Μπαρτζώκας: Απέναντι στην Μπαρτσελόνα για την πρώτη του πρόκριση με μειονέκτημα έδρας

Γιώργος Μπαρτζώκας
Ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα στα play off της EuroLeague, με τον Γιώργο Μπαρτζώκα να θέλει την πρώτη του πρόκριση σε Final Four ξεκινώντας με μειονέκτημα έδρας.

Ο Ολυμπιακός γνωρίζει πλέον τον δρόμο του. Με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα και μειονέκτημα έδρας, οι «ερυθρόλευκοι» θα ψάξουν την πρόκριση στο τρίτο συνεχόμενο Final Four. Και μαζί τους, ο Γιώργος Μπαρτζώκας να πετύχει κάτι που δεν είχε κάνει μέχρι στιγμής με τις ομάδες του. Να φτάσει δηλαδή στην τελική τετράδα, έχοντας μειονέκτημα έδρας.

Ο Μπαρτζώκας έχει οδηγήσει τον Ολυμπιακό και τη Λοκομοτίβ Κουμπάν σε Final Four, μετρώντας συνολικά τέσσερις παρουσίες στο κορυφαίο ευρωπαϊκό ραντεβού, έχοντας φυσικά ως κορωνίδα την κατάκτηση του τροπαίου στο Λονδίνο τη σεζόν 2012-13.

Ωστόσο και με τους Πειραιώτες και με τους Ρώσους, εκμεταλλεύτηκε το πλεονέκτημα έδρας για να πάρει την πρόκριση. Και όχι μόνο αυτό αλλά χρειάστηκε τελικά να φτάσει κάθε σειρά στα όρια, με Game 5 και τις τέσσερις φορές.

Τέσσερις προκρίσεις του Μπαρτζώκα σε Game 5

Η αρχή έγινε με τον Ολυμπιακό απέναντι στην Εφές, στη χρονιά που οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν ως το φινάλε. Η Εφές το πάλεψε και επέστρεψε από το 2-0 αλλά στο ΣΕΦ οι πανηγυρισμοί είχαν «ερυθρόλευκο» φόντο. Ήταν η απαρχή ενός άτυπου… δεσμού του Μπαρτζώκα με τα Game 5.

Ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που πανηγύρισε στο ΣΕΦ και στις σειρές με Μονακό, Φενέρμπαχτσε. Αμφότερες με πλεονέκτημα έδρας, αμφότερες με break στο 2ο και το 3ο παιχνίδι της σειράς. Με τον Ολυμπιακό τελικά να προκρίνεται εκμεταλλευόμενος την έδρα στο 5ο παιχνίδι.

Στο ενδιάμεσο, ο Μπαρτζώκας οδήγησε και τη Λοκομοτίβ Κουμπάν στο Final Four, πάλι μέσα από τη διαδικασία του Game 5, απέναντι στην Μπαρτσελόνα του Τσάβι Πασκουάλ.

Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ του… έφραξαν τον δρόμο

Ο Μπαρτζώκας όμως δεν έχει δει ποτέ την ομάδα του να προκρίνεται με μειονέκτημα έδρας. Μία φορά με τον Ολυμπιακό και μία με τη Χίμκι, οι απόπειρές του σταμάτησαν σε ανώτερους, όπως αποδείχθηκε αντιπάλους.

Σε σύνολο έξι σειρών, ο Μπαρτζώκας και οι ομάδες του μέτρησαν 4/4 με πλεονέκτημα αλλά 0/2 με μειονέκτημα έδρας. Επίτευγμα που ο 58χρονος κόουτς θέλει φέτος να… ξεκλειδώσει και να ταξιδέψει μαζί με τον Ολυμπιακό στο Βερολίνο για να διεκδικήσει ξανά το τρόπαιο της EuroLeague.

Οι σειρές play off του Μπαρτζώκα

  • 2012-13: Ολυμπιακός - Εφές 3-2
  • 2013-14: Ρεάλ Μαδρίτης - Ολυμπιακός 3-2
  • 2015-16: Λοκομοτίβ Κουμπάν - Μπαρτσελόνα 3-2
  • 2017-18: ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Χίμκι 3-1
  • 2021-22: Ολυμπιακός - Μονακό 3-2
  • 2022-23: Ολυμπιακός - Φενέρμπαχτσε 3-2
@Photo credits: eurokinissi