο ελληνικές ομάδες, την ΤΣΣΚΑ και την Μπαρτσελόνα, με τους Μοσχοβίτες να αντιμετωπίζουν τους «πράσινους» στον πρώτο ημιτελικό και τους Καταλανούς τους «ερυθρόλευκους» στον δεύτερο ημιτελικό. Το «τριφύλλι» ηττήθηκε πολύ οριακά με 66-64 από την «ομάδα του στρατού», η οποία ήταν και το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, με τους «πράσινους», ωστόσο, να έχουν παράπονα από τη διαιτησία της αναμέτρησης στην τελευταί συμμετοχή τους σε Final Four πριν από το φετινό comeback.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.