Παναθηναϊκός: Mind the gap

Παναθηναϊκός: Mind the gap

Παναθηναϊκός: Mind the gap
Ο Γιώργος Κούβαρης ακολούθησε την αποστολή του Παναθηναϊκού AKTOR στο Μόναχο και γράφει για το κρίσιμο, όσο και πολύ επικίνδυνο ματς των «πρασίνων» απέναντι στην Μπάγερν, όπου καλείται να βρεθεί και με τα... δύο πόδια στη 2η θέση της regular season.

Αυτά τα ματς είναι που πρέπει να φοβάται μια ομάδα. Όχι τα ντέρμπι. Ναι μεν υπάρχει ένα (ακόμα) τεράστιο «πρέπει» πάνω από τους «πράσινους» στην μεγάλη προσπάθεια που έχουν κάνει για την κατάκτηση της 2ης θέσης και του αβαντάζ έδρας στα play off, αλλά ταυτόχρονα επικρατεί στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα και ένα «εντάξει μωρέ, εδώ που φτάσαμε τους έχουμε...»

Αν θέλουν να το πιστεύουν οι φίλαθλοι, ας το πιστεύουν. Γούστο τους και καπέλο τους. Και εγώ το πιστεύω. Το θέμα είναι τι κάνουν οι παίκτες και τα μέλη της αποστολής. Και είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι σύσσωμη η ομάδα γνωρίζει πολύ καλά τις παγίδες που κρύβει αυτή η αναμέτρηση και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπουν στο παρκέ «μπλαζέ». Αυτό έλειπε!

Πρόκειται για ένα ματς από το οποίο ο Παναθηναϊκός μπορεί να βάλει τα πιο γερά θεμέλια για την επιστροφή στο Final Four ύστερα από 12 χρόνια, αλλά και ένα ματς από το οποίο μπορεί να έρθουν τα πάνω-κάτω. Απλούστατα: Έχει πολλά να χάσει εάν... χάσει. Και από εκεί που «φλερτάρει» έντονα με την 2η θέση, να βρεθεί ξάφνου χωρίς αβαντάζ έδρας και να έχει και πολύ πιο δύσκολη αποστολή μπροστά του στα play off μετά και τη νίκη του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα.

Με την 2η θέση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και κανέναν

Οι λέξεις «πονηρό ματς» είναι αυτές που ταιριάζουν περισσότερο από οποιεσδήποτε άλλες στην σημερινή αναμέτρηση των «πρασίνων» στο «BMW Park» του Μονάχου. Όμως πιστεύω ακράδαντα ότι ο ΚΑΛΟΣ Παναθηναϊκός δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και κανέναν. Άλλωστε το έχει αποδείξει πολλάκις τη φετινή σεζόν. Μεγάλος του αντίπαλος (θα) είναι ο ίδιος του ο εαυτός και κανείς άλλος. Τώρα εάν βάλει τα χέρια του και βγάλει τα μάτια του εδώ που έφτασε, τότε θα είναι άξιος της μοίρας του. Όμως ξαναλέω. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί.

Όσο απρόβλεπτη και αν είναι η Euroleague, όσο και αν πολλά αποτελέσματα είναι αλλοπρόσαλλα, οι «πράσινοι» έχουν αποδείξει ότι όταν είναι πλήρεις και υγιείς και πιάνουν το μάξιμουμ της απόδοσής τους, είναι ικανοί για το καλύτερο. Το ανέφερα και την προηγούμενη εβδομάδα την παραμονή του αγώνα με τη Βίρτους.

Εάν και εφόσον ο Παναθηναϊκός ολοκληρώσει τη «δουλειά» και τερματίσει στην 2η θέση της κατάταξης, ΚΑΜΙΑ ομάδα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει από τον νικητή του «ζευγαριού» στο 7-8 (σ.σ. πιθανότατα τον νικητή του Μακάμπι-Βίρτους εάν και εφόσον δεν κάνει την έκπληξη η Μπασκόνια) δεν μπορεί να του σταματήσει τον δρόμο για την Γη της Επαγγελίας που ψάχνει εδώ και 12 χρόνια. Δηλαδή τη μεγάλη πρόκριση σ' ένα Final Four μετά το (πολύ μακρινό, πια) 2012. Ειδικά από τη στιγμή που θα έχει το αβαντάζ της έδρας. Και όλοι γνωρίζουν «τι εστί ΟΑΚΑ», ειδικά τη φετινή σεζόν.

Τα «ροδοπέταλα» και οι «τσουκνίδες»

Αν θέλετε την άποψή μου, εάν βρεθεί το «τριφύλλι» στα play off με το αβαντάζ της έδρας, έχει να αντιμετωπίσει μία από αυτές τις ομάδες που προανέφερα, και δεν καταφέρει να προκριθεί στο Final Four με το πλεονέκτημα, τότε θα μιλάμε για αποτυχία. Ξεκάθαρα. Τώρα, εάν εφόσον πετάξει στο Μόναχο μια μοναδική ευκαιρία να βαδίσει σε έναν δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα και επιλέξει εκείνον με τα αγκάθια και τις τσουκνίδες, τότε θα πρέπει να μπει σε μα τελείως διαφορετική διαδικασία όπου τα πάντα θα είναι ανοικτά και (πολύ πιο) δύσκολα. Υπομονή λίγες ώρες ακόμα και στη συνέχεια θα έχουμε να πούμε πολλά περισσότερα. Όταν θα έχει πέσει συνολικά η αυλαία της 33ης αγωνιστικής.

Είπα και πριν ότι ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ προσεκτικός σε αυτό το ματς. Όπως οι επιγραφές «mind the gap» στους ηλεκτρικούς συρμούς. Μια λάθος κίνηση, μια απροσεξία, είναι ικανά να τον ρίξουν στο κενό. Γι' αυτό και πρέπει να είναι προσεκτικός. Σε κάθε φάση, σε κάθε κατοχή. Σαν να είναι (που τρόπον τινά είναι) τελικός. Γιατί κακά τα ψέματα. Αν οι «πράσινοι» φύγουν αλώβητοι από το Μόναχο, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται πραγματικό πάρτι στο ΟΑΚΑ απέναντι στην Άλμπα. Δεν είναι διόλου απίθανο, ακόμα και οι ίδιοι οι παίκτες της γερμανικής ομάδας, να βγάλουν τα κινητά τους προκειμένου να απαθανατίσουν αυτά που θα βιώσουν στην αυλαία της regular season.

Ένα από τα «κλειδιά» για τους «πράσινους» θα είναι η αφετηρία του αγώνα. Αν ξεκινήσουν όπως απέναντι στη Βίρτους (ή έστω πιάσουν ένα 70%-80% του α' δεκαλέπτου στη Μπολόνια), τότε θα έχουν κάνει ένα μεγάλο βήμα νίκης. Περιμένω ωστόσο να δω κατά πόσο έκανε καλό στην ομάδα η έλλειψη (ενός ακόμα) αγώνα από τη στιγμή που είχε αναβληθεί το ματς με τον Προμηθέα ή όχι. Θεωρώ ότι μόνο καλό θα έχει κάνει. Ναι μεν κάποιοι παίκτες να μην βρήκαν ρυθμό (όπως ο Βιλντόζα για παράδειγμα, τον οποίο περιμένω να δω να αγωνίζεται στο Μόναχο και να παίρνει χρόνο συμμετοχής από τον Αταμάν) αλλά συνολικά εκείνοι που έπρεπε και ήτα επιβεβλημένο να πάρουν ανάσες, τις πήραν.

Πανστρατιά στο Μόναχο, γεμίζει από Έλληνες το «BMW Park»

Εντός της «πράσινης» αποστολής στο Μόναχο, δεν ακούς μεγάλα λόγια. Σεμνά και ταπεινά. Όλοι. Και έτσι πρέπει. Και ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ. Το σίγουρο ωστόσο είναι ένα. Σε αυτήν την προσπάθεια που θα κάνουν οι «πράσινοι» για τη νίκη και το αβαντάζ της έδρας (και μάλιστα από τη 2η θέση) δεν πρόκειται να νιώσουν μόνοι τους. Ποτέ. Σε κανένα σημεία του αγώνα.

Η συμπαράσταση που θα έχουν από τους φίλους της ομάδας οι οποίοι θα βρεθούν (ή και βρίσκονται ήδη) στο Μόναχο, ενδεχομένως να μην υπάρχει προηγούμενο. Και φυσικά δεν αναφέρομαι στους 150 οι οποίοι ακολούθησαν την αποστολή της ομάδας με το τσάρτερ στη πόλη της Βαυαρίας αλλά σε όλους όσους έσπευσαν από τις γύρω περιοχές (ή) και την Ελλάδα και θα συνεχίσουν να σπεύδουν έως το τζάμπολ. Μάλιστα κάποιοι φίλοι της ομάδας από την Πάτρα περίμεναν καρτερικά την αποστολή του Παναθηναϊκού στο ξενοδοχείο λίγο μετά την άφιξη από την πρήση τσάρτερ, προκειμένου να εμψυχώσουν τους παίκτες.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ, περισσότεροι από 3.500 φίλοι των «πρασίνων» αναμένονται στο «BMW Park» το οποίο έχει χωρητικότητα 6.700 θέσεων Δηλαδή περισσότεροι από τους μισούς αναμένεται να είναι φίλοι του Παναθηναϊκού. Ούτε λίγο, ούτε πολύ «ετοιμάζεται» μια... μινιατούρα του ΟΑΚΑ στο Μόναχο! Ε, αν δεν τα καταφέρουν από τη στιγμή που τα πάντα συνηγορούν σε μια μεγάλη εκτός έδρας νίκη, δεν θα είναι άξιοι της μοίρας τους μετά;

@Photo credits: Βαγγέλης Στόλης

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...