Παναθηναϊκός: Το... ναρκοπέδιο του Μονάχου (vids)

Γκριγκονις
Ο Παναθηναϊκός AKTOR καλείται να κάνει στο Μόναχο το μεγαλύτερο βήμα για την κατάκτηση της 2ης θέσης και δη σε μια έδρα που μόνο... φιλόξενη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς μετράει μόλις μία νίκη και πέντε ήττες στην Euroleague.

Λένε ότι οι παραδόσεις είναι για να... σπάνε. Και αν μη τι άλλο ο φετινός Παναθηναϊκός «σπάει» τη μία αρνητική παράδοση μετά την άλλη στην Euroleague.

Η αρχή έγινε με τη νίκη στο Πριγκιπάτο, συνεχίστηκε με την πρώτη νίκη επί ισπανικού εδάφους ύστερα από 18 σερί ήττες ενώ κορυφώθηκε με το μεγάλο «διπλό» στη Μαδρίτη επί της Ρεάλ έπειτα από 11 ολόκληρα χρόνια: «Τις άλλες χρονιές ήταν άλλοι παίκτες και άλλος προπονητής. Τώρα είμαστε εμείς εδώ και δεν μας ενδιαφέρει τι είχε προηγηθεί» είχε πει με περίσσια αυτοπεποίθηση ο Εργκίν Αταμάν πριν από την «διαβολοβδομάδα» στην Ισπανία στις αρχές του έτους, όταν οι «πράσινοι» είχαν κερδίσει μέσα στην έδρα της Βαλένθια.

Το επόμενο «task» για τον Τούρκο τεχνικό και τους παίκτες του Παναθηναϊκού είναι να... απενεργοποιήσει το «ναρκοπέδιο» στο Μόναχο! Μια έδρα όπου παραδοσιακά δυσκολεύεται το «τριφύλλι» στην Euroleague. Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους. Σε έξι ματς της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης στο «BMW Park» (σ.σ. πρώην «Audi Dome») οι «πράσινοι» έχουν μόλις μία νίκη και πέντε ήττες. Εκ των οποίων οι τρεις συνεχόμενες!

Η μία και μοναδική φορά που ο Παναθηναϊκός είχε περάσει αλώβητος από το Μόναχο ήταν στις 22 Νοεμβρίου 2019, όταν και είχε νικήσει την Μπάγερν με 87-75 για την -τότε- 10η αγωνιστικής της Euroleague. Προηγουμένως είχαν προηγηθεί δύο ήττες στην Βαυαρία ενώ ακολούθησαν άλλες πέντε για το συνολικό 1-5 των «πρασίνων» ως φιλοξενούμενοι της Μπάγερν.

Ο Παναθηναϊκός στο Μόναχο

23 Οκτωβρίου 2014: Μπάγερν - Παναθηναϊκός 81-75

Πριν από 10 χρόνια ο Παναθηναϊκός έκανε την πρώτη του επίσκεψη στο Μόναχο για ματς της Euroleague απέναντι στην Μπάγερν. Οι Βαυαροί είχαν νικήσει με 81-75 καθώς οι «πράσινοι» πλήρωσαν το κακό τέταρτο δεκάλεπτο και το επιμέρους 24-16 των Γερμανών. Ο Ντούσκο Σαβάνοβιτς ήταν ο «δήμιος» της ελληνικής ομάδας έχοντας 20 πόντους και 6 ριμπάουντ, ενώ οι Ντέντοβιτς και Γκαβέλ είχαν πετύχει από 14 και 13 πόντους αντίστοιχα. Πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού ήταν ο Εστεμπάν Μπατίστα με 18 πόντους, ενώ είχαν ακολουθήσει οι Γιάνκοβιτς (17π.), Φώτσης (15π.) και Σλότερ (13π.)

16 Οκτωβρίου 2018: Μπάγερν - Παναθηναϊκός 80-79

Με ήττα στο Μόναχο είχε ξεκινήσει τα εκτός έδρας ματς ο Παναθηναϊκός για την Euroleague της σεζόν 2018-19. Οι «πράσινοι», αν και έλεγχαν το ματς, έκαναν πολλά λάθη στην τελευταία περίοδο, με αποκορύφωμα αυτό του Τζέιμς Γκιστα στα 5'' πριν από το τέλος. Ο Αμερικανός έκανε κακή πάσα και στέρησε από την ομάδα του το δικαίωμα να διεκδικήσει τη νίκη με ένα τελευταίο σουτ. Ο Κιθ Λάνγκφορντ ήταν ο καλύτερος των «πρασίνων» με 18 πόντους ενώ από την Μπάγερν είχαν ξεχωρίσει οι Ντζέντοβιτς (19π.), Μπαρτέλ (12π.) και Μπούκερ (11π.)

22 Νοεμβρίου 2019: Μπάγερν - Παναθηναϊκός 75-87

Η μία και μοναδική νίκη του Παναθηναϊκού επί της Μπάγερν σημειώθηκε για την 10η αγωνιστική της σεζόν 2019-20, έχοντας στον πάγκο ως υπηρεσιακό -τότε- προπονητή τον Γιώργο Βόβορα πριν επιστρέψει στο ΟΑΚΑ ο Ρικ Πιτίνο. Οι «πράσινοι» είχαν κυριαρχήσει στο ματς και είχαν φτάσει σε μια εύκολη επικράτηση μπροστά σε 1.000, περίπου, φίλους της ομάδας. Χαρακτηριστικό ότι ο Παναθηναϊκός είχε έξι διψήφιους σε αυτό το ματς και δη τους Τόμας (14π.), Ράις (13π.), Καλάθης (12π.), Μήτογλου (11π.), Παπαπέτρου (11π.), Φρεντέτ (10π.)

4 Μαρτίου 2021: Μπάγερν - Παναθηναϊκός 76-71

Οι 11 χαμένες βολές ήταν το μεγάλο «πλήγμα» για τον Παναθηναϊκό στην ήττα του από την Μπάγερν στο Μόναχο για την 28η αγωνιστική της σεζόν 2020-21. Ο Μάριο Χεζόνια ήταν εκείνος που είχε προσπαθήσει περισσότερο για λογαριασμό των «πρασίνων» έχοντας 14 πόντους, ενώ από 10 πόντους ειχαν σημειώσει επίσης οι Μποχωρίδης και Παπαγιάννης. Για τους γηπεδούχους ο Γουέιντ Μπάλντγουιν είχε κάνει τρομερή εμφάνιση με 27 πόντους, 6 ασίστ και 4 ριμπάουντ.

18 Νοεμβρίου 2021: Μπάγερν - Παναθηναϊκός 81-78

Ο Παναθηναϊκός πάτησε για άλλη μια φορά στις «νάρκες» του Μονάχου, έχοντας πετάξει στα σκουπίδια τις ευκαιρίες που είχαν παρουσιαστεί για το ματς της 11ης αγωνιστικής της σεζόν 2021-22. Ειδικά με χαμένες βολές στα 44'' πριν από το τέλος του Οκάρο Γουάιτ. Ο Ιωάννης Παπαπέτρου ήταν ο πρώτος σκόρερ του «τριφυλλιού» με 17 πόντους ενώ άλλους 12 πόντους είχε σημειώσει ο Ντάριλ Μέικον. Από τους γηπεδούχους την μεγαλύτερη ζημιά είχε κάνει ο Νταρούν Χίλιαρντ με 20 πόντους.

5 Ιανουαρίου 2023: Παναθηναϊκός - Μπάγερν 84-68

Λένε ότι η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και ο Παναθηναϊκός είχε φροντίσει να την κάνει... κάκιστη από το ημίχρονο του αγώνα, όταν και είχε βρεθεί να χάνει με 15 πόντους διαφορά. Έκτοτε δεν υπήρξε ανατροπή, δείγμα και της κατάστασης στην οποία βρίσκονταν εκείνη την περίοδο οι «πράσινοι». Ο Ντουέιν Μπέικον είχε σημειώσει 18 πόντους ενώ οι Ντέρικ Γουίλιαμς και Νέιτ Γουόλτερς είχαν προσθέσει από 14 και 10 πόντους αντίστοιχα. Μεγάλο ματς για την Μπάγερν είχε κάνει ο Όγκουστιν Ρούμπιτ με 23 πόντους.